Μαγιορκίνης: «Προκαλεί ανησυχία ο αριθμός των διασωληνωμένων»

Ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε στην σημερινή ενημέρωση: « Σε πλήρη αντίθεση με την προηγούμενη εβδομάδα, παρατηρείται αύξηση στον ημερήσιο απολογισμό κρουσμάτων στην Ελλάδα. Ο αριθμός των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ, που έφτασε τις 52 προκαλεί ανησυχία.

Παρατηρούνται επίσης, πολλαπλές συρροές κρουσμάτων με τοπικό χαρακτήρα. Αλλωστε αυτού του είδους οι κορωνοϊού κινούνται ανομοιόμορφα. Ενα μεγάλο ποσοστό δεν μεταδίδει τον ιό, ενώ ένα μικρότερο ποσοστό το μεταδίδει κανονικά και σε μεγάλο βαθμό».

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης υπογράμμισε, σχετικά με τα κρούσματα στην κονσερβοποιεία στα Γιαννιτσά, πως ανάλογα περιστατικά έχουν παρατηρηθεί και σε άλλες χώρες, όπως η Γερμανία. Οταν υπάρχει μεγάλη έξαρση κρουσμάτων σε εργασιακούς χώρους, η ιχνηλάτηση γίνεται με ευκολότερο τρόπο. Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν επιτρέπει εφησυχασμό»

Μαγιορκίνης: «Δεν εμπνέει ανησυχία προς το παρόν η διακοπή των δοκιμών του εμβολίου της AstraZeneca»

Τέλος, ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, ανέφερε σχετικά με το ζήτημα των εμβολίων που βρίσκεται στην επικαιρότητα τις τελευταίες ημέρες: «Στο μέτωπο των εμβολίων, καταγράφηκε ένα συμβάν για το εμβόλιο της Οξφόρδης. Πρόκειται για την λεγόμενη διπλά τυφλή μελέτη. Οταν εμφανιστεί μια παρενέργεια, καταγράφεται, αλλά ο γιατρός δεν γνωρίζει αν ο ασθενής έχει λάβει το εμβόλιο ή το placebo. Εξακολουθούν να παρακολουθούνται άπαντες. Υπάρχει μια μικρή καθυστέρηση στις κλινικές δοκιμές, αλλά όχι στην ευρύτερη έρευνα. Η μελέτη συνεχίζεται, εκτός αν υπάρξουν σοβαρές παρενέργειες σε περισσότερους ασθενείς. Τέτοια γεγονότα συμβαίνουν συχνά και δεν είναι ανησυχητικό. Στην συγκεκριμένη μελέτη, είναι η δεύτερη φορά που διακόπτεται.