WSJ: Το πιο πιθανό σενάριο για την Ελλάδα είναι οι πρόωρες εκλογές

Ο Τσίπρας βρίσκεται για ακόμη μια φορά σε αντιπαράθεση με τους Θεσμούς για το πακέτο διάσωσης, προετοιμάζοντας το σκηνικό για εκλογές, αναφέρει σε άρθρο της η αμερικανική εφημερίδα WSJ, για την Ελλάδα με τίτλο «Greece’s New Year of Living Dangerously».
O Τσίπρας εμφανίζεται, καθώς πλησιάζουμε προς το τέλος του έτους, να «είναι στριμωγμένος ανάμεσα στη Γερμανία και το ΔΝΤ, την Τουρκία και την προσφυγική κρίση, τις λάθος υποσχέσεις και την καταρρέουσα δημοτικότητά του – μέχρι του σημείου της πολιτικής εξόντωσης».

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, ο ρυθμός της πτώσης του πρωθυπουργού είναι «αξιοθαύμαστος» καθώς στο τέλος Οκτωβρίου είχε δείξει ότι είχε σχέδιο θέτοντας ως στόχο ολοκλήρωσης της β΄ αξιολόγησης την 5η Δεκεμβρίου ώστε να ανοίξει ο δρόμος για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

«Υπήρχαν ωστόσο ανησυχητικά σημάδια ότι όλα δεν θα κυλίσουν ομαλά» σημειώνεται στο δημοσίευμα και προστίθεται ότι υπουργοί έβαζαν εμπόδια στην εφαρμογή του Τρίτου Μνημονίου την ίδια ώρα που παρά τον ανασχηματισμό του Νοεμβρίου, οι διαπραγματεύσεις προχωρούσαν με αργό ρυθμό και αιχμή των διαφωνιών τα εργασιακά.

Η 5η Δεκεμβρίου πέρασε χωρίς συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, υπήρξε όμως μια δέσμευση για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους ως «καρότο για το βαρύ πακέτο για περαιτέρω μέτρα λιτότητας».

Στις 8 Δεκεμβρίου, ο Αλέξης Τσίπρας εξήγγειλε μέτρα ενίσχυσης χαημλοσυνταξιούχων και ακριτικών νησιών, τα οποία, όπως υποστηρίζει ο αρθρογράφος της WSJ, «εκτροχίασαν τη στρατηγική που υποτίθεται ότι ακολουθούσε».

Οι δανειστές προχώρησαν στο «πάγωμα» των μέτρων για το χρέος «το οποίο οδήγησε τον Αλέξη Τσίπρα να υιοθετήσει μια τακτική που θυμίζει δυσοίωνα τις ταραγμένες ημέρες του 2015 – με διαφορετική γλώσσα στο εσωτερικό και το εξωτερικό», όπως γράφει η WSJ.

Κάνοντας περιοδείες στην Ελλάδα, παραθέτει το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να ξοδεύει όπου θέλει το πλεόνασμα και από την άλλη ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος απολογείται στους ευρωπαίους εταίρους.

«Η προσδοκία είναι τώρα ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα πάρει μήνες να ολοκληρωθεί καθυστερώντας κάθε απόφαση της ΕΚΤ για συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και φέρνοντας σύννεφα πάνω από τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας» σημειώνει η WSJ.

«Είχε ο Αλέξης Τσίπρας στρατηγικό σχέδιο όταν ανακοίνωσε το χριστουγεννιάτικο μποναμά; Έχει αποφασίσει τη διεξαγωγή προώρων εκλογών, προκειμένου να σώσει ό,τι μπορεί και να επανέλθει δριμύτερος σε μερικά χρόνια; Το πρόσφατο δημοψήφισμα αποκάλυψε ότι ο κ. Τσίπρας δεν έχει μακροπρόθεσμη στρατηγική. Όταν όλοι τον πιέζουν, αναζητά να επανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Αλλά τώρα είναι πιο πιεσμένος από ποτέ. Ακόμα και αν αυτό δεν ήταν το πλάνο του, οι πρόωρες εκλογές είναι το πιο πιθανό αποτέλεσμα» καταλήγει το άρθρο της WSJ.