Οι Πύργοι της Κολάσεως… (Β’ Μέρος)

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κοκολάκης τ. Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας

Στο προηγούμενο άρθρο αναφέρθηκα σε περιστατικά εκδήλωσης πυρκαγιών σε πολυώροφα κτίρια, που στοίχισαν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες.

Στον πίνακα των συμβάντων δεν είχα συμπεριλάβει και τα συμβάντα που έλαβαν χώρα στο Ντουμπάι, που είναι ένα από τα 7 εμιράτα που συνθέτουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και σημαντικό Κέντρο Εμπορίου και Επενδύσεων του Περσικού Κόλπου, αλλά και τη χώρα των διακοπών και της χλιδής για πολλούς…!

Ειδικά στον ουρανοξύστη Torch Tower με τους 79 ορόφους, έχουν εκδηλωθεί δυο πυρκαγιές…. Και επειδή “ torch” σημαίνει “πυρσός”, θέλει να είναι «όνομα και πράγμα», όπως φαίνεται και από τις παρακάτω «καυτές» φωτογραφίες του:

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα και τα κοινωνικά δίκτυα ενημέρωσης και πληροφόρησης, σε όλες τις περιπτώσεις υπήρχε άμεση επέμβαση της πυροσβεστικής χωρίς θύματα, παρά μόνο σε μια περίπτωση που είχε 12 τραυματισμούς. Δεν υπήρξε δε, σε καμία περίπτωση οικειοθελής εμπρησμός ή τρομοκρατική ενέργεια. Η αμέλεια κάποιου ατόμου δυστυχώς μπορεί να προκαλέσει μεγάλη καταστροφή. Καμιά πυρκαγιά δεν είναι μεγάλη στο άναμμά της…!

Επειδή όμως σε όλες τις περιπτώσεις οι πυρκαγιές εκδηλώθηκαν νύκτα, υπάρχουν αναφορές ότι σε κάποιες περιπτώσεις δεν ήχησε ο συναγερμός, ενώ σε περιπτώσεις που ήχησε, τον αντιμετώπισαν οι ένοικοι με δυσπιστία, δεν αντιλήφθηκαν τη σοβαρότητα της κατάστασης και απλά γύρισαν απ’ την άλλη για να συνεχίσουν τον ύπνο τους…!

Το μεγάλο πρόβλημα παραμένει στην εκκένωση ενός τέτοιου φλεγόμενου κτιρίου, που θα πρέπει από το κλιμακοστάσιο να γίνει η εκκένωση, ενώ θα υπάρχουν φλόγες και καπνοί… Κακά τα ψέματα άλλο να χρειάζεται να κατέβεις 5- 6 ορόφους και άλλο 60 – 70 ορόφους…! Πανικός αλλά και δυσκολία στην κατάβαση, αφού θα δημιουργείται και συνωστισμός από τους ενοίκους, αλλά και από τους ανερχόμενους πυροσβέστες…!

Ο χρόνος που απαιτείται για ένα άτομο να κατέβει από τους τελευταίους ορόφους θα είναι σχεδόν 10 -15 λεπτά, χωρίς να υπολογίσουμε και το χρόνο που μεσολαβεί από τη στιγμή που αντιλήφθηκε τον κίνδυνο και μέχρι τη στιγμή που εγκατέλειψε το διαμέρισμα…!

Σε ένα ουρανοξύστη περίπου 2.500 άτομα διαμένουν, υπολογίζοντας 8 διαμερίσματα ανά όροφο Χ 4 άτομα το λιγότερο ανά οικογένεια = 32 Χ 80 όροφοι = 2.560 άτομα! Μια μικρή κωμόπολη σε ένα κτίριο…

Πώς να σχεδιάσεις ένα Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης, ένα Σχέδιο Εκκένωσης σε ένα κτίριο όπως το παρακάτω στη φωτογραφία; Και να μην ξεχνάμε ότι σε καταστάσεις εκτάκτων αναγκών απαιτείται εκκένωση και των παρακειμένων κτιρίων, που επίσης μπορεί να είναι πολυώροφα…

Γι’ αυτό απαιτείται να είναι πυράντοχα τα υλικά ανοικοδόμησης, πυράντοχα τα χρώματα και οι επενδύσεις, να υπάρχουν εγκαταστάσεις συναγερμού, συστήματα πυρανίχνευσης και καταιονισμού νερού, αλλά και οι ένοικοι να είναι ενημερωμένοι και ευαισθητοποιημένοι σε θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία στην ιστοσελίδα της, αλλά και η Πολιτική Προστασία, μας παρέχουν οδηγίες και επισημάνσεις όπως:

· Κτίρια με εγκατεστημένους καταιονιτήρες νερού προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια. Το σύστημα καταιονισμού μπορεί να σβήσει μια οικιακή πυρκαγιά, σε λιγότερο χρόνο από όσο χρειάζεται η πυροσβεστική για να φτάσει στον τόπο του συμβάντος.

· Τακτικός έλεγχος καλή λειτουργίας των διαφόρων συστημάτων (συναγερμού, πυρανίχνευσης, καταιονισμού).

· Για όσους διαμένουν σε υψηλά κτίρια διαμερισμάτων, η ανάγκη σχεδιασμού και προετοιμασίας σε περίπτωση πυρκαγιάς είναι μεγαλύτερη, καθώς η έξοδος από το κτίριο είναι πολύπλοκη και χρονοβόρα σε σχέση με κατοικίες ισογείου.

· Να είστε σίγουροι ότι γνωρίζετε το σχέδιο εκκένωσης του κτιρίου σας, το οποίο πρέπει να απεικονίζει τι πρέπει να κάνει κάθε ένοικος σε ένα περιστατικό έκτακτης ανάγκης. Το Σχέδιο εκκένωσης πρέπει να είναι αναρτημένο σε σημείο που κάθε κάτοικος μπορεί να το δει και να το επανεξετάσει και οι διαχειριστές του κτιρίου μαζί με τους ενοίκους, πρέπει να κάνουν ασκήσεις πυρκαγιάς τουλάχιστον μια φορά το χρόνο. Πάντα να παίρνετε μέρος στις ασκήσεις πυρκαγιάς.

· Σε περίπτωση που διαμείνετε σε ξενοδοχείο, φροντίστε να ενημερωθείτε από το σκαρίφημα της κάτοψης του ορόφου σας, που βρίσκεται αναρτημένο πίσω από την πόρτα του δωματίου σας, για το που βρίσκονται οι πυροσβεστήρες καθώς και το κλιμακοστάσιο, ώστε να μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε σε έκτακτη ανάγκη.

· Οργανώστε μία συνάντηση των ενοίκων σχετικά με θέματα πυροπροστασίας και θέστε τα ζητήματα δημιουργίας σχεδίου διαφυγής, καταιονητήρων ή συναγερμών πυρκαγιάς. Εντοπίστε την κοντινότερη έξοδο διαφυγής, έχετε πάντα στο μυαλό σας μία εναλλακτική, σε περίπτωση που η πρώτη έχει καλυφθεί από κάποιο αντικείμενο ή καπνό. Σιγουρευτείτε για την ύπαρξη ειδικών σημάνσεων για τις σκάλες και την άψογη λειτουργία των μπαρών ασφαλείας.

· Σε περίπτωση πυρκαγιάς πιέστε το κουμπί συναγερμού πυρκαγιάς πριν φύγετε από το κτίριο για να ειδοποιήσετε τους γείτονές σας.

· Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης καλέστε τον ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112, την αστυνομία (100), το ΕΚΑΒ (166) ή την πυροσβεστική (199) και βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας γνωρίζουν τους αριθμούς αυτούς.

· Κάποιες οδοί, συγκροτήματα ή και κτίρια κατοικιών μπορεί να φέρουν πολυάριθμα ονόματα ή και αριθμήσεις. Για να αποφύγετε την καθυστέρηση, δώστε σαφή αναφορά για την πραγματική διεύθυνση και τον αριθμό του κτιρίου σας όταν αναφέρετε ένα περιστατικό, καθώς και το Δήμο που διαμένετε, γιατί με το ίδιο όνομα μπορεί να υπάρχουν πολλοί δρόμοι που είναι σε διαφορετικούς γειτονικούς Δήμους.

· Αν υπάρξει αναγγελία από μεγαφωνική εγκατάσταση στο κτίριο ακούστε προσεκτικά και ακολουθήστε τις οδηγίες.

· Πριν ανοίξετε οποιαδήποτε πόρτα προσπαθήστε να αισθανθείτε την θερμοκρασίας της αν είναι ζεστή χρησιμοποιήστε άλλη οδό διαφυγής. Αν είναι κρύα ανοίξτε τη και φροντίστε να την κλείσετε φεύγοντας.

· Αν για οποιοδήποτε λόγο (φωτιά, καπνός, προβλήματα κινητικότητας) δεν μπορείτε να βγείτε από το διαμέρισμα σας, καλέστε την πυροσβεστική και εφαρμόστε βρεγμένες πετσέτες στις χαραμάδες από τις πόρτες και τον εξαερισμό για να αποτρέψετε την είσοδο καπνού.

· Κλείστε το παράθυρο αν επιδεινώνεται η κατάσταση από τον καπνό εντός του διαμερίσματος.

· Επίσης ανοίξτε τις βρύσες ώστε να βραχεί τουλάχιστον το δάπεδο του διαμερίσματος.

· Ανοίξτε ελάχιστα ένα παράθυρο ορατό από τον δρόμο και κρεμάστε ένα φωτεινού χρώματος ύφασμα ώστε να μπορούν να σας εντοπίσουν οι πυροσβέστες.

· Αν είναι νύκτα αναβοσβήστε ένα φακό.

· Απαγορεύεται η χρήση του ανελκυστήρα σε κτίρια που έχει εκδηλωθεί πυρκαγιά, έστω και αν αυτοί λειτουργούν κανονικά.

· Πηγαίνετε στο προκαθορισμένο σημείο συνάντησης και καλέστε την Πυροσβεστική Υπηρεσία .

Και μην ξεχνάτε «Διατηρείστε την ψυχραιμία σας. Ο Πανικός είναι κακός σύμβουλος και δημιουργεί θύματα και καταστροφές»

Μπορεί ο Πυρσός στο Ντουμπάι να φώτιζε εκείνο το βράδυ όλη την περιοχή, αλλά να φροντίσουμε και εμείς αύριο (Μ. Σάββατο) το βράδυ την ώρα της Αναστάσεως του Κυρίου να μεταφέρουμε με ασφάλεια το Άγιο Φως και να μεταδώσουμε το μήνυμα της Αγάπης και προσοχή να μη γίνουμε αίτιοι δυσάρεστων καταστάσεων με το άναμμα βεγγαλικών και βαρελότων…!

Μη ξεχνάτε ότι κάθε χρόνο δυστυχώς υπάρχουν τέτοιες δυσάρεστες αναφορές στα Δελτία Ειδήσεων!

Καλή Ανάσταση και Καλό Αναίμακτο Πάσχα!!!

Κοινοποιήστε
 • 103
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  103
  Shares
 • 103
 •  
 •