Ιδιωτικό Χρέος: Αυτή η Μάστιγα και το Φως στο Τούνελ

Γράφει η Όλγα Ν. Τσιπτσέ
Δικηγόρος LL.M. παρ’ Αρείω Πάγω, Διαπ. Διαμεσολαβήτρια ΥΔΔΑΔ, Διαπ. GDPR/DPO spec.

Κοντεύουμε σχεδόν 10 χρόνια απόλυτης οικονομικής δυσπραγίας και μιζέριας. Τεράστια οικονομικά προβλήματα, ανεργία, υπερχρέωση και άλλα επακόλουθα, τα περισσότερα αληθινά και κάποια τεχνηέντως προκύψαντα. 10 χρόνια άσχημης εν γένει κατάστασης με δυσοίωνο μέλλον.

Πολλά ακούστηκαν, πολλά αναλύθηκαν, πολλοί εξελίχθηκαν σε οικονομολόγους ή νομικούς, βγήκαν πολλοί νόμοι και πολλά μνημόνια με τις υποχρεώσεις τους. Τίποτε όμως, από όλη αυτή την παραφιλολογία δεν εμπόδισε την εξάπλωση του «νοσήματος» αυτού της οικονομικής κρίσης, ακόμη και στους πιο «υγιείς» επιχειρηματίες ή ιδιώτες.

Οι νόμοι που έκαναν την εμφάνισή τους, με σκοπό την απομείωση του ιδιωτικού χρέους, τουλάχιστο σε αυτό που απαιτήθηκε έξωθεν, έδωσαν κάποιες λύσεις. Άλλοι νόμοι έδωσαν λύσεις πολλές άλλοι λίγες όμως όλοι επιφανειακές, χωρίς εν τέλει να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα στη ρίζα, να εξυγιάνουν κατά το δυνατό την ελληνική οικονομία και σαφώς να μπορέσει να ακολουθήσει η πολυπόθητη ανάπτυξη, σε γερά θεμέλια και με ευρύ μέλλον!

Υπήρξαν νόμοι λοιπόν, λίγο πιο γενναίοι, όπως αυτός με τα 2 ονόματα φυσικών προσώπων Κατσέλη/ Σταθάκη, ο Νόμος των Υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Ο Νόμος αυτός που θα λήξει με την μορφή που όλοι ξέρουμε, την 31η-12-2018, έδωσε για πάνω από 9 έτη ίσως τις πιο ουσιαστικές λύσεις στις οικογένειες που ζουν στην Ελλάδα. Βοήθησε αρκετά νοικοκυριά που είχαν πρόβλημα να ορθοποδήσουν ή να μη μείνουν στους δρόμους.
Το κόστος, για έναν δικαστή, να ασκήσει την «κομμωτική» και να προβεί σε γενναία κουρέματα, πολλές φορές και πάνω από 50% των δανείων των οικογενειών, δεν είναι τόσο μεγάλο ούτε έχει τόσες άσχημες συνέπειες όσες αυτές θα υποστεί ένας πχ τραπεζικός υπάλληλος ή ένας υπάλληλος Δημοσίου! Γι’ αυτό άλλωστε, και ήταν τόσο πετυχημένος αυτός ο Νόμος… και επειδή ήταν τόσο πετυχημένος αλλάζει από το 2019! Έτσι, όσα νοικοκυριά πρόλαβαν, βρήκαν ανακούφιση, οι λοιποί αναμένουμε στο ακουστικό.

Αυτά τα καλά νέα, ήταν μόνο για τις οικογένειες. Γιατί στον κόσμο του επιχειρείν, τα πράγματα είναι σκούρα. Πολλές προσπάθειες έγιναν πολλοί νόμοι εκδόθηκαν όλοι όμως στέφθηκαν με απόλυτη αποτυχία!
Κώδικας Δεοντολογίας Τραπεζών, με απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος, ο «μικρός» (μέχρι 120 δόσεις για ελ. Επαγγελματίες) και ο «μεγάλος» (για εμπόρους) εξωδικαστικός, ο Νόμος Δένδια δεν κατάφεραν ούτε στο ελάχιστο να πιάσουν τους στόχους, παρά τις προσδοκίες και την ιώβειο υπομονή που επέδειξαν οι επιχειρήσεις, μήπως και κατάφερναν να διασωθούν από την παρακμή που τελικά ασθμαίνοντας αντιμετώπισαν. Και όλο και περισσότερα λουκέτα ακόμη και στις πιο υποσχόμενες και επιτυχημένες επιχειρήσεις το πάλαι ποτέ.

Οι δε τράπεζες από την αποτυχία αυτή δεν μένουν χωρίς συνέπειες. Καθώς, έχουν ήδη εκτεθεί να απομειώσουν το ιδιωτικό χρέος στο νούμερο που τους έχει επιβληθεί μέχρι τέλος 2019.
Τις πταίει για την αποτυχία; Δε φταίει η ιδέα του κάθε νόμου το ratio, δεν φταίνε οι πολίτες που περιμένουν τον κάθε νόμο για να διασωθούν!

Φταίνε όλα τα εμπόδια που εσκεμμένα έχουν τεθεί κατά την εφαρμογή των νόμων, η γραφειοκρατία, οι προϋποθέσεις που πάρα πολλές φορές θέτουν αντικρουόμενα στάνταρ για να δοθεί το πράσινο φως στους οφειλέτες να ενταχθούν στους νόμους αυτούς, φταίνε οι περιορισμοί για την εφαρμογή.
Κυρίως όμως φταίει, ότι οι Τράπεζες, το Δημόσιο ΔΕΝ είναι πρόθυμο να λάβει την ευθύνη για την όποια ρύθμιση, κούρεμα, ελάφρυνση!

Και εκεί που όλα φαίνονται ΜΑΤΑΙΑ, ξαφνικά κάνει την εμφάνιση του ένα Όραμα κάποιων ανθρώπων που πιστεύουν ότι η λύση είναι η στροφή ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ! Και ότι αν δε λυθεί το πρόβλημά του, δεν μπορεί να επανακάμψει η ελληνική οικονομία που έχει ανάγκη από τον πιο μικρό επιχειρηματία!
Ιδρύεται τον τελευταίο χρόνο στην Eurobank, γραφεί Τραπεζικής Διαμεσολάβησης, που αρχίζει να λειτουργεί και να προσφέρει γενναίες επιτέλους λύσεις μέσα από μία άκρως ανθρώπινη και λειτουργική επικοινωνία με τον οφειλέτη. Αρχίζει να βλέπει το πρόβλημα στη ρίζα και να προσπαθεί να το λύσει εκεί. Γιατί ξέρει, ότι μόνο αν βρεθεί μία ανθρώπινη και ρεαλιστική λύση ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΜΟΝΟ θα μπορέσει να τηρηθεί αυτή η λύση/ρύθμιση και μόνο αυτή θα οδηγήσει στην ανακούφιση κυρίως των επιχειρηματιών και επαγγελματιών.

Η διαδικασία είναι απλή και χρειάζεται μία αίτηση προς την Τράπεζα για Τραπεζική διαμεσολάβηση. Κατόπιν χρειάζονται ελάχιστα φορολογικά στοιχεία και ένα σύντομο ιστορικό. Σε ελάχιστο χρονικό διάστημα προγραμματίζεται η διαμεσολάβηση και απαιτείται η ελεύθερη επιλογή ενός διαμεσολαβητή. Το δε κόστος είναι εξαιρετικά χαμηλό σε σχέση με όσα έχουμε ως τώρα υπόψη.

Όταν όλα αυτά τελειώσουν και ξεκινήσει η διαπραγμάτευση, μέσω διαμεσολάβησης, η λύση είναι σίγουρη και η μόνη περίπτωση αποτυχίας, είναι να θέλει ο ίδιος ο οφειλέτης να αποτύχει.

Κοινοποιήστε
 • 26
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  26
  Shares
 • 26
 •  
 •