Θεσσαλονίκη: Ρινόκερος του Eugene Ionesco

Τμήμα νεανικό Τρίτη 19 Ιουνίου Ώρα 21.00 Πολιτιστικό Κέντρο Πυλαίας (ανοικτό θεατράκι)
Ρινόκερος του Eugene Ionesco

Ένα διαχρονικό έργο με βαθιά νοήματα τα οποία ο θεατής θα έχει την ευκαιρία να αγκαλιάσει, παρουσιάζει το Νεανικό Τμήμα Θεάτρου του Δήμου Πυλαίας. Ο Ευγένιος Ιονέσκο, ο μεγαλύτερος εκπρόσωπος του Θεάτρου του παραλόγου, αφουγκράζω ντας το κύμα του κομφορμισμού που πλημμύριζε την χωρά, το 1959 γράφει το Θεατρικό έργο Ρινόκερος, το οποίο χαρακτηρίζεται ως αντιναζιστικό. Με διάφορους συμβολισμούς, οι οποίοι είναι εμφανείς στο κείμενο αλλά και υπό την σκηνοθετική διδασκαλία του Δημήτρη Σπορίδη, γίνονται αντιληπτά γεγονότα και καταστάσεις οι οποίες ,δυστυχώς, υπάρχουν ακόμα και σήμερα.

Το έργο:

Σε μια μάλλον αλλόκοτη και παράλογη ιστορία του θεατρικού του έργου με τίτλο «Ο Ρινόκερος» ο Ευγένιος Ιονέσκο μάς περιγράφει μια μικρή επαρχιακή πόλη στην οποία όλοι οι άνθρωποι μετατρέπονται βαθμιαία σε ρινόκερους, δηλαδή χάνουν την ανθρωπιά τους, αποκτηνώνονται και προσαρμόζονται στο κομφορμιστικό ρεύμα της εποχής τους με την ενσωμάτωσή τους στη νέα ζωώδη κυρίαρχη κατάσταση πραγμάτων. Έργο διαχρονικό και ιδιαίτερα επίκαιρο στην εποχή μας, όπου η σύγχρονη ρινοκεριάδα κινδυνεύει να γίνει ένα από τα θεμελιακά στηρίγματα του κρατούντος παραλογισμού, που θέλει οι λαοί της ανθρωπότητας ολάκερης και όχι μόνον ο δικός μας να οδηγούνται προς τα πίσω αντί προς τα μπρος.

Συμβολικά, όμως, τι μπορεί να σημαίνει ο Ρινόκερος; Σίγουρα για τον καθένα , έχει ένα διαφορετικό νόημα, ειδικά αν δει την παράσταση ή αν έχει διαβάσει το κείμενο. Ίσως είναι οι « Σειρήνες » οι οποίες οδηγούν τον κόσμο στην, υιοθετώντας αντιλήψεις οι οποίες κυριαρχούν στο ρεύμα της εποχής. Ίσως πάλι να σημαίνει ότι οι άνθρωποι αλλάζουν, προσαρμόζονται σαν τα φίδια στις συνθήκες τις οποίες βιώνουν. Μόνο που τα φίδια τσιμπάνε!

Σκηνοθετικά , μέσω της κινησιολογίας, αλλά και της μουσικής υπόκρουσης που ανέλαβε ο Κωνσταντίνος Τσώνης, βλέπουμε σιγά-σιγά, την Θεατρική Σκηνή να γεμίζει Ρινόκερους, αφήνοντας για τελευταίο τον πρωταγωνιστή (Μπερανζέ) ο οποίος μαζί με την αγαπημένη του Ντέζη προσπαθούν να πάνε κόντρα στο ρεύμα της εποχής. Έχουν, όμως, όλες οι ιστορίες Happy End;

Στόχος μας; Να προσπαθήσουμε να δώσουμε ένα αισιόδοξο μήνυμα ανεξάρτητα με τις συνθήκες που βιώνουμε ως χώρα.

Ο Μπερανζέ ζητάει , η αγάπη να εφευρεθεί ξανά..

«Δεν θα συνθηκολογήσω. Δεν θα γίνω σαν και σας», φωνάζει ο ήρωας του Ρινόκερου μπροστά στον πειρασμό του κομφορμισμού.

Ταυτότητα παραστάσης:

Σκηνοθεσία – Διδασκαλία: Σπορίδης Δημήτρης

Βοηθός Σκηνοθέτη: Βγενά Ανδρονίκη, Βαλαβανίδου Στελίνα

Μουσική επιμέλεια: Τσώνης Κωνσταντίνος

Σκηνογραφία – Ενδυματολογία και graphic design: Τετεγουγιάννη Ροζαλία

Παίζουν: Λυδία Ανεστοπούλου, Μαριατίνα Αποστολοπούλου, Κυριακή Ρηγοπούλου, Αλεξάνδρα Δρόσου, Ιωσηφία Φτούλη, Ανέστης Σιχονίδης, Δήμητρα Καιμακάμη, Ελένη Ουρούμη, Ιορδάνης Κοκόνας, Χρήστος Χρηστοδουλάρας, Κωνσταντίνος Τσώνης

Ευχαριστούμε θερμά το Γιάννη Λαζαρίδη για την προσφορά των σκηνικών της παράστασης

Κοινοποιήστε
 • 49
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  49
  Shares
 • 49
 •  
 •