«Ο δήμος Θεσσαλονίκης δε θα γίνει συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ»

Γράφει ο Δημήτρης Σ. Κούβελας,

Δικηγόρος, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Θεσσαλονίκης

 

Στη Θεσσαλονίκη άνοιξε ο προεκλογικός χορός για το δήμο. Η κυβέρνηση επενδύει σε νέα υποψηφιότητα του Γ. Μπουτάρη. Είναι γνωστό ότι, ο δήμαρχος έχει από καιρό συγκρουστεί με τους πιό σημαντικούς πρώην συντρόφους του στην «Πρωτοβουλία». Από την άλλη, καιροσκοπικά, υιοθέτησε σταδιακά την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ σε μια σειρά ζητημάτων.

Τα θέματα του δήμου (καθαριότητα, δημόσιος χώρος, σχολική στέγη, αναπλάσεις κλπ.) και της Θεσσαλονίκης (αντιπλημμυρική προστασία, αστικές συγκοινωνίες, αίσθημα ασφάλειας πολιτών κλπ.) ξεχάστηκαν. Η παραγωγή έργου για την πόλη στη δεύτερη θητεία της διοίκησης Μπουτάρη είναι σχεδόν μηδενική. Ευτυχώς ο πατριωτισμός υπαλλήλων και υπηρεσιών κρατά τα προσχήματα. Τους προηγούμενους μήνες ο δήμαρχος ασχολήθηκε, αναρμοδίως, με θέματα εξωτερικής πολιτικής προωθώντας τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίθεση με τα αισθήματα της μεγάλης πλειοψηφίας των Θεσσαλονικέων (Σκοπιανό, κάλυψη εγκλημάτων Τουρκίας στο παρελθόν).

Και φτάνουμε στους εναγκαλισμούς Μπουτάρη – Τσίπρα και στη κοινή πορεία τους προς τις επικείμενες δημοτικές εκλογές με σκοπό «να ηττηθεί το μαύρο μέτωπο (;;;) και να παραμείνει η Θεσσαλονίκη δημοκρατική (!!!)».

Σ΄ αυτό το περιβάλλον και πολιτική οφείλει να δώσει απάντηση η αντίληψη για την αυτοδιοίκηση του φιλελεύθερου χώρου.

Ο δήμαρχος να ξαναγυρίσει στο ρόλο του ως υπηρέτης της πόλης, να πάψει να είναι εταίρος ή, ακόμη χειρότερα, όργανο αποτυχημένων πολιτικών της σημερινής κυβέρνησης. «Εγώ είμαι με το γκουβέρνο» λέει με κάθε ευκαιρία ο Γ. Μπουτάρης, έχοντας καταντήσει τον δήμο μια ακόμη συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ.

Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ένας φιλελεύθερος δημοκρατικός θεσμός για ελεύθερους πολίτες. Σημαίνει αποκέντρωση εξουσίας, κατανομή αρμοδιοτήτων, χρηστή κι ανταποδοτική προς τους πολίτες διαχείριση οικονομικών πόρων. Περιορίζει τη μονοπώληση της πολιτικής βούλησης, αφού προϋποθέτει την ύπαρξη περισσότερων κέντρων λήψης κι εκτέλεσης αποφάσεων.

Τονώνει την ελευθερία στη δημιουργία και την τοπική ανάπτυξη. Εκμεταλλεύεται τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του κάθε τόπου. Λειτουργεί με βάση τις νέες τεχνολογίες, την ψηφιακή εποχή, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, επενδύει στην πράσινη ενέργεια. Φροντίζει άμεσα για την καθημερινότητα του πολίτη. Επιδεικνύει αλληλεγγύη στους κοινωνικά ασθενέστερους.

Η φιλελεύθερη παράταξη στη χώρα μας υπηρετεί την τοπική αυτοδιοίκηση γιατί πιστεύει σ΄ αυτή ως θεσμό. Αντίθετα, η δογματική αριστερά με συγκεντρωτική νοοτροπία επιχειρεί να υποτάξει δήμους και περιφέρειες στο κόμμα. Αποκαλυπτικό είναι το παράδειγμα της Ρ. Δούρου. Αυτή υπηρετεί την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και σε αντάλλαγμα της προσφέρεται κάλυψη σ΄ όλες τις εγκληματικές παραλείψεις και αποτυχημένες επιλογές της στην περιφέρεια Αττικής.

Κι όπου η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί να έχει ουσιαστική παρέμβαση στις τοπικές κοινωνίες, επιχειρεί να βελτιώσει τη θέση της επιβάλλοντας το σύστημα της απλής αναλογικής στις δημοτικές εκλογές του ερχόμενου Μαΐου με τον νόμο Σκουρλέτη, γνωστό ως «Κλεισθένη». Δηλαδή όποιος δήμαρχος ή περιφερειάρχης δεν εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή, δεν θα έχει πλειοψηφία στο δημοτικό ή περιφερειακό συμβούλιο του. Συνέπεια αυτού θα είναι, σκληρό παζάρι για τη νομή της τοπικής εξουσίας, με αντάλλαγμα πρόσκαιρες και εύθραυστες συναινέσεις για λήψη αποφάσεων. Έτσι, ο κίνδυνος της ακυβερνησίας μεγάλων δήμων θα υπάρχει σ΄ όλη τη διάρκεια της επόμενης δύσκολης θητείας για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Είμαι βέβαιος ότι οι πολίτες της Θεσσαλονίκης θα διαλέξουμε για δημοτική αρχή αυτούς που θα κάνουν καλύτερα τη δουλειά για τις ανάγκες και την προοπτική της πόλης κι όχι αυτούς που υπηρετούν καλύτερα την κυβέρνηση!

Κοινοποιήστε
 • 241
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  241
  Shares
 • 241
 •  
 •