Κυριακή, Νοέμβριος 19, 2017
Αρχή > Slide1 > Τώρα, ποιός θα μας λέει αλήθειες?

Τώρα, ποιός θα μας λέει αλήθειες?

cosmital_ad

Γράφει ο Φάνης Ουγγρίνης

Προϊόντα με Κρητική αλόη

Οριστικό αντίο στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη σήμερα, στα Χανιά. Τον λατρέψαμε τον Ψηλό όσοι βγήκαμε απ’ το καβούκι μας λίγο πριν το 1990, τον βλέπαμε-και ήταν-το απόλυτο αντίθετο του λαοπλάνου Παπανδρέου. Δε μας απασχολούσαν οι αντικρουόμενοι θρύλοι του ’64.

Εμείς βλέπαμε ότι έλεγε αλήθειες, ότι πίστευε βαθιά στην Ελλάδα της Δύσης, ότι αντιμετώπιζε κακίες, λάσπη και ψέμματα με ψυχραιμία και αξιοπρέπεια.

Η ιστορικά δραματική απόφαση του να μην κάνει εκλογές με νέο εκλογικό νόμο, ώστε να αξιοποιήσει εκείνο το 47%, στοίχισε στον ίδιο μα κυρίως στη χώρα. Η ισχνή πλειοψηφία του αδυνατούσε να προσφέρει όσα η κοινωνία μα και η διεθνής συγκυρία απαιτούσαν, καθώς ήταν εξαρτημένη από πολιτικάντηδες κάθε είδους, έρμαιο μιας αρτηριοσκληρωτικής εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

Κι όμως, με 151 βουλευτές έκανε πολλά.Εξαφάνισε το δημοσιονομικό έλλειμμα χωρίς να το πάρουμε χαμπάρι. Απελευθέρωσε τομείς της οικονομίας αλλά και προχώρησε σε αποκρατικοποιήσεις, βάζοντας τα με την ιερή αγελάδα του Δημοσίου.

Κατασκευή ιστοσελίδων και eshop στις πιο χαμηλές τιμές

Διαχειρίστηκε με μαεστρία την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, απορρίπτοντας την δελεαστική πρόταση Μιλόσεβιτς για κοινή εισβολή στην ΠΓΔΜ. Ενίσχυσε τις παρατημένες ένοπλες δυνάμεις, αγοράζοντας νέα όπλα και παραλαμβάνοντας από τους Αμερικανούς τεράστιες ποσότητες παλιών. Και ίσως το κυριότερο, απέδειξε πόσο ενωτικός ήταν όταν έκαψε τους Φακέλους στην Χαλυβουργική, όταν συνεργάστηκε κυβερνητικά με την κομμουνιστική Αριστερά και -κυρίως -όταν απευθύνθηκε στο Κοινοβούλιο με τόση συγκινησιακή φόρτιση, την επόμενη της δολοφονίας του Μπακογιάννη από την 17Ν.

Όμως, παρά τις αναγνωρισμένες προσπάθειες του δεν ακούμπησε ουσιαστικά το ψυχροπολεμικό κοινωνικό μόρφωμα, δεν διέλυσε τις δομές εκείνες, εθνικόφρονες και αριστερές, οι οποίες λαθροβιούσαν εις βάρος των πολιτών, και των οποίων τα προνόμια μας οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση.

Η δε σισύφεια δοκιμασία του τόσο τρόμαξε πολλούς νέους τότε πολιτικούς της ΝΔ, ώστε να τους καταστήσει γαλάζιους Πασοκους.

Δεν παρενέβη παρασκηνιακά στο Ειδικό Δικαστήριο, κι ο Παπανδρέου τον….. ευχαρίστησε με τους Κολλάδες. Δεν ξεγύμνωσε το ηττημένο αριστερό παρακράτος, κι αυτό τον…. ευχαρίστησε με τις μαζικές καταλήψεις του Τσίπρα. Θέσπισε την ιδιωτική τηλεόραση, κι αυτή ενθάρρυνε τον άκρατο λαϊκισμό.

Ήδη το 1993 είχε στηθεί το σκηνικό γενικής ανομίας που θα ζούσαμε από το 2008 μέχρι σήμερα.

Μόνη του ίσως παρηγοριά το ότι δικαιώθηκε εν ζωή, με τους διαδόχους του να αποπειρώνται όλοι να υλοποιήσουν τις στρατηγικές επιλογές του. Ο Σημίτης ολοκλήρωσε τα προαπαιτούμενα της συνθήκης του Μάαστριχτ και πάλεψε να διασώσει το Ασφαλιστικό. Ο Κώστας Καραμανλής επεδίωξε να τα βάλει με τους εθνικούς “νταβατζήδες” και να ασκήσει πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική.

Ο ΓΑΠ εργάστηκε προς την αποκομματικοποίηση του κράτους (πληγή που άφησε ο πατέρας του) με τον Καλλικράτη, το opengov και τη Διαφάνεια. Ακόμη κι ο μοιραίος Αντώνης Σαμαράς εργάστηκε με μανία για την παραμονή της χώρας εντός της Ευρωζώνης και για φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον.

Αρνούμενοι την δημόσια δαπάνη για την κηδεία του, οι απόγονοί του απέδειξαν πως η υπευθυνότητα και η σύνεση βρίσκεται στο DNA όλης του της τόσο πολυμελούς οικογένειας.
Τέλος εποχής λοιπόν.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει.

Αιωνία του η μνήμη….

Προϊόντα με Κρητική αλόη
KEA