Τα Fake News για τον Ιησού και οι “νέες” ανακαλύψεις

0

Γράφει ο πατέρας Βασίλειος από τη Βοστώνη
Συνηθίζεται πριν τις μεγάλες γιορτές της χριστιανοσύνης να παρουσιάζονται περίεργες ειδήσεις που αφορούν δήθεν νέες αποκαλύψεις για την ζωή του Χριστού.

Δεν είναι πολύς ο καιρός που ανακοίνωση του Harvard της Βοστώνης έκανε λόγο για ανακάλυψη παπύρου, σύμφωνα με τον οποίον ο Ιησούς είχε σύζυγο. Βέβαια, ο πάπυρος αποδείχθηκε πλαστός και έγιναν οι σχετικές διαψεύσεις του περιεχομένου του. Ωστόσο οι εντυπώσεις παρέμειναν σε εκείνους που δεν μπόρεσαν να πληροφορηθούν για τις νέες εξελίξεις.

Τις μέρες αυτές γίνεται πάλι λόγος για ανακάλυψη νέου παπύρου. Πρόκειται κατά την ανακοίνωση, η οποία έγινε στη βιβλική φιλολογική εταιρεία της Βοστώνης, για επιστολή του Χριστού στον αδελφό του γραμμένη στα ελληνικά.

Η είδηση έκανε τον γύρο του διαδικτύου και δημοσιεύτηκε σε διάφορες ελληνικές εφημερίδες, μερικές εκ των οποίων την ανέδειξαν σε κορυφαίο θέμα. Ανάμεσα σε αυτές και μία θεωρούμενη ως έγκριτη εφημερίδα (του Σαββάτου 2 Δεκεμβρίου) η οποία κυκλοφόρησε με κεντρικό ρεπορτάζ την δήθεν επιστολή του Ιησού στα Ελληνικά.

Το ρεπορτάζ δίνει βαρύτητα στο ζήτημα του ανακοινωθέντος, αναφέροντας ωστόσο -ως υποσημείωση – ότι μερίδα της Εκκλησίας δεν δέχεται την γνησιότητα των απόκρυφων κειμένων ή ότι ο Ιησούς είχε αδελφό.

Στην πραγματικότητα βέβαια όχι απλώς μερίδα αλλά όλη η Εκκλησία αρνείται την γνησιότητα των απόκρυφων κειμένων, τα οποία δεν συμπεριέλαβε στον κανόνα των βιβλίων της Αγίας Γραφής γιατί δεν εκφράζουν τα βιώματα της κοινότητας των πιστών που έζησαν με τον Χριστό και κατέγραψαν τις εμπειρίες τους -συλλογικά και συντονισμένα- στα κανονικά ευαγγελικά κείμενα.

Τα απόκρυφα θρησκευτικά βιβλία είναι γραμμένα από ιδιώτες και δεν εκφράζουν τη συνείδηση των χιλιάδων μαθητών που ακολουθούσαν τον Χριστό κατά την τρίχρονη δράση του (όπως την εκφράζουν οι εξουσιοδοτηθέντες από την Εκκλησία συγγραφείς των ιερών βιβλίων).

Τα απόκρυφα κείμενα ήταν εξαρχής γνωστά στην Εκκλησία η οποία και τα απέρριψε, όπως διαβάζουμε στο έργο του Αγίου Ειρηναίου “Κατά των Αιρέσεων”. Οταν ακούμε έτσι για το ευαγγέλιο του Ιούδα, της Μαγδαληνής, του Θωμά, του Ιακώβου κλπ., ας μην φανταζόμαστε ότι είναι καινούργιες ανακαλύψεις χαμένων ευαγγελίων. Είναι πλαστές διηγήσεις, αιρετικού περιεχομένου και τις πιο πολές φορές δεν αφορούν καν τη χριστιανική πίστη. Αλλά ακόμη και αν την αφορούν ή αν αναφέρουν αποδεκτές θέσεις, όπως λ.χ το ευαγγέλιο των Ναζωραίων ή η ψευδεπίγραφη επιστολή προς Λαοδικείς του Παύλου η Εκκλησία τις απέρριψε ως μη αυθεντικές.

Αυτό ισχύει και για τη δήθεν νέα ανακάλυψη, που δεν κομίζει κάτι το νέο, πλην ίσως του ότι ένα αιρετικό κείμενο, όμοιο πλήθους άλλων, ευρέθη προσφάτως. Δυστυχώς όμως, η προαναφερθείσα εφημερίδα (και άλλες) δεν παρουσιάζει έτσι το θέμα, φανερώνοντας ότι ακόμα και ένα σοβαρό έντυπο έχει τις άτυχες στιγμές του…

Παρόλα αυτά, υπάρχει και κάτι άξιο λόγου στο ρεπορτάζ της εφημερίδας.

Αυτό δεν είναι ότι ο Ιησούς έγραψε επιστολή (διότι δεν έχει συντάξει επιστολές ο Χριστός), ούτε ότι την έστειλε στον αδελφό του (αφού δεν είχε βιολογικά αδέλφια). Άξιο λόγου είναι ότι ο Χριστός ήταν γνώστης της Ελληνικής γλώσσας.

Και αυτό δεν είναι “Fake News” αλλά η επικρατούσα γνώμη των ακαδημαϊκών θεολόγων. Ηδη από το 1961 ο π. Δημήτριος Ηλιόπουλος είχε γράψει την περίφημη μονογραφία “Η Μητρική γλώσσα του Ιησού” που αναπτύσσει διεξοδικά το γιατί ο Ιησούς μιλούσε την Ελληνική.

Είναι κρίμα ότι η μονογραφία του Ηλιόπουλου δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή, παρότι εκδόθηκε στην Αθήνα, αλλά το ότι ο Ιησούς συνομιλούσε στα ελληνικά πήρε έκταση στα ελληνικά ΜΜΕ από έναν ψευδεπίγραφο πάπυρο μιας γνωστικής αίρεσης…

Κοινοποιήστε
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •