Οι Πύργοι της Κολάσεως…!

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κοκολάκης τ. Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας

Τις τελευταίες ημέρες η παγκόσμια κοινή γνώμη είναι συγκλονισμένη από την τραγωδία, που εξελίχθηκε και εξελίσσεται στη Ρωσία, στην περιοχή Κεμέροβο της Σιβηρίας, μια περιοχή όπου υπάρχουν ανθρακωρυχεία και βρίσκεται σε απόσταση 3.600 χλμ ανατολικά της Μόσχας.

Όλα ξεκίνησαν από μια πυρκαγιά σε μια έκταση περίπου 1.500 τμ., που προκλήθηκε στο πολυώροφο Εμπορικό Κέντρο Zimnyaya Vishnya, το οποίο άνοιξε το 2013 και, διαθέτει κινηματογραφικές αίθουσες, εστιατόρια, μια σάουνα, μια αίθουσα μπόουλινγκ και έναν μικρό ζωολογικό κήπο, νωρίς το απόγευμα (17:00 ώρα τοπική) την Κυριακή, 25 Μάρτη, σε ένα από τους τελευταίους ορόφους του κτιρίου.

Σύμφωνα με τα τοπικά ειδησεογραφικά πρακτορεία περίπου 660 μέλη των υπηρεσιών εκτάκτων αναγκών μετέβησαν επί τόπου, και χρειάστηκαν 17 ώρες οι πυροσβέστες, για να θέσουν την πυρκαγιά υπό έλεγχο, αν και νέα φωτιά (αναζωπύρωση;) προκλήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στο ίδιο κτίριο, ενώ συνεχιζόταν η έρευνα για αγνοούμενους….!

Μια πυρκαγιά που μέχρι στιγμής μετρά 64 ανθρώπινα θύματα, εκ των οποίων 41 είναι παιδιά, άλλα 10 τουλάχιστον αγνοούνται ενώ υπάρχουν και 44 τραυματίες, εκ των οποίων 10 νοσηλεύονται…! Πολλά από τα παιδιά που έχασαν τη ζωή τους, βρίσκονταν σε κινηματογραφική αίθουσα της οποίας η οροφή κατέρρευσε, όπως και της διπλανής.

Παράλληλα κάτοικοι της περιοχής μιλάνε για μεγαλύτερα νούμερα αγνοουμένων, αφού υποστηρίζουν ότι έχουν συντάξει μια λίστα με 85 ονόματα, κυρίως παιδιών, που εξακολουθούν να αγνοούνται…!

Αλλά και τα 200 ζώα από 25 διαφορετικά είδη που ζούσαν στον ζωολογικό κήπο κατοικίδιων του εμπορικού κέντρου έχασαν τη ζωή τους, αφού ο διευθυντής της εγκατάστασης Εβγκένι Βίντεμαν δήλωσε ότι : «Υπήρχε πυκνός καπνός στον τρίτο όροφο και ο κόσμος έφευγε πανικόβλητος. Δεν υπήρχε ευκαιρία να βγάλουμε τα ζώα»…..

Σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, το κόστος της ζημιάς από την πυρκαγιά εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 52,6 εκατ. δολάρια.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, που κήρυξε την 28η Μάρτη ημέρα εθνικού πένθους, επισκέφθηκε την περιοχή και δήλωσε ότι:

«η καταστροφική πυρκαγιά στο Κεμέροβο ήταν συνέπεια “εγκληματικής αμέλειας”» ενώ έδωσε εντολή να διενεργηθούν έλεγχοι σχετικοί με την ασφάλεια των επισκεπτών σε όλα τα εμπορικά και ψυχαγωγικά κέντρα της χώρας και συνέστησε στου αρμοδίους να είναι ουσιαστικοί και όχι έλεγχοι βιτρίνας.

Ο επικεφαλής της ρωσικής Ερευνητικής Επιτροπής, Αλεξάντερ Μπαστρίκιν, που διαχειρίζεται υποθέσεις σοβαρών εγκλημάτων, δήλωσε ότι:

«Το σύστημα συναγερμού στο εμπορικό κέντρο δεν λειτουργούσε από τις 19 Μαρτίου, αλλά κανένας δεν φρόντισε για την επισκευή του…», αν και ο φύλακας Αντιούσιν δήλωσε ότι «είχε ενημερώσει τη Διοίκηση του Εμπορικού Κέντρου…».

Ο Γιεβγκένι Ντεντιουκίν της υπηρεσίας εκτάκτων καταστάσεων της περιοχής του Κεμέροβο, δήλωσε ότι «Το εμπορικό κέντρο είναι μια πολύπλοκη κατασκευή και υπάρχουν πολλά εύφλεκτα υλικά».

Ο υπουργός Εκτάκτων Αναγκών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πουτσκόφ, δήλωσε ότι : «οι πυροσβέστες κλήθηκαν επί τόπου πολύ αργά, όταν είχαν ήδη τυλιχθεί στις φλόγες τρεις κινηματογραφικές αίθουσες και ένας μίνι ζωολογικός κήπος που βρίσκονταν στον τρίτο όροφο, απ΄ όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά…».

Επίσης ανακοινώθηκε ότι ακολούθησαν παραιτήσεις τοπικών αξιωματούχων και συγκεκριμένα του αναπληρωτή κυβερνήτη της περιοχής του Κεμέροβο Αλεξέι Ζελένιν καθώς και της επικεφαλής της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εσωτερικής Πολιτικής Νίνας Λαπάτινα.

Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι αναφορά γίνεται από τις υπηρεσίες που διερευνούν τα αίτια που προκάλεσαν την τραγωδία, ότι:

«Οι υπεύθυνοι της ασφάλειας είχαν θέσει εκτός λειτουργίας το σύστημα επικοινωνίας με το κοινό στο εσωτερικό του εμπορικού κέντρου, ενώ οι έξοδοι κινδύνου ήταν παράνομα κλειστές…!».

Δεν ξέρουμε αν θα μάθουμε ποτέ τα πραγματικά στοιχεία αυτής της τραγωδίας, όμως απλά θα τα προσθέσουμε στα τόσα άλλα που έχουν συμβεί στο παρελθόν και μυαλό δεν έβαλαν και ούτε θα βάλουν οι αρμόδιοι, οι υπεύθυνοι και οι έχοντες το γενικό πρόσταγμα σε ανάλογες περιστάσεις.

Η πυρκαγιά που σημειώθηκε στο Κεμέροβο, είναι μια από τις τέσσερις μεγάλες πυρκαγιές που έχουν σημειωθεί στη Ρωσία στο διάστημα των τελευταίων 20 ετών:

· Το 1999 σε πυρκαγιά, που είχε σημειωθεί στην Διοίκηση του Υπουργείου Εσωτερικών στην πόλη Σαμάρα, είχαν χάσει την ζωή τους 57 άνθρωποι,

· το 2007 σε πυρκαγιά, που είχε εκδηλωθεί σε οίκο ευγηρίας στην περιοχή του Κραντοντάρ, είχαν χάσει την ζωή τους 63 άνθρωποι

· το 2009 σε πυρκαγιά, που είχε εκδηλωθεί σε κέντρο διασκέδασης στην πόλη Περμ, είχαν χάσει την ζωή τους 153 άνθρωποι.

Για να θυμηθούμε όμως ανάλογες καταστάσεις πυρκαγιών, που έχω αναφέρει σε παλαιότερα άρθρα μου, αλλά και νεωτέρων συμβάντων:

30 Δεκεμβρίου 1903: Πυρκαγιά στο θέατρο Ιρακουόι ή θέατρο των Ιροκέζων στο Σικάγο των ΗΠΑ. 578 άνθρωποι κάηκαν σε ένα σύνολο 2000 θεατών περίπου. Η μεγαλύτερη θεατρική τραγωδία στην ιστορία των ΗΠΑ!

24 Μάρτη 1911 και οι τρείς τελευταίοι όροφοι ενός δεκαώροφου κτιρίου στην Νέα Υόρκη παραδίνονται στις φλόγες. Εκεί στεγαζόταν ένα εργοστάσιο πουκαμίσων. Μια πυρκαγιά που εκδηλώθηκε λίγο πριν από τη λήξη της ώρας εργασίας των εργαζομένων, είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 146 άτομα εκ των οποίων τα 125 ήταν νεαρές γυναίκες μετανάστριες, ηλικίας 16 έως 23 ετών. Οι απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και η έλλειψη μέτρων πυροπροστασίας οδήγησαν στην καταστροφή. Τα εργατικά συνδικάτα στην κλωστοϋφαντουργία αύξησαν τα μέλη τους μετά την καταστροφή και το εργατικό κίνημα άρχισε να διεκδικεί και να επιτυγχάνει καλύτερες συνθήκες εργασίας και αμοιβών.

30 Νοέμβρη 1936 ήταν όταν το τεράστιο γυάλινο κτίριο «Κρίσταλ Πάλας», που λειτουργούσε στο νοτιοδυτικό Λονδίνο, ως χώρος συναυλιών, παραδόθηκε στις φλόγες και καταστράφηκε ολοσχερώς, παρά τις προσπάθειες της πυροσβεστικής, χωρίς να υπάρξουν ανθρώπινα θύματα.

28 Νοέμβρη 1942 και ένας άλλος χώρος νυχτερινής διασκέδασης, το κλαμπ Κόκονατ Γκρουβ (Coconut Grove), παραδόθηκε στις φλόγες από απροσεξία ενός εργαζόμενου σε αυτό, με αποτέλεσμα 492 άτομα να χάσουν τη ζωή τους και άλλα 200 να τραυματιστούν σοβαρά. Δεν υπήρχαν ούτε ειδικές σημάνσεις για να οδηγούν στις εξόδους κινδύνου, εκ των οποίων κάποιες ήταν κλειδωμένες, τα τουρνικέ, που υπήρχαν στην είσοδο, εμπόδισαν την άμεση εκκένωση και δημιούργησαν εγκλωβισμό, συστήματα πυρασφάλειας δεν υπήρχαν, ενώ τα υλικά διακόσμησης και οι τοίχοι ήταν εύφλεκτα, που κατά την καύση τους δημιούργησαν δηλητηριώδη αέρια. 42χρονη φυλάκιση επιβλήθηκε στον ιδιοκτήτη του για τη μη λήψη μέτρων ασφαλείας.

7 Δεκεμβρίου 1946: Πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τη νύχτα στο 15όροφο ξενοδοχείο Ουάινκοφ ή Γουίνεκοφ στην Ατλάντα των ΗΠΑ, είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 137 άνθρωποι εκ των οποίων οι 116 πέθαναν στον τόπο του ατυχήματος και οι υπόλοιποι 21 στο νοσοκομείο είτε από τ α εγκαύματά τους είτε από τις αναθυμιάσεις που είχαν εισπνεύσει

1 Δεκεμβρίου 1958: Έκρηξη που προκλήθηκε στο λεβητοστάσιο του σχολείου «Η Κυρά μας των Αγγέλων» στο Σικάγο των ΗΠΑ, προκάλεσε πυρκαγιά, ενώ στο κτίριο ευρίσκοντο 1.300 μαθητές. Υπήρξε γρήγορη αντίδραση του προσωπικού και των περαστικών καθώς και ιερέων και καλογριών παρακείμενης εκκλησίας. Δυστυχώς 93 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, εκ των οποίων τα περισσότερα παιδιά. Μεταξύ των θυμάτων και περαστικοί και καλόγριες που προσπάθησαν να διασώσουν τα παιδιά.

22 Μάη 1967 ήταν όταν το μεσημέρι εκδηλώθηκε πυρκαγιά στον τέταρτο όροφο του πενταόροφου πολυκαταστήματος L’ Innovation στο κέντρο των Βρυξελλών, ενώ ήταν κατάμεστο από πελάτες. Η πυρκαγιά εξαπλώθηκε γρήγορα, ενώ οι πελάτες δεν κατάλαβαν έγκαιρα το τι συνέβαινε. Οι πολλοί κύλινδροι αερίου που ευρίσκοντο στην ταράτσα του κτιρίου, εξερράγησαν με αποτέλεσμα νε μεταδώσουν τη φωτιά και στα παρακείμενα κτίρια, αλλά και να καταρρεύσει και το πολυκατάστημα. Ό πανικός που δημιουργήθηκε,, η μη λειτουργία των ανελκυστήρων, η μη γνώση της θέσης των κλιμακοστασίων σε πολλούς, οδήγησε αρκετούς στα περβάζια της εξωτερικής όψης του κτιρίου… Τελικός απολογισμός 322 νεκροί…!

13 Μάη 1972 και αργά τη νύχτα στο επταώροφο κτίριο Σενίκι (Sennichi) στην Οσάκα της Ιαπωνίας εκδηλώνεται φωτιά από εργασίες που γινόντουσαν στον τρίτο όροφο. Δε σήμανε κανένας συναγερμός και η φωτιά πολύ γρήγορα έφτασε στον έβδομο όροφο από το πάτωμα, όπου στεγαζόταν νυχτερινό κέντρο διασκέδασης. Επικράτησε πανικός και το αποτέλεσμα ήταν να χάσουν τη ζωή τους άνθρωποι από ασφυξία, αναθυμιάσεις, ποδοπάτημα, τη φωτιά, ενώ κάποιοι προσπάθησαν να κατέβουν από τους σωλήνες κατάσβεσης που τοποθέτησε η πυροσβεστική, αλλά άλλοι πιάστηκαν από τη εξωτερική μεριά και έπεφταν στο κενό, ενώ άλλοι από την εσωτερική μεριά αλλά δεν υπήρχε στο κάτω μέρος δίχτυ…. Αποτέλεσμα 118 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ 48 σώθηκαν κατεβαίνοντας από τις πυροσβεστικές κλίμακες. Στο κτίριο υπήρχε σκάλα εκτάκτου ανάγκης από την κορυφή του κτιρίου μέχρι το έδαφος, αλλά η πόρτα που οδηγούσε σε αυτήν ήταν κλειδωμένη….!!! Μάλλον για να μη ξεφύγει από εκεί κανείς χωρίς να πληρώσει…!

2 Αυγούστου 1973 και λίγο πριν τις 08:00 το βράδυ ήταν όταν το 4ώροφο κέντρο αναψυχής Σάμερλαντ (Summerland) στη νήσο Μαν, που βρίσκεται μεταξύ Ηνωμένου Βασιλέιου και Β. Ιρλανδίας με 83.314 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2016, κάηκε μέσα σε λίγα λεπτά ενώ στις εγκαταστάσεις του διασκέδαζαν, στις διάφορες αίθουσες που διέθετε για όλες τις ηλικίες, 2.000 άτομα. 50 άτομα έχασαν τη ζωή τους, αφού πολλές από τις εξόδους κινδύνου ήταν κλειδωμένες και είχε επικρατήσει πανικός.

1 Φλεβάρη 1974 και στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας το πρωί εκδηλώνεται πυρκαγιά στο 25όροφο κτίριο γραφείων Χέλμα (οι 6 πρώτοι όροφοι ήταν χώροι στάθμευσης και οι άλλοι 19 γραφεία). Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στον 11ο όροφο. Στο κτίριο ευρίσκοντο 600εργαζόμενοι και άλλοι 100 περίπου επισκέπτες – πελάτες. Η επέμβαση της πυροσβεστικής δεν ήταν άμεση λόγω της μεγάλης κυκλοφορίας και όταν επενέβη διαπιστώθηκε ότι οι κλίμακές της δεν έφθαναν στους υψηλούς ορόφους όπου κατέφυγαν πανικόβλητοι οι άνθρωποι που ευρίσκοντο από τον 12ο όροφο και πάνω. Η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο μετά από 4 ώρες αλλά ο «πύργος της κολάσεως» είχε γίνει αιτία να χάσουν τη ζωή τους 227 άτομα και άλλα 250 άτομα είχαν υποστεί εγκαύματα ή άλλους τραυματισμούς.

3 Νοέμβρη 1974 ήταν, όταν 88 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 30 τραυματίστηκαν, από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε ξενοδοχείο της Σεούλ στη Νότια Κορέα. Αιτία για άλλη μια φορά οι κλειδωμένες πόρτες του club στον 6ο όροφο του ξενοδοχείου…. Η πυρκαγιά ξεκίνησε από το αναμμένο τσιγάρο πελάτη που αποκοιμήθηκε στο κρεβάτι του. 64 από τους νεκρούς ανασύρθηκαν από το club, 13 κάηκαν ή πέθαναν από ασφυξία στα δωμάτιά τους, 8 πήδηξαν από τα παράθυρα στο κενό και 3 βρέθηκαν στην οροφή του κτιρίου. Απολύθηκε ο διευθυντής – επόπτης υγείας της περιοχής λόγω αμέλειας , γιατί δεν είχε κλείσει το club στις 02:00 σύμφωνα με το νόμο…!

10 Ιούλη 1980, πυρκαγιά που εκδηλώνεται τυχαία στο υπερώο του, καταστρέφει το Αλεξάνδρα Πάλας ή Άλλυ Πάλλυ ,όπως ήταν γνωστό, ένα εκθεσιακό κέντρο στα βόρεια του Λονδίνου, απ’ όπου είχε πραγματοποιηθεί και η πρώτη παγκόσμια τηλεοπτική εκπομπή στις 26 Αυγούστου 1956 από το BBC, που είχε στεγασθεί στο μέγαρο.

21 Νοέμβρη 1980 και στο ξενοδοχείο Grand Hotel στο Λας Βέγκας στη Νεβάδα των ΗΠΑ, εκδηλώθηκε στις 07:00 το πρωί πυρκαγιά στον 26ο όροφο, που γρήγορα εξαπλώθηκε σε όλο το ξενοδοχείο και στο παρακείμενο casino. Το σύστημα συναγερμού δεν ενεργοποιήθηκε αφού καταστράφηκαν άμεσα οι ηλεκτρικές καλωδιώσεις, το τηλεφωνικό κέντρο και αυτό νέκρωσε, ενώ σύστημα ψεκασμού υπήρχε μόνο στους 3 πρώτους ορόφους (!!!). Οι πυροσβεστικές κλίμακες έφθαναν μέχρι τον 9ο όροφο, ενώ για την εκκένωση χρησιμοποιήθηκαν και οι πλατφόρμες των συνεργείων καθαρισμού των τζαμιών καθώς και ελικόπτερα που συνέλεγαν άτομα από τα μπαλκόνια και την οροφή. Ο απολογισμός βαρύς, αφού 100 άνθρωποι κάηκαν ή πέθαναν από ασφυξία, και περισσότεροι από 600 τραυματίστηκαν.

30 Οκτώβρη 1999 έγραφε το ημερολόγιο, Σάββατο απόγευμα, όταν σε ένα τετραώροφο εμπορικό κτίριο στην πόλη Ίντσον, 48 χλμ δυτικά της Σεούλ, στη Ν. Κορέα, εκδηλώθηκε πυρκαγιά κατά την διάρκεια μιας εκδήλωσης, προκειμένου να γιορτάσουν ένα κορεάτικο φεστιβάλ. Το κτίριο, που διέθετε παράνομη μπυραρία, αίθουσα μπιλιάρδου, κ.ά.. Το συγκεντρωμένο νεανικό πλήθος δυστυχώς δεν μπορούσε εύκολα να διαφύγει αφού δεν υπήρχαν πόρτες εξόδου, οι θύρες ήταν στενές ενώ εξωτερικά κάγκελα υπήρχαν στα παράθυρα (για να εμποδίζουν κάποιους να μπουν χωρίς εισιτήριο….), που ήταν και ασφαλισμένα. 55 άτομα έχασαν τη ζωή τους και άλλα 75 τραυματίστηκαν. Κύρια αιτία των θανάτων ο καπνός.

22 Ιούνη 2000 και το ξύλινο ξενοδοχείο Πάλας στην πόλη Τσαϊλντερς του Κουίνσλαντ της Αυστραλίας παραδίδεται στις φλόγες μέσα στη νύκτα. Μάλλον επρόκειτο για εμπρησμό. 18 άτομα έχασαν τη ζωή τους.

11 Σεπτέμβρη 2001 και είναι ώρα 15:50 περίπου και τις Η.Π.Α. τις κτυπούσαν στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, χωρίς να μπορέσουν έγκαιρα να αντιδράσουν… Την προσθέτω στο μακρύ κατάλογο των περιστατικών λόγω των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν και των εκκενώσεων που απαιτήθηκαν…

Μια πρώτη πτώση αεροσκάφους στον πρώτο πύργο και 35 λεπτά μετά, δεύτερη πρόσκρουση…!

Στις 05:00 ώρα Ελλάδος περίπου, καταρρέει ο πύργος που κτυπήθηκε δεύτερος (μια ώρα μετά την πρόσκρουση) και μισή ώρα αργότερα ο πύργος που κτυπήθηκε πρώτος (μια ώρα και ένα τέταρτο μετά την πρόσκρουση)… 100 λεπτά περίπου διήρκεσαν όλα τα σκηνικά από την πρώτη πρόσκρουση μέχρι και τη δεύτερη κατάρρευση… 100 αξέχαστα λεπτά αγωνίας και τρόμου…! Όλοι θυμόμαστε τις εικόνες, που δημοσιεύτηκαν τις επόμενες ημέρες, με τους γενναίους πυροσβέστες να ανεβαίνουν τις σκάλες των πύργων για να αντιμετωπίσουν την πυρκαγιά και να κάνουν απεγκλωβισμούς, ενώ κατέβαιναν οι ένοικοι – εργαζόμενοι… Κανείς τους δεν πίστευε ότι μπορεί να καταρρεύσουν…

Διάβασα αργότερα, ότι διαπιστώθηκε, ότι όταν κτυπήθηκε ο πρώτος πύργος, οι ένοικοι – εργαζόμενοι του δεύτερου πύργου μαζεύτηκαν στα παράθυρα και παρακολουθούσαν το θέαμα, αφού δεν περίμεναν να γίνει το ίδιο και στο δικό τους κτίριο. Όταν δε, διαπίστωσαν ότι θα έπρεπε να κατέβουν κάτω, πολλοί δεν ήξεραν που ήταν οι σκάλες, αφού χρησιμοποιούσαν πάντα τα ασανσέρ για τις μετακινήσεις τους… Να επισημάνω ότι η επιφάνεια του κάθε πύργου ήταν 64.5μ Χ 64,5μ. Τέλος έκαναν 1,5 λεπτό για να κατέβουν τον κάθε όροφο, αφού δεν είχαν την πραγματική αίσθηση του κινδύνου που διέτρεχαν…

60 λεπτά και 75 λεπτά αντίστοιχα και δεν πρόλαβαν να βγουν όλοι έξω….!!!

Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να χάσουν τη ζωή τους 3.000 περίπου άτομα από 115 χώρες, μεταξύ των οποίων πολλοί πυροσβέστες και αστυνομικοί…!

19 Γενάρη 2017 ήταν, όταν το υψηλότερο κτίριο του Ιράν, το Plasco στο κέντρο της Τεχεράνης, που είχε ανεγερθεί το 1962, κατέρρευσε μετά από πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε στις 08:00 τοπική ώρα, στον 9ο όροφο και γρήγορα εξαπλώθηκε στις βιοτεχνίες ενδυμάτων που στεγαζόντουσαν στο κτίριο.

Ο μεταλλικός σκελετός του λύγισε λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και τελικά κατέρρευσε εγκλωβίζοντας δεκάδες πυροσβέστες που προσπαθούσαν να κατασβήσουν την πυρκαγιά…. Αποτέλεσμα 30 άτομα – οι περισσότεροι πυροσβέστες – να χάσουν τη ζωή τους και άλλοι 75 να τραυματιστούν, εκ των οποίων 45 ήταν επίσης πυροσβέστες.

14 Ιούνη 2017 και πυρκαγιά εκδηλώνεται τις πρώτες πρωινές ώρες στο Grenfell Tower, που κατασκευάστηκε το 1974 και διαθέτει 120 διαμερίσματα, στην περιοχή Lancaster West Estate στα δυτικά του Λονδίνου.

Αν και θεωρείτο ότι ήταν κατασκευασμένος με τέτοιο τρόπο, ώστε αν εκδηλωθεί πυρκαγιά να περιοριστεί εντός του διαμερίσματος, αυτό δε συνέβη, ενώ η εξέλιξη της πυρκαγιάς έδειξε ότι εξαπλώθηκε τάχιστα, αφού συνέδραμε και ο έντονος αέρας που επικρατούσε, από την εξωτερική όψη του κτιρίου. Ο πύργος είχε ανακαινισθεί πριν από ένα χρόνο, αλλά τα υλικά της ανακαίνισης μάλλον κινδύνους παρείχαν παρά ασφάλεια…!

Αν και η νομοθεσία της Αγγλίας προβλέπει την υποχρεωτική εγκατάσταση καταιονητήρων για περίπτωση πυρκαγιάς στα σύγχρονα πολυώροφα κτίρια άνω των 30 ορόφων, δεν προβλέπει την εγκατάστασή τους και σε παλαιότερα κτίρια….

Η ύπαρξή τους θα βοηθούσε κυρίως στον περιορισμό του καπνού και πιθανά στην γρήγορη εξάπλωσή της. Επίσης δεν ήχησε κανένας συναγερμός, ως οφείλει να ηχεί στον όροφο που εκδηλώνεται η φωτιά… Στον 4ο όροφο απ’ όπου ξεκίνησε, σιγή ιχθύος…! Ο απολογισμός τραγικός: 79 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους…!

Σχετικά με την κρατική προσπάθεια για την άμεση αποκατάσταση των άστεγων πυροπλήκτων, αν και οι γείτονες, αλλά και τοπικές κοινότητες ή οργανώσεις έσπευσαν να προσφέρουν ρούχα, κουβέρτες και τρόφιμα, οι ένοικοι του συγκροτήματος Kensington Row, που βρίσκεται πλησίον του Grenfell Tower, αντέδρασαν στην παραχώρηση 68 κενών διαμερισμάτων, γιατί αυτοί είναι πλούσιοι ενώ οι πληγέντες φτωχοί…!!!

Μετά την καταστροφή, κατ’ εντολή της πρωθυπουργού Τερέζας Μέι, σε περίπου 600 πολυώροφες πολυκατοικίες στην Αγγλία πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι πυρασφάλειας, αλλά το Τμήμα Κοινοτήτων δήλωσε ότι οι εξωτερικές επενδύσεις σε 181 πολυκατοικίες σε 51 περιοχές απέτυχαν να ανταποκριθούν στους ελέγχους…!!!.

21 Δεκέμβρη 2017 έγραφε το ημερολόγιο, όταν ξέσπασε πυρκαγιά στη νοτιοανατολική πόλη Τζετσιόν της Νότιας Κορέας, σε οκταώροφο κτίριο, που ήταν κέντρο ευεξίας.

29 νεκρά άτομα βρέθηκαν εγκλωβισμένα σε σάουνα του δεύτερου και του τρίτου ορόφου, ενώ άλλα 26 άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα. Η φωτιά ξεκίνησε γύρω στις 16:00 τοπική ώρα (09:00 ώρα Ελλάδας) σε χώρο στάθμευσης του πρώτου ορόφου και εξαπλώθηκε ταχύτατα σε όλο το κτίριο

28 Δεκέμβρη 2017 και μια πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε πολυκατοικία στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης, μετά από παιγνίδι ενός 3,5 ετών παιδιού με τη κουζίνα αερίου (!!!) έγινε αιτία να χάσουν τη ζωή τους 13 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και 4 παιδιά.

29 Δεκέμβρη 2017 ήταν όταν ξέσπασε πυρκαγιά σε πολυώροφο κτίριο του συγκροτήματος Kamala Mills, στο κέντρο της πόλης Μουμπάι, την οικονομική πρωτεύουσα της Ινδίας. Επρόκειτο για μια παλιά

βιομηχανική μονάδα, πουείχε ανακαινιστεί για να φιλοξενήσει εστιατόρια και άλλα εμπορικά καταστήματα. Αποτέλεσμα ήταν 15 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους – όλοι οι θάνατοι οφείλονται σε ασφυξία από την εισπνοή καπνού – και άλλοι 13 να τραυματιστούν.

Βέβαια δε γίνεται να μην κάνω αναφορά και σε ελληνικά συμβάντα και συγκεκριμένα στους μεγάλους εμπρησμούς των πολυκαταστημάτων στην Αθήνα 19 Δεκέμβρη 1980 – ΜΙΝΙΟΝ και ΚΑΤΡΑΝΤΖΟΣ ΣΠΟΡ, 3 Ιούνη 1981 – ΚΛΑΟΥΔΑΤΟΣ και ΑΤΕΝΕ, 4 Ιούλη 1981 – ΔΡΑΓΩΝΑΣ και στον Πειραιά 7 Ιούλη 1981 – ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ, προϊόντα της δράσης της 17 Νοέμβρη, γεγονότα νυχτερινά και χωρίς ευτυχώς ανθρώπινα θύματα…! Οι επιχειρήσεις καταστράφηκαν ολοσχερώς…!

Ο Πούτιν κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με υπουργούς στο Κεμέροβο διερωτήθηκε:

«Τι συμβαίνει εδώ; Δεν είναι πόλεμος, δεν είναι μία τυχαία έκρηξη μεθανίου. Ο κόσμος ήρθε για να χαλαρώσει, (ήταν) παιδιά. Μιλάμε για το δημογραφικό και χάνουμε τόσους ανθρώπους. Γιατί; Εξαιτίας μιας εγκληματικής αμέλειας, από απροσεξία. Πώς είναι δυνατόν να συμβεί αυτό;»

Η μη λειτουργία συναγερμών, οι κλειστές πόρτες εξόδων κινδύνου, η απόθεση εύφλεκτων υλικών στα κλιμακοστάσια, οι επενδύσεις των κτιρίων με εύφλεκτα χρώματα και κατασκευές, η μη παρουσία καταιονητήρων σε ευαίσθητα κτίρια, η μη εκτέλεση ασκήσεων ετοιμότητας και εκκένωσης και μια σειρά άλλων παραλείψεων οδηγούν σε καταστροφές δυστυχώς επαναλαμβανόμενες…! Αμέλεια η αφορμή, αλλά απερισκεψία η αιτία…!

Οι πύργοι της κολάσεως μας θυμίζουν τακτικά εκείνη την ταινία του 1974 με πρωταγωνιστές τους Paul Newman, Steve McQueen, William Holden, Faye Dunaway, Fred Astaire, Susan Blakely!

Οι Ιάπωνες λένε:

«H επόμενη καταστροφή έρχεται όταν ξεχνάμε την τελευταία» και δυστυχώς ξεχνάμε γρήγορα.., αφού την επομένη της πυρκαγιάς στο Κεμέροβο, στις 26 Μάρτη 2018 νέα πυρκαγιά στην πόλη Γκρόνζι της Ρωσίας, σε πολυώροφο κτίριο κατοικιών. 200 άτομα εγκατέλειψαν το κτίριο, ενώ η πυροσβεστική επενέβη άμεσα για την κατάσβεσή της….

Στο επόμενο άρθρο όταν εργαζόμαστε, διαμένομε ή επισκεπτόμαστε ένα πολυώροφο κτίριο, τι πρέπει να έχουμε υπόψη μας, τι πρέπει να κάνουμε για να αποτρέψουμε εκδηλώσεις πυρκαγιών και πως θα τις αντιμετωπίσουμε….

Κοινοποιήστε
 • 43
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  43
  Shares
 • 43
 •  
 •