Ευρωεκλογές: “Δεν πρόκειται για χαλαρή ψήφο”- Εκδήλωση στο Δημ. Θεσσαλονίκης

Ρεπορτάζ Κωτάντζης Ι. Κωνσταντίνος
Ευρωπαιολόγος – Δημοσιογραφικός αναλυτής ευρωπαϊκών θεμάτων

Την Τρίτη 30 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, σεμινάριο για τις προσεχείς ευρωεκλογές στις 26 Μαΐου 2019 με έμφαση στην αναγκαιότητα να μετάσχουν σε αυτές, μαζικά, όλοι οι πολίτες. Βασική επισήμανση ήταν ότι δεν πρόκειται για χαλαρή ψήφο καθώς διακυβεύονται θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες κινδυνεύουν από ακραίες λαϊκιστικές δυνάμεις που θέλουν να διαλύσουν την Ευρώπη.

Στην πρώτη θεματική που αφορούσε αναλύσεις πολιτικών προσώπων, απουσίαζαν οι ομιλήτριες Εύα Καϊλή (ευρωβουλευτής Ελιά/Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D)) και Μαρία Σπυράκη (ευρωβουλευτής ΝΔ/Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ)), με αποτέλεσμα, να μονοπωλήσει στη συζήτηση, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος.

Η πρώτη αυτή φάση της διοργάνωσης είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω της έντονης παρουσίας του ειρωνικού στοιχείου. Αυτό διότι σκοπός του σεμιναρίου ήταν η παρότρυνση των πολιτών για μαζική προσέλευση στις ευρωεκλογές ώστε να καταπολεμηθούν, με τον πλέον δημοκρατικό τρόπο, οι δυνάμεις του λαϊκισμού που τάζουν, δεξιά και αριστερά, το τέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ωστόσο, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ άφησε άναυδους όσους παραβρίσκονταν στην αίθουσα διότι κινήθηκε τελείως ενάντια στη λογική του σεμιναρίου, επιτιθέμενος κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι στο πλαίσιο ενός αντιπολιτευτικού λόγου με σκοπό τη δημοκρατική κριτική στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά για να πείσει, για την ανάγκη μη ύπαρξης της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με ρητορική που θύμιζε εκείνη της Μαρίν Λε Πεν, παρουσίασε στο κοινό μια αχρείαστη Ευρώπη, επικίνδυνη για τους λαούς, μια Ευρώπη που καταπιέζει και κακομεταχειρίζεται τους πολίτες της. Επεκτάθηκε, μάλιστα, λέγοντας ότι ακόμα και το ξεκίνημα της συσσωμάτωσης των ευρωπαϊκών κρατών μετά τον Β΄ ΠΠ, που αργότερα οδήγησε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έγινε με την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα (ΕΚΑΧ) το 1951, μια κατεξοχήν καπιταλιστική ένωση! Αφού παραδέχτηκε ότι το ΚΚΕ είναι αντιευρωπαϊκό κόμμα, το διαχώρισε από τα φασιστικά μορφώματα ανα την Ευρώπη, με το επιχείρημα, ότι η απόστασή τους είναι χαώδης και ότι το ΚΚΕ είναι κόμμα αντίπαλο των φασιστικών κομμάτων επειδή, εκείνα, είναι προϊόντα του καπιταλισμού. Κάτι που φυσικά είναι μισή αλήθεια αφού και το ΚΚΕ είναι προϊόν του καπιταλισμού καθώς, υπό το αυστηρά ντετερμινιστικό πρίσμα της εξελικτικής σταδιακής θεωρίας του Μαρξ, για να συμβεί το κομμουνιστικό μέλλον της παγκόσμιας κοινωνίας, θα πρέπει, πρώτα, να ολοκληρωθούν κάποιες εσωτερικές διαδικασίες στο ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα.

Αν και ο κομμουνισμός είναι και αυτός γέννημα θρέμμα του καπιταλισμού, ο κ. Ζαριανόπουλος απέκρυψε αυτή την ιστορική ανάγνωση, αφήνοντας να εννοηθεί πως το ΚΚΕ είναι μια «καλή», ανεξάρτητη αντιευρωπαϊκή δύναμη, απέναντι στον «κακό» καπιταλισμό που γεννά φασισμό. Τυπικό, δηλαδή, παράδειγμα δημαγωγικής ρητορικής.

Μπερδεύοντας ακόμα περισσότερο το κοινό με την εισαγωγή στο κατηγορητήριο κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εξω-ευρωπαϊκών παραγόντων, όπως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ και ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο κ. Ζαριανόπουλος ζήτησε, στο τέλος, την ψήφο στο ΚΚΕ, ώστε στις ευρωεκλογές να ανατραπεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο «λάκκος των λεόντων»!

Η συζήτηση εντάθηκε όταν αν. καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και κάτοχος της Έδρας Jean Monnet Χρήστος A. Φραγκονικολόπουλος υπενθύμισε στον κ. Ζαριανόπουλο ότι μπορεί και εκφράζεται δημόσια με αυτή τη ρητορική, χάρη στη ελευθερία λόγου που του διασφαλίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην οποία, η Ελλάδα δεν προσχώρησε με τη βία αλλά οικειοθελώς. Κατόπιν του υπενθύμισε ότι η ΕΣΣΔ συμμάχησε με τον Χίτλερ. Η απάντηση ήρθε σε έντονο ύφος από τον κ. Ζαριανόπουλο, αφού πρώτα έκανε το ειρωνικό σχόλιο ότι, ως καθηγητής, ο κ. Φραγκονικολόπουλος πρέπει να γνωρίζει ιστορία. Η δε απάντηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ ήταν πως… το 1938, η ΕΣΣΔ ζήτησε από τις μεγάλες δυνάμεις να συμμαχήσουν και ότι η Αγγλία συμμάχησε και εκείνη με την ΕΣΣΔ. Η «μπάλα στην εξέδρα», δηλαδή, και καμία αναφορά στη συμμαχία Ναζιστών και Κομμουνιστών.

Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε ο εκπρόσωπος Τύπου γραφείου του Ευρωκοινοβουλίου στην Ελλάδα κ. Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης. Ο κ. Τσουτσοπλίδης εστίασε στα προβλήματα που ταλανίζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναφέρθηκε σε λύσεις που επεξεργάζονται οι ευρωπαϊκοί θεσμοί (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Δικαστήριο και Ελεγκτικό Συνέδριο). Ένας τέτοιος προβληματισμός είναι και ο έλεγχος των εταιρειών-κολοσσών απέναντι στα εργασιακά δικαιώματα. Ο κ. Τσουτσοπλίδης τόνισε, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια δύναμη ανάσχεσης των αντιδημοκρατικών δυνάμεων και έχει πετύχει απτα αποτελέσματα στην ζωή των πολιτών εξασφαλίζοντας για αυτούς πρωτοφανή ευημερία, ελευθερία και ειρήνη για δεκαετίες. Τέλος, πρόσθεσε, ότι έχουν διαμορφωθεί νέοι ρόλοι σε παγκόσμια κλίμακα με τις αναδυόμενες προκλήσεις να είναι αντιμετωπίσιμες μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που θα ήταν πολύ δύσκολο για τα μεμονωμένα κράτη.

Στη δεύτερη θεματική, μετά την επικεφαλής του Europe Direct – ΚΕΔΗΘ ΜΜΕ και ευρωπαϊκές εκλογές κα Χρυσάνθη Αντωνίου, η οποία παρουσίασε τις ευκαιρίες που έχουν οι νέοι ως πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μίλησε ο κ. Φραγκονικολόπουλος. Η ομιλία του ξεκίνησε με ένα παράδειγμα για το επίπεδο ενημέρωσης σε θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε ερώτηση που είχε κάνει κάποτε σε μια κοπέλα για το πόσα είναι τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η απάντηση ήταν «τρία μέλη». Στο εάν η Ελλάδα ανήκε σε αυτά τα κράτη, η απάντηση ήταν «όχι». Τέλος, στην ερώτηση, ποια είναι τα κράτη-μέλη της Ένωσης έλαβε την απάντηση: το ΔΝΤ, η Επιτροπή και η ΕΚΤ. Ότι δηλαδή βομβάρδιζαν τα ΜΜΕ τους πολίτες, όλα τα χρόνια της κρίσης.

Ο κ. Φραγκονικολόπουλος επεσήμανε ότι οι πολίτες είναι υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τα οφέλη της, ελευθερία, δημοκρατία, ελεύθερη μετακίνηση κλπ., αλλά αισθάνονται δυσαρέσκεια για τους θεσμούς της. Αυτό συμβαίνει λόγω ανεπαρκούς επικοινωνίας. «Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχει αναπτυχθεί δημόσιος

διάλογος. Οι ηγέτες των κρατών-μελών δεν μπαίνουν στον κόπο να εξηγήσουν γιατί λαμβάνονται συγκεκριμένες αποφάσεις. Όταν είναι καλές αποκομίζουν τα εύσημα, όταν είναι δυσάρεστες κατηγορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι δύσκολο να κατανοηθεί ο τρόπος λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ υπάρχει και άγνοια για τις κατακτήσεις της, οι οποίες επιτεύχθηκαν, μέσα από τους θεσμούς. Πρωταρχικός σκοπός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν να μην ξαναγίνει πόλεμος. Και τι έγινε που αυτό ξεκίνησε με την ΕΚΑΧ; Επειδή συμβολίζει τον καπιταλισμό;»

Συνεχίζοντας, ο κ. Φραγκονικολόπουλος είπε ότι «η απομάκρυνση των πολιτών από την πολιτική δεν χαρακτηρίζει μόνο την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και στο εσωτερικό των κρατών-μελών συμβαίνει, μόνο που εκεί δεν μας ξινίζει τόσο». Οι πολίτες, όπως είπε, πρέπει να γνωρίζουν ότι έχουν επιρροή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, «έμμεσα με τους βουλευτές που ψηφίζουμε στις εθνικές εκλογές και ως υπουργοί μετέχουν στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, και άμεσα, με τις ευρωεκλογές. Μην ξεχνάμε, ότι το Ευρωκοινοβούλιο ψηφίζει το 80% των περιπτώσεων που προτείνονται, αν και το ίδιο δεν έχει δικαίωμα πρότασης, κάτι που είναι υπό συζήτηση».

Επιπλέον, πρόσθεσε, κάθε ενέργεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης στηρίζεται στις ιδρυτικές Συνθήκες, τις οποίες έχουν επικυρώσει τα εθνικά κοινοβούλια. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί συνδέονται με τα κράτη-μέλη και τους πολίτες τους, δεν είναι διαφορετικά πράγματα, και οι Συνθήκες είναι ξεκάθαρες και προσβάσιμες στους πολίτες, εύκολα, και μέσω διαδικτύου, όπως π.χ. το europa.eu.

Τον κ. Φραγκονικολόπουλο διαδέχτηκε ο αναπληρωτής επικεφαλής αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα κ. Μοσχόβης, ο οποίος κάλεσε για ψήφο στις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις τονίζοντας ότι αυτές οι ευρωεκλογές «θα επηρεάσουν το μέλλον των παιδιών μας».

Τον λόγο ξαναπήρε ο κ. Τσουτσοπλίδης για να παρουσιάσει την ψηφιακή πλατφόρμα που δημιούργησε το Ευρωκοινοβούλιο: «αυτητηφοραψηφίζω.eu». Η πλατφόρμα παρέχει μια ευκαιρία εκτεταμένης δικτύωσης όπου μπορεί κάποιος να εγγραφεί ο ίδιος, αλλά και να εγγράψει φίλους. Μέσω της δικτύωσης, οι απόψεις του χρήστη διαχέονται καθώς μπορεί να διοργανώσει δικές του εκδηλώσεις και συζητήσεις.

Ο κ. Τσουτσοπλίδης επεσήμανε ότι τα δημοκρατικά μας δικαιώματα και υποχρεώσεις δεν περιορίζονται στην ωρα της κάλπης. Με την καθημερινή μας συμπεριφορά και τις δράσεις μας διαμορφώνουμε, ανάλογα, και την πολιτική πραγματικότητα.