28.4 C
Thessaloniki
Σάββατο, 13 Ιουνίου, 2020
Αρχική Διεθνή Κορονοϊός: Νέο όχι από τη Γερμανία στο ευρωομόλογο

Κορονοϊός: Νέο όχι από τη Γερμανία στο ευρωομόλογο

Η Γερμανία απέρριψε την έκδοση ευρωομολόγου για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην οποία εισέρχεται η ευρωζώνη λόγω κορονοϊού.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Πέτερ Άλτμάιερ, μιλώντας στη Handelsblatt φρενάρει τις προσδοκίες για έκδοση ομολόγου με στόχο την αμοιβαιοποίηση των χρεών χωρών της ΕΕ από την κρίση του κορονοϊού.

Ο κ. Αλτμάιερ επιμένει ότι παρά την μαζική κρατική παρέμβαση, η κοινωνική οικονομία της αγοράς παραμένει η πιο επιτυχημένη αρχή διαμόρφωσης της οικονομίας. «Λόγω της κορωνοκρίσης δοκιμάζεται σοβαρά η λειτουργικότητα της οικονομίας της αγοράς» επισημαίνει ο Άλτμάιερ.

«Ολόκληρες αγορές καταρρέουν, τζίροι, που μόλις πριν λίγες εβδομάδες εκτοξεύονταν στα ύψη, έπεσαν σε μηδενικά επίπεδα. Δεν πρόκειται για κανονικές συνθήκες της οικονομίας της αγοράς», αναφέρει.

Ο Γερμανός υπουργός διευκρινίζει ότι τα μέτρα βοήθειας θα παραμείνουν η απόλυτη εξαίρεση, έχουν χρονικό προσδιορισμό και χρησιμεύουν «στο να ξεπεραστεί μια χρονικά συγκεκριμένη αλλά σοβαρή πρόκληση της οικονομίας μας».

«Πρέπει να ανοσοποιήσουμε την Ευρώπη» υπογραμμίζει ο Αλτμάιερ. «Η Ευρώπη είναι τμήμα της συλλογικής μας ταυτότητας, για πολιτικούς λόγους αλλά και οικονομικούς. Η ευρωπαϊκή εσωτερική αγορά αντιπροσωπεύει την παγκοσμιοποίηση, τον διεθνή καταμερισμό εργασίας. Στην Ευρώπη χρωστάμε μεγάλο τμήμα της ευημερίας μας, αλλά αυτά τα επιτεύγματα μπαίνουν τώρα σε σοβαρή δοκιμασία», επισημαίνει.

Για τον Πέτερ Αλτμάιερ ένα είναι σαφές, ότι στην κρίση «χρειαζόμαστε περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη, περισσότερη και όχι λιγότερη διεθνή αλληλεγγύη».

Περισσότερη Ευρώπη, σημαίνει και κορωνομόλογο; «Αυτό είναι στην αρμοδιότητα του υπουργού Οικονομικών, αλλά είμαστε όλοι αποφασισμένοι να εμποδίσουμε επανάληψη της κρίσης χρέους, όπου είναι εφικτό» απαντά.

«Με ποια εργαλεία θα συμβεί, θα το συζητήσουμε. Αλλά συμβουλεύω προσοχή στα διάφορα δήθεν ιδιοφυή σχέδια. Με την ομπρέλα προστασίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και με τα μέτρα που αποφάσισε η Γερμανία ως ηγετική οικονομική δύναμη, έχουμε δώσει ένα ισχυρό μήνυμα για τη σταθερότητα του ευρώ. Η συζήτηση για ευρωομόλογο είναι εικονική συζήτηση» είπε.

Ο Πέτερ Αλτμάιερ παραδέχεται ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι σημαντική κι αυτό φαίνεται από τα ισχυρά εργαλεία που διαθέτει η Ευρώπη, όπως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ESM και η βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως τονίζει.

«Αλλά μακροπρόθεσμα δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι, χωρίς ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας των οικονομιών της ΕΕ. Γι αυτό η επεξεργασία ευρωπαϊκής στρατηγικής στο πεδίο της βιομηχανίας ανήκει στα βασικά σχέδια της γερμανικής προεδρίας (το δεύτερο εξάμηνο του 2020) στον οικονομικό τομέα. Η καινοτομία είναι σημαντικότερη από τις επιδοτήσεις, και σε αυτόν τον τομέα ετοιμάζουμε σχέδια», συμπληρώνει.

Σημειώνεται ότι ήδη έχουν ανασταλεί οι κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ενώ η ΕΚΤ προχωράει σε Πρόγραμμα Προσοτικής Χαλάρωσης ύψους 750 δισ. ευρώ.

Επιστολή Μητσοτάκη και άλλων 8 ηγετών στον Μισέλ

Επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για τη χρήση «εξαιρετικών» χρηματοδοτικών εργαλείων, προκειμένου να υπάρξει μια οργανωμένη αντιμετώπιση του προβλήματος που ανακύπτει. Μεταξύ των ηγετών που υπογράφουν την επιστολή είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ ακόμα υπογράφουν ο κ. Μακρόν της Γαλλίας, ο κ. Σάντσεθ της Ισπανίας, η κ. Βιλμές του Βελγίου, ο κ. Βαράντκαρ της Ιρλανδίας, ο κ. Κόντε της Ιταλίας, ο κ. Μπετέλ του Λουξεμβούργου, ο κ. Κόστα της Πορτογαλίας και ο κ. Σάνσα της Σλοβενίας.

«Η επιδημία του κορoνοϊού είναι ένα σοκ άνευ προηγουμένου και απαιτεί αντισυμβατικά μέτρα για να περιορίσουμε τη διάδοση της μόλυνσης ανέμσα στις χώρες, να ενισχύσουμε τα συστήματα Υγείας, να διαφυλάξουμε την παραγωγή και τη διανομή αναγκαίων αγαθών και υπηρεσιών και, τέλος, να αμβλύνουμε την αρνητική επίδραση που θα έχει αυτό το σοκ στις ευρωπαϊκές οικονομίες», αναφέρουν εισαγωγικά οι 9 ηγέτες στην επιστολή τους προς τον κ. Μισέλ.

Οι ηγέτες αναφέρουν ότι η επιτυχία των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί θα εξαρτηθεί από τον χρόνο που ελήφθησαν, την έκταση και τον συντονισμό των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόζονται από τις διαφορετικές κυβερνήσεις. Ζητούν, δε, από την Κομισιόν να επεξεργαστεί κοινές οδηγίες, μια κοινή βάση για τη συλλογή και την επεξεργασία των επιδημιολογικών δεδομένων, αλλά και μια στρατηγική για την εξέλιξη της επιδημίας.

Μείζονες, όμως, είναι οι παρατηρήσεις για τα οικονομικά δεδομένα που διαμορφώνονται. Οι ηγέτες αναφέρονται στις πρωτοβουλίες της ΕΚΤ, αλλά και στο πάγωμα του Συμφώνου Σταθερότητας, αλλά τονίζουν ότι, με γνώμονα τη σοβαρότητα της κατάστασης, θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω δράση για να στηριχθούν οι εθνικές οικονομίες. 

«Πρέπει να εργαστούμε επί ενός χρεογράφου που θα εκδοθεί από έναν ευρωπαϊκό θεσμό, το οποίο θα αντλήσει χρήματα από τις αγορές στην ίδια βάση και προς όφελος όλων των κρατών-μελών, εξασφαλίζοντας έτσι σταθερή μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση για τις πολιτικές που είναι αναγκαίες για την αντιμετώπιση των ζημιών που προκαλεί αυτή η πανδημία. Τα επιχειρήματα υπέρ ενός τέτοιου κοινού εργαλείου είναι ισχυρά, καθώς όλοι αντιμετωπίζουμε ένα συμμετρικό εξωγενές σοκ, για το οποίο δεν φέρει ευθύνη καμία χώρα, αλλά τις αρνητικές συνέπειες του οποίου τις υποκείμεθα όλοι. Και είμαστε όλοι συλλογικά υπεύθυνοι για μία αποτελεσματική και ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση», τονίζουν οι ηγέτες, ζητώντας επί της ουσίας την έκδοση ενός ευρωομολόγου.

Προσθέτουν ότι αυτό το εργαλείο ««πρέπει να είναι επαρκούς μεγέθους και διάρκειας ώστε να είναι πλήρως αποτελεσματικό και να αποφύγει κινδύνους αναχρηματοδότησης τώρα ή στο μέλλον. Οι πόροι που θα συγκεντρωθούν θα χρησιμοποιηθούν για να χρηματοδοτήσουν σε όλα τα κράτη-μέλη τις αναγκαίες επενδύσεις στο σύστημα υγείας και προσωρινές πολιτικές για την προστασία των οικονομιών και του κοινωνικού μας μοντέλου».

Μάλιστα, θέτουν και ζήτημα για αλλαγή του Ευρωπαϊκού Προϋπολογισμού και παροχή κονδυλίων για τα έτη 2020 και 2021, τουλάχιστον, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας. 

Τέλος, οι 9 ηγέτες υπογραμμίζουν ότι η Ευρώπη θα πρέπει να προετοιμαστεί και για την επόμενη μέρα και να συζητήσουν για το πώς θα οργανωθούν οι ευρωπαϊκές οικονομίες.