Και εγένετο ΜΠΑΜ – ΜΠΑΜ – ΜΠΑΜ ….!

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κοκολάκης
τ. Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας

 

Χριστός Ανέστη και εγένετο και εφέτος χαμός από τα βεγγαλικά και τις κροτίδες….!

Είναι γεγονός ότι προσδίδουν μια εικόνα πανηγυρική και τονίζουν την εορταστική ατμόσφαιρα που επικρατεί. Όμως το έθιμο είναι παράνομο….

Και εφέτος, όπως κάθε χρόνο, η ΕΛΑΣ είχε εκδώσει Δελτίο Τύπου από τις 29 Μαρτίου ενόψει του εορτασμού του Πάσχα αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι:

· Αυξημένες θα είναι οι αστυνομικές δράσεις και οι έλεγχοι για να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το φαινόμενο της παράνομης κατοχής, κατασκευής, διακίνησης, εμπορίας και χρήσης κροτίδων, φωτοβολίδων, βεγγαλικών κ.λπ. απαγορευμένων πυροτεχνικών ειδών, που εγκυμονούν κινδύνους για σοβαρούς τραυματισμούς και απώλεια ανθρώπινης ζωής.

· Στόχος είναι η προληπτική και αποτρεπτική παρουσία και δράση της Αστυνομίας, καθώς και η αποτελεσματική παρέμβασή της, όπου απαιτείται ή κρίνεται αναγκαίο

Η Ελληνική Αστυνομία επεσήμανε ότι τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα δεν είναι παιχνίδια και υπενθύμισε ότι:

· Η κατασκευή, εμπορία, αγορά, κατοχή και χρήση κροτίδων και συσκευών εκτόξευσης αυτών από οποιονδήποτε απαγορεύεται.

· Η αγορά βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων είναι παράνομη. Μην τα αγοράζετε.

· Αποτρέψτε τα παιδιά από τη χρήση ή την αυτοσχέδια κατασκευή τους.

· Ενημερώστε τα παιδιά για τους κινδύνους σοβαρού τραυματισμού, ακόμα και ακρωτηριασμού.

· Μην τους επιτρέπετε να προσεγγίζουν χώρους παράνομης καύσης των ειδών αυτών, διότι κανείς δεν εγγυάται ότι δεν θα προκληθεί ατύχημα.

· Οι ενήλικοι, μην χρησιμοποιείτε βεγγαλικά και πυροτεχνήματα, γιατί υπάρχει κίνδυνος να σας μιμηθούν τα παιδιά.

· Μην ξεχνάτε ότι τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα δεν είναι παιχνίδια, αλλά υλικά άκρως επικίνδυνα και η χρήση τους εγκυμονεί κινδύνους για την σωματική ακεραιότητα και την ίδια την ζωή.

Δυστυχώς όμως και εφέτος δεν έλειψαν από τα ΜΜΕ οι αναφορές σε ατυχήματα.

Στην Κρήτη , στον οικισμό Μαριού του Δήμου Αγίου Βασιλείου στο Ρέθυμνο, ένας 24χρονος στην προσπάθειά του να ανάψει μια κροτίδα, αυτή έσκασε στο χέρι του, με αποτέλεσμα να ακρωτηριαστούν κάποια από τα δάχτυλά του, παρά τις προσπάθειες των γιατρών του ΚΑΤ Αθηνών, όπου μεταφέρθηκε, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής του, από το Νοσοκομείο Ρεθύμνου. και σήμερα νοσηλεύεται στη μικροχειρουργική κλινική του ΚΑΤ.

Αν και σε πολλές περιοχές έχει ελαττωθεί η κατανάλωσή τους, ίσως και λόγω της οικονομικής κρίσης, το φαινόμενο παραμένει μαζί με την απειλή του ατυχήματος και για τα άτομα που τα χειρίζονται, αλλά και για άτομα που ευρίσκονται στο χώρο σαν θεατές….

Το ιστορικό των ατυχημάτων από τα πυροτεχνήματα αναφέρει ότι το 70% των περιπτώσεων αφορούν παιδιά και εφήβους (ηλικίες 10-14 ετών) που σε ποσοστό 90% δεν βρίσκονταν υπό την επίβλεψη ενηλίκων όταν τραυματίστηκαν.

Οι τέσσερις στους δέκα τραυματισμούς συμβαίνουν στο κεφάλι και τουλάχιστον οι τρεις στους δέκα στα μάτια. Στις σοβαρότερες περιπτώσεις, προκαλείται ρήξη στον οφθαλμικό βολβό, προκαλούνται χημικά και θερμικά εγκαύματα, εκδορές στον κερατοειδή και αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς – προβλήματα που μπορεί να προκαλέσουν μόνιμες βλάβες στα μάτια και να επηρεάσουν για πάντα την όραση.

Ο χειρουργός-οφθαλμίατρος Δρ. Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας Laser Vision και καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης, (NYU Medical School), μας συνιστά:

· Αν συμβεί τραυματισμός στο μάτι, να το καλύψουμε απαλά με ένα καθαρό πανί και να μεταφέρουμε αμέσως τον ασθενή στα επείγοντα του πλησιέστερου νοσοκομείου ή στον γιατρό,

Ø χωρίς να προσπαθήσουμε να καθαρίσουμε το τραύμα,

Ø χωρίς να αφαιρέσουμε τυχόν ξένα αντικείμενα, που έχουν μείνει μέσα στο μάτι και

Ø χωρίς να ασκήσουμε πίεση στο μάτι (π.χ. για να σταματήσουμε την αιμορραγία).

· Να αποφύγουμε επίσης το τρίψιμο του ματιού

· Να αποφύγουμε την τοπική εφαρμογή οποιασδήποτε φαρμακευτικής αλοιφής.

· ΠΡΟΣΟΧΗ : «Δε θα δώσουμε στον ασθενή ασπιρίνη ή άλλα μη-στεροειδή αντιφλεγμονώδη για να καταπραΰνουμε τον πόνο του, γιατί πολλά δρουν αιμολυτικά, δηλαδή αραιώνουν το αίμα και υπάρχει κίνδυνος αιμορραγίας»

Μπορεί σήμερα ο εορτασμός της Ανάστασης του Κυρίου να αποτελεί παρελθόν για την εφετινή χρονιά, όμως επειδή το φαινόμενο της ρίψης αυτών των κροτίδων γίνεται και σε πολλές άλλες εκδηλώσεις (γάμους, γενέθλια, επετείους, αγώνες ποδοσφαίρου, κλπ), να επισημάνω ότι και άλλες καταστροφές μπορεί να υπάρξουν από τη ρίψη τους. Την 1η Μάη ξεκινά επίσημα η αντιπυρική, ενώ στην Κρήτη ήδη έχει ξεκινήσει και η ρίψη πυροτεχνημάτων μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα να εκδηλωθούν και σε δάση και δασικές εκτάσεις, εστίες πυρκαγιάς.

Να υπενθυμίσω την πυρκαγιά που προξένησαν οι 300 εστίες, που άναψαν στο άλσος της Φιλοθέης, από την καύση 3,5 τόνων πυροτεχνημάτων από το παλιό λατομείο του Γαλατσίου, στα πλαίσια μιας ιδιωτικής δεξίωσης στο σπίτι της τότε προέδρου της «Αθήνα 2004» Γιάννας Αγγελοπούλου, το Σαββατόβραδο της 14ης Αυγούστου 2004.

Να υπενθυμίσω την πυρκαγιά που προξένησε στο νησάκι Διάπορος, απέναντι από τη Βουρβουρού στη Σιθωνία Χαλκιδικής, η ρίψη πυροτεχνημάτων από αλλοδαπούς, που βρίσκονταν σε βάρκα, στις 23 Ιούλη 2010 και κινδύνεψαν καούν οι κατοικίες και οι περιουσίες του μικρού νησιού.

Προσοχή λοιπόν γιατί προέχει η υγεία των ανθρώπων και η προστασία των περιουσιών!

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

Κοινοποιήστε
 • 42
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  42
  Shares
 • 42
 •  
 •