Σουρβίνος: Το τιμόνι είναι εν δυνάμει «φονικό» εργαλείο- Όχι στο αλκοόλ, την ταχύτητα και την επιθετική οδήγηση

5

Συνέντευξη παραχώρησε ο Αστυνομικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης Γιώργος Σουρβίνος στο ΒΗΜΑpress  και στην Ειρήνη Ζαννάκη με αφορμή την μεγάλη μετακίνηση των εκδρομέων εν όψη του 15αυγουστου

Διαβάστε τη συνέντευξη:

Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται αύξηση στον αριθμό των τροχαίων ατυχημάτων. Μάλιστα, ορισμένα από αυτά προκάλεσαν αίσθηση στην κοινή γνώμη.Με δεδομένο, λοιπόν, ότι όλοι δυνητικά είμαστε εκτεθειμένοι σε αυτόν τον κίνδυνο, το θέμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Κύριε Διευθυντά, θα ήθελα να σας απευθύνω κάποιες ερωτήσεις.

Ε.Ζ: Ποιες είναι οι βασικότεροι παράγοντες που προκαλούν τα τροχαία ατυχήματα, σύμφωνα με τις στατιστικές αλλά και την εμπειρία σας;

Γ.Σ.: Δεν υπάρχει τροχαίο ατύχημα χωρίς παραβίαση κανόνων του Κ.Ο.Κ. Υπό αυτό λοιπόν το πρίσμα υπάρχουν κάποιες παραβάσεις που οδηγούν ευθέως στο τροχαίο ατύχημα. Όπως και η υπερβολική ταχύτητα, η παραβίαση της διπλής διαχωριστικής γραμμής, οι αντικανονικές προσπεράσεις, η παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη. Ακόμη μια πολύ σημαντική παράβαση που οδηγεί εν δυνάμει στο τροχαίο είναι η χρήση κινητού τηλεφώνου και η κατανάλωση αλκοόλ. Επίσης η μη χρήση ζώνης και κράνους είναι αιτίες που οδηγούν όχι άμεσα στο τροχαίο, αλλά δυστυχώς σε σοβαρότερο αποτέλεσμα τραυματισμού ή θάνατο.

Ε. Ζ. Έχει ο Έλληνας οδηγός σωστή οδηγική παιδεία;

Γ.Σ. Όπως σε πολλά πεδία της κοινωνικοοικονομικής ζωής, μας λείπει η παιδεία και εξαιτίας αυτού δεν έχουμε σαν λαός την κατάλληλη συμπεριφορά, έτσι και στην οδήγηση. Δυστυχώς ο Έλληνας πίσω από το τιμόνι είναι ο «καμπόης» ο «καλύτερος οδηγός». Αλλά και ο πεζός από την άλλη μεριά περνάει το δρόμο απ’όπου θέλει. Είναι άμεση και επιτακτική ανάγκη καθιέρωσης της κυκλοφοριακής αγωγής ως βασικό μάθημα στα σχολεία μας έτσι ώστε όχι άμεσα αλλά σε κάποια χρόνια από σήμερα να έχουμε μια γενιά με άλλη κουλτούρα κυκλοφοριακής συμπεριφοράς.

Ε.Ζ: Θεωρείται ότι οι ανεβασμένες θερμοκρασίες αυξάνουν την επικινδυνότητα στην οδήγηση;

Γ.Σ. Οι αυξημένες θερμοκρασίες μας αποσυντονίζουν γενικότερα σε όλες τις λειτουργίες μας, έτσι έμμεσα επιδρούν αρνητικά και συμπεριφορά μας κατά την οδήγηση.

Ε.Ζ: Εν όψει των ημερών του δεκαπενταύγουστου, οπότε και σημειώνεται η μεγαλύτερη έξοδος αυτοκινήτων από τα αστικά κέντρα, θα είναι η τροχαία σε επιφυλακή; Έχετε ετοιμάσει κάποιες δράσεις για την αποφυγή των ατυχημάτων;

Γ.Σ: Σε κάθε μεγάλη έξοδο όπως και τώρα το 15αύγουστο το σύνολο του διαθέσιμου δυναμικού διατίθεται σε υπηρεσία. Θα υπάρχουν περιπολικά σε κίνηση σε βασικά σημεία του οδικού δικτύου και συνεργεία τροχονομικού ελέγχου σε επιλεγμένα εμφανή σημεία. Και τονίζω εμφανή σημεία θέλοντας να επισημάνω ότι στόχος μας δεν είναι η συλλογή παραβάσεων αλλά η αποτρεπτική λειτουργία μας. Βέβαια όταν σημειώνονται παραβάσεις σοβαρές όπως προαναφέραμε, δεν μπορεί να βεβαιώνονται, όπως και τυχόν βασικές ελλείψεις ασφάλειας του οχήματος, όπως π.χ. ΚΤΕΟ, φθαρμένα ελαστικά.

Ε.Ζ: Το προσωπικό επαρκεί;

Γ.Σ: Το προσωπικό τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί αρκετά λόγω πολλών αποχωρήσεων χωρίς να αντικατασταθεί. Παρόλα αυτά είναι αρκετή η δύναμη έτσι ώστε με ορθολογική αξιοποίηση του να προσφέρει ουσιαστική και ποιοτική αστυνόμευση στον Έλληνα πολίτη κάτι που εξάλλου είναι υποχρέωση μας.

Ε.Ζ: Ποια συμβουλή θα θέλατε να δώσετε στους πολίτες, ώστε να έχουμε μια όσο το δυνατόν αναίμακτη έξοδο;

Γ.Σ: Με δύο λέξεις: όχι στο αλκοόλ, όχι στην ταχύτητα και ΝΑΙ στην ήρεμη και όχι επιθετική οδήγηση

Ε.Ζ: Τι θα λέγατε στους νέους οδηγούς;

Γ.Σ: Για τους νέους οδηγούς για τα παιδιά μου, τα παιδιά μας που βγαίνουν στους δρόμους, θα έλεγα ότι πρέπει να έχουν κατά νου ότι το τιμόνι είναι εν δυνάμει «φονικό» εργαλείο και ότι η οδήγηση είναι μία πολύ σοβαρή «δουλειά» που απαιτεί μεγάλη αφοσίωση, σύνεση και προσοχή.

 

Ε.Ζ:Σας ευχαριστώ για το χρόνο και τις συμβουλές σας, κυρίως όμως για την προσφορά σας στην πόλη μας

Κοινοποιήστε
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •