«Ο Ελληνάρας… και ο Κορονοϊός Covid-19»

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κοκολάκης*

Αν και σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «South China Morning Post», βασισμένο σε κυβερνητικά στοιχεία, ο νέος κορονοϊός «χτύπησε» την Κίνα στις 17 Νοεμβρίου και μέσα στο 2019 είχε τουλάχιστον 266 κρούσματα, ο πρώτος συναγερμός για τον Κορονοϊο Covid-19 φθάνει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΫ) την 31η Δεκεμβρίου. Οι κινεζικές αρχές προειδοποιούν για την εμφάνιση στην Ουχάν, των έντεκα εκατομμυρίων κατοίκων στην κεντρική Κίνα (μια πόλη ίση σε πληθυσμό με την Ελλάδα…) πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι, ενός κρούσματος πνευμονίας από άγνωστη αιτία.

Για ένα μήνα βλέπαμε στις τηλεοράσεις δια της βίας να οδηγούν οι κινεζικές Αρχές τους κτυπημένους από τον ιό στην απομόνωση….!

25 Φλεβάρη 2020 και σημειώνεται το 1ο κρούσμα στη χώρα μας του Covid-19 και μέσα σε τρεις εβδομάδες καταφέραμε να δείξουμε ότι είμαστε μια χώρα όπου η βλακεία βασιλεύει….!

Μέσα σε μόνο τρεις εβδομάδες έχουμε ζήσει απίθανες καταστάσεις με αποτέλεσμα όσοι ασχολούνται με τα διαχείριση της κρίσης να έχουν να αντιμετωπίσουν και τις παράπλευρες κρίσεις που δημιουργούν οι Ελληνάρες…!

Επιτρέψτε μου για μια ακόμη φορά να σας υπενθυμίσω ότι «Πολιτική προστασία είναι ο σχεδιασμός, η πρόληψη, η υλική και ψυχολογική προπαρασκευή και κινητοποίηση των δυνάμεων και μέσων της χώρας, που αποβλέπει στην προστασία των πολιτών, από φυσικές, τεχνολογικές και λοιπές καταστροφές, που προκαλούν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης σε καιρό ειρήνης, αλλά και στη διαφύλαξη των κάθε είδους αγαθών, υλικών και πλουτοπαραγωγικών πηγών, εγκαταστάσεων και μνημείων της χώρας, με στόχο την ελαχιστοποίηση των όποιων δυσμενών επιπτώσεων».

Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία ενός τέτοιου στόχου είναι «η σαφής και ενσυνείδητη γνώση του κινδύνου απ’ όλα τα επίπεδα της ιεραρχίας…»

Και βέβαια με την έκφραση «απ’ όλα τα επίπεδα της ιεραρχίας…», εννοούμε από τον Πρωθυπουργό μέχρι και τον τελευταίο πολίτη και θα πρέπει να καταλάβουμε ότι ο καθένας μας είναι γρανάζι της Πολιτικής Προστασίας…!

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε βέβαια ότι πάντα υπάρχει ένα μικρό ποσοστό πολιτών που γενικά δεν υπακούει στις εντολές και τις οδηγίες των Αρχών. Δυστυχώς όμως σήμερα με τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουμε αυτό το μικρό ποσοστό καθίσταται επικίνδυνο για τα πατρώα τους εδάφη….

Όλο αυτό το διάστημα προσπαθούν οι ιθύνοντες και με τη συνδρομή των ΜΜΕ, να κατανοήσουμε όλοι τον κίνδυνο που μας απειλεί και να περάσουν το μήνυμα «ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ».

Έτσι σταδιακά πάρθηκαν μέτρα στα πλαίσια της προσπάθειας εξάπλωσης του ιού, στα οποία όμως εμείς οι Ελληνάρες αντισταθήκαμε γιατί θεωρήσαμε ότι περιοριζόταν η ελευθερία μας, η διασκέδασή μας, ο χαβαλές μας….!

Απαγορεύτηκαν σε πρώτη φάση οι καρναβαλιστικές εκδηλώσεις, αλλά εμείς γλέντια κάναμε και σατιρίσαμε και τον Covid-19…μια και δεν τον φοβόμασταν, τουλάχιστον στην αρχή….!

Σταμάτησαν στη συνέχεια να λειτουργούν χώροι όπου υπήρχε μεγάλη συγκέντρωση ατόμων.

Έτσι έκλεισαν τα σχολεία όλων των βαθμίδων, διακόπηκαν όλα τα πρωταθλήματα όλων των αθλημάτων, έκλεισαν οι κινηματογράφοι και τα θέατρα, ματαιώθηκαν όλα τα συνέδρια, κ.ά.

Ακολούθησε η απαγόρευση λειτουργίας καταστημάτων, που μπορούσαν να συγκεντρώσουν πολύ κόσμο.

Παρά όμως την απαγόρευση 200 περίπου συλλήψεις έγιναν μέσα 7 ημέρες για τη μη τήρηση της απαγόρευσης λειτουργίας φροντιστηρίων, κομμωτηρίων, καφετεριών, καφενείων, εστιατορίων, ταβερνών, ψητοπωλείων, αλλά και ο Ελληνάρας για μια ακόμη φορά βρήκε τη λύση, παίρνοντας τον καφέ του και αράζοντας μαζί με όλη την παρέα του και με τους καφέδες της, στα παγκάκια, στα πάρκα και στις πλατείες…!

΄Όμως είχε και εναλλακτική λύση καταφεύγοντας στις οργανωμένες παραλίες, ο ένας πάνω στον άλλο, παίζοντας ρακέτες και όταν τον έδιωξαν και από εκεί κατέφυγε στα όρη και στα βουνά…!

Όταν έκλεισε και ο χώρος εργασίας του, πήρε την οικογένειά του και τον κορονοϊό (ασυμπτωματικός φορέας) και πήγε στο νησί του ή στο εξοχικό του στην επαρχία!

Τα καράβια και τα διόδια θύμιζαν Δεκαπενταύγουστο…!!!

Ο Ελληνάρας δεν σκέφτηκε ότι στην επαρχία, στα ορεινά χωριουδάκια και στα νησιά υπάρχουν σχεδόν μόνο ευπαθείς ομάδες, χωρίς τις απαραίτητες υγειονομικές μονάδες για να αντιμετωπίσουν τα κρούσματα που πολύ πιθανά θα παρουσιασθούν…!

Καθημερινά και όλες τις ώρες όλα τα ΜΜΕ μιλάνε για την προσπάθεια περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού. Δεν μπορεί κανείς σήμερα να μην ξέρει ότι δεν πρέπει να θεωρεί ότι ξεκίνησαν οι διακοπές και ότι πρέπει να περιορίσει τις άσκοπες μετακινήσεις του.

Κανείς δε δικαιολογείται σήμερα να μιλάει για αμέλεια, άγνοια και οι ενέργειές του να τον μετατρέπουν σε κινητή βόμβα…!

Ήδη το πρώτο κρούσμα στα Δωδεκάνησα, σύμφωνα με τα λεγόμενα του καθηγητή του Τσιόδρα, είναι επισκέπτης από την Αθήνα…!

Όμως παρά την κλιμάκωση και την επαύξηση των περιοριστικών μέτρων, οργανώσαμε και εκδρομή στην Τουρκία για να παρακολουθήσουμε τριήμερο σεμινάριο γιόγκα και διαλογισμού…!!!

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κων/νος Αγοράστος σχολίασε το συμβάν λέγοντας μεταξύ άλλων:

«Δεν εξηγείται το ανεξήγητο. Όταν ταξιδεύεις σε μια χώρα με την οποία είμαστε σε πόλεμο, σε μια χώρα με κρούσματα κορωνοϊού σε μια δύσκολη στιγμή για τη χώρα, και ενώ γνωρίζεις την οδηγία για 14 ημέρες καραντίνας, τότε είσαι απειλή για τη δημόσια υγεία, η ατομική ευθύνη ανάγεται σε συλλογική ευθύνη, και πλέον όλοι βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό….».

Ίσως επεδίωξαν να πάρουν την απαιτούμενη μόρφωση, ώστε ευκολότερα να αντιμετωπίσουν την καραντίνα….!!!

Ως τώρα είχαμε το φαινόμενο να έχουμε πεταμένα στα πάρκα, πακέτα τσιγάρων, κουτάκια αναψυκτικών ή σακουλάκια από γαριδάκια… Τώρα έχουμε και μια νέα εικόνα τραγική και επικίνδυνη με τα πεταμένα γάντια και τις πεταμένες μάσκες στους δρόμους και στα πάρκα…!

Απέναντι σε όλη αυτή την ανευθυνότητα, παρά τις συστάσεις που κάνει η ΕΛΑΣ και η Δημοτική Αστυνομία σε όλες τις μεγαλουπόλεις για να παραμείνουν οι πολίτες σπίτι, αναγκάσθηκαν Δήμοι (Κέρκυρας, Γλυφάδας) να ξηλώσουν τα καλάθια από τις μπασκέτες για να σταματήσουν να συγκεντρώνονται νεολαίοι για να παίξουν μπάσκετ ή να ξηλώνονται παγκάκια από τα πάρκα για να μην αποτελούν χώρους δημιουργίας συγκεντρώσεων ευπαθών ομάδων (Δήμος Κατερίνης), ενώ Δήμοι και Περιφέρειες κλείνουν πάρκα και περιαστικά δάση….

Όμως ενώ έκλεισαν οι χώροι μεγάλης συνάθροισης και συγχρωτισμού κοινού οι εκκλησίες είχαν παραμείνει ανοικτές….! Η μεγάλη παρουσία των πιστών την Κυριακή της Ορθοδοξίας στις εκκλησίες, προβλημάτισε τους ιθύνοντες, οι οποίοι όμως περίμεναν από τους αρχιερείς της Ορθοδόξου Εκκλησίας να πάρουν ανάλογες πρωτοβουλίες…. Το Πατριαρχείο, η Εκκλησία της Κρήτης, η Εκκλησία της Αμερικής, απαγόρευσαν τον εκκλησιασμό, αν και βρισκόμαστε μέσα στη Σαρακοστή με τις λειτουργίες των Χαιρετισμών και ενώ σε ένα μήνα θα έχουμε την Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα….

Ακούγαμε πολλά και διάφορα μέχρι την Δευτέρα 16 Μάρτη που συνεδρίασε η Ιερά Σύνοδος.

Γίναμε μάρτυρες των ρεπορτάζ που έκαναν τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα έξω από την Ι.Μ. Πετράκη κατά την συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου όπου εμβρόντητοι ακούσαμε μεταξύ άλλων από τα στόματα των Αρχιερέων να λένε πολλά και διάφορα ανατριχιαστικά και απαράδεκτα για τη νοημοσύνη μας, όπως ότι είμαστε 25 Αρχιερείς και ακούστηκαν 25 διαφορετικές απόψεις (…!), γιατί φωνάζετε για την Εκκλησία της Ελλάδας και δεν διαμαρτύρεστε και για τα άλλα δόγματα και τις άλλες θρησκείες; (!), ενώ τα άκουσε ο

Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος γιατί πήρε έγκαιρη πρωτοβουλία και ακύρωσε στο χώρο ευθύνης του κάποιες Ακολουθίες.

Ακούσαμε το Μάξιμο Ιωαννίνων να δηλώνει ότι θα κάνει θυσία να μην λειτουργήσει παρουσία του ποιμνίου του για να μην συγχρωτιστούν τα άτομα μεταξύ τους (!),…. Θα προτιμούσε δηλαδή συγχρωτιστούν και πιθανά ένα ποσοστό να θυσιαστεί στο βωμό της ανευθυνότητάς τους….!!!! Η απόφαση τους τέλεση Λειτουργίας light (1ας ώρας) μόνο προσβολή για τη θρησκεία μας αποτελεί…!!!

Μεταξύ άλλων στην απόφασή της ανέφερε:

Υιοθετεί όλα τα μέτρα, που λαμβάνει άμεσα η Ελληνική Πολιτεία για την αντιμετώπιση διασποράς του ιού και το ίδιο θα πράξει σε οτιδήποτε άλλο υποδειχθεί σε σχέση προς την πορεία εξέλιξης του ιού κατά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Δέχεται δηλαδή από τη μια μεριά τα μέτρα της Πολιτείας, δηλαδή το κλείσιμο χώρων συνάθροισης κοινού, αλλά δεν το υιοθέτησε για τους δικούς της χώρους,,,,!!! Η στάση της Εκκλησίας επιβεβαίωσε το «Κράτος εν Κράτει» και το «Κράτει» περίμενε το «Κράτος» πότε θα πάρει αποφάσεις που δυστυχώς δεν τόλμησε…

Γι’ αυτό την επομένη ο πρωθυπουργός (ομολογουμένως καθυστερημένα) απαγόρευσε για όλες τις θρησκείες και όλα τα δόγματα η τέλεση λειτουργιών.

Δυστυχώς μέχρι σήμερα όμως δεν ακούσαμε τίποτα για τα στρατόπεδά μας…

Δεν ακούσαμε τίποτα για τους στρατιώτες που κοιμούνται κάθε βράδυ σε ένα θάλαμο 25 τετραγωνικών μέτρων 20 – 25 άτομα….ενώ το Κ.Ψ.Μ. της κάθε Μονάδας συνεχίζει να λειτουργεί και να αποτελεί χώρο συγκέντρωσης όλων των στρατιωτών….! Στην Κύπρο ήδη υπάρχει κρούσμα στρατιώτη….!

Εάν το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει πάρει μέτρα, θα ήταν σκόπιμο να ανακοινωθούν γιατί υπάρχει αγωνία για την υγεία των στρατιωτών μας, αλλά και την αγωνία μη γίνουν οι ίδιοι αλλά και οι οικογένειές τους διακομιστές του κορονοϊού…!

Επιτρέψτε μου και εμένα να συγχαρώ για το δύσκολο αγώνα που δίνουν καθημερινά και σε 24ώρη βάση και να ευχηθώ καλή δύναμη σε όλους τους εργαζόμενους των εμπλεκόμενων φορέων πρόληψης και αντιμετώπισης του κορονοϊού.

Παράλληλα όμως με τον παραλογισμό και την ανευθυνότητα του Ελληνάρα επιτρέψτε μου για μια ακόμη φορά να αναφερθώ σε ένα παραλογισμό – αγκάθι που παραμένει στον τομέα υγείας και είναι τα Σχέδια των νοσοκομείων μας για διάφορες έκτακτες καταστάσεις που είναι ΑΠΟΡΡΗΤΑ.

Άκουσαν και διάβασαν όλοι οι Έλληνες ότι το Σχέδιο ΑΡΤΕΜΙΣ (Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Πανδημίας Γρίπης) είναι ΑΠΟΡΡΗΤΟ, ΑΠΟΡΡΗΤΟ όχι μόνο στους εμπλεκόμενους φορείς αλλά και στους εργαζόμενους!!!

Βέβαια κ. υπουργέ το ίδιο ισχύει και για τα Σχέδια ΠΕΡΣΕΑΣ (Επιχειρησιακό Σχέδιο Εκτάκτων Αναγκών Νοσοκομείων), ΣΩΣΤΡΑΤΟΣ (Επιχειρησιακό Σχέδιο Αντιμετώπισης Σεισμών), ΦΙΛΟΚΤΗΤΗΣ (Επιχειρησιακό Σχέδιο Αντιμετώπισης ΧΒΡΠ Απειλών)…!

Φανταστείτε κ. υπουργέ να καίγεται ένα νοσοκομείο ή να έχει υποστεί μεγάλες ζημιές από ένα σεισμό και οι εργαζόμενοι να μη γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν, όπως και οι εμπλεκόμενοι (ΠΥ, ΕΚΑΒ, Πολιτική

Προστασία, ΕΛΑΣ, Ένοπλες Δυνάμεις, Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας, κ.ά. ) στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν την καταστροφή….

Κύριε Κικίλια θα πρέπει να μεριμνήσετε να καταργηθεί αυτό ο παραλογισμός του ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ των Σχεδίων, χαρακτηρισμός που έχει δοθεί από το Τμήμα ΠΣΕΑ (Πολιτική Σχεδίαση Έκτακτης Ανάγκης ) του Υπουργείου σας. Η ΠΣΕΑ έχει ως αρμοδιότητα το σχεδιασμό για περιπτώσεις εχθροπραξιών (πολέμου) της χώρας μας σύμφωνα με το άρθρο 30 του Ν. 3013/02, άρθρο που παραμένει σε ισχύ και μετά την ψήφιση του Ν.4662/20 για την Πολιτική Προστασία. Δυστυχώς με τον Οργανισμό σας (ΠΔ 106/2014/άρθρο 23), δεν υπήρξε μέριμνα για τη δημιουργία Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας στο Υπουργείο σας και την αρμοδιότητα των θεμάτων πολιτικής προστασίας την έχετε αναθέσει στην ΠΣΕΑ, που έχει μεταφέρει την νοοτροπία των ΑΠΟΡΡΗΤΩΝ «πολεμικών» Σχεδίων στα Σχέδια Πολιτικής Προστασίας.

Πάντα μια καταστροφή δίνει το έναυσμα για την εξάλειψη κάποιων παθογενειών…. Ελληνάρα δεν έχει συμπληρωθεί ακόμα ένας μήνας από το πρώτο κρούσμα στη χώρα μας… Θα πρέπει πλέον να καταλάβουμε όλοι και συ μαζί Ελληνάρα, ότι θα πρέπει να γίνουμε όλοι μας πολίτες με αίσθημα ευθύνης για την προστασία μας, των δικών μας αλλά και όλων των Ελλήνων!!!


*ο Κωνσταντίνος Κοκολάκης είναι τ. Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας