Εν είδει … Περιστέρας!!!

7

Γράφει η Ειρήνη Ι. Ζαννάκη
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το Άγιο πνεύμα κατέβηκε, τα νερά αγιάστηκαν και η θεία φώτιση μας πλημμύρισε όλους ή, για να λέμε την αλήθεια, σχεδόν όλους. Περί της Πρώτης Κυρίας ο λόγος , που φρόντισε να δώσει μια συνέντευξη χωρίς να πολυσκεφθεί τις απαντήσεις της και, κυρίως, τις αντιδράσεις που αυτές έμελλαν να εγείρουν.

Φυσικά δεν αναφέρομαι σε χυδαία σχόλια πολιτικών αντιπάλων του πρωθυπουργού ή άλλων εγκαθέτων ούτε βέβαια σε αναρτήσεις μικροπολιτικάντηδων ή οπαδών της δεξιάς που από τότε που έχασαν τα πρωτεία στις εκλογές ευτελίζουν με τη στάση και τις πολιτικές (ή μικροπολιτικές τους) επιλογές τους την όποια ιστορία ή κύρος της παράταξης.

Επιλέγω να εστιάσω στις αντιδράσεις των απλών πολιτών. Ανθρώπων που αντιμετωπίζουν την πολιτική στην πλήρη διάστασή της, απαλλαγμένοι από εμπάθειες ή συμφέροντα, που εμπλέκονται στα κοινά από εσωτερική ανάγκη και επιθυμούν την εξυγίανση των θεσμών προς όφελος του κοινού καλού. Και υπάρχουν, φυσικά και οι απλοί παρατηρητές, οι στοχαστές της ζωής, που πολιτικά δεν ανήκουν πουθενά ή (από μια άλλη σκοπιά) ανήκουν παντού, εκεί όπου μπορεί να βρίσκει έδαφος η δικαιοσύνη, η δημοκρατία και το κράτος πρόνοιας – άρα πουθενά.

Διάβασα τη συνέντευξη, ομολογώ αποσπασματικά, εστιάζοντας στα σημεία που θεωρούσα ουσιώδη. Κι έπειτα άφησα τους άλλους να με κατευθύνουν. Θέλησα να προχωρήσω σε μια εκτίμηση συνδυαστική, προσπαθώντας να δω μέσα από τα μάτια των άλλων. Και είδα τη δική μου αλήθεια, αυτή που εκφράζει την αντίληψη που διαθέτω ως μέσος άνθρωπος, σε συνδυασμό με άλλους μέσους ανθρώπους. Και στις δικές τους αντιδράσεις απαντώ.

Φυσικά η Περιστέρα θα δικαιολογούσε τις επιλογές του Αλέξη. Είναι η νόμιμη σύζυγός του, έστω και χωρίς στεφάνι ή νυφικό. Είναι η μητέρα των παιδιών του και συνοδοιπόρος του σχεδόν σε ολόκληρη την ενήλικη ζωή της. Φυσικά και θα προέβαλε ως γεγονός τη μητρότητα και την επιμελή προετοιμασία της πριν την τεκνοποίηση. Κάθε εναλλακτική μητέρα της εποχής μας που σέβεται τον εαυτό της μελετά όλες τις μεθόδους διαπαιδαγώγησης και στέλνει, αν έχει τη δυνατότητα, τα παιδιά της σε ένα ακριβό ιδιωτικό σχολείο.

Το ίδιο έκανε και η Αλέκα, κι ας ήταν ο πυλώνας του ΚΚΕ. Μπροστά στο μέλλον των παιδιών μας οι Αμερικάνοι δεν είναι φονιάδες των λαών και η ΕΟΚ και το ΝΑΤΟ δεν είναι συνδικάτα αλλά φορείς προάσπισης της δημοκρατίας.

Και πόσο αναμενόμενο η πρώτη κυρία της χώρας να ανελιχθεί ακαδημαϊκά. Δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο. Όταν οι νηπιαγωγοί εξελίσσονται σε μέντορες της ιατρικής, μια γυναίκα με προσόντα και φιλοδοξίες και δη σύζυγος πρωθυπουργού έχει το αναμφισβήτητο δικαίωμα να διεκδικήσει μια ανώτερη θέση στην ακαδημαϊκή ιεραρχία, αν μη τι άλλο στον κλάδο της. Ούτε λόγος . Εδώ οι κλητήρες γίνονται δήμαρχοι και οι αριστεροί δεξιοί εν μια νυκτί, η Περιστέρα θα έμενε στάσιμη; Τουλάχιστον αυτή έμεινε στον τομέα της και δεν πέρασε από το Δηλιγιάννειο Παρθεναγωγείο στο Grey’ s Anatomy.

Και φυσικά κλαίει στην επέτειο εφαρμογής του μνημονίου. Είναι κόρη αριστερού και συνεπής στην ιδεολογία της. Μέχρι εδώ όλα καλά. Μόνο που η Περιστέρα δεν είναι αριστερή ούτε και ο Αλέξης.

Αριστερός είναι ο παππούς μου, που δεν έκανε κανένα συμβιβασμό και πάντα λέει ότι οι γνήσιοι αριστεροί πρώτα κάνουν αυτοκριτική και μετά κριτική. Θα χαιρέτιζα λοιπόν, ευχαρίστως, την ιδεολογία τους και θα εγκωμίαζα τη ρομαντική προσπάθεια του Αλέξη, που προφανώς ξεκκίνησε από μια γνήσια προσπάθεια να σώσει πραγματικά τη χώρα, αν παραδεχόταν την αποτυχία του.

Και θα με κέρδιζε η συγγνώμη του.

Γιατί όντως απέτυχε.

Όμως, δεν κρίνονται όλες οι προσπάθειες εκ του αποτελέσματος. Κάποιες φορές αρκεί η προσπάθεια και η παραδοχή της αποτυχίας. Ίσως έτσι να κέρδιζε το σεβασμό μου.

Ξανακοιτάζω τις φωτογραφίες της που έχω βρει στον υπολογιστή μου. Τις πρώτες και τις έσχατες. Μου θύμισε τη Σταχτοπούτα που την επισκέφτηκε η καλή νεράιδα και της έραψε όμορφα φορέματα. Ξανακοιτάζω τις δηλώσεις της. Και μετά βλέπω το αντίπαλο δέος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Μαρέβα.

Και θυμάμαι το παλιό στιχάκι, Απ’ την Κική ή την Κοκό ποια να διαλέξω.. Και κάτι με σπρώχνει προς την Περιστέρα..


 

Κοινοποιήστε
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •