Τι συμβαίνει στη “Συστήματα SUNLIGHT” στη Ξάνθη;

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κοκολάκης
τ. Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας

 

Στο προηγούμενο άρθρο μου αναφέρθηκα μεταξύ άλλων στο Chernobyl και στο πως πήγαν πυροσβέστες να αντιμετωπίσουν πυρκαγιά χωρίς ειδικούς εξοπλισμούς αυτοπροστασίας με οδυνηρό αποτέλεσμα.

Από το μεσημέρι της Πρωτομαγιάς παρακολουθούμε από τους τηλεοπτικούς μας δέκτες στιγμιότυπα στο Όλβιο Ξανθής, που δείχνουν να καίγεται το «μεγαλύτερο» εργοστάσιο παρασκευής μπαταριών στην Ευρώπη. Πρόκειται για την υπερσύγχρονη Μονάδα Παραγωγής μπαταριών Συστήματα Sunlgight, μέλος του Ομίλου Olympia, συμφερόντων Πάνου Γερμανού Sunlight στο Νέο Όλβιο Ξάνθης, σε μια συνολική έκταση 142.000 τ.μ., με τέσσερις γραμμές παραγωγής μπαταριών.

Μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης , με τη συμμέτοχη του περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρήστου Μέτιου, εκπροσώπων της εταιρείας, του καθηγητή του Εργαστηρίου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης του ΔΠΘ Σπύρου Ραψομανίκη και όλων των εμπλεκομένων Φορέων, ανακοινώθηκαν προληπτικά μέτρα προστασίας για τους κατοίκους της περιοχής σε ακτίνα 15 χλμ από τις εγκαταστάσεις για 48 ώρες, μέχρις ότου να εξαχθούν τα αποτελέσματα των μετρήσεων που έγιναν σχετικά με τους ρύπους.

Συγκεκριμένα:

– Πλύσιμο του περιβάλλοντος χώρου και του εξωτερικού των σπιτιών με άφθονο νερό.

– Το εσωτερικό των σπιτιών να μείνει όσο το δυνατόν απομονωμένο από το εξωτερικό περιβάλλον (πόρτες και παράθυρα ερμητικά κλειστά).

– Ο κόσμος και τα παιδιά να παραμένουν, ει δυνατόν, τον περισσότερο χρόνο σε εσωτερικό χώρο.

– Όχι αγροτικές (βόσκηση και συγκομιδή κηπευτικών, κ.λ.π.) και λοιπές εργασίες σε εξωτερικό χώρο.

– Παράλληλα τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά .για δυο μέρες στις περιοχές Ν. Όλβιο, Κρεμαστή, Θαλασσιά, Αγ. Αθανάσιος, Τοξότες, Τύμπανο, Πετροχώρι, Εύμοιρο και Εξοχή.

Ο κ. Ραψομανίκης τόνισε επιγραμματικά ότι θα χρειαστούν 48 ώρες για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων σχετικά με τα αιωρούμενα σωματίδια.

Παρακολουθήσαμε τη «Διαχείριση της εικόνας» της Εταιρίας, όπου τα ΜΜΕ να αναφέρονται στα πραγματικά υψηλά και θετικά νούμερα της επιχείρησης, στις θέσεις εργασίας, στοιχεία που αναφέρονται στην ιστοσελίδα της.

Από την ιστοσελίδα της ενημερωθήκαμε ότι η μονάδα έχει πιστοποιηθεί για σύστημα διαχείρισης υγείας και ασφάλειας στην εργασία, ποιότητας και περιβάλλοντος!

Στην ιστοσελίδα της εταιρείας σημειώνεται ότι παράγονται προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, ενώ η μονάδα έχει λάβει πιστοποιήσεις «για τη χρήση συστημάτων διαχείρισης ποιότητας (ISO 9001:2008), περιβάλλοντος (ISO 14001:2004) και υγείας και ασφάλειας στην εργασία (BS OHSAS 18001:2007)»!

Πολλά όμως τα ερωτήματα και οι προβληματισμοί που μου δημιουργήθηκαν και όλα αυτά που θα αναφέρω, ελπίζω να συντελέσουν στην ορθότερη λειτουργία Υπηρεσιών και στη διαλειτουργικότητα των φορέων

* Από τη μια μεριά ο κος Ραψομανίκης αναφέρει 48 ώρες αναμονή για εξαγωγή αποτελεσμάτων και ο εκπρόσωπος του ομίλου Olympia, κος Βαγγέλης Καρτάλης, ανακοίνωνε ενώπιον των φορέων της περιοχής, ότι από την Τετάρτη όλοι οι εργαζόμενοι θα δουλέψουν κανονικά…. Δηλαδή από την επομένη το πρωί, ενώ οι δικοί τους δε θα βγουν από τα σπίτια τους, οι ίδιοι θα βάλουν τη φόρμα εργασίας ή το κουστουμάκι τους και θα πάνε στη δουλειά….!!! Στον τόπο της καταστροφής , εντός της κόκκινης ζώνης επικινδυνότητας….!!!

* Ο ίδιος εκπρόσωπος ανέφερε ότι εφαρμόζοντας απόλυτα το σύστημα εκτάκτων αναγκών και τηρώντας τις διαδικασίες ασφαλείας, ενημερώθηκαν οι αρμόδιες αρχές, και όλοι οι εργαζόμενοι είναι απόλυτα ασφαλείς και καλά στην υγεία τους. Απόλυτη βεβαιότητα για την υγεία ενώ έχουν περάσει κάποιες λίγες ώρες και η πυρκαγιά και η ατμοσφαιρική ρύπανση συνεχίζονται ….

Αν δεν κάνω λάθος η πυρκαγιά εκδηλώθηκε 1η Μάη, που γιορτάζεται η Εργατική Πρωτομαγιά και είναι αργία για όλους και άρα οι εργασιακοί χώροι δεν έχουν εργαζόμενους…! Εκτός αν γιόρταζαν την Πρωτομαγιά. Ένα εργοστάσιο που προσφέρει εργασία σε 820 άτομα!

* Καίγεται το εργοστάσιο μπαταριών και μεταβαίνουν πυροσβέστες χωρίς ειδικό εξοπλισμό αυτοπροστασίας…!!! Η παρακάτω φωτογραφία μιλάει μόνη της…

Στην ασπρόμαυρη φωτογραφία ο πυροσβέστης στο Chernobyl…..

* Στη συνέχεια είδαμε και τέτοια φωτογραφία:

* Στις φωτογραφίες φαίνεται και ο μαύρος καπνός που εξαπλώθηκε και σε ύψος και σε πλάτος χιλιομέτρων και αναφέρεται ότι στην περιοχή επικρατούσαν ισχυροί άνεμοι… Αν άλλαζε η κατεύθυνση του ανέμου, ποια θα ήταν η τύχη, η μοίρα των πυροσβεστών που επιχειρούσαν;

* Στα τηλεοπτικά πλάνα υποδέχονται τους πυροσβέστες στην είσοδο του εργοστασίου τα άτομα της ασφάλειας με τις στολές τους, με τα πουκαμισάκια τους σαν να μη συμβαίνει τίποτα….!!!

* Επισημαίνεται από την ιστοσελίδα ότι η λειτουργία του Ομίλου Sunlight βασίζεται στην κυκλική οικονομία και για το λόγο αυτό διαθέτει και στην Κομοτηνή υπερσύγχρονης μονάδας Ανακύκλωσης Μπαταριών Μολύβδου, που το 2017 η μονάδα της Sunlight Recycling ανακύκλωσε 19.542 τόνους μολύβδου, καλύπτοντας άνω του 50% των αναγκών της Συστήματα Sunlight…..!

Η μονάδα της Κομοτηνής ανήκει στις εταιρίες της Συνθήκης SEVESO II, ενώ δεν ανήκει η μονάδα της Ξάνθης , που η λειτουργία της απαιτεί τις διπλάσιες σχεδόν ποσότητες…!!! Απλός μαθηματικός συλλογισμός…., που οδηγεί όμως σε ένα τρομακτικό στη σκέψη συμπέρασμα, που θα είναι και η απάντηση του Πυροσβεστικού Σώματος, ότι το εργοστάσιο δεν ανήκε στη λίστα με τις εγκαταστάσεις SEVESO II, άρα δεν ήταν επικίνδυνο…!

* Όταν κατέθεσε ο Όμιλος την άδεια λειτουργίας, αναφέρθηκαν οι ποσότητες του μολύβδου που θα υπάρχουν στις εγκαταστάσεις, όταν οι χώροι αποθήκευσης θα είναι πλήρεις….

* Στις εγκαταστάσεις υπάρχουν ουσίες του πίνακα της σχετικής ΚΥΑ 172058/2016 (ΦΕΚ 354Β’/17.02.2016) «Καθορισμός κανόνων, μέτρων και όρων για την αντιμετώπιση κινδύνων από ατυχήματα μεγάλης έκτασης σε εγκαταστάσεις ή μονάδες, λόγω της ύπαρξης επικίνδυνων ουσιών, σε συμμόρφωση με τις διατάξεις της Οδηγίας 2012/18/ΕΕ» και σε τέτοια ποσότητα , ώστε να απαιτείται η ένταξη της στη λίστα SEVESO II

* Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Οικονομίας έδωσε έγκριση και για την μελέτη ασφαλείας, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, ως Αδειοδοτούσα Αρχή;

* Υπήρχε κίνδυνος έκρηξης μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς ;

* Αναζητώντας στο διαδίκτυο, αντιγράφω τα οφέλη από την πιστοποίηση για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία (BS OHSAS 18001:2007), όπως αναφέρονται (http://www.greece.lrqa.com/standards-and-schemes/ohsas18001) :

* συστηματική προσέγγιση στην εκτίμηση της επικινδυνότητας και στη διαχείριση κινδύνων για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία

* μείωση του αριθμού, της έκτασης και της σοβαρότητας εργασιακών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών

* μείωση του χαμένου χρόνου από εργασιακά ατυχήματα με παράλληλη αύξηση της παραγωγικότητας της επιχείρησης

* καλύτερες συνθήκες εργασίας και βελτιωμένο ηθικό του προσωπικού

* απτή απόδειξη μιας υπεύθυνης πολιτικής σε θέματα υγείας και ασφάλειας στην εργασία

* ελαχιστοποίηση ή εξάλειψη της πιθανότητας νομοθετικών παραβάσεων

* επίτευξη καλύτερων όρων ασφάλισης του προσωπικού (μειωμένα ασφάλιστρα)

* επίδειξη επιμέλειας και βελτίωση της εικόνας της επιχείρησης προς όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και το ευρύ κοινό

Υγεία και ασφάλεια δε σημαίνει ότι μια πυρκαγιά στο εργοστάσιο δε θα δημιουργήσει πρόβλημα στους εργαζόμενους και στην ευρύτερη περιοχή. Απλά το εργοστάσιο , η επιχείρηση, πήρε όλα εκείνα τα μέτρα για να πετύχει όλα αυτά τα οφέλη που αναφέρονται παραπάνω και μπράβο της. Όμως από τη στιγμή που εκδηλώνεται μια πυρκαγιά, που καταστρέφει τις περισσότερες εγκαταστάσεις της, με καύση εύφλεκτων υλικών, με ισχυρούς ανέμους, με τη μνήμη μας να πηγαίνει στην Union Carbide (που και εκείνη κατασκεύαζε τις μπαταρίες Ucar) στη Bhopal της Ινδίας και στο 1984 και στο φυτοφάρμακο SEVIN, όπου ένα τοξικό νέφος δημιούργησε χιλιάδες νεκρούς, τραυματίες και χρειάστηκε η εκκένωση της περιοχής και η μετακίνηση 200.000 ατόμων, συνειρμοί πιθανά άστοχοι, αλλά όχι απαγορευτικοί, και ενώ λαμβάνονται προληπτικά μέτρα, όταν οι επιστήμονες αναφέρουν αναμονή 48 ωρών, η εταιρία προσπαθώντας να δείξει ότι τίποτα δε συμβαίνει, να αναφέρει ότι θα λειτουργήσει κανονικά την επομένη της καταστροφής,,,! Κανονική λειτουργία μετά από μεγάλη πυρκαγιά δε γίνεται… Παρεμπιπτόντως το βράδυ της επομένης (Τετάρτη) δόθηκε από την πυροσβεστική μερικός έλεγχος της πυρκαγιάς….!

Και ενώ λαλεί η εταιρεία, σιωπά το Υπουργείο Ανάπτυξης και Οικονομίας…..!

Εύχομαι να μην υπάρξουν περαιτέρω δυσμενείς επιπτώσεις στην περιοχή και η εταιρία να συνεχίσει την ανοδική της πορεία. Όμως θα πρέπει να οι εμπλεκόμενοι φορείς να ξέρουν την επικινδυνότητα της κάθε βιομηχανίας , του κάθε εργοστασίου για την καλύτερη ασφάλεια όλων!

Κοινοποιήστε
 • 68
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  68
  Shares
 • 68
 •  
 •