Κυριακή, Νοέμβριος 19, 2017
Αρχή > ΒΗΜΑ αρθρογραφία > Είπαμε, δεν έχουν πάγκο!

Είπαμε, δεν έχουν πάγκο!

cosmital_ad

Λοιπόν, έχουμε και λέμε.

Προϊόντα με Κρητική αλόη

Μεγάλος κερδισμένος του ανασχηματισμού ο Καμμένος. Η τοποθέτηση του Κουίκ στο ΥΠΕΞ, ως αρμόδιου για τους απόδημους, και του Ζουράρη στο Παιδείας αυξάνουν το ειδικό βάρος των ΑΝΕΛ, ενώ παράλληλα διατηρεί το σημαντικό υπουργείο Τουρισμού η μάλλον ανύπαρκτη Κουντουρά.

Το μεγαλύτερο όμως κέρδος για τους κυβερνητικούς εταίρους έρχεται από την αποπομπή του Φίλη, ενέργεια που υπαινίσσεται επικράτηση της Εκκλησίας στην πρόσφατη κόντρα σχετικά με το μάθημα των θρησκευτικών.

Παρά τις περί του αντιθέτου φήμες, η παρουσία παλιών πράσινων προσωπικοτήτων δεν επιβεβαιώθηκε.

Προφανώς ο Τσίπρας δεν θέλησε να ερεθίσει περαιτέρω την ΚΟ του κόμματος του, και επέλεξε περισσότερους και νεώτερους κομματικούς. Θύματα αυτής της στροφής προς τον βαθύ ΣΥΡΙΖΑ είναι-εκτός του ταλαίπωρου Φώτη Κουβέλη-και οι αποπεμφθέντες Τζάκρη, Μπόλαρης, Μάρδας και Αλεξιάδης. Μέσω αυτής της οδού απέφυγε και την ρετσινιά πως μαζεύει τα ορφανά του ΠΑΣΟΚ.

Κατασκευή ιστοσελίδων και eshop στις πιο χαμηλές τιμές

Ο Σκουρλέτης απεδείχθη ο πιο σκληρός για να πεθάνει. Απομακρυνόμενος από το Ενέργειας έχασε μεν ισχύ, όμως θα μείνει αμόλυντος από την αναπόφευκτη πώληση του 17% της ΔΕΗ. Και εννοείται πως δια του ΥΠΕΣ θα εργαστεί για την ισχυροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ στους ΟΤΑ αλλά και στην δημοσιοϋπαλληλία, πάντα με στόχο την νέα κομματικοποίηση του κράτους. Το νέο πόστο Σκουρλέτη είναι η μία από τις δύο πτυχές του ανασχηματισμού που συνδέονται με τις στρατηγικές τους βλέψεις.

Η άλλη καθεστωτική ενέργεια ήταν η τοποθέτηση Παππά στο νέο υπερυπουργείο, με αρμοδιότητα την ψηφιακή τεχνολογία, την επικοινωνία μα και την ενημέρωση. Το φιάσκο του νόμου για τα κανάλια φυσιολογικά θα έπρεπε να είχε καταστρέψει τον αρμόδιο υπουργό.

Αν αυτού όμως είδαμε ενίσχυση του, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα πως η όλη προσπάθεια εκπορεύεται άμεσα από το περιβάλλον Τσίπρα.

Και μάλιστα δεν εξαντλείται στα κανάλια, μα επεκτείνεται στο ραδιόφωνο και στο ίντερνετ. Αν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μακροημερεύσουν θα αποδειχθούν άξιοι μαθητές του Μαδούρο και του Ερντογάν.

Η τοποθέτηση του αμερικανοτραφούς τεχνοκράτη Παπαδημητρίου (συμτωματικά συζύγου της Ράνιας Αντωνοπούλου) στο Ανάπτυξης είναι μάλλον κίνηση βιτρίνας, καθώς θα περάσουν μήνες μέχρι αυτός να εξοικειωθεί με την ελληνική πραγματικότητα.

Για μεγάλο διάστημα ισχυρός άνδρας του ΥΠΑΝ θα είναι ο αρκετά θετικός Στέργιος Πιτσιόρλας, με τον νεαρό Χαρίτση να αποτελεί το “μάτι” του Μαξίμου.

Ο Κατρούγκαλος ανταμείφτηκε για την προσπάθεια του στο Εργασίας, με ένα χαλαρό χαρτοφυλάκιο στο ΥΠΕΞ.

Η νεαρή και άσημη διάδοχος του Έφη Αχτσιόγλου θα αναλάβει την ευθύνη μιας άτακτης υποχώρησης στα εργασιακά, ίσως και στο ασφαλιστικό.

Και φυσικά θα γίνει κάπως αναγνωρίσιμη, ώστε να ενισχυθεί η θέση του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη.

Παρόμοια στόχευση έχει και η συμμετοχή του επικοινωνιακού Σωκράτη Φάμελλου, στο Ενέργειας.

Με τον νέο υπουργό Γιώργο Σταθακη στο τιμόνι του υπουργείου, η υπογραφή τυχόν δύσκολων συμφωνιών μπορεί να θεωρείται δεδομένη.

Ο αποτυχημένος Παρασκευόπουλος αντικαταστάθηκε από τον-φαινομενικά-αγωνιστή Κοντονή, ο οποίος ξανακαθεται σε ηλεκτρική καρέκλα.

Τα δίδυμα Χουλιαρακης -Τσακαλώτος και Ξανθός-Πολάκης παραμένουν στις θέσεις τους. Για τους πρώτους σαφώς το καταλαβαίνω, για τους δεύτερους απορώ.

Η Λυδία Κονιόρδου είναι το όμορφο πρόσωπο του ανασχηματισμού, μια ανούσια τοποθέτηση εικόνας, που όμως μας απαλλάσσει από τον καταθλιπτικό και εμμονικο Μπαλτά.

Τα μούτρα της Γεροβασίλη μαρτυρούσαν την εντολή ενόχληση της για την μετακίνηση της. Προφανώς απολάμβανε την συνεχή προβολή, ενώ η ευθύνη της διαπραγμάτευσης απολύσεων και μετατάξεων με τους δανειστές είναι σαφώς πιο δύσπεπτη. Ξυδάκι κυρία Όλγα!

Με λίγα λόγια, είδαμε έναν ανασχηματισμό διφορούμενο. Για μένα είναι σαφές πως ο Τσίπρας σκοπεύει να υπογράψει τα πάντα, και μάλιστα φαίνεται να ελπίζει πως ίσως η νέα ηγεσία του ΥΠΑΝ θα μπορέσει να προσελκύσει μεγάλες ξένες επενδύσεις.

Ταυτόχρονα δεν σταματάει ο καθεστωτικός σχεδιασμός, με προσπάθεια να γίνει και προσέγγιση σε ακροδεξιούς ψηφοφόρους, οπαδούς του “Πατρίς – Θρησκεία – Οικογένεια”.

Είναι λοιπόν λογικό να συμπεράνουμε πως οι εκλογές δεν αποτελούν άμεσο στόχο του Τσίπρα. Από την άλλη όμως η υποταγή στις εσωκομματικές ισορροπίες συνήθως προοιωνίζεται βραχυπρόθεσμη εκλογική προπαρασκευή, καθώς μια διευρυμένη κυβέρνηση θα αποτελούσε επιλογή μακράς πνοής.

Δεν πρέπει μάλιστα να παραβλέψουμε πως η περιθωριοποίηση κάποιων «σκληρών» βελτιώνει την κυβερνητική εικόνα απέναντι στο μετριοπαθές αντιδεξιό ακροατήριο. Ποιός ξέρει.

Μπορεί απλά η εσωστρεφής αυτή στάση να είναι αποτέλεσμα κάποιας αποτυχημένης προσπάθειας για αμφίπλευρη διεύρυνση με πρόσωπα θεωρούμενα ως σοβαρά και συναινετικά (εκτός από τη φημολογία για παλιούς πασοκογενείς, είχαμε και τα περιστατικά Πολύδωρα/ Μίχαλου, μα και την πολύωρη συνάντηση Τσίπρα-Τζιτζικώστα).

Ποιός ξέρει. Όλα είναι πιθανά με δαύτους.

Εάν το πάρουν ζεστά, μέσα στον επόμενο μήνα θα έχει ολοκληρωθεί η τόσο κρίσιμη δεύτερη αξιολόγηση και θα ανοίξει ο δρόμος για συμφωνία βραχυπρόθεσμης ελάφρυνσης του χρέους.

Είναι πολύ πιθανό πως τα… μεγάλα μετατίθενται τουλάχιστον για την αρχή του 2017…

Προϊόντα με Κρητική αλόη
KEA