ΗΠΑ: Το Sturgis Motorcycle Rally ευθύνεται για 267.000 κρούσματα

Σε 267.000 υπολογίζονται τα κρούσματα κορωνοϊού που προκλήθηκαν από το Sturgis Motorcycle Rally που έλαβε χώρα στη Νότια Ντακότα των ΗΠΑ.

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου το 19% των νέων κρουσμάτων COVID-19 στις ΗΠΑ προήλθε από την 10ημερη συγκέντρωση που φαίνεται πως ήταν το μεγαλύτερο γεγονός διασποράς κορωνοϊού έως σήμερα στη χώρα.

Σύμφωνα με τη μελέτη ομάδας οικονομολόγων του Ινστιτούτου Οικονομικών Εργασίας (IZA) οι οποίοι συγκέντρωσαν τα δεδομένα της κινητικότητας που ελήφθησαν από κινητά τηλέφωνα εντός και περιμετρικά της μικρής πόλης Στέρτζις, στη συγκέντρωση πήραν μέρος περισσότεροι από 500.000 άτομα.

Με δεδομένο ότι όλες οι περιπτώσεις COVID-19 δεν είναι θανατηφόρες και με υπολογισμό στατιστικών στοιχείων, η ομάδα οικονομολόγων εκτιμά ότι η ζημιά από την εκδήλωση θα ανέλθει σε περίπου 12 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ σε οικονομικό κόστος.

Στη μελέτη την οποία εκπόνησε μεταξύ άλλων ο Άντριου Φρίντσον, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο επισημαίνεται ότι «θα ήταν πιο οικονομικό να πληρώναμε στον καθένα 26.553 δολάρια για να μην παρευρεθεί».

Οι διοργανωτές ανακοίνωσαν ότι περίπου 400.000 λάτρεις των μηχανών συγκεντρώθηκαν από τις 7 έως τις 16 Αυγούστου και ότι τηρήθηκαν όλα τα μέτρα ασφάλειας και κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Η συνάντηση συνδέθηκε με κρούσματα κορωνοϊού σε 10 πολιτείες, με την Αϊόβα να έχει τον μεγαλύτερο αριθμό, συνολικά 13.500 νέες περιπτώσεις τις τελευταίες δύο εβδομάδες.