Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Διανομής Γάλακτος, Φρούτων και Λαχανικών σε Σχολεία- Τι δικαιούται η Ελλάδα.

5

Γράφει ο Κωτάντζης Ι. Κωνσταντίνος
Δημοσιογράφος-Ειδικός επί Ευρωπαϊκών θεμάτων

Την 1η Αυγούστου 2017 τέθηκε σε εφαρμογή το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα παροχής γάλακτος, φρούτων και λαχανικών στα σχολεία, το οποίο ξεκίνησε να υλοποιείται σε ολόκληρη την Ένωση, από την πρώτη ημέρα του σχολικού έτους 2017/2018. Την προηγούμενη χρονιά, στα 24 κράτη-μέλη που συμμετείχαν στο πρόγραμμα διανομής φρούτων και λαχανικών επωφελήθηκαν 11,7 εκατομμύρια Ευρωπαιόπουλα ενώ στα 28 κράτη-μέλη που συμμετείχαν στο πρόγραμμα για το γάλα επωφελήθηκαν περίπου 20 εκατομμύρια Ευρωπαιόπουλα.

Εξαίρεση αποτέλεσε η Ελλάδα.

Σε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απορροφητικότητα ανά κράτος-μέλος του, ύψους €150.000.000, προγράμματος διανομής φρούτων και λαχανικών στα σχολεία για την περίοδο 2015/2016, η Βουλγαρία, η Ουγγαρία και η Λιθουανία καταγράφηκαν να έχουν απορροφήσει το σύνολο των πόρων που τους αναλογούσε, η Κύπρος το 84,8% και η Κροατία το 96.9%.

Η Ελλάδα, αντίθετα, απορρόφησε 0% από τα 3.100.000 ευρώ που δικαιούτο. Η μηδενική απορρόφηση από την Κυβέρνηση προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας Μανώλη Κεφαλογιάννη να συνοδεύει την κατάθεση σχετικής του ερώτησης με την ακόλουθη δήλωση:
«Η ελληνική Κυβέρνηση εξαντλεί όλους τους προϋπολογισμούς σε λαϊκισμό. Αλλά και ως αντιπολίτευση είχε απορροφήσει όλες τις “κατηγορίες” κατά της τότε κυβέρνησης για “παιδιά που λιποθυμάνε στα σχολεία”. Εκεί που παρουσιάζει μειωμένα ή ανύπαρκτα αντανακλαστικά είναι όταν πρέπει να απορροφήσει εγκεκριμένα κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Από την 1η Αυγούστου 2017, τα δυο ξεχωριστά προγράμματα – παροχή φρούτων και λαχανικών και διανομή γάλακτος – θα λειτουργούν ως ένα, εντός ενιαίου νομικού πλαισίου που σημαίνει, μεγαλύτερη αποδοτικότητα, πιο στοχοθετημένη στήριξη και πιο ενισχυμένη εκπαιδευτική διάσταση από ότι συνέβαινε ως τώρα.

Από το συνολικό ποσό των €250 εκατομμυρίων του νέου, ενιαίου προγράμματος, περίπου €150 εκατομμύρια θα διατεθούν για φρούτα και λαχανικά και €100 εκατομμύρια για γάλα. Το πρόγραμμα αποσκοπεί και στην προαγωγή υγιεινών συνηθειών διατροφής με ειδικές εκπαιδευτικές θεματικές που θα διδάσκουν στους μαθητές τη σημασία της σωστής διατροφής και θα εξηγούν τη διαδικασία παραγωγής των τροφίμων.

Επιπλέον, οι μαθητές εκτός από νωπά φρούτα, λαχανικά και γάλα προβλέπεται να λάβουν και μεταποιημένα προϊόντα όπως σούπες, κομπόστες φρούτων, χυμούς, γιαούρτι και τυρί με την προϋπόθεση ότι οι εθνικές υγειονομικές αρχές θα εγκρίνουν την σχετική διανομή τους. Οι εθνικές υγειονομικές αρχές θα μπορούν επίσης να επιτρέψουν την περιορισμένη μόνο προσθήκη ζάχαρης, άλατος και λίπους στα τρόφιμα.

Το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα δύναται να συμπληρωθεί και με εθνική χρηματοδότηση
από τα κράτη-μέλη τα οποία θα έχουν την ευκαιρία να ενθαρρύνουν τις τοπικές ή περιφερειακές αγορές καθώς και τις βραχείες αλυσίδες εφοδιασμού, να στηρίξουν τα βιολογικά προϊόντα και τα συστήματα ποιότητας για τα γεωργικά προϊόντα αλλά και να επισημάνουν τα περιβαλλοντικά οφέλη.

Ο Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Φιλ Χόγκαν δήλωσε σχετικά: «Χαίρομαι ιδιαίτερα για την έναρξη του νέου προγράμματος στα σχολεία. Το πρόγραμμα προσφέρει πολύτιμη στήριξη σε εκατομμύρια Ευρωπαίους μαθητές και χιλιάδες αγρότες σε κάθε κράτος-μέλος. Η στήριξη αυτή έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα σημαντική για τους αγρότες κατά τα πρόσφατα έτη και η αξία της θα ενισχυθεί χάρη στην αύξηση της χρηματοδότησης. Επιπλέον, το νέο πρόγραμμα ανταποκρίνεται στην προτεραιότητά μου για απλούστευση μέσω της ολοκλήρωσης των πρώην προγραμμάτων διανομής γάλακτος και προώθησης της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών στα σχολεία.

Τέλος, είμαι ευτυχής που συμμετέχω σε μια πρωτοβουλία με τους Επιτρόπους Αντρουκάιτις και Νάβρατσιτς για την προώθηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής και είμαι πεπεισμένος ότι ο ρόλος που έχει να παίξει το πρόγραμμα αυτό είναι καθοριστικής σημασίας».

 

Κοινοποιήστε
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •