Και νέα επικοινωνία Μέρκελ: Ερντογάν για την Ανατολική Μεσόγειο- Ανένδοτος ο Ερντογάν

Επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Όπως μεταδίδει το CNN Turk και το ειδησιογραφικό πρακτορείο Anadolu, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, με τον Ερντογάν να επαναλαμβάνει τα περί δίκαιης προσέγγισης και να τάσσεται υπέρ του διαλόγου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, ο Ερντογάν είπε ότι οι διαφορές μπορούν να επιλυθούν μέσω διαπραγματεύσεων εφόσον υπάρχει δίκαιη προσέγγιση για το θέμα της ευρύτερης περιοχής.

Εμφανίστηκε ανυποχώρητος στις θέσεις του, τονίζοντας πως η Άγκυρα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται μέχρι τέλους τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σημειώνεται δε πως αυτή είναι η δεύτερη επικοινωνία των δύο ηγετών τις τελευταίες ημέρες, με τον Ερντογάν να εκφράζει τα «παράπονα» του κατά τη διάρκεια της προηγούμενης συνομιλίας τους, για τις θέσεις και τις κινήσεις του Παρισιού.

Το απόγευμα της Τρίτης είχε προηγηθεί επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Άνγκελα Μέρκελ, όπου τέθηκε επί τάπητος η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το επόμενο διάστημα -μέχρι και τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου- χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα κρίσιμο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς αναμένονται οι πραγματικές προθέσεις της Άγκυρας σχετικά με την αποκλιμάκωση της έντασης, με το Βερολίνο να συνεχίζει τις διαμεσολαβητικές του προσπάθειες.

Φέρεται να επιδιώκεται πολυμερής διάσκεψη με τη συμμετοχή των δυο πλευρών, κάτι το οποίο θα φανεί τις επόμενες ημέρες. Αν και η ελληνική πλευρά δεν εμφανίζεται αρνητική, ζητά εχέγγυα για τη σκοπιμότητα της πρωτοβουλίας αυτής και θέτει τον απαράβατο όρο της συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας, κάτι στο οποίο αντιτίθεται σφόδρα η Τουρκία.

Επιμέλεια: Δημήρης Πέρβος