To πολιτιστικό, τουριστικό και γαστρονομικό….IQ της Ημαθίας στο «Ζάππειο»!

2

Συνέντευξη  Φούλη Ν. Καλαϊτζίδου
 

Μια ιδιαίτερα πρωτότυπη παρουσίαση, που θα ταιριάξει τον «άρτο και τα θεάματα» της Ημαθίας, προβάλλοντας  την ιστορία, τον πολιτισμό και την γαστρονομία της περιοχής, στα πλαίσια ανάδειξης των ιδιαίτερων τουριστικών δυνατοτήτων της μακεδονικής αυτής γωνιάς, θα λάβει χώρα την ερχόμενη βδομάδα, από την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου, έως την Κυριακή 15, στο «Ζάππειο» Μέγαρο των Αθηνών.

Για τον στόχο αυτής της σημαντικής αυτής πρωτοβουλία, που θα εκθέσει σε χιλιάδες πολίτες, αλλά και ειδικούς-επαγγελματίες επισκέπτες, ιστορικές… γεύσεις του τόπου όπου γεννήθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος και διδάχθηκε από τον Αριστοτέλη το ευζην, για να καταστεί ο Αλέξανδρος της Οικουμένης, ρωτήσαμε τον αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κώστα Καλαϊτζίδη.

«Κατ΄αρχήν θα ήθελα να ευχαριστήσω το Vimapress.gr που πάντα στηρίζει και δίνει βήμα στην περιφέρεια, ειδικά δε στην Ημαθία. 13 με 15 Οκτωβρίου λοιπόν, το IQ της Ημαθίας, όπου αναφέρει ο ευρηματικός τίτλος της εκδήλωσης, Imathia Quality, θα… μεταφέρει το «βουνό στον Μωάμεθ» και στην περίπτωση μας στην πόλη της θεάς Αθηνάς, προβάλλοντας τον πλούσιο πολιτισμό της Ημαθίας, συνδυάζοντας τον με την γαστρονομία μας, με κυρίαρχο συστατικό το ξινόμαυρο κρασί και φυσικά τα τουριστικά ενδιαφέροντα των επισκεπτών στον τόπο μας

,Οι επισκέπτες του Imathia Quality   θα έχουν την δυνατότητα να βιώσουν τις Αιγές, της βασιλικής πρωτεύουσας της Μακεδονίας του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου, την Μίεζα,όπου στο Γυμνάσιο της δίδαξε ο Αριστοτέλης τον Αλέξανδρο, την βυζαντινή Βέροια με τις δεκάδες εκκλησιές της, να γευτούν τις παραδοσιακές γεύσεις, συνδυασμένες με τον οίνο μας και φυσικά να γνωρίσουν τις Ημαθιώτικες επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον αγροτοδιατροφικό τομέα».

Ποιοι είναι οι εταίροι σας σε αυτή την διοργάνωση;

«Συνδιοργανωτές στην εκδήλωση είναι οι τρεις δήμοι της Ημαθίας, Βέροιας, Νάουσας και Αλεξάνδρειας,  οι ξενοδόχοι της Ημαθίας, η Αναπτυξιακή Ημαθίας, ο «Κάρανος», μια παρέα ανθρώπων που ασχολείται με μεράκι με την γαστρονομία της περιοχής μας, η ΠΚΜ, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Υπουργείο Τουρισμού.

Η επίσημη έναρξη θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου στις 8 το βράδυ, με χαιρετισμούς των επισήμων, και κεντρικό παρουσιαστή τον Ημαθιώτη δημοσιογράφο Χρήστο Ζαμπούνη, ενώ από τις 12 το πρωί, με το άνοιγμα της έκθεσης οι επισκέπτες θα παρακολουθήσουν ενδιαφέρουσες διαλέξεις για τη μακεδονική κουζίνα, τον θρησκευτικό τουρισμό, το κρασί και την γαστρονομία, έχοντας παράλληλα την ευκαιρία να γευτούν  ξινόμαυρο κρασί, σε συνδυασμό με μοσχαρίσιο κρέας, όπου η Ημαθία παράγει το 75% της εγχώριας παραγωγής, αλλαντικά, αρωματισμένα, παλαιωμένα τυριά και άλλες πολλές γευστικές εκπλήξεις».

Η έκθεση, όπως μας προείπατε, δεν αναφέρεται μόνο σε ειδικό κοινό, αλλά σε όλους τους πολίτες των Αθηνών.

«Έτσι είναι ακριβώς. Καλώ όλους τους Αθηναίους να δουν από κοντά τις παρουσιάσεις της Ημαθίας, τόσο τις πολιτισμικές, όσο φυσικά και τις γευστικές, από τους παραγωγούς  μας που θα συμμετάσχουν στην έκθεση. Θέλω να ξέρετε ότι θα μαγειρέψουν με τοπικά μας παραδοσιακά προϊόντα διάσημοι σεφ της χώρας, ενώ θα παραβρεθούν  εκλεκτοί προσκεκλημένοι, όπως δημοσιογράφοι που ασχολούνται με τον χώρο του τουρισμού και της γευσιγνωσίας, καθώς και διευθυντικά στελέχη των μεγάλων ξενοδοχείων της Ημαθίας.

Οι εκπλήξεις θα είναι πολλές και σίγουρα όσοι μας επισκεφθούν θα έχουν την δυνατότητα να δοκιμάσουν τις τροφές που γεύτηκε ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Αριστοτέλης! Ευχαριστώντας το vimapress.gr για αυτή τη συνέντευξη θα ήθελα και πάλι να τονίσω ότι 13 με 15 Οκτωβρίου  η καρδιά της Αθήνας στο «Ζάππειο» Μέγαρο, χτυπάει σε ρυθμούς της ποιοτικής Ημαθίας, της Imathias Quality»! 

Κοινοποιήστε
 • 236
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  236
  Shares