Ένας χρόνος πέρασε….!

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κοκολάκης τ. Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας

Δύο ημέρες απομένουν για να ανήκει στο παρελθόν και το έτος 2017 και οι φυσικές καταστροφές έγραψαν τη δική τους ιστορία στη χώρα μας…

Ήταν μια χρονιά που ξεκίνησε με τον πιο παγωμένο χειμώνα των τελευταίων 50 ετών, που δημιούργησε αμέτρητα προβλήματα σε όλα τα δίκτυα των Οργανισμών Κοινής Ωφελείας (ΩΚΩ), ακολούθησε η τεράστια κατολίσθηση στο Αμύνταιο Κοζάνης, για να έρθουν οι δυο φονικοί σεισμοί σε Λέσβο και Κω, ανάμεσα στις «καθιερωμένες» δασικές πυρκαγιές του καλοκαιριού και να καταλήξουμε τη θανατηφόρα λασπορροή στην περιοχή της Μάνδρας Αττικής…

Απολογισμοί τραγικοί και απεριόριστα «γιατί» συνοδεύουν την κάθε περίπτωση…

Αντί όμως να κάνουμε δεήσεις και ευχολόγια, να δουλέψουμε σαν κράτος, όχι μήπως και γίνουμε, αλλά για να γίνουμε …

Να σταματήσουμε κάποτε επιτέλους να μπαζώνουμε τα ρέματα, για να μεγαλώσουμε το οικόπεδό μας, που συνορεύει με το ρέμα… Να σταματήσουμε τις παρανομίες στις οικοδομές που επιφέρουν βλάβες στη στατικότητα του κτιρίου… Όχι δε θα περάσουμε τη σωλήνα των όμβριων υδάτων μέσα από την κολόνα για να μη φαίνεται στην όψη της νεόπλουτης κατασκευής….

Να σταματήσουμε να ρυπαίνουμε το περιβάλλον γιατί έτσι μας βολεύει… Ο Οδυσσέας Ελύτης έλεγε ότι «Περιβάλλον είναι η προβολή της ψυχής μας στη φύση..» Είμαστε σκατόψυχοι και έτσι και το περιβάλλον μας,που αποτελεί δημιούργημά μας.

Γεγονός είναι ότι κατά διαστήματα εκδόθηκαν Νόμοι και Διατάγματα για τα Πολεοδομικά Σχέδια και την Βιώσιμη Οικιστική Ανάπτυξη των Πόλεων. Πόσο παράλογο όμως είναι, όλοι οι νόμοι να αναφέρονται στη νομιμοποίηση αυθαιρέτων κτισμάτων…!

Να βάλουμε στο καθημερινό μας λεξιλόγιο τις λέξεις «Σχεδιασμός» και «Σχέδιο».

Για να μάθουμε να κτίζουμε σύμφωνα με το σχέδιο, να διαχειριζόμαστε τα δάση, όπως προβλέπει ένα σχέδιο, να χαράζουμε ένα δρόμο σύμφωνα με τους κανόνες του σχεδίου,…

Σχέδιο πτήσης χρησιμοποιεί ο πιλότος για την ασφάλεια του αεροπλάνου, Σχέδιο χρησιμοποιεί και ο σοβαρός βιομήχανος για την περαιτέρω ανάπτυξη της βιομηχανίας του….

Και πάντα υπάρχει ένα plan A. ένα plan B ένα plan C…., ώστε ανάλογα με κάποιες παραμέτρους να εφαρμόζεις το ανάλογο σχέδιο για την ασφάλεια…!

Όμως πόσο έχουμε κατανοήσει στο πετσί μας, στο «σκληρό» του εγκεφάλου μας την έννοια «Ασφάλεια»;

Το ποσοστό είναι μηδαμινό και ας υπερασπίζονται κάποιοι το αντίθετο. Απόδειξη αποτελεί ο αριθμός των νοικοκυριών που διαθέτουν πυροσβεστήρα για το σπίτι τους…. Το ποσοστό επί τοις εκατό είναι δυστυχώς μονοψήφιο νούμερο… Αγοράζει κράνος ο μοτοσικλετιστής, αλλά δεν το φορά… Δε σκέφτεται την ασφάλειά του. Όπως και ο οδηγός που δεν φορά τη ζώνη ασφαλείας….

Δυστυχώς θεωρούμε ότι δε θα καεί το δικό μας σπίτι ή δε θα πλημμυρήσει, αλλά του γείτονα.
Έτσι δε φροντίζουμε να πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης, αλλά και τα κατάλληλα υλικά αντιμετώπισης.
Ευθύνη στον τομέα αυτό έχει και η παιδεία μας, που δε φροντίζει, όχι μέσα από το ψυχολογικό στρες εξέτασης, να σε μάθει τι πρέπει να κάνεις, όταν έχεις να αντιμετωπίσεις ένα πρόβλημα, μια έκτακτη ανάγκη…

Κανένα βιβλίο δε γράφει για τον ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης (112), αν και έχει καθιερωθεί εδώ και 15 χρόνια περίπου… Ο Αισχύλος έλεγε «σοφός δεν είναι αυτός που ξέρει πολλά, αλλά αυτός που ξέρει χρήσιμα»… Το «χρήσιμο» πάει πακέτο με το «ασφαλές»….

Πάντα μετά από μια καταστροφή πρώτα θα ξορκίσουμε το κακό που πάθαμε, μετά θα κλάψουμε, θα πονέσουμε και όταν δυστυχώς με το πέρασμα του χρόνου το ξεχάσουμε, το κακό θα μας ξαναεπισκεφθεί….

Παράλληλα είχαμε εφέτος τρείς «μαύρες» επετείους:

Τα 40 χρόνια από τη πλημμύρα της Αθήνας, που στοίχισε τη ζωή σε 37 ανθρώπους, το 1977
Τα 30 χρόνια από τον καύσωνα, που σκότωσε περίπου 1500 άτομα, το 1987
και τα 20 χρόνια από την πτώση του Γιάκοβλεφ στα Πιέρια Όρη, που έχασαν τη ζωή τους 74 συνάνθρωποί μας, το1997.

Όμως σε λίγες ώρες ένας καινούργιος χρόνος θα ανατείλει για όλο τον κόσμο και τη χώρα μας.
Ας υποδεχθούμε το 2018 με αισιοδοξία και με πίστη ότι θα τα καταφέρουμε!
Όσο για τις φυσικές καταστροφές, αυτές πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν.
Στόχος «η μείωση των δυσμενών επιπτώσεων»

Καλή Χρονιά!!!

Κοινοποιήστε
 • 112
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  112
  Shares
 • 112
 •  
 •