Κυριακή, Μάιος 27, 2018
Αρχή > Slide3 > Ευρωπαϊκός Προϋπολογισμός και Ευρωομόλογο στην κορυφή της Ατζέντας και της Ισπανίας.

Ευρωπαϊκός Προϋπολογισμός και Ευρωομόλογο στην κορυφή της Ατζέντας και της Ισπανίας.

Γράφει ο Κωτάντζης Ι. Κωνσταντίνος
Δημοσιογράφος-Ειδικός επί Ευρωπαϊκών θεμάτων

Από τον Μάιο, η ισπανική κυβέρνηση έχει προσθέσει τη φωνή της στις εκκλήσεις για βαθύτερη ενοποίηση της ευρωζώνης υποδεικνύοντας στις Βρυξέλλες την ανάγκη κοινής διαχείρισης των χρεών των κρατών-μελών και συμμετοχής σε έναν κοινό προϋπολογισμό για την καταπολέμηση καταστάσεων κρίσης.

Ήδη, το ζήτημα του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού και του ευρωομολόγου βρισκόταν στην κορυφή της ατζέντας μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας, από την επανεκλογή στην γαλλική προεδρία του Εμανουέλ Μακρόν το Μάιο.

Ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος είναι υπέρ της βαθύτερης ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, έχει έκτοτε, πολλές φορές υποστηρίξει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει ένα ατελές σχέδιο για αυτό και θα απαιτηθούν αλλαγές στις Συνθήκες της ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη σύγκλιση μεταξύ των κρατών-μελών της ευρωζώνης. Δεν δίστασε, μάλιστα, να πει πως η Γερμανία επωφελείται από την “δυσλειτουργική” ευρωζώνη. «Ποτέ δεν επικρίθηκε η Γερμανία επειδή είναι ανταγωνιστική. Ωστόσο, ένα μέρος της γερμανικής ανταγωνιστικότητας οφείλεται στις δυσλειτουργίες της ευρωζώνης και στην αδυναμία άλλων οικονομιών» έχει δηλώσει.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μακρόν ζητά την ύπαρξη ενός υπουργού οικονομικών και ενός κοινού προϋπολογισμού για την ευρωζώνη, πρόταση που αρχικά αντιμετωπίστηκε με επιφυλακτικότητα από την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και με καχυποψία από το Βερολίνο καθώς θεωρήθηκε ότι οι Γερμανοί φορολογούμενοι ενδεχομένως να χρειαζόταν να σηκώσουν το βάρος των χρεών άλλων κρατών-μελών.

Ο κ. Μακρόν έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν τάσσεται υπέρ της μετατροπής των εθνικών χρεών των κρατών της ευρωζώνης σε ένα ενιαίο σύνολο χρεών της ευρωζώνης. Ωστόσο επέμεινε στην κινητοποίηση της Γερμανίας προς την κατεύθυνση της ευρωπαϊκής μεταρρύθμισης. Όπως χαρακτηριστικά είπε:
«Η Γερμανία έχει ισχυρή οικονομία, αλλά έχει και δημογραφικές αδυναμίες, οικονομικές και εμπορικές ανισορροπίες με τους γείτονές της όπως και την κοινή ευθύνη να δώσει στη ζώνη του ευρώ το μέλλον που της αξίζει».

Δήλωσε, επίσης, ότι η Γερμανία, η οποία έχει πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της, πρέπει να είναι αυτή που θα οδηγήσει την αύξηση των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων στην Ευρώπη.

Προσφάτως, η Ισπανία επανέφερε το θέμα των μεταρρυθμίσεων της Ευρώπης με τον πρωθυπουργό της Μαριάνο Ραχόι να στέλνει το σαφές μήνυμα ότι: «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης».

Ο κ. Ραχόι δήλωσε, τη Δευτέρα 7 Αυγούστου, ότι στην Σύνοδο Κορυφής στις 28 Αυγούστου, η χώρα του θα ζητήσει από τη Γερμανία, την Ιταλία αλλά και τη Γαλλία να κινηθεί η Ευρώπη ταχύτερα προς την βαθύτερη οικονομική και νομισματική ένωση, επισπεύδοντας τις διαδικασίες δημιουργίας προϋπολογισμού για την ευρωζώνη υπό έναν κοινό υπουργό οικονομικών.

«Η Ισπανία στηρίζει την ύπαρξη ενός Ευρωπαίου υπουργού οικονομικών και ενός ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, τα οποία θα οδηγήσουν το βιοτικό επίπεδο και τον πλούτο όλων των ευρωπαϊκών χωρών σε προοδευτική σύγκλιση» δήλωσε ο κ. Ραχόι προσθέτοντας ότι «η Ισπανία θα ζητήσει και την δημιουργία ευρωομολόγων, ενός ευρωπαϊκού ταμείου που θα εκδίδει ευρωομόλογα διότι αυτό θα ενισχύσει την αξιοπιστία της ευρωζώνης».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος ο οποίος ζητά τη βαθιά μεταρρύθμιση της ευρωζώνης που θα συμπεριλαμβάνει, ένα ταμείο αντίστοιχο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ένα «Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο».

Ο ντε Γκίντος δήλωσε επίσης στους Financial Times ότι το Brexit και η προεδρία του Ντόναλντ Τράμπ είναι οι δύο παράγοντες που ωθούν την Ευρώπη και την ζώνη του ενιαίου νομίσματος σε περαιτέρω ενοποίηση, παρόλο που οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις απαιτούν την τροποποίηση των υφιστάμενων Ευρωπαϊκών Συνθηκών.

Αν και το Σεπτέμβριο θα διεξαχθούν εκλογές στη Γερμανία, η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι θα στηρίξει τις συγκεκριμένες μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες παρα την ισχυρή αντίδραση στη χώρα της.