Θεσσαλονίκη… Η Πόλη των Παθών- Κύριε Μπουτάρη δεν είμαστε «διανοητικά καθυστερημένοι»

Γράφει ο Δημήτρης Κούβελας
Δικηγόρος- δημ. Σύμβουλος Δήμου Θεσσαλονίκης. 

Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία τρία τουλάχιστον χρόνια η εικόνα της Θεσσαλονίκης είναι στα «κάτω» της. Η κυβέρνηση με καθρεφτάκια τύπου Γραφείο πρωθυπουργού προσπαθεί να καθησυχάσει τους ιθαγενείς τοπικούς άρχοντες και πολίτες. Η διοίκηση του κεντρικού δήμου είναι χαμένη ανάμεσα στον μεγαλοιδεατισμό της και στα άλυτα προβλήματα της καθημερινότητας. Φαίνεται μάλιστα να χάνει όλα τα στοιχήματα της δεύτερης θητείας που μπαίνει σε λίγο στον τελευταίο χρόνο της.

Τον Ιανουάριο του 2017, η παγωνιά έδειξε τη γύμνια του δημάρχου Γ. Μπουτάρη. Οι πιο κεντρικοί δρόμοι της πόλης έκλεισαν και ζήσαμε πρώτα χάος κι ύστερα ερημιά για τρεις περίπου μέρες, με δική του ευθύνη. Ο ίδιος το βρήκε αρχικά αστείο κι εμπνεύστηκε και το σχετικό ανέκδοτο του αλατιού που πάγωσε.

Πριν ενάμιση μήνα, ζήσαμε νέο μεσαίωνα επί μία εβδομάδα χωρίς νερό, με ευθύνη της ΕΥΑΘ κυρίως. Ο μεν αρμόδιος υπουργός Χρ. Σπίρτζης, δήλωσε απλά αναρμόδιος. Ο δε πρόεδρος του δημόσιου οργανισμού νερού, την πέμπτη μέρα, μας εξήγησε οτι απλά για όλα φταίνε οι προηγούμενοι. Τσιμουδιά για προγραμματισμό κι ετοιμότητα για ανάλογες καταστάσεις.

Προχθές, στην καταιγίδα η πόλη δέχθηκε τεράστιες ποσότητες νερού βροχής. Ευτυχώς, δε θρηνήσαμε θύματα, -όπως στη Μάντρα Αττικής- και το κακό περιορίστηκε σε πολύ μεγάλες υλικές ζημίες και άπειρες χαμένες εργατοώρες. Η έλλειψη ηλεκτροδότησης για πολλές ώρες, αλλά κυρίως η διακοπή της υδροδότησης για περίπου 30 ώρες εκτόξευσε τη δυσφορία όλων μας στα ύψη.

Η συζήτηση για το ποιος καθαρίζει τα φρεάτια στους δρόμους, ποιος τα ρέματα, ποιος είναι υπεύθυνος για την διεύθυνση της κυκλοφορίας των οχημάτων, ποιος ενημερώνει τους συμπολίτες γενικά σε ζητήματα πολιτικής προστασίας και ποιος ειδικότερα όταν φαινόμενα αναμένονται ή είναι σε εξέλιξη, ποιος μεριμνά για τα σχολεία και τους μαθητές και τελικά ποιος συντονίζει τις δράσεις, άναψε πάλι.

Ο δήμαρχος Γ. Μπουτάρης, σε μια από τις γνωστές αντιδράσεις αμηχανίας (αφού προηγουμένως τα έχει θαλασσώσει), χαρακτήρισε «διανοητικά καθυστερημένους» όσους δεν ασπάζονται την άποψή του ότι η Θεσσαλονίκη είναι ανθεκτική πόλη στις φυσικές καταστροφές, κι όχι μόνο στα χαρτιά του σχετικού δικτύου «100 Ανθεκτικές Πόλεις» του πλανήτη. Στο βάθος διαφαίνεται ο διακαής πόθος του ν΄ αναλάβει αρμοδιότητες μητροπολιτικού αφεντικού στο πολεοδομικό συγκρότημα.

Κύριε Μπουτάρη δεν είμαστε «διανοητικά καθυστερημένοι» αλλά πολύ ταλαιπωρημένοι!

Πριν, όμως, από τη φιλοδοξία του καθενός, προηγείται η ανάγκη των πολιτών για αποτελεσματικό συντονισμό δράσεων για να μη ζήσουμε στο μέλλον ανάλογες καταστάσεις, που θα συνοδεύονται μάλιστα από αδιαφορία, εμπαιγμό σε βάρος μας εκ μέρους των κρατικών αξιωματούχων και τοπικών αρχών.

Ούτε πολίτες δεύτερης κατηγορίας να ήμασταν!

Άλλωστε, η μετεωρολογική πρόγνωση γίνεται πλέον έγκαιρα με καλή ακρίβεια και η γεωγραφική θέση της Θεσσαλονίκης δε καθιστά την ανθεκτικότητα στα καιρικά φαινόμενα τόσο δύσκολη στην πράξη.

Απαιτείται όμως πρώτα γνώση, καλός συντονισμός και προετοιμασία και βέβαια, ο κάθε αρμόδιος φορέας με διάθεση προσφοράς και συνεργασίας ν ανταποκριθεί στις όποιες περιστάσεις

Κοινοποιήστε
 • 272
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  272
  Shares
 • 272
 •  
 •