Σάββατο, Αύγουστος 19, 2017
Αρχή > Slide2 > Όλες οι αλήθειες, για τον Νέο Νόμο του Εξωδικαστικού μηχανισμού και κόκκινα Επιχειρηματικά Δάνεια

Όλες οι αλήθειες, για τον Νέο Νόμο του Εξωδικαστικού μηχανισμού και κόκκινα Επιχειρηματικά Δάνεια

cosmital_ad

Γράφει η Όλγα Ν. Τσιπτσέ

Προϊόντα με Κρητική αλόη

Δικηγόρος – Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια ΥΔΔΑΔ – Υπεύθυνη του Κέντρου Διαμεσολάβησης και Τμήματος Εξυπηρέτησης Οφειλετών του ΒΕΘ

Μία άκρως ενημερωτική και αποκαλυπτική εκδήλωση έλαβε χώρα, στις 31 Μαΐου, στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, με την ευκαιρία των εγκαινίων του Κέντρου Διαμεσολάβησης και του Τμήματος Εξυπηρέτησης Οφειλετών στο εν λόγω Επιμελητήριο.

Κεντρικός καλεσμένος ήταν ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κος Φώτης Κουρμούσης, ο οποίος επί 3 ώρες πραγματικού διαλόγου, άνοιξε όλα τα χαρτιά του νέου νόμου και έδωσε για πρώτη φορά πλήρεις απαντήσεις για τα σημεία που προβληματίζουν τους αναγνώστες.

Η Αίθουσα Εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου πλημμύρισε από Δικηγόρους, Διαμεσολαβητές και Οικονομολόγους, με ειδίκευση τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ενώ όταν τελείωσε η συζήτηση είχαν απαντηθεί όλα τα ερωτήματα και είχαν αναλυθεί όλες οι πτυχές του νέου Νόμου.

Κατασκευή ιστοσελίδων και eshop στις πιο χαμηλές τιμές

Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, που στηρίζει απόλυτα το θεσμό της Διαμεσολάβησης, δηλαδή της εξωδικαστικής επίλυσης όλων των διαφορών, και για τον λόγο αυτό λειτουργεί από τις 13 Μαρτίου το Κέντρο Διαμεσολάβησης και το Τμήμα πλέον Εξυπηρέτησης Δανειοληπτών, όπου μπορούν καθημερινά να προσέρχονται οι πολίτες για Δωρεάν ενημέρωση, αλλά και, όσοι επιθυμούν μπορούν να αναθέτουν τις υποθέσεις τους για πάσης φύσης νομικά ζητήματα αλλά και για τα μη εξυπηρετούμενα Δάνειά τους σε πολύ προνομιακές τιμές.

Μάλιστα, η πρωτοβουλία αυτή του Επιμελητηρίου και του Προέδρου του κου Παναγιώτη Παπαδόπουλου, θεωρείται Πρωτοπόρα, καθώς είναι το μοναδικό Επιμελητήριο που προσφέρει τέτοιες υπηρεσίες στους πολίτες και από την πρώτη στιγμή έχει σταθεί δίπλα στα προβλήματα των οφειλετών.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Ειδικός Γραμματέας κος Κουρμούσης ανέλυσε τον νέο Εξωδικαστικό Μηχανισμό και τη για πρώτη φορά Υποχρεωτική ύπαρξη Διαμεσολαβητών και άφησε το ένθερμο και διαδραστικό κοινό να τον πολιορκήσει με ερωτήσεις, στις οποίες απάντησε με ειλικρίνεια, αμεσότητα και ρεαλιστικότητα.

Τα πιο σημαντικά σημεία του Νόμου και τα σημεία που ακούστηκαν για πρώτη φορά είναι τα εξής:

– Ο Νέος Νόμος αφορά Επιχειρήσεις υπερχρεωμένες με πάσης φύσης, είδους και προέλευσης οφειλές, άνω των 20.000 ευρώ, καθώς μπορεί να αφορούν σε δάνεια όλων των ειδών, (ακόμη και όσα είχαν χαρακτηριστεί ως «διακοποδάνεια» αλλά χρησιμοποιήθηκαν στην επιχείρηση), να αφορούν σε χρέη προς το Δημόσιο (εφορίες, ταμεία) ή σε χρέη προς ιδιώτες, προμηθευτές κλπ.

– Η διαδικασία για χρέη από 20.000- 50.000 ευρώ είναι εντελώς αυτοματοποιημένη μέσω της ηλεκτρονική πλατφόρμας της ΕΓΔΙΧ που θα ανοίξει σίγουρα μετά τις 8 Αυγούστου. Θα είναι .απαραίτητοι δε οι κωδικοί του Taxis.

– Η διαδικασία για χρέη άνω των 50.000 ευρώ θα ξεκινά ηλεκτρονικά στην ως άνω πλατφόρμα αλλά οι συναντήσεις θα απαιτούν φυσική παρουσία ενώπιον ενός ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗ Διαπιστευμένου από το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Μάλιστα, είναι πολύ πιθανό να ζητηθεί η συνδρομή των Επιμελητηρίων για να πραγματοποιούνται οι εν λόγω συναντήσεις.

– Οι Διαμεσολαβητές στην αρχή έχουν ορισθεί να ανέρχονται στους 320 σε όλη την Ελλάδα αλλά αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός τους λόγω πληθώρας υποθέσεων. Μάλιστα, ενώ ο Νόμος και η Διαδικασία που θα ακολουθηθεί ΔΕΝ έχει σχέση με την ατόφια Διαμεσολάβηση, θέλησε να εισάγει το Θεσμό της Διαμεσολάβησης στον Νέο Νόμο, προκειμένου να αξιοποιηθούν οι διαμεσολαβητές που φθάνουν τους 2000 σε όλη την Ελλάδα και να αρχίσει επιτέλους να ακούγεται ο Θεσμός αυτός.

– Ο ΕΓΔΙΧ τόνισε ότι είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ η συνεργασία Οικονομολόγων και Νομικών για την όλη διαδικασία, καθώς παίζεται η τύχη των επιχειρήσεων που σε ένα μεγάλο ποσοστό αναμένεται να είναι μικρομεσαίες αυτές που θα ενταχθούν στον Νόμο, οπότε δεν πρέπει ουδείς να ρισκάρει την τύχη τους. Το οπλοστάσιο λοιπόν των επιχειρήσεων θα πρέπει να είναι ένας Νομικός και ένας Οικονομολόγος που θα συντάξουν το επιχειρηματικό σχέδιο (business plan) και θα δημιουργήσουν την επιχειρηματολογία για τη βιωσιμότητα ή μη τα επιχείρησης.

Στο σημείο αυτό, ο Πρόεδρος του ΒΕΘ κος Παπαδόπουλος ανακοίνωσε το νέο και πρωτοπόρο Τμήμα Εξυπηρέτησης Οφειλετών που δημιουργήθηκε στο Επιμελητήριο και που έχει σκοπό τη Δωρεάν ενημέρωση για την περίπτωση του κάθε ενδιαφερόμενου αλλά και την εξυπηρέτηση της υπόθεσης που θα ανατεθεί, σε πολύ προνομιακές τιμές σε σχέση με την ελεύθερη αγορά. Το τμήμα αυτό θα μπορεί να βοηθά και να ενημερώνει τους πολίτες κυρίως και για αυτόν τον Νέο Νόμο.

– Ο κος Κουρμούσης επεσήμανε, ότι τελικά απαλείφθηκε ο όρος που ζητούσε το αρχικό Σχέδιο νόμου για μία κερδοφόρα χρήση για τις επιχειρήσεις, τα τελευταία χρόνια πριν τις 31-12-2016, καθώς εισακούσθηκαν οι απόψεις που είχαν εκφρασθεί στη δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου και έχοντας υπόψη την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών, δε θα τίθεται ο αρχικά επιβληθείς όρος της κερδοφόρας χρήσης. Απαιτείται όμως, θετικός EBIDTA που τώρα που είναι καιρός των φορολογικών δηλώσεων του οικ. Έτους 2016, θα μπορέσουν να δηλώσουν. Επίσης, απαλείφθηκε και ο όρος, ότι αν μία επιχείρηση οφείλει το 85% του χρέους της σε έναν πιστωτή, δε θα μπορούσε να ενταχθεί στον Νόμο. Πλέον ΚΑΙ αυτές οι περιπτώσεις εντάσσονται κανονικά και ακολουθούν μία ειδική διαπραγμάτευση.

– Ο Ειδικός Γραμματέας μίλησε για πρώτη φορά επίσης, για το γεγονός της καθυστέρησης στη ψήφισή του. Ότι δηλαδή, ο εν λόγω Νόμος ήταν υποχρέωση της χώρας μας από το Μνημόνιο 1 το 2010 και ότι λόγω συζητήσεων με τους Θεσμούς, από τον Οκτώβριο του 2016, και των διάφορων εμποδίων και προβλημάτων που δημιουργούσαν τελικά ψηφίστηκε μόλις τον Μάη του 2017, 7 έτη μετά την αρχική υποχρέωση! Οι Θεσμοί έθεταν συνέχεια όρους για τη ψήφισή του που όμως δεν μπορούσαν να υλοποιηθούν στη χώρα μας, και ζητούσαν να εφαρμοστεί ο νόμος όπως ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη αγνοώντας τις ιδιαιτερότητες που έχουν οι επιχειρήσεις στη χώρα μας πχ η παθογένεια μιας οικογενειακής επιχείρησης που δε συναντάται σε άλλες χώρες. Οι Θεσμοί έτρωγαν συνεχώς το χρόνο προκειμένου να αποδειχθούν τα αυτονόητα των Ελληνικών κατεστημένων.

– Ο κος Κουρμούσης ανέφερε, ότι όσες επιχειρήσεις δεν καταφέρουν να ενταχθούν στον Νέο Νόμο, που εξέφρασε και τον προβληματισμό του ότι μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να αποτελέσει χρέωση χωρίς αποτέλεσμα για τον οφειλέτη, ο οφειλέτης θα μπορέσει να ακολουθήσει το δρόμο των διμερών διαπραγματεύσεων και του Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών. Μάλιστα, ενέκρινε την πρωτοβουλία του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης για τη δημιουργία Τμήματος για την Εξυπηρέτηση και την Στήριξη των Οφειλετών και δήλωσε, ότι θα συνδράμει όσο χρειαστεί στην προσπάθεια αυτή. Ανέφερε επίσης, ότι περιπτώσεις με επιχειρήσεις με πλούσιους μετόχους αλλά χρεωμένες εταιρείες και ελάχιστα κέρδη ΔΕ θα μπορούν να βρουν λύσεις στον Νέο Νόμο.

– Η Ειδική Γραμματεία εργάζεται καθημερινά στο να διαμορφωθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα χωρίς προβλήματα και χωρίς να «πέφτει το σύστημα», ώστε να είναι έτοιμη μετά τις 08/08/2017. Οι Τράπεζες θα έχουν ήδη τα στοιχεία των δανειοληπτών και σε περίπτωση διαφωνίας στα ποσά των οφειλών, αν δεν υπάρχει απόδειξη ενδεδειγμένη, τα ποσά που θα αναγνωρίζονται ως οφειλές θα είναι τα κατώτερα.

– Το ακαταδίωκτο των υπαλλήλων έχει ήδη περαστεί σε άρθρο στο Πολυνομοσχέδιο που ψηφίσθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, και θα εφαρμόζεται από την Τράπεζα της Ελλάδος με ειδικές επιτροπές. Μάλιστα, το ακαταδίωκτο αυτό θα ισχύει και για τις Διμερείς Διαπραγματεύσεις και όχι μόνο για τον Νέο Νόμο.

– Είναι μια ευκαιρία να υπάρξει κούρεμα στις οφειλές προς δημόσιο και ταμεία. Είναι ευκαιρία να μειώσουν το χρέος και οι Τράπεζες που δεσμεύονται από τους στόχους τους μέχρι το 2018. Μάλιστα, οι Τράπεζες δεν έχουν πλέον το ρόλο του ισχυρού και προτίθενται να διαπραγματευτούν γιατί όταν θα υπάρχουν και οφειλές προς το Δημόσιο, θα υπάρχει ο φόβος το Δημόσιο να ικανοποιηθεί ακαριαία με κατασχέσεις σε λογαριασμούς και ιδιοκτησίες μέσω ΚΕΑΟ, αφήνοντας εντελώς ακάλυπτη την Τράπεζα. Ενώ ο νόμος εξασφαλίζει προστασία των οφειλετών για όσο διαρκεί η διαπραγμάτευση και έτσι θα μπορούν να ικανοποιούνται κατά το μέτρο του δυνατού και του ρεαλιστικού.

– Η χώρα μας είναι η μόνη σε όλη την Ευρώπη που οι Θεσμοί υποχώρησαν στο θέμα των όρων βιωσιμότητας της επιχείρησης καθώς έμεινε μόνο ένας: ο θετικός EBIDTA. Σε άλλες χώρες υπάρχει διψήφιος αριθμός προϋποθέσεων και από τις εκατομμύρια αιτήσεις οφειλετών, τελικά γίνονται δεκτές μόνο μερικές χιλιάδες.
– Τελειώνοντας, ο ΕΓΔΙΧ συμβούλεψε, ότι μετά από κάθε συμφωνία που θα προκύψει από τον Εξωδικαστικό, να επικυρωθεί από το αρμόδιο Πολυμελές Πρωτοδικείο, ώστε να μη μπορέσει ουδείς να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα και ειδικά η μειοψηφία.

Ο Νέος Νόμος θα ξεκινήσει όχι πριν τις 8/8/2017. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη οφειλών μη εξυπηρετούμενων, μέχρι την 31-12-16! Οι επιχειρήσεις πρέπει να έχουν ένα χρόνο θετικό EBIDTA κάτι που μπορεί να επιτευχθεί με τις φετινές δηλώσεις εισοδήματος.

Απαιτείται μεγάλος όγκος δικαιολογητικών, προκειμένου να γίνει η αίτηση ηλεκτρονικά και είναι σκόπιμο να έχει γίνει προετοιμασία από πριν με τους κατάλληλους Νομικούς και Οικονομολόγους. Αυτή την υπηρεσία προσφέρει με ειδικά προνόμια, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, θέλοντας να δείξει για άλλη μία φορά, ότι ο εν λόγω φορέας βρίσκεται δίπλα στους πληγέντες από την οικονομική κρίση.

Όσο διαρκεί η διαπραγμάτευση παγώνουν οι κατασχέσεις και για να καταλήξουμε σε συμφωνία θα πρέπει να συμφωνεί το 60% των πιστωτών συμπαρασύροντας την μειοψηφία. Η συμφωνία είναι άμεσα εφαρμοστή όμως για να είναι κατοχυρωμένος ο οφειλέτης θα χρειαστεί να επικυρωθεί από το Πολυμελές Πρωτοδικείο του τόπου της επιχείρησης.

ΛΕΖΑΝΤΑ ΦΩΤΟ: Πρόεδρος ΒΕΘ και Α’ Αντιπρόεδρος ΚΕΕ Παναγιώτης Παπαδόπουλος, Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης, Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, Διαπ. Διαμεσολαβήτρια και Υπεύθυνη Κέντρου Διαμεσολάβησης και Τμήματος Εξυπηρέτησης Οφειλετών του ΒΕΘ Όλγα Τσιπτσέ

Προϊόντα με Κρητική αλόη
KEA