Παράθυρο ευκαιρίας βλέπει η Ευρωπαϊκή κεντροδεξιά για το Σκοπιανό

Γράφει ο Κωτάντζης Ι. Κωνσταντίνος Ευρωπαιολόγος – Δημοσιογραφικός αναλυτής ευρωπαϊκών θεμάτων

Όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ αναγνωρίζουν σήμερα την πΓΔΜ ως κυρίαρχο κράτος, εντούτοις, παραμένουν διχασμένα στο αν πρέπει να την αποκαλούν «Μακεδονία» καθώς η Αθήνα δεν αποδέχεται τον συγκεκριμένο όρο, διότι, υποδηλώνει εδαφικές αξιώσεις των Σκοπίων στη Βόρεια Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης και της Θεσσαλονίκης. Τη θέση αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει το ίδιο το Σύνταγμα της πΓΔΜ το οποίο βρίθει αλυτρωτικών αναφορών. Για αυτό το λόγο, σε απάντηση των εθνικιστικών παραληρημάτων των κυβερνήσεων Γκρουέφσκι εις βάρος της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδος, η χώρα μας εμπόδιζε τις προσπάθειες ένταξης της πΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, το κλίμα στη μετα-Γκρουέφσκι εποχή έχει αλλάξει και υπό τη σκιά των κιτς φαραωνικών έργων και των κακόγουστων αγαλμάτων, τα Σκόπια τείνουν χείρα φιλίας στην Ελλάδα, πρόθυμα για παραχωρήσεις που ευελπιστούν ότι θα τους ανοίξουν το δρόμο για την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ

Η Ευρωπαϊκή κεντροδεξιά έκρινε ως θετική αυτή την αλλαγή στάσης από μέρους των Σκοπίων. Ο ηγέτης του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Τζόζεφ Ντολ, χαιρέτησε το «παράθυρο ευκαιρίας» που άνοιξε για την επίλυση της μακρόχρονης διαμάχης μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ, λέγοντας ότι ευελπιστεί για «απτά» αποτελέσματα. Η δήλωση του επικεφαλής του ΕΛΚ ήρθε να ενισχύσει την προσπάθεια Αθήνας και Σκοπίων μετά και τη συνάντηση Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ στο Νταβός.

Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ συνομίλησε τρεις ώρες με τον Έλληνα ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα στις 24 Ιανουαρίου στο Νταβός και συμφώνησε μαζί του να προχωρήσουν ένα βήμα εμπρός με τις συνομιλίες. Ο κ. Ζάεφ δήλωσε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για την οικοδόμηση καλών σχέσεων που θα οδηγήσουν στην ευημερία ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων, ενώ τόνισε, ότι η χώρα του θέλει να είναι εταίρος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

Σε ένδειξη δέσμευσης για την εξεύρεση λύσης, ο κ. Ζάεφ ανακοίνωσε ότι προτίθεται να αλλάξει όνομα στο αεροδρόμιο των Σκοπίων «Μέγας Αλέξανδρος» καθώς και να μετονομάσει την εθνική οδό «Μέγας Αλέξανδρος», η οποία φτάνει στα ελληνικά σύνορα, σε «Δρόμο Φιλίας». Και τα δύο ονόματα δόθηκαν από την προηγούμενη εθνικιστική κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι. «Η κίνησή μας αυτή γίνεται για να δείξουμε ότι δεν έχουμε αλυτρωτικές φιλοδοξίες και ελπίζουμε πως θα είναι ένα βήμα προς την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας» σημείωσε ο κ. Ζάεφ.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν θέλει μόνο να επιλύσει τη διαφωνία γύρω από το όνομα αλλά ταυτόχρονα να θέσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών σε στέρεες βάσεις αμοιβαίου σεβασμού και καλής γειτονίας. «Αυτό σημαίνει ότι πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσουμε τον αλυτρωτισμό σε όλες του τις μορφές, καθώς και να εξασφαλίσουμε εγγυήσεις ότι δεν θα αφεθεί κανένα παράθυρο ανοικτό που να επιτρέπει την επανεμφάνιση παρόμοιων προκλήσεων στο μέλλον» ξεκαθάρισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Η Νέα Δημοκρατία διαφωνεί με την Κυβέρνηση, στο ότι, η λύση για το όνομα πρέπει να αναζητηθεί μετά την αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων. Ο πρόεδρός της Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι εάν βρισκόταν στη θέση του κ. Τσίπρα, πρώτα θα διαπραγματευόταν τα θέματα αλυτρωτισμού περιμένοντας για απτά αποτελέσματα επ’ αυτών πριν προχωρήσει σε περαιτέρω διαπραγματεύσεις.
«Δεν θα διαπραγματευόμουν τίποτα, εκτός εάν, τα Σκόπια δεσμευόταν να αλλάξουν το Σύνταγμά τους. Δεν θα ανεχόμουν καμία αναφορά σε «μακεδονικό έθνος», σαν αυτή του κ. Νίμιτς, ο οποίος δεν έλαβε καμία απάντηση από την κυβέρνηση».
Κατηγόρησε, επίσης, τον κ. Τσίπρα ότι διαπραγματεύεται κρυφά χωρίς να ενημερώνει τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους Έλληνες πολίτες.

Όσο για τις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση έμεινε «έκπληκτη» από τη μαζική προσέλευση του κόσμου και προσπάθησε να συκοφαντήσει όσους έλαβαν μέρος. «Η πλειοψηφία όμως δεν αποτελείται από εξτρεμιστές και είναι κρίμα να την κατηγοριοποιούμε ως τέτοια» τόνισε.

Η θέση του κ. Μητσοτάκη, ότι πρώτα θα έπρεπε να αποσυρθούν τα αλυτρωτικά σχέδια της πΓΔΜ για να συνεχίσουν οι διαπραγματεύσεις και ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων που έλαβε μέρος στο συλλαλητήριο δεν είναι εξτρεμιστές, προκάλεσαν την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος τον κατηγόρησε ότι ολισθαίνει προς την ακροδεξιά.

«Ο υποτιθέμενος φιλελεύθερος κ. Μητσοτάκης απέδειξε για άλλη μια φορά ότι έχει παραδώσει τα κλειδιά του κόμματος στην ακροδεξιά πτέρυγά του», ανέφερε το συγκυβερνών κόμμα και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που, δεν θέλουν, να συμπεριλαμβάνεται ο όρος «Μακεδονία» στο νέο όνομα της πΓΔΜ».

Στο ίδιο μήκος κύματος, φιλοκυβερνητικές εφημερίδες κατηγόρησαν, για τον ίδιο λόγο, τον κ. Μητσοτάκη γράφοντας ότι κρατείται όμηρος της δεξιάς φατρίας του κόμματός του.

Κοινοποιήστε
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •