Ριζική αναβάθμιση της ελληνικής στρατιωτικής ισχύος ανακοίνωσε ο Κ. Μητσοτάκης

Στον απόηχο των προειδοποιητικών δηλώσεων του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν προς την Τουρκία, ο οποίος είπε πως «εμείς οι Ευρωπαίοι, πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι και αυστηροί με την κυβέρνηση του προέδρου Ερντογάν, η οποία σήμερα επιδίδεται σε απαράδεκτες συμπεριφορές» και «δεν είναι πλέον εταίρος» στην ανατολική Μεσόγειο, ο Έλληνας πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης προέβη σε ανακοινώσεις από τη Θεσσαλονίκη και τη ΔΕΘ σχετικά με την στρατιωτική αναβάθμιση της Ελλάδας.

«Βρίσκομαι στη Θεσσαλονίκη για να παρουσιάσω την ευρύτερη στρατηγική της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα. Και να μιλήσω για τα σταθερά βήματα που θα κάνει η χώρα μας στο ασταθές περιβάλλον του φθινοπώρου και του χειμώνα που έρχονται» έγραψε σε ανάρτησή του ο πρωθυπουργός.

Το φιλόδοξο ελληνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα με νέα μαχητικά, αναβαθμίσεις πλοίων και αεροσκαφών, φρεγάτες και προσλήψεις στρατιωτικού προσωπικού, έρχεται για να καλύψει τις νέες αμυντικές ανάγκες που προκύπτουν από τον ραγδαία αναβαθμιζόμενο ρόλο της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο για την οποία ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έχει δηλώσει ότι «η Συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου δεν επεκτείνει απλώς το εύρος άσκησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά επεκτείνει και τον χώρο εφαρμογής της νομοθεσίας αλλά και της δικαιοδοσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ίδια θαλάσσια περιοχή».

Ενισχύεται άμεσα η άμυνα της χώρας

Οπως ανακοίνωσε ο κ. Μηστοτάκης, η Πολεμική Αεροπορία προχωρά άμεσα στην απόκτηση μίας μοίρας 18 μαχητικών αεροσκαφών Dassault Rafale 4,5 γενιάς από τη Γαλλία αντικαθιστώντας τα παλαιά Mirage. Αναφερόμενος στο Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) προανήγγειλε την προμήθεια τεσσάρων νέων φρεγατών πολλαπλού ρόλου, τον εκσυγχρονισμό των MEKO-200 και την προμήθεια τεσσάρων ελικοπτέρων ναυτικής συνεργασίας MH-60R SeaHawk (γνωστών με το παρατσούκλι Romeo).

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης τον εμπλουτισμό του οπλοστασίου και των τριών Κλάδων με την απόκτηση νέων τορπιλών βαρέως τύπου για το Πολεμικό Ναυτικό, νέων αντιαρματικών όπλων για τον Στρατό Ξηράς και νέων τηλεκατευθυνόμενων πυραύλων για την Πολεμική Αεροπορία. Επιπλέον, προανήγγειλε την ψηφιακή αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων και την θωράκισή τους από κυβερνοεπιθέσεις υβριδικού τύπου.

Τέλος, ανακοίνωσε την ενεργοποίηση της αμυντικής βιομηχανίας, με στρατηγικό επενδυτή στον Σκαραμαγκά και αμερικανικά κεφάλαια στην Ελευσίνα, ιδιωτικοποίηση ΕΛΒΟ κ.λπ., καθώς και την ενίσχυση του στρατιωτικού προσωπικού με πρόσληψη 15.000 ΕΠΟΠ σε ορίζοντα πενταετίας και επαναξιολόγηση της στρατιωτικής εκπαίδευσης, ώστε να εξασφαλίζονται και επαγγελματικά εφόδια για τους στρατευμένους

Ϭ髟ᠴﵠб���ܪﵠ̧�ܪ砳�ąȬ �ܢ⡴2 ӥ𴥬ⱟﵠ2020.
(EUROKINISSI / ÑVʼnϠԕЏՠБوՐϕуϕ / ć̇ԑǓ ЁЁ̇ԓϓ)

Το περιβόητο Rafale

Οι δυνατότητες του δικινητήριου Rafale είναι μακράν ανώτερες από εκείνες των τουρκικών F-16, με το Rafale να έχει δυνατότητες συγκρίσιμες με του F-15EX και F/A-18EF Super Hornet Block III από πλευράς επιδόσεων, ακτίνας μάχης (combat radius) και μεταφορικής ικανότητας σε οπλικό φορτίο.

Το Dassault Rafale είναι δικινητήριο, δελταπτέριγο, πολλαπλών ρόλων μαχητικό αεροσκάφος εξοπλισμένο με ένα ευρύ φάσμα όπλων, το οποίο μπορεί να εκτελέσει αποστολές αναγνώρισης, υποστήριξης εδάφους, πολυχωρικών πληγμάτων, αντιπλοϊκής προσβολής στόχων και αποστολές καταστολής βάσεων που βρίσκονται κάτω από το έδαφος.

Ο συνδυασμός πτέρυγας τύπου Δέλτα και πτερυγίων ελιγμών (canards) του δίνει εξαιρετική ευελιξία ενω παράλληλα διατηρεί αξιοσημείωτη σταθερότητα κατά τη διάρκεια της πτήσης. Παρά το γεγονός ότι δεν είναι ένα αεροσκάφος stealth, το Rafale έχει σχεδιαστεί με μειωμένη διατομή ραντάρ (RCS) και υπέρυθρη υπογραφή, πράγμα που σημαίνει ότι έχει όσο το δυνατόν χαμηλότερο ίχνος ραντάρ. Τμήμα της σχεδίασης αυτής αποτελεί το σύστημα αυτοπροστασίας και ηλεκτρονικού πολέμου SPECTRA της εταιρείας Thales.

Το αεροσκάφος φέρει το ραντάρ RBE2 της Thales, το οποίο είναι ικανό να ιχνηλατεί ταυτόχρονα πολλαπλούς στόχους στον αέρα. Παράλληλα μπορεί να δημιουργεί τρισδιάστατους χάρτες εδάφους για πλοήγηση ή στοχοποίηση σε πραγματικό χρόνο. Επίσης, το Rafale έχει την ικανότητα να ιχνηλατήσει ένα στόχο και να εξαπολύσει πύραυλο αέρος-αέρος χωρίς να χρειαστεί να αποκαλύψει τη θέση του, χάρη στο σύστημα OSF της Thales. Το συγκεκριμένο σύστημα είναι πλήρως ενσωματωμένο στο αεροσκάφος και λειτουργεί με τεχνολογία υπέρυθρης ακτινοβολίας.

Για τη διαχείριση των συστημάτων του, το Rafale χρησιμοποιεί ένα πλήρως «γυάλινο πιλοτήριο», με τρεις οθόνες πολλαπλών λειτουργιών (MFDs), ολογραφικό HUD καθώς και πλευρικό χειριστήριο HOTAS ενώ υπάρχει η δυνατότητα φωνητικών εντολών (Direct Voice Input). Για την πρόωσή του, το Rafale χρησιμοποιεί δύο στροβιλοπροωθητήρες SCECMA M88-2 με μετάκαυση, με συνολική προωθητική δύναμη 150 kN.

Το Rafale διαθέτει ακτίνα δράσης 1000 χλμ, δηλαδή, μπορεί να επιχειρήσει μέχρι την Κύπρο και να γυρίσει πίσω, είτε από την Κρήτη είτε ακόμα και από το αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκωλ. Πρόκειται για μία δυνατότητα που δεν διαθέτουν τα F 16. Mε την ευχέρεια να πλήττουν στόχους σε απόσταση άνω των 100 χλμ., τα Rafale θα έχουν τη δυνατότητα να στοχεύσουν και να καταρρίψουν, αν χρειαστεί, τα τουρκικά μαχητικά μόλις αυτά εισέλθουν στο Αιγαίο ενώ τα ελληνικά Rafale θα βρίσκονται ακόμα στην Σκύρο. Να σημειωθεί πως τα ελληνικά Rafale θα μπορούν να προσνηώνονται και στο γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκωλ, το οποίο μπορεί να πλέει στην Ανατολική Μεσόγειο για όσο διάστημα επιθυμεί, ακόμα και χρόνια, αφού ως πυρηνικό δεν χρειάζεται να ελλιμενίζεται όσο επιχειρεί.

Τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία διαθέτουν στόλο F-16, η Ελλάδα πάνω από 150 F-16 και 245 F-16 η Τουρκία. Ωστόσο, μετά την αγορά των πανίσχυρων Rafale και την αναβάθμιση των ελληνικών F-16 σε Viper μέχρι το έτος 2027, η Πολεμική Αεροπορία της Ελλάδος θα έχει σαφή ποιοτική υπεροχή έναντι του στόλου F-16 της Άγκυρας, ο οποίος σήμερα είναι υποστελεχομένος από νεαρούς πιλότους και κακοσυντηρημένα βλήματα.

Οπλισμός που κάνει τη διαφορά

Εκτός από τα συνήθη αεροπορικά όπλα μικρού και μέσου βεληνεκούς της εποχής, το Rafale είναι ικανό να φέρει δύο όπλα που θα δώσουν ακόμη μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία στη συγκεκριμένη αγορά, με το ένα να υπηρετεί ήδη στο ελληνικό οπλοστάσιο:

  • Αντιαεροπορικός πύραυλος Meteor: Πρόκειται για αντιεροπορικό πύραυλο κατά άλλων αεροσκαφών, τελευταίας τεχνολογίας, ο οποίος λειτουργεί «πέρα από τον ορίζοντα» (“BVR” – Beyond Visual Range). Είναι άκρως φονικός για την αντίπαλη αεροπορία και πετυχαίνει καταρρίψεις σε αποστάσεις 100+ χιλιομέτρων ενώ πετά με ταχύτητες της τάξης των 4.0 mach!
  • Πύραυλος τύπου cruise (πλεύσης) Scalp: Το σύστημα αυτό υπηρετεί ήδη στις Ελληνικές Ε.Δ. Βρίσκεται σε υπηρεσία με τα αεροσκάφη Mirage 2000. Πρόκειται για πύραυλο πλεύσης (cruise missile), με εμβέλεια 560+ χλμ από το σημείο εκτόξευσης, ο οποίος φέρει μεγάλη εκρηκτική κεφαλή βάρους 450 κιλών τύπου BROACH (Bomb Royal Ordnance Augmented Charge) και μπορεί να καθοδηγηθεί με πολύ μεγάλη ακρίβεια κατά εχθρικών στόχων εδάφους.                                                                       

Επιμέλεια: Κωτάντζης Κων/νος (Ευρωπαϊκή Δημοσιογραφία-Ειδικός Ευρωπαϊκού Πολιτισμού)