Όλα τα κυρίαρχα θέματα του σημερινού πρωινού και απογευματινού Τύπου

Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2016
Οι θέσεις του Δ.Ν.Τ. για μείωση αφορολογήτου και μειώσεις συντάξεων, οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, η καταβολή των συντάξεων και του εκτάκτου βοηθήματος σήμερα και η κατάθεση ρουσφετολογικών τροπολογιών στη Βουλή από κυβερνητικούς βουλευτές, αποτελούν τα κυρίαρχα θέματα του σημερινού πρωινού και απογευματινού Τύπου.

ΒΑΣΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Χαρμολύπη στα ΑΤΜ για τη «13η σύνταξη» και το ΕΚΑΣ
ΕΘΝΟΣ: Όλες οι αλλαγές στα όρια ηλικίας – Ποιοι θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης το 2017
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Εκπληρώνονται τα «εξαμίλια» των προφητειών για τον πόλεμο Ελλάδας – Τουρκίας
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Νέα βόμβα ΔΝΤ για αφορολόγητο, συντάξεις – Ενώ ο Τσακαλώτος ξαναγράφει την … τιμωρία του, ο Τόμσεν αρθρογραφεί για τα μέτρα
ΕΣΤΙΑ: Άχαρος ο ρόλος των βουλευτών – Σύμπτωμα μιας παθογένειας η χθεσινή εικόνα της Βουλής
Η ΑΥΓΗ: STOP στην ασυδοσία των ομαδικών απολύσεων – Ευρωδικαστήριο: Σύμφωνο με την κοινοτική νομοθεσία το δικαίωμα του υπουργείου Εργασίας να εγκρίνει τα σχετικά αιτήματα των επιχειρήσεων
Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: Η Αθήνα σηκώνει το γάντι – Το ΔΝΤ καθυστερεί και ο Σόιμπλε επιμένει – Στήριξη της Ελλάδας στην ΕΕ από το Γάλλο πρωθυπουργό Μπερνάρ Καζνέβ
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τροπολογίες δώρα στη Βουλή – «τακτοποιήσεις» εργαζομένων στην καθαριότητα, νομιμοποίηση αυθαιρέτων, απαλλαγή δημάρχων
Ο ΛΟΓΟΣ: Λαοθάλασσα για το επίδομα θέρμανσης
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ανοίγουν δρόμο για παραπέρα απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων – Ευρωπαϊκό Δικαστήριο – Κυβέρνηση – Η απόφαση για την υπόθεση «Lafarge», που εκδόθηκε χθες, προαναγγέλλει γενικότερη ένταση της αντεργατικής επίθεσης σε όλα τα μέτωπα
ΤΑ ΝΕΑ: Συγγνώμη χωρίς συμπάθεια – Σήκωσαν κεφάλι οι μαθητευόμενοι του σόιμπλε και αγνοούν τις μετάνοιες της κυβέρνησης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Επιστολή – θρίλερ – Κρίσιμα 24ωρα για τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές – Έντονο παρασκήνιο Αθήνας – Βρυξελλών για να «σπάσει» το γερμανικό μπλόκο – Επιμένει το ΔΝΤ για συντάξεις – νέους φόρους
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Αμετακίνητο το ΔΝΤ – Επιμένει στην αναγκαιότητα περικοπής συντάξεων και αφορολόγητου – Αλληλογραφία μεταξύ ΥΠΟΙΚ – θεσμών για το έκτακτο επίδομα

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟΣ ΤΥΠΟΣ

Το ΠΟΝΤΙΚΙ: Θερίζει θύελλες… εξάγει κρίση – Μποφόρ στην Άγκυρα φουρτούνα στο Αιγαίο

 

ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ

ΘΕΣΕΙΣ ΔΝΤ – ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ:

Η ΑΥΓΗ σε πρωτοσέλιδο θέμα με τίτλο «Δι’ επιστολών οι διαβουλεύσεις – έγγραφο του ESM αναμένει η Αθήνα» αναφέρει: Σε αναμονή επιστολής του ESM βρίσκεται η Αθήνα προκειμένου ν’ απαντήσει στις ανησυχίες, κυρίως της Γερμανίας, για τα κοινωνικά μέτρα της κυβέρνησης, τα οποία στήριξε χθες ο γάλλος πρωθυπουργός Μπ. Καζνέβ. Σε εσωτερική σελίδα με τίτλο «Σε αναμονή επιστολής του ESM η Αθήνα – Σθεναρή υπεράσπιση των κοινωνικών μέτρων Τσίπρα από τον Γάλλο πρωθυπουργό Μπ. Καζνέβ αναφέρει: Με σταθερά βήματα προς επίλυση της «κρίσης» που δημιουργήθηκε μεταξύ Αθήνας και θεσμών, ελέω Σόιμπλε, με πρώτο σταθμό το «ξεπάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση μέχρι το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου προχωρούν οι εξελίξεις γύρω από τη διαπραγμάτευση.

Σε άλλο θέμα με τίτλο «Ιανουάριο αξιολόγηση, Μάρτιο ποσοτική χαλάρωση – Πως σκοπεύει ο Αλ. Τσίπρας να αλλάξει την πολιτική ατζέντα του 2017» αναφέρει: Μετά οι βασικές προτεραιότητες: παραγωγική ανασυγκρότηση, συνταγματική αναθεώρηση. Σε θέμα με τίτλο « επιμένει ο Τόμσεν σε περαιτέρω μείωση αφορολογήτου και συντάξεων – Προσπάθεια απάντησης σε Τσακαλώτο – Μοσκοβισί» αναφέρεται: Επανέρχεται στις θέσεις του το ΔΝΤ για περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων με νέα ανάρτηση σε μπλογκ του επικεφαλής οικονομολόγου του Ταμείου Μορίς Ομπστφελντ και του διευθυντή του ευρωπαϊκού τμήματός του Πολ Τόμσεν.

Σε θέμα με τίτλο «Κανονικά τον Ιανουάριο τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος – Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διαβεβαιώνουν» σημειώνει: «Οδεύουμε προς μία λύση» τονίζουν στις Βρυξέλλες αποκλείοντας το ενδεχόμενο έκτακτου Eurogroup. Συνεχείς διαβουλεύσεις με τους σκληρούς να ζητούν αντισταθμιστικά για τα κοινωνικά μέτρα».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, με τίτλους στην πρώτη σελίδα «Ιανουάριο και βλέπουμε για το χρέος – Διαπραγματεύσεις για την επιστολή Τσακαλώτου» και «Το ΔΝΤ επιμένει σε μείωση συντάξεων, αφορολογήτου», παρουσιάζει δύο εκτενή ρεπορτάζ στο ειδικό οικονομικό ένθετο για τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους θεσμούς. Τον Ιανουάριο, στην καλύτερη περίπτωση, θα τεθούν σε εφαρμογή τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ύστερα από την εμπλοκή που παρουσιάστηκε με τη μονομερή ανακοίνωση των παροχών του κ. Αλέξη Τσίπρα.

Η τρόικα και η ελληνική κυβέρνηση βρίσκονται από χθες σε διαπραγματεύσεις για το κείμενο των δεσμεύσεων που πρέπει να αποστείλει ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, προκειμένου στη συνέχεια να «ξεπαγώσουν» τα μέτρα του χρέους. Το ΔΝΤ από την πλευρά του επιμένει στις θέσεις του (μείωση αφορολογήτου, μείωση συντάξεων).

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, με πρωτοσέλιδο τίτλο «Νέα βόμβα ΔΝΤ για αφορολόγητο, συντάξεις – Ενώ ο Τσακαλώτος ξαναγράφει την… τιμωρία του, ο Τόμσεν αρθρογραφεί για τα μέτρα», παρουσιάζει τρισέλιδο ρεπορτάζ για τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους θεσμούς και τις θέσεις του ΔΝΤ. Οι δανειστές ζητούν από την κυβέρνηση φάκελο διευκρινίσεων που θα πρέπει να απαντηθεί από το υπουργείο Οικονομικών για να ξεμπλοκάρει η αξιολόγηση. Ο κ. Πολ Τόμσεν προέβη σε νέα παρέμβαση: επιμένει για μείωση του αφορολόγητου και ψαλίδι στις κύριες συντάξεις. Ο κ. Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να διασκεδάσει τα σενάρια για πρόωρες κάλπες.

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ με κεντρικό τίτλο στο πρωτοσέλιδό της «Η Αθήνα σηκώνει το γάντι», υπέρτιτλο «Το ΔΝΤ καθυστερεί και ο Σόιμπλε επιμένει», υπότιτλο «Στήριξη της Ελλάδας στην Ε.Ε. από τον Γάλλο Π/Θ Μπερνάρ Καζνέβ» και τίτλο στις εσωτερικές της σελίδες «Εγγράφως και με καθαρό τρόπο», γράφει ότι στην αντεπίθεση πέρασε ο Ε. Τσακαλώτος. Ζητά από τους θεσμούς να διατυπώσουν με επιστολή τους σαφώς τα ερωτήματα και τις ανησυχίες τους για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος, ώστε να απαντήσει αντίστοιχα με ξεκάθαρο τρόπο. Με την κίνηση αυτή η ελληνική πλευρά θέλει να αποφύγει τα «μπρος-πίσω» των δανειστών και τα πολιτικά παιχνίδια σε βάρος της. Εκνευρισμός σε Βρυξέλλες και Αθήνα για τη σκληρή στάση Σόιμπλε. Υπό τον τίτλο «Πίσω από την ενοχλητική εμμονή του Β. Σόιμπλε», η ε/φ γράφει στις εσωτερικές της σελίδες ότι οι επαναλαμβανόμενοι τορπιλισμοί του «ξεπαγώματος» των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος έχει εκνευρίσει πολλούς στις Βρυξέλλες και εκτιμούν ότι οφείλονται από τη μία σε ενδογερμανικούς στόχους και από την άλλη στα παιχνίδια μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου.

ΤΑ ΝΕΑ με κεντρικό τίτλο στο πρωτοσέλιδό τους «Συγγνώμη χωρίς συμπάθεια», υπέρτιτλο «Ο μπλόγκερ Τόμσεν ξαναχτυπά: ‘Μειώστε συντάξεις και αφορολόγητο’», υπότιτλο «Σήκωσαν κεφάλι οι μαθητευόμενοι του Σόιμπλε και αγνοούν τις μετάνοιες της κυβέρνησης» και τίτλο στις εσωτερικές τους σελίδες «Ζητούν δήλωση μετανοίας για το υπερπλεόνασμα», γράφουν ότι αντί η ελληνική κυβέρνηση να διαπραγματεύεται για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, έχει βρεθεί να διαπραγματεύεται σκληρά για το ξεπάγωμα των βραχυχρόνιων μέτρων για το χρέος. Το τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ απαιτεί την υπογραφή επιστολής από τον υπουργό Οικονομικών Ε. Τσακαλώτο, η οποία θα συνταχθεί «σε συνεργασία και συνεννόηση με τους εκπροσώπους των θεσμών». Σε άλλο σημείο υπό τον τίτλο «’Η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς επιπλέον μέτρα’» και υπέρτιτλο «Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται κανονικά, ανεξάρτητα από τις εξελίξεις για το χρέος, σύμφωνα με την κυβέρνηση», η ε/φ γράφει ότι ο Α. Τσίπρας τόνισε από την Κρήτη ότι δεν θα δεχθεί υποδείξεις για τη διοχέτευση του πλεονάσματος από την υπεραπόδοση των στόχων.

Το ΕΘΝΟΣ σε πρωτοσέλιδο θέμα έχει τίτλο «Χρηστικό οδηγό… περικοπών εξέδωσε ο Τόμσεν- Με ερωτήσεις – απαντήσεις- Θρίλερ το ξεπάγωμα των μέτρων για το χρέος» και σε εσωτερικό δισέλιδο αναφέρεται πως σήμερα αναμένονται οι απαντήσεις. Με γραπτές διαβεβαιώσεις από την Αθήνα θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται από τον Ιανουάριο, αφήνει να εννοηθεί η Κομισιόν. Υπογραμμίζεται ακόμη πως ένα ακόμη θρίλερ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σχετικά με το «ξεπάγωμα» ή όχι των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος. Ύστερα από δύο μέρες έντονων διαπραγματεύσεων , με πιέσεις και διεκδικήσεις από όλες τις πλευρές, οι τελικές απαντήσεις αναμένονται το νωρίτερο σήμερα.

Η εικόνα που εξέπεμπαν χθες, πάντως, πηγές των Βρυξελλών περιέγραφε μια κατάσταση μη εμπλοκής, δηλώνονται πως με τις απαραίτητες γραπτές και συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις από την ελληνική πλευρά, τα βραχυπρόθεσμα θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται από τον Ιανουάριο. Σε άλλο θέμα με τίτλο «Χρηστικός οδηγός… περικοπών από τους Τόμσεν- Ομπστφελντ- Στο μπλογκ του ΔΝΤ- Στο στόχαστρο αφορολόγητο, συντάξεις», τονίζεται πως με προσοχή μελετούν το νέο κείμενο που δημοσιεύτηκε στο μπλογκ του ΔΝΤ τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Χθες το απόγευμα ο Πολ Τόμσεν και ο Μορίς Ομπσφελντ, συντάκτες του πρώτου κειμένου το οποίο είχε προκαλέσει καταιγισμό αντιδράσεων από τους υπόλοιπους δανειστές, δημοσίευσαν συμπληρωματικό τεχνικό σημείωμα, απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στα επιχειρήματα της Κομισιόν και του Πιερ Μοσκοβισί σχετικά με τις λάθος εκτιμήσεις του Ταμείου. Όπως επισημαίνεται, μιλούν για «γενναιόδωρο» συνταξιοδοτικό. Δεν ζητούν περισσότερη λιτότητα και τονίζουν ότι το πλεόνασμα 3,5% μπλοκάρει την ανάπτυξη.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ με πρωτοσέλιδο τίτλο «Σε ψυχωτική κρίση ο αδίστακτος Σόιμπλε με την Ελλάδα – Επιβάλλει στο Eurogroup να παγώσει τα μέτρα έως ότου ολοκληρωθεί η αξιολόγηση» γράφει στο ρεπορτάζ των εσωτερικών σελίδων ότι χθες παρουσιάστηκε σοβαρή εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος, καθώς ο Β. Σόιμπλε, σε κατάσταση παροξυσμού και αγνοώντας τις αποφάσεις του Eurogroup, συνέχισε να πιέζει για το πάγωμα του βραχυπρόθεσμου πακέτου μέτρων, απαιτώντας μάλιστα να ξεπαγώσουν μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. «ΔΝΤ: Πιέζει για συντάξεις και αφορολόγητο» σημειώνεται σε άλλο δημοσίευμα.

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ με τίτλο «Ισορροπία σε τεντωμένο σκοινί με μηνύματα συμμόρφωσης» γράφει για: «Έξω διαβεβαιώσεις για την εφάπαξ παροχή, μέσα δεσμεύσεις για κοινωνική αναδιανομή. Το δημοσίευμα σημειώνει ότι η κυβέρνηση διαμηνύει ότι «Δεν συνδέονται βραχυπρόθεσμα και β’ αξιολόγηση». Σε άλλο ρεπορτάζ τονίζεται: «Κλείσιμο αξιολόγησης πριν από τις 26 Ιανουαρίου ‘θέλουν’ Κομισιόν – κυβέρνηση».

Ε.Ε. – ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ:

Η ΑΥΓΗ σε πρωτοσέλιδο θέμα με τίτλο «Ανθρωποκυνηγητό σε όλη την Ευρώπη» και σε εσωτερική σελίδα με τον ίδιο τίτλο αναφέρει: Σε όλη την Ευρώπη επεκτείνεται πια το ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του δράστη της πολύνεκρης επίθεσης της Πέμπτης στο Βερολίνο. Με ασυνήθιστη καθυστέρηση και έπειτα από το φιάσκο της σύλληψης του λάθος ανθρώπου για ένα 24ωρο, οι γερμανικές αρχές έδωσαν χθες στη δημοσιότητα τα στοιχεία ενός νεαρού Τυνήσιου, προσφέροντας μάλιστα και αμοιβή 100.000€ για πληροφορίες που μπορεί να οδηγήσουν στη σύλληψή του.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, με τίτλους στην πρώτη σελίδα «Επικηρύχθηκε Τυνήσιος για το μακελειό στο Βερολίνο», «Στη Γερμανία συνελήφθη Μαροκινός που πέρασε από την Ελλάδα» και «Ο δολοφόνος του Ρώσου πρεσβευτή», παρουσιάζει τρία εκτενή ρεπορτάζ για τη φονική δράση των ισλαμιστών τρομοκρατών στο Βερολίνο και στην Άγκυρα. Ο 24χρονος Τυνήσιος κ. Ανίς Άμρι επικηρύχθηκε και καταζητείται από τις γερμανικές αρχές ως ο πιθανός δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης στο Βερολίνο. Επίσης, στη Γερμανία συνελήφθη 24χρονος Μαροκινός, ο οποίος πέρασε από την Ελλάδα, ως ύποπτος για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Εξάλλου, ο δολοφόνος του Ρώσου πρεσβευτή στην Τουρκία ήταν μέλος της οργάνωσης του ιεροκήρυκα κ. Φετουλάχ Γκιουλέν και πιθανότατα είχε διασυνδέσεις με το εξωτερικό, δήλωσε ο κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ με τίτλο στο πρωτοσέλιδό της «Γερμανία: Ανθρωποκυνηγητό» και τίτλο στις εσωτερικές της σελίδες «Σκόρπισε τον θάνατο πριν προλάβουν να τον απελάσουν», γράφει ότι τον 23χρονο Τυνήσιο Ανίς Αμρί αναζητά η γερμανική αστυνομία ως δράστη της επίθεσης. Ο ύποπτος έχει πλούσιο «βιογραφικό» για εμπόριο ναρκωτικών, εμπρησμό σχολείου και σωματική βλάβη. Δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη τα ονόματα όλων των νεκρών.

ΤΑ ΝΕΑ με τίτλο στο πρωτοσέλιδό τους «Ο τρόμος ροκανίζει την Ευρώπη» και τίτλο στις εσωτερικές τους σελίδες «Οι τρομοκράτες στρίβουν την Ευρώπη ακροδεξιά», γράφουν ότι ποτέ άλλοτε η Γηραιά Ήπειρος δεν είχε δεχθεί τόσο πολλά χτυπήματα σε μια χρονιά όσα φέτος. Οι επιθέσεις αυτές ανοίγουν τον δρόμο στους λαϊκιστές που επιδιώκουν μια πιο συντηρητική ρότα. Το ΕΘΝΟΣ έχει πρωτοσέλιδο θέμα με τίτλο «Ισορροπία τρόμου στη Γερμανία- Αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό» και σε εσωτερικό δισέλιδο με τίτλο «Σε κατάσταση- σοκ Βερολίνο και Άγκυρα- Η επίθεση στο Βερολίνο αποσταθεροποιεί τη Μέρκελ», σημειώνεται πως η σκιά της τρομοκρατικής απειλής μπορεί να είναι καταλύτης πολιτικής ήττας της Γερμανίδας καγκελαρίου στις εκλογές.

Σε άλλο θέμα με τίτλο «Πολυμέτωπη ανάφλεξη κλυδωνίζει την Τουρκία», υπογραμμίζεται πως μετά το Μπεσίκτας και την Καισάρεια, η δολοφονία του πρέσβη της Ρωσίας θα στοιχίσει πολύ ακριβά στον Ταγίπ Ερντογάν. Σε άλλη σελίδα η εφημερίδα έχει θέμα με τίτλο «Χριστούγεννα του τρόμου στη Γερμανία», αναφέρεται πως μετά την γκάφα σύλληψης λάθος ατόμου, ο εισαγγελέας επικήρυξε για 100.000 ευρώ Τυνήσιο ο οποίος θεωρείται ο πιθανός δράστης του μακελειού. Επισημαίνεται ότι όπως δήλωσε ο υπ. Εσωτερικών, ο 24χρονος αναζητείται και εκτός συνόρων ενώ και ο ίδιος απέφυγε να τον χαρακτηρίσει ύποπτο.
Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, με τίτλο στην πρώτη σελίδα «Ελεύθερος εδώ και έναν χρόνο κυκλοφορούσε στη Γερμανία ο ύποπτος τζιχαντιστής», παρουσιάζει τρισέλιδο ρεπορτάζ για την τρομοκρατική επίθεση στο Βερολίνο. Ο μακελάρης του Βερολίνου ήταν σε λίστα «πιθανών τρομοκρατών» στη Γερμανία, ήταν σεσημασμένος, είχε φυλακιστεί στην Ιταλία. Γερμανικό δικαστήριο τον είχε θέσει υπό επιτήρηση και είχε διατάξει την απέλασή του. Τώρα, ο Τυνήσιος τζιχαντιστής καταζητείται σε όλη την Ευρώπη. Παραμένει οπλισμένος και επικίνδυνος. Εξάλλου, ο φονιάς του Ρώσου πρεσβευτή στην Άγκυρα ανήκε στη φρουρά του κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

ΕΥΡΩΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ – ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ:

Η ΑΥΓΗ στο βασικό πρωτοσέλιδο θέμα με τίτλο «STOP στην ασυδοσία των ομαδικών απολύσεων– Ευρωδικαστήριο: Σύμφωνο με την κοινοτική νομοθεσία το δικαίωμα του υπουργείου Εργασίας να εγκρίνει τα σχετικά αιτήματα των επιχειρήσεων και σε εσωτερική σελίδα με τίτλο «Διατηρεί το δικαίωμα έγκρισης των ομαδικών απολύσεων η κυβέρνηση» αναφέρει: Θετική, σε απρόσμενο βαθμό, είναι τελικά η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το θέμα των ομαδικών απολύσεων. Και αυτό καθώς η Πολιτεία – και η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση- διατηρούν στο ακέραιο και ως έχει το δικαίωμα (προ)έγκρισης τυχόν αιτήματος για ομαδικές απολύσεις.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, με τίτλο στην πρώτη σελίδα «Περιορισμοί στο υπουργικό βέτο σε απολύσεις – Απόφαση του Ευρωδικαστηρίου», παρουσιάζει εκτενές ρεπορτάζ στο ειδικό οικονομικό ένθετο για την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου αναφορικά με τις απολύσεις. Περιορισμούς στο υπουργικό βέτο για τις ομαδικές απολύσεις φωτογραφίζει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στην απόφασή του για την υπόθεση των απολύσεων στην τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ Ηρακλής.

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, με τίτλο στην πρώτη σελίδα «Ανοίγει η πόρτα για ομαδικές απολύσεις με νέα κριτήρια», παρουσιάζει δισέλιδο ρεπορτάζ για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σχετικά με τις ομαδικές απολύσεις. Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αφήνει «παράθυρο» για ομαδικές απολύσεις. Αποτελεί χαστούκι, αλλά στο υπουργείο Εργασίας χαίρονται. Έτσι έρχονται ανατροπές. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προτάσσονται ελαστικότερα κριτήρια και ανεξάρτητη αρχή για προσέγγιση αιτημάτων. Η τρόικα ζητά αύξηση του ορίου από 5% σε 10% για επιχειρήσεις από 100 άτομα αντί 150 που ισχύει σήμερα.

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ με τίτλο «’Συμβατή’ η διοικητική έγκριση των ομαδικών απολύσεων», γράφει ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι η ελληνική πλευρά μπορεί, με μικρές αλλαγές, να συνεχίσει να λειτουργεί το ίδιο θεσμικό πλαίσιο. Η ε/φ σημειώνει ότι ικανοποιημένη από την απόφαση είναι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ με πρωτοσέλιδο τίτλο «’Άνοιξε το ‘παράθυρο’ για τις ομαδικές απολύσεις από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο» αναφέρει στο ρεπορτάζ των εσωτερικών σελίδων ότι παράθυρο για αλλαγή του καθεστώτος των ομαδικών απολύσεων στη χώρα μας αφήνει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την ΑΓΕΤ Ηρακλής. Το δικαστήριο κρίνει ότι το ισχύον ελληνικό πλαίσιο που διέπει τις ομαδικές απολύσεις δεν αντιτίθεται στο κοινοτικό δίκαιο, όμως αναφέρει ότι το ελληνικό πλαίσιο είναι ασαφές, στέλνοντας πίσω στο εθνικό δικαστήριο την υπόθεση της ΑΓΕΤ. «Πυρά από το ΚΚΕ και τη Δημ. Συμπαράταξη» τονίζεται σε άλλο δημοσίευμα.

Το ΕΘΝΟΣ σε πρωτοσέλιδο θέμα με τίτλο «Ευρωδικαστήριο- Τι κρύβει η απόφαση για τις ομαδικές απολύσεις» και σε εσωτερικό δισέλιδο με τίτλο «Χρησμός για ομαδικές απολύσεις», τονίζεται πως «ζωντανός» παραμένει ο μηχανισμός ελέγχου για τις απολύσεις, ενώ σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, όπως σημειώνει η εφημερίδα, η επιχειρηματική ελευθερία δεν αποτελεί απόλυτο προνόμιο, αλλά επιδέχεται παρεμβάσεις. Σε άλλο θέμα με τίτλο «Δικαιώθηκαν οι ελληνικές θέσεις», υπογραμμίζεται πως το υπουργείο Εργασίας προαναγγέλλει νέο θεσμικό πλαίσιο με διατήρηση ενός συστήματος διοικητικής προέγκρισης των απολύσεων.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ:

Η ΑΥΓΗ σε θέμα με τίτλο «Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, τον Σεπτέμβριο του 2019 – ‘Ανοησίες’ τα περί περιοδειών προεκλογικού χαρακτήρα» αναφέρει; «ανοησίες» χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας όσα λέγονται περί προεκλογικού χαρακτήρα περιοδείας στην Κρήτη. Σε άλλο θέμα με τίτλο «Τα χρήματα δίνονται όπου αποφασίζει η κυρίαρχη ελληνική κυβέρνηση» αναφέρει: «Δεν μας τα χάρισε κανείς, καταφέραμε να εξοικονομήσουμε με βάση τη συμφωνία αλλά και με βάση την υπεραπόδοση των εσόδων έναντι στόχων, εξαιτίας του γεγονότος ότι εμείς, στοχευμένα, δουλέψαμε για να έχουμε μεγαλύτερη απόδοση από τις λίστες της φοροδιαφυγής, από την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και από άλλες σημαντικές παρεμβάσεις που κάναμε όλο αυτό το διάστημα» – «πρέπει να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, χωρίς παράλογες απαιτήσεις.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, με πρωτοσέλιδο τίτλο «Τροπολογίες-δώρα στη Βουλή – Τακτοποιήσεις εργαζομένων στην καθαριότητα, νομιμοποίηση αυθαιρέτων, απαλλαγή δημάρχων», παρουσιάζει ολοσέλιδο ρεπορτάζ για τη χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής. Στο ναδίρ έπεσε η Βουλή καθώς υπουργοί και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν «βροχή» τροπολογιών, πολλές εκ των οποίων συνιστούσαν δώρα σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες και φορείς, αναδύοντας έντονο άρωμα εκλογών. «Οι εκλογές δεν είναι στις προθέσεις μας», δήλωσε ανώτατη κυβερνητική πηγή, αποφεύγοντας να αποκλείσει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ με τίτλο στο πρωτοσέλιδό της «Α. Τσίπρας: Ανοησίες τα περί εκλογών», η ε/φ γράφει ότι στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Κρήτη ο Π/Θ δήλωσε ότι: Δεν υπάρχει λόγος να πάμε σε εκλογές, δεν έχουμε χόμπι τις εκλογές. Στόχος μας είναι να κλείσει η αξιολόγηση μέχρι τέλος Ιανουαρίου. Έχω εμπιστοσύνη στον Ευκλείδη. Υπό τον τίτλο στις εσωτερικές της σελίδες «Τροπολογίες με το κιλό και… ολίγον από ΦΠΑ», η ε/φ γράφει ότι μπορεί η ψήφιση της αναστολής του αυξημένου ΦΠΑ στα νησιά νε έφερε στη Βουλή μια αίσθηση ενότητας – καθώς στηρίχτηκε από κυβέρνηση και αντιπολίτευση-, όμως ένας καταιγισμός άσχετων τροπολογιών της τελευταίας στιγμής που κατατέθηκαν… παρεμπιπτόντως έκαναν και πάλι το Κοινοβούλιο «ριγκ».

Το ΕΘΝΟΣ σε εσωτερική σελίδα έχει θέμα με τίτλο «Μηνύματα μετά την Κρήτη», όπου επισημαίνει πως στόχος της κυβέρνησης η αποσύνδεση του «ξεπαγώματος» των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος από την αξιολόγηση. Ο Αλ. Τσίπρας διέγραψε τα σενάρια πρόωρων εκλογών. Τονίζεται πως προτεραιότητα η έξοδος από τα προγράμματα επιτροπείας, η παραγωγική ανασυγκρότηση και οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις. Σημειώνεται ακόμη πως σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός και το σύνολο των κυβερνητικών στελεχών έχουν αποφασίσει να επισημαίνουν σε κάθε ευκαιρία ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

ΤΑ ΝΕΑ σε εσωτερική σελίδα έχουν θέμα με τίτλο «Βουλή- Το ‘έθιμο’ που άναψε φωτιές», επισημαίνει πως κόντρα κυβέρνησης- αντιπολίτευσης για τις «αγιοβασιλιάτικες» τροπολογίες σε νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος. Η κυβέρνηση, όπως σημειώνεται, όχι μόνο τήρησε στο ακέραιο, αλλά ενίσχυσε κιόλας, το «έθιμο» της κακής νομοθέτησης καθώς προχώρησε στην κατάθεση πολυάριθμων και άσχετων με το υπό συζήτηση νομοθέτημα τροπολογιών.

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, με τίτλους «Τσίπρας: ευχολόγια και μια δήλωση που τα αφήνει όλα ανοιχτά – “Εκλογές γίνονται όταν υπάρχει κάποιος λόγος”» και «Ο μοναχικός δρόμος του πρωθυπουργού προς τις… κάλπες – Οι Ευρωπαίοι ζητούν διασφάλιση με ισοδύναμα, η Νέα Δημοκρατία προελαύνει και ο πρωθυπουργός ξεκίνησε περιοδείες», παραθέτει δύο ρεπορτάζ σε ολοσέλιδη παρουσίαση για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε χθες ότι στόχος είναι το κλείσιμο της αξιολόγησης μέχρι το τέλος Ιανουαρίου και προανήγγειλε το άνοιγμα των διαδικασιών για τη συνταγματική αναθεώρηση. Κατά την περιοδεία του στην Κρήτη εξομολογήθηκε τα πολιτικά οράματά του για τη χώρα, θέλοντας να πείσει πως ο στόχος της εξάντλησης της τετραετίας είναι εφικτός.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ με τίτλο «Ξορκίζει και πάλι τις πρόωρες εκλογές ο Τσίπρας!» γράφει ότι να κλείσει τη συζήτηση των πρόωρων εκλογών, όσο και αν από τη μεριά του Μεγάρου Μαξίμου έχει εμμέσως ανακινηθεί το θέμα, επιχείρησε εκ νέου με δηλώσεις του από την Κρήτη ο Αλέξης Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας «ανοησίες» όσα γράφονται και λέγονται για προεκλογικές εξορμήσεις. «Χαρακτήρισε ‘ανοησίες’ τα σχετικά σενάρια. Με εντάσεις η περιοδεία του στον νομό Λασιθίου από εργαζόμενους του νοσοκομείου που διαμαρτύρονταν», τονίζει το ρεπορτάζ, ενώ σε άλλο δημοσίευμα διαβάζουμε: «Βροχή οι ρουσφετολογικές τροπολογίες – Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε ακόμη και ρυθμίσεις που τις είχε καταγγείλει».

ΤΑΚΤΙΚΗ Ν.Δ.:

Το ΕΘΝΟΣ σε εσωτερική σελίδα έχει θέμα με τίτλο «Στην ατζέντα της ΝΔ ασφάλεια και μελετημένες μεταρρυθμίσεις», όπου τονίζεται πως προτάσσοντας την προοπτική της δρομολόγησης μελετημένων μεταρρυθμίσεων, την ανάγκη συνεννόησης με τους Ευρωπαίους εταίρους. Αλλά και την εγγύηση της σασφάλειας, η Νέα Δημοκρατία εμπλουτίζει τον αντιπολιτευτικό της λόγο και επαναφέρει το θέμα της «μονογραφής» τέταρτου Μνημονίου από την κυβέρνηση.

ΤΑ ΝΕΑ σε εσωτερική σελίδα έχουν θέμα με τίτλο «Τα μέτρα δεν περνούν από την Πειραιώς- ‘Μόνος σου ή κάλπες’ το μήνυμα Μητσοτάκη σε Τσίπρα», όπου αναφέρει πως η λύση στο κυβερνητικό αδιέξοδο του Αλέξη Τσίπρα περνάει από δύο δρόμους, σύμφωνα με την ανάλυση που κάνουν στην Πειραιώς: ο πρωθυπουργός ή θα προσυπογράψει δύσκολα μέτρα, ιδίως εργασιακά, για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και να κερδίσει πολιτικό χρόνο ή θα αναγκαστεί να προσφύγει στις κάλπες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κινείται πλέον με τη βεβαιότητα ότι ο κεντρικός αντίπαλος του δεν κατευθύνεται προς το δεύτερο δρόμο, αλλά αμφιβάλλει εάν έχει τη δυνατότητα και τις αντοχές για να ακολουθήσει τον πρώτο.

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ με τίτλο «Στη Ν.Δ. δεν βρίσκουν ησυχία – Αγώνας να πείσουν ότι δεν είναι νεροκουβαλητές της τρόικας – Η στρατηγική κατά της κυβέρνησης» γράφει ότι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικρατεί «ισορροπία τρόμου μεταξύ της προσπάθειας να αποτινάξουν την ταμπέλα ότι είναι νεροκουβαλητές της τρόικας και να πείσουν την κοινωνία ότι η κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα σε έναν ακόμη εκτροχιασμό».

ΤΑ ΝΕΑ με τίτλο «Τα μέτρα δεν περνούν από την Πειραιώς», γράφουν ότι ο Κ. Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν προτίθεται να προσφέρει στηρίγματα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. «Μόνος σου ή κάλπες» το μήνυμα Μητσοτάκη σε Τσίπρα.

ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ – ΕΚΑΣ:

Η ΑΥΓΗ σε πρωτοσέλιδο θέμα με τίτλο «Σήμερα το έκτακτο βοήθημα σε 1,6 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχους» και σε εσωτερική σελίδα με τίτλο «Ξεκίνησε η χορήγηση του έκτακτου βοηθήματος στους χαμηλοσυνταξιούχους» αναφέρει; Ξεκίνησε από χθες το βράδυ η πίστωση του έκτακτου βοηθήματος στους λογαριασμούς των χαμηλοσυνταξιούχων που λαμβάνουν συντάξιμες αποδοχές μέχρι 850 ευρώ.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ με κεντρικό τίτλο «Χαρμολύπη στα ΑΤΜ για τη ‘13η σύνταξη’ και του κουρεμένο ΕΚΑΣ» που συνοδεύεται από γελοιογραφία που σατιρίζει το βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους απεικονίζοντας τον πρωθυπουργό και έναν συνταξιούχο τονίζει ότι τα «περήφανα γηρατειά» με σκυμμένο κεφάλι από χθες στην παγωνιά και στο κρύο στις ουρές έξω από τις τράπεζες. Σε δισέλιδο ρεπορτάζ στις εσωτερικές σελίδες η εφ. αναφέρεται στην ταλαιπωρία που υφίστανται οι συνταξιούχοι σε ουρές έξω από τις τράπεζες, προκειμένου να «τραβήξουν από τα ΑΤΜ τα χρήματα της σύνταξης, του έκτακτου επιδόματος-δώρου Χριστουγέννων και του ‘πετσοκομμένου’ ΕΚΑΣ». Σε άλλα ρεπορτάζ διαβάζουμε: «Κόντρα κυβέρνησης – ΝΔ για τις περικοπές του ΕΚΑΣ», «Ψυχρολουσία (για 250.000) από το ‘ψαλίδι’», «Το βοήθημα κατ’ οίκον από τα ΕΛ.ΤΑ.».

Το ΕΘΝΟΣ στο βασικό πρωτοσέλιδο θέμα έχει τίτλο «Όλες οι αλλαγές στα όρια ηλικίας- Ποιο θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης το 2017- Αναθεωρούνται 27 διατάξεις- Τι θα ισχύσει σε Δημόσιο, τράπεζες και ΟΑΕΕ», αναφέρει πως νέα όρια ηλικίας ισχύσουν για 150.000 ασφαλισμένους που κατοχυρώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέσα στο 2017. Η επιβάρυνση είναι από 3 έως 21 μήνες, με μεγάλους χαμένους τις μητέρες ανηλίκων και όσους έβγαιναν με μειωμένη σύνταξη πριν από τα 62. ΤΑ ΝΕΑ με τίτλο «Κόβουν το ΕΚΑΣ και δίνουν επίδομα ασπιρίνη», κάνει λόγο για νέες περικοπές από χθες που φθάνουν το 50% για εκατοντάδες χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους.

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΤΟΥΡΚΙΑ:

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ με κεντρικό τίτλο «Θερίζει θύελλες… εξάγει κρίση» και σε ρεπορτάζ στις εσωτερικές σελίδες με τίτλο «Κλυδωνίζεται και απειλεί» γράφει ότι λαβωμένος και μόνος ο Ερντογάν δεν αποκλείεται να εκτονώσει την κρίση στη χώρα του εις βάρος της Ελλάδας. Σε άλλο ρεπορτάζ με τίτλο «Οι εφιάλτες ζώνουν τον ‘σουλτάνο’» σημειώνεται: «Σε κατάσταση διαίρεσης η Τουρκία, αντιμέτωπη με τη δημιουργία κουρδικού κράτους – Η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει το… αμορτισέρ για την απορρόφηση των τουρκικών κραδασμών».

ΔΙΩΞΗ ΚΑΤΑ ΣΤ. ΨΥΧΑΡΗ:

Η ΑΥΓΗ σε πρωτοσέλιδο θέμα με τίτλο «Δίωξη για ξέπλυμα και φοροδιαφυγή και σε εσωτερική σελίδα με τίτλο «Νέα δίωξη στον Στ. Ψυχάρη για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα» αναφέρει: Εντοπίστηκε «τρύπα» 45 εκατ, έπειτα από εξονυχιστικό έλεγχο του Κέντρου Ελέγχου φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου στα εισοδήματά του από το 2000.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ με τίτλο «Ψυχάρης: Νέα ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή ύψους 45.000.000 ευρώ» γράφει ότι αντιμέτωπος με νέες κακουργηματικές κατηγορίες βρίσκεται από χθες ο εκδότης, επικεφαλής του ΔΟΛ, Σταύρος Ψυχάρης καθώς του ασκήθηκε δίωξη για φοροδιαφυγή και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Σε άλλο δημοσίευμα με τίτλο «Έριξε ‘πόρτα’ το ΕΣΡ στο κανάλι Μαρινάκη!» διαβάζουμε ότι ο κ. Μαρινάκης, αλλά και όποιος άλλος θέλει να βγάλει νέο τηλεοπτικό σταθμό στον «αέρα» θα πρέπει να περιμένει τη διεξαγωγή του νέου διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες από το ΕΣΡ που για την ώρα παραμένει ‘άγνωστο πότε θα γίνει και μάλλον θα καθυστερήσει αρκετά.

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ με τίτλο «Δίωξη του Στ. Ψυχάρη για φοροδιαφυγή» και τίτλο στις εσωτερικές της σελίδες «Υπό επιτροπεία ο ΔΟΛ», γράφει ότι πληρώθηκαν το δώρο Χριστουγέννων οι εργαζόμενοι και σημειώνει ότι οι εργαζόμενοι σε «Νέα» και «Βήμα» έδωσαν παράταση μέχρι τις 10 Ιανουαρίου για να βρεθεί λύση με τους καθυστερούμενους μισθούς και ψήφισαν την αναστολή της απεργίας. Σε άλλο σημείο υπό τον τίτλο «Για στρέβλωση του ανταγωνισμού κατηγορεί το ΕΣΡ ο Μαρινάκης», η ε/φ γράφει ότι στην αντεπίθεση επιχειρεί να περάσει ο Β. Μαρινάκης έπειτα από την άρνηση του ΕΣΡ να δώσει άδεια εκπομπής του καναλιού του «One Channel».

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ:

Η ΑΥΓΗ σε θέμα με τίτλο «Σε αμερικανικό κολοσσό το Οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ» αναφέρει: Διευθύνων σύμβουλος στην Exxon Mobile μέχρι πρόσφατα ήταν ο προταθείς από τον Τραμπ για το υπουργείο εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, με τίτλο στην πρώτη σελίδα «Στις Exxon, Total και ENI τα κυπριακά κοιτάσματα – Αρχίζουν νέες έρευνες», παρουσιάζει εκτενές ρεπορτάζ για την παραχώρηση τριών οικοπέδων για έρευνες κοιτασμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ. Νέος κύκλος ερευνών για υδρογονάνθρακες ξεκινάει εντός της κυπριακής ΑΟΖ, με τη συμμετοχή μεγάλων εταιρειών και κοινοπραξιών. Το υπουργικό συμβούλιο της κυπριακής κυβέρνησης επικύρωσε χθες την παραχώρηση των τεμαχίων 6, 8 και 10 της ΑΟΖ στις εταιρείες ENI-Total, ENI και Exxon Mobil – Qatar Petroleum.

Το ΕΘΝΟΣ σε εσωτερική σελίδα έχει θέμα με τίτλο «Προετοιμασίες για το Κυπριακό εν όψει της διάσκεψης στη Γενεύη», όπου υπογραμμίζεται πως μπορεί το ζήτημα της αξιολόγησης να αποτελεί βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης, ωστόσο σε αυτήν τη φάση είναι ταυτόχρονα ψηλά στην ατζέντα και το Κυπριακό λόγω των εξελίξεων. «Προετοιμαζόμαστε βέβαια για τη Γενεύη μετά τις γιορτές», επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας προτιμώντας πάντως να μην κάνει από τώρα προβλέψεις για τη σχετική εξέλιξη.

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ – ΟΤΑ – ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ:

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ με τίτλο στο πρωτοσέλιδό της «Εγκύκλιος Σκουρλέτη: Λύνει τον γρίφο των συμβασιούχων» και τίτλο στις εσωτερικές της σελίδες «Συνταγματική η τροπολογία για τους συμβασιούχους ΟΤΑ», γράφει ότι «τελεσιδίκως» είναι αυθαίρετες οι απολύσεις συμβασιούχων που έχουν συμπληρώσει 24 μήνες στην καθαριότητα των δήμων. Οι διευκρινίσεις του υπουργείου Εσωτερικών θέτουν τους δημάρχους προ των ευθυνών τους.

ΑΡΘΡΑ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, με τίτλο «Απουσία βούλησης;», αναφερόμενη στις επιθέσεις πυρπόλησης αστικών λεωφορείων και τρόλεϊ, εκτιμά ότι ο δήμαρχος Αθηναίων έχει κάθε δίκιο να είναι οργισμένος. Η περιοχή γύρω από το Πολυτεχνείο και τα Εξάρχεια έχει μετατραπεί σε πεδίο πολεμικών επιχειρήσεων, όπου όποιος θέλει καταστρέφει δημόσια περιουσία, απειλεί ζωές και ασκεί βία. Οι αρχές του ΕΜΠ αδυνατούν να προστατεύσουν το ιστορικό ίδρυμα. Το κράτος είναι απόν. Τα κρούσματα βίας κλιμακώνονται. Και όλοι αναρωτιούνται αν η επιβολή του νόμου στην πρωτεύουσα είναι κάτι τόσο δύσκολο ή αν απλώς λείπει η πολιτική βούληση.

ΤΑ ΝΕΑ στο κύριο άρθρο τους με τίτλο «Πάνω νερά», υπογραμμίζεται πως μπορεί η εκάστοτε εξουσία να αντιλαμβάνεται με όρους ιδιοκτησιακούς τη σχέση της με τον Τύπο και τα ΜΜΕ. Ωστόσο οι εφημερίδες ανήκουν στους αναγνώστες τους. Αυτοί καθορίζουν την επιρροή τους και αυτοί ορίζουν τις τύχες τους. Η πρώτη αναφορά του Τύπου- και το αμείλικτο μέτρο κρίσης του- είναι η αλήθεια. Δεν αποτελεί όμως την πρώτη προτεραιότητα της εξουσίας που επείγεται να έχει το μονοπώλιο της ενημέρωσης. Αυτό επιτυγχάνεται με λογοκρισία- που όμως δεν είναι αποδεκτή σε συνθήκες δημοκρατίας. Οπότε επιλέγεται η δυσφημιστική ενοχοποίηση των ΜΜΕ και του δανεισμού τους με την ελπίδα να αποσταθεροποιηθεί η σχέση τους με τις τράπεζες και, τελικά, η επιχειρηματική τους λειτουργία.

Η ΑΥΓΗ στο κύριο άρθρο με τίτλο «Οι μάχες πρέπει να δίνονται» αναφέρει: Εδώ και πάρα πολλούς μήνες η κυβέρνηση έδωσε μάχη για να συγκροτηθεί ένα εσωτερικό μέτωπο συλλογικής διεκδίκησης στα εργασιακά θέματα. Στο επίκεντρο της διεκδίκησης ήταν κυρίως η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων καθώς και να μην περάσουν οι ακραίες θέσεις για τις ομαδικές απολύσεις. Η πλειονότητα των εργοδοτικών φορέων και των συνδικάτων στάθηκαν σημαντικοί σύμμαχοι στην προσπάθεια αυτή και, από κοινού με τις νέες ισορροπίες που χτίστηκαν εντός ΕΕ όλο το τελευταίο διάστημα, η χώρα μας δεν έμεινε μόνο σε αυτή τη μάχη και άρχισαν να υπάρχουν τα πρώτα σημαντικά δείγματα αυτής της προσπάθειας.

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ με τίτλο «Αμφίσημη απόφαση», γράφει στο κύριο άρθρο της ότι αν και το υπουργείο Εργασίας χαρακτηρίζει «καλύτερη του αναμενομένου» την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που έκρινε τον ισχύοντα νόμο για τις ομαδικές απολύσεις στην Ελλάδα, η πραγματικότητα είναι πως πρόκειται για μια αμφίσημη απόφαση που δεν αναγνωρίζει την τρέχουσα οξεία οικονομική κρίση και τον ιδιαίτερα υψηλό δείκτη ανεργίας στη χώρα. Η ε/φ επισημαίνει καταλήγοντας ότι το εργασιακό θα λυθεί στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με πολιτική απόφαση και όχι στη βάση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, με τίτλο «Όταν τσακώνονται τα βουβάλια…», αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση και στις θέσεις του ΔΝΤ, εκτιμά ότι είναι σαφές ότι τα βουβάλια τσακώνονται και όταν συμβαίνει αυτό όλοι ξέρουμε τη συνέχεια της γνωστής παροιμίας. Η Ελλάδα μπήκε στο μέσο μιας διαμάχης των δύο πλευρών των δανειστών χωρίς να έχει κανένα όφελος. Αντιθέτως, η διαπραγμάτευση οπισθοδρόμησε και αντί για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τους Ευρωπαίους να ξεπαγώσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που είχαν συμφωνηθεί στις αρχές του Δεκεμβρίου.

Το ΕΘΝΟΣ στο κύριο άρθρο του με τίτλο «’Ψύχωση’ με τη λιτότητα», αναφέρει πως κατά το παρελθόν ήταν από ανεπίτρεπτο μέχρι αδιανόητο. Στελέχη στην κορυφή της πυραμίδας του ΔΝΤ να ασκούν επικοινωνιακές πολιτικές σε βάρος χώρας- μέλους του Ταμείου. Και όμως ο Πολ Τόμσεν το διαπράττει τώρα κι αυτό. Το πρόβλημα, βεβαίως, δεν είναι οι προσωπικές ή τεχνοκρατικές απόψεις του. Ούτε οι αριθμητικές ακροβασίες, προκειμένου να εξαχθούν θέσεις διαμορφωμένες εκ των προτέρων. Η ουσία είναι η «ψύχωση» του ΔΝΤ για έναν καινούργιο κύκλο λιτότητας.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ με τίτλο «Οι συνεργάτες των Γερμανών» αναφέρει ότι εδώ και περίπου επτά χρόνια το βιοτικό επίπεδο των πολιτών έχει κατακρημνιστεί με τη μνημονιακή περιπέτεια της χώρας. Στη συνέχεια κάνει αναφορά στην καταστροφική δράση των «γνωστών άγνωστων» αλλά και εκείνων που απειλούν με ενστάλαξη οξέος σε συσκευασίες γάλακτος, ντοματοχυμούς και άλλα τρόφιμα και τονίζει πως έχουν την ίδια νοοτροπία με τους τρομοκράτες του ISIS και της Αλ Κάιντα καθώς στοχεύουν τον λαό και έχουν ξεκάθαρα ανθελληνικό χαρακτήρα.