Βαρουφάκης: Eχουμε ενωθεί από όλη την Ευρώπη για να βάλουμε τέλος στην εξαθλίωσης της Ελλάδας

 

Ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει σπουδάσει Μαθηματικά και Οικονομικά στο πανεπιστήμιο του Έσσεξ και του Μπέρμιγχαμ, είναι καθηγητής Οικονομικών, διατέλεσε υπουργός Οικονομικών της συγκυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α-ΑΝ.ΕΛ και τώρα είναι γραμματέας του κόμματος ΜέΡΑ25.

Με κύριο θέμα το «ελληνικό πατριωτικό μέτωπο των υπεύθυνα ανυπάκουων ευρωπαϊστών», όπως αποκαλεί το ΜέΡΑ25, ο κ. Βαρουφάκης συζητά με τον Δημοσιογράφο Ευρωπαϊκών Θεμάτων και Ειδικό στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό Κωτάντζη Κων/νο, για το Βήμα Press.

ΕΡ: Κύριε Βαρουφάκη θα ήθελα να σας ευχαριστήσω πολύ για τη συνέντευξη που μου παραχωρείτε. Ξεκινώ με μια ερώτηση σχετικά με το κόμμα σας, το καινούργιο σας κόμμα. Δώστε ένα πολιτικό στίγμα.

ΑΠ: «Το ΜέΡΑ25 είναι κομμάτι ενός πανευρωπαϊκού κινήματος, προοδευτικού, του DiEM25. Το σκεφτήκαμε ως ένα χώρο συνάντησης προοδευτικών ανθρώπων, ανεξάρτητα του αν βρίσκονται ή αν προέρχονται, από την μαρξιστική αριστερά ή την φιλελεύθερη πτέρυγα. Περιλαμβάνει ακόμα και προοδευτικούς συντηρητικούς, οικολόγους, φεμινίστριες και φεμινιστές και ενωνόμαστε από την κοινή αγωνία ότι έχουμε μια Ευρώπη που άγεται και φέρεται από ένα ψευτο-δίπολο: ένα βαθύ κατεστημένο, το οποίο επιβάλλει συνεχείς πολιτικές λιτότητας για τους πολλούς και σοσιαλισμό για τους πολύ λίγους που ουσιαστικά οδηγεί στην κατάρρευση και στην αποδόμηση της Ευρώπης. Ο άλλος πόλος είναι η εθνικιστική διεθνής, η ξενοφοβική, η νεοφασιστική διεθνής, η οποία αυτή τη στιγμή, θριαμβεύει ως αποτέλεσμα της κρίσης που δημιουργεί το βαθύ κατεστημένο. Αυτό το δίπολο που καταστρέφει, καταστρέφει το μέλλον της Ελλάδας, της δημοκρατίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ως DiEM25 έχουμε ενωθεί από όλη την Ευρώπη για να βάλουμε ένα τέλος σε αυτό. Με προοπτική τις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019. Το ΜέΡΑ25 είναι το αναπόσπαστο κομμάτι, είναι το κόμμα του DiEM25 στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα έχουμε ιδιαίτερη κρίση, η πανευρωπαϊκή κρίση έχει πάρει μια μορφή εξαθλίωσης της Ελλάδας και ερημοποίησής της. Αυτό είναι το στίγμα μας».

ΕΡ: Μπορείτε να μας μιλήσετε λίγο για την κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Αριστερά;

ΑΠ: «Το 2008, ήταν το 1929 της δικής μας γενιάς. Ακριβώς όπως το 1929 ξεκίνησε μια διαδικασία αποδόμησης της Ευρώπης και άνθησης του φασισμού, με αποτέλεσμα η Αριστερά, παρόλο ότι τότε ήταν πολύ δυνατή, ουσιαστικά να καταλήξει σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, να ηττηθεί. Κάτι τέτοιο παραδίδουν και σήμερα. Για αυτό δημιουργήσαμε το DiEM25.

Η Αριστερά μόνη της δεν μπορεί. Για αυτό δημιουργούμε αυτό τον χώρο της συνεύρεσης και της συμμαχίας των προοδευτικών δυνάμεων, ανεξάρτητα από κομματικές ταμπέλες και από στενές ιδεολογικές ταυτότητες. Ας είμαι πιο συγκεκριμένος στην απάντησή μου. Βλέπουμε ότι, αντί να ενώνεται η Αριστερά και να ωφελείται από την κρίση που πάντα η Αριστερά προέβλεπε, το αντίθετο γίνεται. Στη Γαλλία, ο κύριος Μελανσόν έχει προσανατολίσει, το μεγαλύτερο κομμάτι της γαλλικής Αριστεράς, ένα μεγάλο κομμάτι της γαλλικής Αριστεράς, προς μια ευρωσκεπτικιστική κατεύθυνση, μια κατεύθυνση που ουσιαστικά θέλει την αποδόμηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι Ποδέμος δεν έχουν θέση, αλλά βρίσκονται σε αγαστή συνεργασία με τον Ζαν-Λυκ Μελανσόν.

Το κόμμα της Αριστεράς της Γερμανίας είναι πλήρως διαιρεμένο στα δυο: μεταξύ της ευρωσκεπτικιστικής τάσης, και των ευρωπαϊστών όπως εμείς. Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, γιατί η διάσπαση της Αριστεράς, η αδυναμία του Κέντρου και του Φιλελευθερισμού, η πλήρης απαξίωση της Σοσιαλδημοκρατίας, αφήνουν ανοιχτό το πεδίο στην νεοφασιστική, διεθνιστική έκφραση του εθνικισμού».

ΕΡ: Σας ανησυχεί ιδιαίτερα η ποσοστιαία άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη;

ΑΠ: «Ο λόγος που δημιουργήσαμε το DiEM25, είναι ότι είχαμε προβλέψει, ότι ιδίως ο τρόπος με τον οποίο η Τρόϊκα ποδηγέτησε την ελληνική άνοιξη, θα άνοιγε και τον ασκό του Αιόλου στέλνοντας ούριο άνεμο, δυστυχώς, στα πανιά των νεοφασιστών και της εθνικιστικής πτέρυγας της Δεξιάς στην Ευρώπη. Κάτι το οποίο γίνεται και το οποίο, βεβαίως, βοηθά πάρα πολύ η εκλογή του Ντόναλντ Τράμπ και η συνέργεια μεταξύ των εθνικιστών στην Ευρώπη και της κυβέρνησης του κυρίου Τράμπ».

ΕΡ: Οπότε το κόμμα σας θεωρείται πως είναι κάποια μορφή φαρμάκου κατά του λαϊκισμού στην Ευρώπη;

ΑΠ: «Είμαστε ενωμένοι, αποφασισμένοι εναντίον του λαϊκισμού γιατί, άλλωστε λαϊκισμός τι είναι; Είναι η προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί ο πραγματικός πόνος και απόγνωση του λαού έτσι ώστε δικτατορίσκοι να ανέλθουν στην εξουσία και να στραφούν εναντίον του, ότι ακριβώς έγινε στη δεκαετία του ΄20 και του ΄30».

ΕΡ: Αν είχατε μπροστά σας τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τι θα του λέγατε, τώρα, που δεν του το έχετε ήδη πει;

ΑΠ: «Απολύτως τίποτα. Γιατί ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει πάρα πολύ καλά τι ποιεί και γνωρίζει ότι γνωρίζω τι γνωρίζει. Δεν υπάρχει περιθώριο συζήτησης».

Κοινοποιήστε
 • 298
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  298
  Shares
 • 298
 •  
 •