Συνέντευξη του υποψήφιου δήμαρχου Δράμας Ηρακλής Χατζηθεοδωρίδη

Την καταρχήν συνολική του πρόταση για τις δημοτικές εκλογές του Μαΐου καταθέτει ο υποψήφιος δήμαρχος Ηρακλής Χατζηθεοδωρίδης, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση τόσο στον τομέα των συνεργασιών με βάσει το νέο εκλογικό νόμο όσο και στις προοπτικές της Δράμας.

.
Γιατί αποφασίσατε να συμμετάσχετε στις αυτοδιοικητικές εκλογές;

Απ. – Από τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τα κοινά σε τοπικό επίπεδο δεν έχω λείψει τα τελευταία 14 και πλέον έτη. Είτε από τον πρώτο, είτε στον δεύτερο βαθμό, όπου αυτή τη στιγμή είμαι εκλεγμένος περιφερειακός σύμβουλος ΑΜΘ, η έγνοια μου ήταν πάντοτε η προσφορά δίπλα στον πολίτη και τον τόπο μου και η άμεση επαφή με τον απλό κόσμο.

Εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος και Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Δράμας. Πιστεύω, λοιπόν, ότι η άμεση επαφή με τον πολίτη είναι η κινητήριος δύναμη για την προσφορά στα κοινά.

Λίγοι επίσης γνωρίζουν ότι διετέλεσα και Δήμαρχος Δράμας για ένα, τρόπον τινά,υπηρεσιακό διάστημα διμήνου περίπου το 2010

Εμείς δεν είμαστε εδώ για να υφαρπάξουμε την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας αλλά, για να αναπληρώσουμε τα κενά που άφησαν οι διοικήσεις στον Δήμο της Δράμας με ευθύνη και πολλή δουλειά και ταυτόχρονα, να το πω απλά – λαϊκά, να μπορούμε να περπατάμε ανάμεσα στους δραμινούς δημότες και μετά τις εκλογές. Να συνομιλούμε διαρκώς με την κοινωνία για την επίλυση των προβλημάτων της πόλης, μια διαρκής προσπάθεια και πάλη προς το καλύτερο.

Με βάση τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις τόσο στη Δράμα όσο και σε όλη τη χώρα έχουμε πληθώρα υποψήφιων δημάρχων και συνδυασμών. Αυτό οφείλετε μόνο στο νέο εκλογικό νόμο ή υπάρχουν και άλλοι λόγοι;
Απ. – Η απάντηση στο ερώτημά σας κατά τη γνώμη μου είναι δισυπόστατη. Φυσικά και ο νέος εκλογικός νόμος, με την απλή αναλογική, ευνοεί τις συνεργασίες, τις συνέργειες, τις καθαρές λύσεις, την ομαδικότητα. Δεν αφήνει, επίσης, να πάει “χαμένη” καμία ψήφος και πλέον ο εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος αναλαμβάνει αυξημένες ευθύνες απέναντι και στον Δήμο αλλά και στον ψηφοφόρο του. Με τον νέο νόμο, το Δημοτικό Συμβούλιο είναι αυτό το οποίο θα “Δημαρχεύει” ουσιαστικά και ο Δήμαρχος θα εκτελεί.

Από την άλλη, η ανεπάρκεια των διοικούντων και η κατάπτωση, η πτώση δηλαδή του Δήμου Δράμας σε χειρότερη μοίρα από προηγούμενες χρονικές περιόδους, αφήνει δυσαναπλήρωτα κενά στην καθημερινότητα του πολίτη – δημότη και δημιουργεί χώρο και πεδίο διαφορετικών προτάσεων. Η επίκληση επιχειρημάτων του τύπου “παίρνουμε λιγότερα χρήματα από πριν” και “η οικονομική κατάσταση είναι δύσκολη” καταρρίπτονται από πολλά τρανταχτά παραδείγματα άλλων Δήμων της χώρας. Για παράδειγμα ο Δήμος Τρικαίων από το 2014 έως σήμερα εμπιστεύτηκε μια ομάδα νεαρών συμβούλων και επιστημόνων οι οποίοι δημιούργησαν μια πόλη – πρότυπο για την χώρα, εκμεταλλευόμενοι όλα τα ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα με απορροφητικότητα 100% και επιπλέον έλαβαν και μέρος των προγραμμάτων που δεν εκμεταλλεύτηκαν άλλοι δήμοι, όπως ο δικός μας. Ο Δήμος Πατρέων πρωτοπορεί σε νέες τεχνολογίες αλλά και στην κοινωνική πολιτική και συνοχή εφαρμόζοντας προγράμματα που θέλουν μόνον και μόνον όραμα. Είναι,επίσης, αξιομνημόνευτο ότι για παράδειγμα στην δική μας περιφέρεια όλοι οι Δήμοι έχουν ολοκληρώσει ή σχεδόν το έχουν κάνει, το πρόγραμμα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης εκτός από τον Δήμο Δράμας όπου και σήμερα ακόμα δεν έχει αρχίσει καν.

Αυτή η κατάσταση, λοιπόν, από τη μια ο εκλογικός νόμος κι από την άλλη το κενό των διοικήσεων δημιουργούν την αναγκαιότητα για τη συμμετοχή στα κοινά, όχι μόνον των υποψηφίων Δημάρχων ή συμβούλων, αλλά όλων των ενεργών πολιτών της Δράμας.

Μπαίνουμε πλέον στην αυτοδιοίκηση στον «αστερισμό των συνεργασιών». Ποιά είναι τα κριτήρια σας για τις όποιες συνεργασίες;
Απ. – Απαραίτητες προϋποθέσεις συνεργασίας για εμάς αποτελούν η Καθαρότητα, η Εντιμότητα, η κοινή στόχευση για το καλό της πόλης και των δημοτών, η κοινή πορεία και η πολλή δουλειά για το μέλλον της Δράμας σε ένα περιβάλλον δύσκολο και απαιτητικό. Σε αυτές τις απλές Αρχές δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε από οποιαδήποτε θέση. Για τολόγο αυτό ζητούμε από τους πολίτες της Δράμας να μας εκλέξουν με ισχυρό κυβερνητικό ποσοστό από τον πρώτο γύρο, προκειμένου η πόλη να αλλάξει σελίδα.

Είναι πολλοί αυτοί που ισχυρίζονται ότι με το νέο νόμο θα υπάρξει«ακυβερνησία» στους δήμους και οι όποιες συνεργασίες θα πρέπει να επιβεβαιώνονται συνεχώς. Είναι έτσι τα πράγματα;
Απ. – Αυτή η λογική εμπεριέχει μια δόση αλήθειας και τούτο διότι, με τον νέο εκλογικό νόμο,κανείς, πολύ δε περισσότερο ο εκλεγείς Δήμαρχος, δεν λαβαίνει “λευκή επιταγή”. Η λογική του “απόλυτου άρχοντα” στους δήμους έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Πλέον όλοι μας θα κρινόμαστε διαρκώς από τα λόγια και τα έργα μας.

Προς αυτή την κατεύθυνση, μάλιστα, θα πάω κι ένα βήμα παρακάτω το συλλογισμό μου και να σας πω για παράδειγμα ότι η ευθύνη και η απαίτηση του εκλεκτορικού σώματος, του ψηφοφόρου δηλαδή, με τον νέο νόμο αποκτά κι άλλη υπόσταση. Μπορεί πια άνετα, ως υπόθεση εργασίας, ο εκλέκτορας δηλαδή ο δημότης, με μεγαλύτερη άνεση και πιο πιεστικά πια να απαιτεί από τον εκάστοτε δημοτικό σύμβουλο την “στήριξη” ή την “απόσυρση” της εμπιστοσύνης του στον Δήμαρχο αν τα έργα της δημοτικής αρχής δεν ικανοποιούν το σύνολο. Γι‘ αυτό το λόγο, άλλωστε, πρέπει να είμαστε και εξαιρετικά προσεκτικοί στην επιλογή των δημοτικών συμβούλων.

Από την άλλη η αναγκαιότητα της συνεχούς επιβεβαίωσης της εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του Δημάρχου θα ωθεί τα πράγματα σε δημιουργικές λογικές. Όσοι παραβούν την πραγματικότητα αυτήν θα αποτύχουν από την αρχή και σύντομα, όσοι δηλαδή Δήμαρχοι συνεχίσουν να κυβερνούν τους δήμους με την παλαιά λογική του “απόλυτου – αρχοντα” θα είναι ήδη και απ‘ αρχής αποτυχημένοι. Και τούτο ας είναι και ένα “προσωποκεντρικό”κριτήριο για τον πολίτη που θα επιλέξει τον Δήμαρχο Δράμας.

Πότε θα έχουμε από σας την παρουσίαση τόσο των θέσεων σας όσο και των υποψηφίων σας δημοτικών συμβούλων;
Απ. – Σύντομα, σε λίγες ημέρες, θα ανακοινώσουμε τόσο την ονομασία του Συνδυασμού μας, όσο και την Ιδρυτική μας Διακήρυξη με θέσεις που θα αποτελούν κατεύθυνση και για το πρόγραμμά μας για την Δράμα. Επειδή, όμως, μεσολαβούν οι εορτές των Χριστουγέννων πρέπει να σας πω ότι ο προγραμματισμός μας περιέχει την ανακοίνωση των πρώτων ονομάτων υποψηφίων στα μέσα περίπου Ιανουαρίου. Αυτό ας μην το εκλαμβάνουν κάποιοι ως αδυναμία αλλά ως σεβασμό στις θρησκευτικές και όχι μόνον παραδόσεις του Λαού μας.

Κλείνοντας, ζητώ από τις Δραμινές και τους Δραμινούς να καταλάβουν ότι πρέπει να δραστηριοποιηθούν οι ίδιοι τους, πάνω απ‘ όλους, και να πάρουν την τύχη της ζωής τους στα χέρια τους, να ενεργοποιηθούν. Οι εκλογές δεν πρέπει να είναι μια διαδικασία “άπαξ”αλλά ένας διαρκής διάλογος που θα κρατά ενεργούς πολιτικούς και δημότες ταυτόχρονα.Αυτό μπορεί να συμβεί όταν πάψουμε να ψηφίζουμε τον “φίλο”, τον “συγγενή”, τον “δικό μας” άνθρωπο κι όταν αποφασίσουμε να στηρίξουμε ανθρώπους ικανούς, καθαρούς,έντιμους με αναφορά στην τοπική κοινωνία. Με γνώμονα τα παραπάνω ζητώ, λοιπόν,ευθεία, ισχυρή και ανοικτή εντολή από τους Δραμινούς για να πάμε τη Δράμα Ψηλά. Καλά Χριστούγεννα και Καλές γιορτές εύχομαι σε όλους.


Συνέντευξη  ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ


 

Κοινοποιήστε
 • 16
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  16
  Shares
 • 16
 •  
 •