Στάση Ευθύνης από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας.

1

Γράφει ο Κωτάντζης Ι. Κωνσταντίνος Δημοσιογράφος-Ειδικός επί Ευρωπαϊκών θεμάτων

Οι προσπάθειες της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ για σύσταση τριμερούς κυβέρνησης συνασπισμού με την ονομασία Τζαμάικα απέτυχαν την Κυριακή 19 Νοεμβρίου, όταν το Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP) αποχώρησε από τις συνομιλίες με τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Μέρκελ και τους Πράσινους, επικαλούμενο αγεφύρωτες διαφορές σε κρίσιμα πολιτικά ζητήματα.

Εφόσον το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) του Μάρτιν Σουλτς επέμενε στην άρνησή του για συμμετοχή σε συμμαχική κυβέρνηση με το CDU, η κα Μέρκελ θα έπρεπε είτε να επιδιώξει τον σχηματισμό μειοψηφικής κυβέρνησης με τους εναπομείναντες Πράσινους, είτε να καταφύγει σε νέες εκλογές.

Ωστόσο, οι εκλογές δεν είναι μια τόσο απλή υπόθεση. Μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, η κα Μέρκελ αποδυναμώθηκε σημαντικά εξαιτίας της απόφασής της το 2015 να εφαρμόσει την πολιτική της «ανοιχτής πόρτας» ανοίγοντας τα σύνορα της Γερμανίας σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο μετανάστες. Πολλοί ψηφοφόροι της, στράφηκαν προς το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το οποίο «θα κυνηγήσει την Άνγκελα Μέρκελ» όπως προειδοποίησε ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ. Συνεπώς, η λύση των εκλογών δεν είναι και τόσο ελκυστική καθώς υπάρχει φόβος το AfD να κερδίσει περισσότερο από το σχεδόν 13% του Σεπτεμβρίου.

Για αυτό και ο Πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ ανέλαβε την πρωτοβουλία να συγκαλέσει συνάντηση μεταξύ της Άνγκελα Μέρκελ, του συμμάχου της και ηγέτη της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης Βαυαρίας (CSU) Χορστ Ζεεχόφερ και του Μάρτιν Σουλτς, ώστε να δρομολογηθεί η δημιουργία μιας σταθερής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Allensbach, σχεδόν τα δύο τρίτα των Γερμανών, θέλουν το Σοσιαλδημοκρατικό SPD να ξεκινήσει συνομιλίες με τους συντηρητικούς Χριστιανοδημοκράτες για το σχηματισμό ενός συνασπισμού μεταξύ κεντροδεξιάς και κεντροαριστεράς. Παρόμοια αποτελέσματα έδειξε και δημοσκόπηση της Emnid για την Bild, με το 52% των Γερμανών να τάσσεται υπέρ ενός νέου Μεγάλου Συνασπισμού δεξιάς και αριστεράς.

Υπέρ του συνασπισμού δηλώνουν και πολιτικοί ηγέτες.

Ο Χορστ Ζεεχόφερ της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) υποστήριξε πως «μια συμμαχία ανάμεσα στο CDU και το SPD είναι η καλύτερη επιλογή για τη Γερμανία, καλύτερη σε κάθε περίπτωση από την ‘Τζαμάικα’, από νέες εκλογές ή από μια κυβέρνηση μειοψηφίας».

Ακόμα και ο ηγέτης των Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ δήλωσε ότι «ο Μεγάλος Συνασπισμός θα είναι μια πιο σταθερή και συμφέρουσα λύση. Ο συνασπισμός Τζαμάικα θα διαλυόταν σε χίλια κομμάτια μέσα σε μερικούς μήνες εξαιτίας της διάστασης απόψεων σε πολυάριθμα ζητήματα, από τη μετανάστευση μέχρι το κλίμα ή τις μεταρρυθμίσεις της Ευρωζώνης».

Ωστόσο, μεταξύ CDU και SPD υπάρχουν κάποιες σοβαρές διαφωνίες.

Η κα Μέρκελ σκοπεύει να διατηρήσει την οικονομική σταθερότητα της Γερμανίας, να μειώσει ορισμένους φόρους και να επεκτείνει τις ψηφιακές υποδομές, ενώ κοιτώντας προς την σύμμαχο Χριστιανοκοινωνική Ένωση Βαυαρίας (CSU), δηλώνει ότι θα περιορίσει τον αριθμό των μεταναστών που εισέρχονται στη Γερμανία σε 200.000 ετησίως. Αυτό όμως είναι αδιανόητο για το SPD. «Ένα τέτοιο ανώτατο όριο παραβιάζει το Σύνταγμα και τη Συνθήκη της Γενεύης. Το SPD δεν θα θέσει όριο σε μέλη οικογενειών που επιθυμούν να αιτηθούν άσυλο», δήλωσε ο Ραλφ Στέγκνερ, αντιπρόεδρος του SPD.

Πρόσωπο κλειδί ο Μάρτιν Σουλτς

Υπό την πίεση του Προέδρου της Γερμανίας, ο ηγέτης του SPD Μάρτιν Σουλτς αποδέχτηκε την πρόταση της κας Μέρκελ να συζητήσουν την από κοινού εξεύρεση λύσης στο πολιτικό αδιέξοδο.

Βέβαια, ο υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος ανήκει στο SPD, ξεκαθάρισε ότι κανείς δεν πρέπει να περιμένει το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα να συμφωνήσει αμέσως την συμμετοχή του σε έναν Μεγάλο Συνασπισμό επειδή απέτυχαν οι συνομιλίες για τον σχηματισμό της τριμερούς συμμαχίας Τζαμάικα. «Βρισκόμαστε σε μια διαδικασία ενορχηστρωμένη από τον Πρόεδρο, όπου πρέπει πρώτα να εξετάσουμε ποιες είναι οι δυνατότητες, αλλά κανείς δεν μπορεί να περιμένει να προχωρήσει αυτή η διαδικασία γρήγορα» είπε, προσθέτοντας ότι εναπόκειται στους Χριστιανοδημοκράτες να δείξουν τι θέλουν.

Τα μέλη του SPD θα συζητήσουν για αυτή την αλλαγή πλεύσης από την αρχική μετεκλογική τους στάση, στο συνέδριο του κόμματος στο Βερολίνο που ξεκινάει σήμερα 7 Δεκεμβρίου και λήγει το Σάββατο 9 του μηνός.

Οι πιέσεις για συμμαχία CDU με SPD δεν είναι μόνο εγχώριες αλλά και ευρωπαϊκές. Ο κ. Σουλτς αποκάλυψε ότι δέχεται τις ίδιες πιέσεις και από Ευρωπαίους ηγέτες όπως ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών θέλει οπωσδήποτε να συνεργαστεί με τον κ. Μακρόν καθώς έχει παρόμοιο όραμα για τη μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδιαίτερα όσον αφορά την ενίσχυση των επενδύσεων στην Ευρώπη και τη δημιουργία ενός νέου, Κοινού Ευρωπαϊκού Ταμείου. Πιστεύει επιπλέον, ότι ούτε η Γαλλία ούτε η Γερμανία είναι σε θέση να προστατεύσουν, από μόνες τους, τις σοσιαλδημοκρατικές αξίες.

Στους ηγέτες που έσπευσαν να παροτρύνουν τον κ. Σουλτς να συνεργαστεί με την κα Μέρκελ συγκαταλέγεται και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος Αλέξης Τσίπρας ο οποίος τόνισε ότι η συμμετοχή του SPD σε συγκυβέρνηση με το CDU είναι «προϋπόθεση για τον αμοιβαίο αγώνα των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και τον εκδημοκρατισμό της Ευρώπης, για τα κοινωνικά δικαιώματα και την ουσιαστική μάχη κατά της ανεργίας των νέων».

Κοινοποιήστε
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •