Σε εγρήγορση η Ισπανική κυβέρνηση. Ηχηρό μήνυμα από τη Μαδρίτη στους εξεγερμένους Καταλανούς

2

Γράφει ο Κωτάντζης Ι. Κωνσταντίνος Δημοσιογράφος-Ειδικός επί Ευρωπαϊκών θεμάτων

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ-Μαρία Αθνάρ, ο οποίος είχε στηρίξει τον τωρινό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι για διάδοχό του στο Ισπανικό Λαϊκό Κόμμα, σε δήλωσή του στη δεξαμενή σκέψης FAES του Λαϊκού Κόμματος, επέκρινε τον κ. Ραχόι για τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης στην Καταλονία.

«Ο κ. Ραχόι, έχει κάνει πολλά λάθη. Στην Καταλονία δεν πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε λάθη ούτε για ένα λεπτό παραπάνω».

Στην δήλωση κατηγορείται ο πρωθυπουργός κ. Ραχόι ότι δεν μπόρεσε να αντιληφθεί την «εθνικιστική δυναμική» παράλληλα με την εφαρμογή του «επαναστατικού πειράματος» από μέρους των αυτονομιστών. Οι εθνικιστές συμφωνούν με τους αντι-συστημικούς Ποδέμος και άλλους λαϊκιστές ότι πρέπει να «καταστρέψουν ότι δημιουργήθηκε κατά τη μετάβαση από τη δικτατορία στη δημοκρατία για την συμφιλίωση των Ισπανών. Τα πολιτικά τους προγράμματα είναι διαφορετικά αλλά κοινός τους στόχος είναι η κατάργηση του Συντάγματος του 1978».

Ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε ότι έχει πίστη, αν όχι στην σημερινή κυβέρνηση του κ. Ραχόι, σίγουρα στον Βασιλιά, στην Εθνική Αστυνομία και στην Πολιτοφυλακή. «Οφείλουμε να υπερασπιστούμε το ισπανικό Σύνταγμα, επειγόντως, μέσα από τα θεσμικά όργανα που προβλέπει ώστε να διατηρηθεί η ισχύς του. Η κυβέρνηση από μόνη της, σίγουρα, δεν θα καταφέρει πολλά. Αλλά η κυβέρνηση είναι αυτή που πρέπει να πράξει πρώτη».

Ο κ. Αθνάρ ζήτησε από τον κ. Ραχόι να εφαρμόσει όλες τις εξουσίες που του προσφέρει το Σύνταγμα. «Η κοινοβουλευτική του πλειοψηφία αρκεί για την ενεργοποίηση της απαιτούμενης πολιτικής εξουσίας προς υπεράσπιση του Συντάγματος».

Ο κ. Ραχόι, σύμφωνα με τον προκάτοχό του κ. Αθνάρ, δεν θα πρέπει να περιμένει την στήριξη του Πέδρο Σάντσεθ και του ισπανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) για να αποκαταστήσει την τάξη. «Αν ο πρωθυπουργός δεν έχει την δύναμη να το κάνει», δήλωσε ο κ. Αθνάρ, «θα πρέπει διενεργηθούν πρόωρες εθνικές εκλογές, ώστε αυτή η απόφαση να ληφθεί από τους Ισπανούς».

Μηνύματα ενότητας δεν έστειλε όμως μόνο ο πρώην πρωθυπουργός.

Την Τρίτη το βράδυ, ο βασιλιάς της Ισπανίας Φίλιππος ΣΤ΄ (τιμητικά και βασιλιάς της Ιερουσαλήμ, της Κύπρου και της Κορσικής), σε διάγγελμά του καταδίκασε την καταλανική ηγεσία και υποσχέθηκε στους Ισπανούς ότι το Στέμμα θα στηρίξει το κράτος δικαίου και το Σύνταγμα υπερασπιζόμενο τα δικαιώματα όλων των Ισπανών.

Την Τετάρτη το βράδυ, ο πρωθυπουργός της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν απάντησε στον βασιλιά Φίλιππο: «Ο λαός της Καταλονίας είναι ενωμένος, ένας λαός που υπερασπίζεται τις αξίες της δημοκρατίας». Πρόσθεσε επίσης ότι ο βασιλιάς «έχασε την ευκαιρία του να απευθυνθεί σε όλους τους πολίτες».

Η απάντηση στις προκλητικές δηλώσεις του Καταλανού πρωθυπουργού ήρθε από την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι, Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία – η Μέρκελ της Ισπανίας όπως την αποκαλούν, η οποία είπε χαρακτηριστικά πως είναι «ενοχλητικό να βλέπει τον Πουτζντεμόν να υπενθυμίζει στον βασιλιά τα συνταγματικά του καθήκοντα», ενώ συνέχισε λέγοντας ότι «κάθε δήλωση του Πουτζντεμόν είναι ένα ταξίδι στο πουθενά. Εκτός νόμου δεν υπάρχει ούτε δημοκρατία ούτε δικαιώματα».

Στην ίδια γραμμή και η υπουργός Άμυνας της Ισπανίας η οποία, κατά τη διάρκεια ομιλίας της σε συνέδριο με θέμα τις γυναίκες στις ισπανικές ένοπλες δυνάμεις, προειδοποίησε πως, «ότι είναι εκτός δημοκρατίας αποτελεί απειλή για το έθνος μας. Η νομοθεσία, μας καθιστά όλους ίσους, όλοι μας είμαστε απολύτως ίσοι» είπε και προσέθεσε ότι το Σύνταγμα δίνει στο κράτος «τα εργαλεία και τα μέσα για την προστασία του έθνους μας από την τυραννία των λίγων».

Συνεχίζοντας κατέληξε ότι «αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει τον νόμο, επειδή αν το κάνει θέτει τον εαυτό του, όχι μόνο έξω από το νόμο, αλλά και πάνω από τους άλλους. Το άρθρο 8 του ισπανικού συντάγματος αναφέρει ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Ισπανίας έχουν ως αποστολή την εγγύηση της κυριαρχίας και την ανεξαρτησίας της Ισπανίας, καθώς και την διατήρηση της συνταγματικής της τάξης».

 

Κοινοποιήστε
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •