Σάββατο, Αύγουστος 19, 2017
Αρχή > Slide2 > Μια φιλική επιστολή στους σεισμόπληκτους της Λέσβου

Μια φιλική επιστολή στους σεισμόπληκτους της Λέσβου

cosmital_ad

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κοκολάκης
τ. Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας

Προϊόντα με Κρητική αλόη

 

Αγαπητοί φίλοι, έχουν περάσει λίγα 24ωρα, από τη στιγμή όπου ο Εγκέλαδος επισκέφτηκε το όμορφο και φιλόξενο νησί σας.

Αφορμή για να γράψω αυτή την επιστολή, πέρα από το να εκφράσω και εγώ τη συμπαράστασή μου και τη λύπη μου για τον άδικο χαμό της συμπατριώτισσας μας, όπως και εκατομμύρια συμπατριώτες μας, κάποιες δηλώσεις – συνεντεύξεις σεισμοπλήκτων, που είδα σε ρεπορτάζ τηλεοπτικών καναλιών.

Η σεισμόπληκτη περιοχή και το χωριό Βρίσα

Κατασκευή ιστοσελίδων και eshop στις πιο χαμηλές τιμές

Επιτρέψτε μου όμως πρώτα να σας συστηθώ. Λέγομαι Κωνσταντίνος Κοκολάκης συνταξιούχος  Πολιτικός Μηχανικός ΤΕ του Δημοσίου και διετέλεσα υπάλληλος της ΥΑΣΒΕ (Υπηρεσία Αποκαταστάσεως Σεισμοπλήκτων Βορείου Ελλάδος με έδρα τη Θεσσαλονίκη), της ΥΑΣ (Υπηρεσία Αποκαταστάσεως Σεισμοπλήκτων με έδρα την Αθήνα), Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης. Είχα ενεργή εμπλοκή με τους σεισμούς Θεσσαλονίκης (1978), Αθήνας (1981 και 1999) Γρεβενών – Κοζάνης (1995), ενώ ασχολήθηκα και με τους σχεδιασμούς αντιμετώπισης σεισμών Περιφερειών και Δήμων αλλά και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών. Μάλιστα πριν από μερικά χρόνια έκανα σχετική εισήγηση για θέματα πολιτικής προστασίας και μέτρα αυτοπροστασίας σε δημόσιους υπαλλήλους και εθελοντές στο νησί σας.

Άκουσα και είδα στην τηλεόραση να διαμαρτύρεστε λίγα λεπτά μετά το σεισμό για την ανυπαρξία του Κράτους…! Και όμως το ίδιο βράδυ Κυβερνητικό κλιμάκιο ευρίσκετε στον τόπο της καταστροφής…! Ανάμεσα των απεσταλμένων και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ (Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας ) καθηγητής κος Ευθ. Λέκκας, προερχόμενος από την κατολίσθηση του Αμυνταίου…, που προήρχετο από την επίσκεψη με επιστημονική ομάδα, του ηφαιστείου της Σαντορίνης! Ήταν αυτός που εισηγήθηκε της υποχρεωτικής εκκένωσης της Βρίσας  και της απαγόρευσης εισόδου σε αυτήν στη συνέχεια, στα πλαίσια της προστασίας των κατοίκων από τον κίνδυνο να τραυματιστεί κάποιος ή και να σκοτωθεί, από νέες καταρρεύσεις που θα προκύψουν  από τους μετασεισμούς, που εκδηλώνονταν και θα εκδηλώνονται για αρκετές ημέρες.

Παράλληλα με την απαγόρευση εισόδου, προστατεύονται και οι περιουσίες των σεισμοπλήκτων από πιθανές ενέργειες λεηλασιών, που θα μπορούσαν να υπάρξουν. Το ίδιο βράδυ ο στρατός είχε στήσει καταυλισμό στον Πολύχνιτο για τη διανυκτέρευσή σας. Παράλληλα κατέφθασαν κλιμάκια τεχνικών υπαλλήλων του ΟΑΣΠ και της ΥΑΣ από την Αθήνα προκειμένου να ελέγξουν τις κατοικίες σας και όλα τα κτίρια που υπέστησαν ζημιές. Ήδη η περιοχή σας έχει κηρυχτεί από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης, από την πρώτη ημέρα και έχει ξεκινήσει η νομοθετική διαδικασία για την αποκατάσταση των ζημιών. Η Περιφερειάρχης κα Νικολάου από την πρώτη στιγμή δίπλα σας και όλοι οι Υπηρεσιακοί Τοπικοί Παράγοντες.  Όλα αυτά πριν περάσουν 24ώρες…!

Άκουσα και είδα κάποιον σε τοπικό κανάλι να λέει ότι «οι πολιτικοί θα τάξουν αλλά δε θα κάνουν τίποτε..» Με τις ιδιότητές μου, που προανέφερα, επιτρέψτε μου να σας καθησυχάσω και να σας διαβεβαιώσω, ότι όλα τα σπίτια θα αποκατασταθούν σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία. Τονίζω την έκφραση υπάρχουσα νομοθεσία, γιατί όλο το χρόνο οι Υπηρεσίες ΥΑΣ και ΥΑΣΒΕ ασχολούνται σε συνεργασία με τις Περιφέρειες και τους Δήμους για την αποκατάσταση κατοικιών που έχουν πληγεί από διάφορες θεομηνίες (σεισμούς, δασικές πυρκαγιές, κατολισθήσεις, πλημμύρες, κ.ά.) στο παρελθόν, σε όλη την Ελλάδα. Δεν είναι πολλή γρήγορη η διαδικασία, γιατί χρειάζεται να κατατεθούν τίτλοι ιδιοκτησίας, μελέτες μηχανικών για την επισκευή των κτιρίων και μια σειρά εγγράφων, προκειμένου να ξεκινήσει η αποκατάσταση των ζημιών. Και βέβαια να οργανωθεί και Υπηρεσία που θα αναλάβει τη διεκπεραίωση όλων αυτών. Έτσι έγινε σε όλες τις σεισμόπληκτες πόλεις (Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Βόλο, Λαμία, Καλαμάτα, Πύργο, Κοζάνη, Γρεβενά, Αίγιο, κλπ) και σήμερα οι σεισμόπληκτοι ζουν σε αντισεισμικά καινούργια σπίτια και αισθάνονται ασφαλείς.

Δυστυχώς η χώρα μας είναι η 6η πιο σεισμογενής χώρα του κόσμου και με 159 ενεργά ρήγματα που υπάρχουν στον Ελλαδικό χώρο, πάντα υπάρχει ο κίνδυνος ενεργοποίησης ενός ρήγματος. Όμως η συνεχής βελτίωση του αντισεισμικού κανονισμού, η βελτίωση των οικοδομικών υλικών, οι ενημερώσεις των πολιτών για το τι μέτρα πρέπει να παίρνουμε και τι ενέργειες να κάνουμε όταν εκδηλώνεται ένας σεισμός, οι συνεχείς μελέτες των ειδικών για την ενίσχυση και θωράκιση της αντισεισμικότητας και οι έκδοση νομοθετημάτων προς αυτή την κατεύθυνση δείχνουν σε συνδυασμό με την άμεση κινητοποίηση και ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού, ότι το Κράτος είναι δίπλα σας και απλά θα πρέπει να δείξετε εμπιστοσύνη στους κρατικούς λειτουργούς. Ευτυχώς είναι μπροστά μας το καλοκαίρι και ελπίζω το χαμόγελο να ξαναγυρίσει στα χείλη σας με το άνοιγμα ξανά των σχολείων το φθινόπωρο.

Ο Εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός, είπε μετά από ένα μεγάλο σεισμό που ισοπέδωσε τα Ιόνια νησιά, θέλοντας να δείξει ότι η ζωή συνεχίζεται και ανασυγκροτείται μέσα από τα χαλάσματα:

«Το χάσμα που άνοιξε ο σεισμός ευθύς εγιόμισ’ άνθη…»!!!!

Καλή δύναμη!

Ένας φίλος σας

Προϊόντα με Κρητική αλόη
KEA