Μεταναστευτικό: Νέες διαδρομές δουλεμπόρων νότια της Κρήτης με…πολυτελείς θαλαμηγούς και ιστιοπλοϊκά

Η Κρήτη έχει μπει στο στόχαστρο των διακινητών που δραστηριοποιούνται στα παράλια της Τουρκίας και αναζητούν εναλλακτικά δρομολόγια για να περάσουν παράνομα μετανάστες στην Ευρώπη.

Πηγές του Λιμενικού Σώματος αναφέρουν ότι η ένταση στο Αιγαίο, καθώς και η επιθετική επιτήρησης των συνόρων, έχουν αναγκάσει τους δουλεμπόρους σε αλλαγή σχεδίων. Προκειμένου μάλιστα, να πετύχουν το σκοπό τους επιστρατεύουν ακόμα και πολυτελείς θαλαμηγούς ή ιστιοπλοϊκά!

«Το τελευταίο διάστημα υπάρχει ξεκάθαρη αλλαγή στρατηγικής από τους διακινητές. Βλέπουν ότι στο ανατολικό Αιγαίο δεν μπορούν πλέον να περάσουν με ευκολία και ξεκινούν από τα παράλια της Τουρκίας με μεγάλες θαλαμηγούς και ιστιοπλοϊκά, φορτωμένα με πρόσφυγες και μετανάστες, με πορεία τα νότια παράλια της Κρήτης ή και την Ιταλία» επισημαίνει πηγή του Λιμενικού Σώματος της iefimerida.

Σε διάρκεια 10 μόλις ημερών έχουν ήδη καταγραφεί τρία περιστατικά. Το πλέον πρόσφατο -την περασμένη Κυριακή- είναι η σύλληψη τεσσάρων, φερόμενων ως εμπλεκόμενων, στη διακίνηση και μεταφορά μεταναστών, στην Παλαιόχωρα Χανίων. Οι 64 μετανάστες που έφτασαν στα Χανιά με ιστιοφόρο τέθηκαν άμεσα σε καραντίνα, ενώ οι τέσσερις διακινητές (δυο Τούρκοι, ένας Σύρος και ένας Ιρακινός) πήραν προθεσμία για να απολογηθούν στην ανακρίτρια Χανίων.
«Από τη στιγμή που έχουμε θωρακίσει το ανατολικό Αιγαίο η μεταφορά των μεταναστών έχει καταστεί πλέον δύσκολη υπόθεση. Αυτό, ωστόσο, δε σημαίνει ότι δε θα συνεχίσουν οι διακινητές να αναζητούν νέους τρόπους για να συντελέσουν τις εγκληματικές τους ενέργειες», σημειώνει η πηγή-ανώτερο στέλεχος του Λιμενικού.

Η «φυγή» με κάθε δυνατό τρόπο προς Κρήτη ή Ιταλία, έχει ανεβάσει το κόστος του ταξιδιού για όσους επιθυμούν να περάσουν στη Δύση, με τους διακινητές να ζητούν υπέρογκα ποσά, που αγγίζουν αρκετές χιλιάδες ευρώ.

Συνολικά τον τελευταίο μήνα περισσότερα από 10 μεγάλα ιστιοπλοϊκά σκάφη και θαλαμηγοί που είχαν αποπλεύσει από τη νοτιοδυτική Τουρκία κατάφεραν να φτάσουν στις ακτές της Ιταλίας, πλέοντας νότια της Ρόδου και στη συνέχεια νότια της Κρήτης.

Οι Έλληνες αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος βρίσκονται σε συνεργασία με τους Ιταλούς συναδέλφους τους και μεταξύ άλλων εξετάζεται η μεταστάθμευση δυνάμεων του λιμενικού στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενώ το φαινόμενο παρακολουθείται στενά.

Σημειώνεται ότι τους τελευταίους μήνες κατά μήκος της οριογραμμής με την Τουρκία περιπολούν 65 σκάφη του Λιμενικού, επτά του Πολεμικού Ναυτικού, εννέα πλωτά και τρία αεροπλάνα της Frontex. Αποτέλεσμα είναι να καταγράφεται σημαντική μείωση, άνω του 90%, στις αφίξεις παράτυπων μεταναστών σε σχέση με τους αντίστοιχους καλοκαιρινούς μήνες πέρυσι.

Επιμέλεια: Δημήτρης Πέρβος