Κυριακή, Μάιος 27, 2018
Αρχή > Slide3 > Ευρώπη και ΗΠΑ καταδικάζουν τον πρόεδρο της Βενεζουέλας…Εκτός από την Ελλάδα!

Ευρώπη και ΗΠΑ καταδικάζουν τον πρόεδρο της Βενεζουέλας…Εκτός από την Ελλάδα!

Γράφει ο Κωτάντζης Ι. Κωνσταντίνος
Δημοσιογράφος-  Ειδικός επί Ευρωπαϊκών θεμάτων

Στις 30 Ιουλίου, τουλάχιστον δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν σε οδομαχίες στη Βενεζουέλα κατά τη διάρκεια των εκλογών για τη συγκρότηση Συντακτικής Συνέλευσης η οποία θα αναλάβει την αναθεώρηση του συντάγματος της χώρας.

Μέχρι τώρα, οι νεκροί από τις συγκρούσεις των τελευταίων μηνών μεταξύ αντικυβερνητικών διαδηλωτών και στρατιωτικών δυνάμεων του αριστερού προέδρου Νικολάς Μαδούρο ανέρχονται στους 103.

Η αντιπολίτευση, η οποία διαθέτει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, ήδη πριν από τις εκλογές είχε καταγγείλει τον τρόπο εκλογής των μελών της Συντακτικής Συνέλευσης καθώς θα συνέβαλλε στην υπερίσχυση των υποψηφίων της κυβέρνησης. Πράγματι, το αποτέλεσμα των εκλογών δικαίωσε τους φόβους της αντιπολίτευσης καθώς δημιουργήθηκε ένα νομοθετικό υπερ-σώμα το οποίο θα ενισχύσει σημαντικά το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Από το κέντρο του Καράκας, ο Μαδούρο ανακοίνωσε πανηγυρικά σε εκατοντάδες υποστηρικτές του ότι «έχουμε Συντακτική Συνέλευση». Όμως ούτε η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας ούτε οι ΗΠΑ με την ΕΕ αποδέχτηκαν το αποτέλεσμα.

Η αντιπολίτευση δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει τις αντιδράσεις κατά του καθεστώτος ενώ ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι «ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο είναι πλέον δικτάτορας μετά την κατάληψη της απόλυτης εξουσίας μέσω ψεύτικων εκλογών ώστε να καθιερώσει μια Συντακτική Συνέλευση».

Την επόμενη κιόλας ημέρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση πήρε και αυτή θέση για το ζήτημα. «Δεν θα αναγνωρίσουμε αυτές τις εκλογές» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι προσθέτοντας πως, «είναι απολύτως σαφές ότι το σημερινό καθεστώς είναι προσκολλημένο στην εξουσία. Η βούληση του λαού είναι να αλλάξει αυτό το καθεστώς. Είναι απαραίτητο να προχωρήσουν τώρα σε εκλογές».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι είχε «σοβαρές επιφυλάξεις» για το αν θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα. Σε δήλωσή της ανέφερε ότι, «η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει την υπερβολική και δυσανάλογη χρήση βίας από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Η Βενεζουέλα έχει δημοκρατικά εκλεγμένους και νόμιμους θεσμούς με κύριο ρόλο την μεταξύ τους συνεργασία για την εξεύρεση λύσης στην τρέχουσα κρίση μέσα από διαπραγματεύσεις. Μια Συντακτική Συνέλευση, εκλεγμένη υπό αμφισβητούμενες συνθήκες και βίαια περιστατικά, δεν μπορεί να αποτελεί μέρος της λύσης».

Ωστόσο, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλλαν άμεσα νομικές και οικονομικές κυρώσεις εναντίον του προέδρου Μαδούρο, η Ευρώπη δεν έθεσε θέμα κυρώσεων. Τουλάχιστον όχι ακόμα.

Αξιοπερίεργο είναι, ότι η Ελλάδα τάχθηκε υπέρ των διπλωματικών πρωτοβουλιών ως μέσου επίλυσης της κρίσης στην Βενεζουέλα.

Ενώ αυτό ακούγεται ως μια μετρημένη και δίκαιη πολιτική στάση, στην πραγματικότητα εξισώνει την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση της Βενεζουέλας ως συνυπεύθυνους για την κρίση παραβλέποντας ότι το καθεστώς Μαδούρο είναι αποδεδειγμένα υπεύθυνο για τις δολοφονίες δεκάδων πολιτών. Πόσο δε μάλιστα όταν αυτό το καθεστώς ανακοινώνει ευθαρσώς πολιτικές διώξεις με τον Μαδούρο να απειλεί ότι, «την Δεξιά την περιμένει το κελί της φυλακής».

Για αυτό άλλωστε και η συγκεκριμένη κυβερνητική πολιτική προκάλεσε την αντίδραση της ΝΔ η οποία μέσω του αρμόδιου τομεάρχη Γιώργου Κουμουτσάκου ζήτησε διευκρινίσεις για το ποια ακριβώς είναι η στάση της Αθήνας έναντι του προέδρου Μαδούρο.