Νατοϊκά Σενάρια Πολέμου στη Νορβηγία

Γράφει ο Κωτάντζης Ι. Κωνσταντίνος
Ευρωπαιολόγος – Δημοσιογραφικός αναλυτής ευρωπαϊκών θεμάτων

Βόρεια του Αρκτικού Κύκλου, στην πόλη Μπόντο της Νορβηγίας, φιλοξενείται η βορειότερη, επιχειρησιακή αεροπορική βάση του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη. Η βάση αυτή παίζει σημαντικό ρόλο στην άσκηση «Καθοριστική Τρίαινα 18», η οποία διεξάγεται από τις 25 Οκτωβρίου έως τις 7 Νοεμβρίου 2018.

Η Καθοριστική Τρίαινα είναι η μεγαλύτερη άσκηση του ΝΑΤΟ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο και πραγματοποιείται, μερικά χιλιόμετρα μακριά από την Ρωσία, στην κεντρική και ανατολική Νορβηγία, τις γύρω περιοχές του Βόρειου Ατλαντικού Ωκεανού και τη Βαλτική, συμπεριλαμβανομένων της Ισλανδίας και του εναέριου χώρου Σουηδίας και Φινλανδίας.

Στην άσκηση συμμετέχουν περίπου 50.000 στρατιώτες, 130 αεροσκάφη, 70 πλοία και πάνω από 10.000 οχήματα, ενώ για πρώτη φορά, συμμετέχει και το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Harry Truman με 90 αεροσκάφη. Η συγκέντρωση δυνάμεων του ΝΑΤΟ κοντά στα ρωσικά εδάφη έχει γίνει λίγες εβδομάδες μετά την διεξαγωγή της αντιστοίχου εύρους ρωσικής άσκησης «Βοστόκ 2018», κατά την οποία, αναπτύχθηκε δύναμη 300 χιλιάδων στρατιωτών.

Επισήμως, η άσκηση προσομοιώνει «τη συλλογική αντίδραση του ΝΑΤΟ σε ένοπλη επίθεση εναντίον σύμμαχης χώρας», βάσει του Άρθρου 5 της Συμμαχίας, στο οποίο θεμελιώνεται το δόγμα που προβλέπει ότι επίθεση εναντίον ενός συμμάχου ισοδυναμεί με επίθεση εναντίον όλων.

Το σενάριο της φετινής Καθοριστικής Τρίαινας προβλέπει την άμεση κινητοποίηση Νατοϊκών στρατευμάτων προς ενίσχυση των νορβηγικών ενόπλων δυνάμεων, έπειτα από την αμφίβια απόβαση εχθρικού στρατού στις νορβηγικές ακτές της Αρκτικής.

«Η Νορβηγία είναι μια πολύ ασφαλής χώρα, αλλά η παγκόσμια ασφάλεια αλλάζει ραγδαία και η Αρχή της Καθολικής Άμυνας του ΝΑΤΟ είναι καθοριστική για την αντιμετώπιση όλων των προκλήσεων» δήλωσε ο Νορβηγός αξιωματικός Μόρτεν Χάρανγκεν.

Στην Καθοριστική Τρίαινα θα δοκιμαστούν οι δυνατότητες του ΝΑΤΟ να αναπτύσσει τις δυνάμεις του σε ένα ευρύ μέτωπο, στην Ευρώπη και τον Ατλαντικό, δοκιμάζοντας, εκτός από τα συνήθη σενάρια μάχης που περιλαμβάνουν μεταφορές και εφοδιασμό, και την έννοια του «πολυχωρικού πολέμου». Πρόκειται για ένα νέο δεδομένο του σύγχρονου πολέμου που προστέθηκε στο δόγμα του αμερικανικού στρατού το 2017 και έχει ξεκινήσει να υιοθετείται από όλες τις Ευρωατλαντικές ένοπλες δυνάμεις.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης, δύο ρωσικά, στρατηγικά βομβαρδιστικά Tupolev-160 εκτελούσαν, καθημερινά, αποστολές πάνω από τα διεθνή ύδατα της Θάλασσας του Μπάρεντς στον ανατολικό Αρκτικό Ωκεανό και της Νορβηγίας.

Η Καθοριστική Τρίαινα δεν ήταν, φυσικά, μια απλή στρατιωτική άσκηση ρουτίνας. Η διεξαγωγή της ήταν μια προετοιμασία για άμεση αντίδραση στη ρωσική επιθετικότητα που τα τελευταία έτη κλιμακώνεται ραγδαία σε πολλά επίπεδα.

Ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, συνέδεσε την άσκηση και τους στόχους της, με την αντιπαράθεση του Ευρωατλαντικού συστήματος με τη Ρωσία. Όπως δήλωσε στη Σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ: «Βλέπουμε μια πιο ισχυρή Ρωσία, η οποία έχει πετύχει σημαντική ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της, εκσυγχρονίζει τις στρατιωτικές δυνατότητές της, διοργανώνει, πολλές, μεγάλες ασκήσεις και έχει εκσυγχρονίσει τις πυρηνικές δυνατότητές της. Και το πιο σημαντικό, είναι πρόθυμη να χρησιμοποιήσει τη δύναμή της ενάντια στους γείτονές της, όπως έχουμε δει να συμβαίνει στη Γεωργία και στην Ουκρανία».

Στην άσκηση Καθοριστική Τρίαινα 18 συμμετέχει και η Ελλάδα με τέσσερα F-16 τα οποία επιχειρούν μαζί με αεροσκάφη της ιταλικής πολεμικής αεροπορίας. Στην ελληνική δύναμη συμπεριλαμβάνονται και το αντίστοιχο προσωπικό υποστήριξης εδάφους των αεροσκαφών καθώς και τρεις αξιωματικοί που στελεχώνουν θέσεις σε Νατοϊκό επιτελείο.

Κοινοποιήστε
 • 32
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  32
  Shares
 • 32
 •  
 •