Εμβόλιο- Covid-19: «Ανέβασα 39 πυρετό, είχα κόπωση και έντονο πονοκέφαλο» δηλώνει εθελοντής

Με εγκάρσια μυελίτιδα διαγνώστηκε ένας από τους συμμετέχοντες στις κλινικές δοκιμές του πειραματικού εμβολίου για τον Covid-19, της AstraZeneca, σύμφωνα με πληροφορίες των New York Times με αποτέλεσμα να «παγώσουν» οι δοκιμές, έως ότου διαπιστωθεί αν πρόκειται ή όχι για παρενέργεια του εμβολίου.

Πρόκειται για ένα φλεγμονικό σύνδρομο του νωτιαίου μυελού που συχνά προκαλείται από ιογενείς λοιμώξεις. H AstraZeneca ανακοίνωσε την διακοπή των κλινικών δοκιμών, περιλαμβανομένων των δοκιμών τελευταίων σταδίων, για να επιτραπεί σε ανεξάρτητη επιστημονική επιτροπή η αξιολόγηση των όρων ασφαλείας, έπειτα από την προσβολή ενός από τους συμμετέχοντες στις δοκιμές από ασθένεια η φύση της οποίας δεν ανακοινώθηκε.

Τις παρενέργειες που εμφάνισε λίγες ώρες αφού του χορηγήθηκε το εμβόλιο της AstraZeneca περιγράφει εθελοντής που συμμετείχε στις κλινικές δοκιμές. Όπως εξομολογήθηκε μιλώντας στην Daily Mail, εμβολιάστηκε τον περασμένο Μάιο ενώ μερικές μέρες αργότερα άρχισε να νιώθει αδιαθεσία.

«Ξύπνησα ένα βράδυ στις 2 το βράδυ κρυώνοντας απίστευτα και είχα 39 βαθμούς πυρετό», αναφέρει ο εθελοντής, ο οποίος προτίμησε να παραμείνει ανώνυμος.

«Ένιωσα απίστευτα αδύναμος και δεν μπορούσα πραγματικά να σηκωθώ και να κινηθώ».

Ο εθελοντής είπε ότι ένιωθε τόση αδιαθεσία και κούραση που το μόνο που μπορούσε να κάνει ήταν να κοιμάται το μεγαλύτερο μέρος της δεύτερης ημέρας, μετά την ένεση.

Είπε ότι τα πιο σοβαρά συμπτώματα είχαν εξαφανιστεί όταν ξύπνησε την τρίτη ημέρα μετά το εμβόλιο, αλλά οι ανεπιθύμητες ενέργειες συνεχίστηκαν.

«Αισθανόμουν ακόμα αδύναμος για μερικές μέρες μετά και όχι ο ίδιος – αν και τα συμπτώματα δεν ήταν τόσο σοβαρά όσο η πρώτη μέρα», είπε.

Ο εθελοντής δήλωσε ότι θα έκανε μία ενισχυτική δόση εμβολίου την Δευτέρα αλλά το βράδυ της Κυριακής έλαβε ένα email που του ανακοίνωσε ότι ακυρώνεται το ραντεβού μετά την εμφάνιση σε Βρετανό ασθενή μιας «ανεξήγητης αντίδρασης».

Υπενθυμίζεται ότι η AstraZeneca ανακοίνωσε την Τρίτη ότι οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου τέθηκαν σε προσωρινή αναστολή.

Σύμφωνα με το BBC, η τελική απόφαση για την επανέναρξη των κλινικών δοκιμών θα ληφθεί από την ιατρική ρυθμιστική αρχή MHRA εντός λίγων ημερών.

Οι εταιρείες, στις οποίες περιλαμβάνονται οι AstraZeneca, Moderna και Pfizer, εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία αναλαμβάνουν την «ιστορική δέσμευση», έπειτα από τις ανησυχίες που διατυπώθηκαν για τυχόν έκπτωση των όρων ασφάλειας λόγω των ισχυρών πολιτικών πιέσεων που ασκούνται για την ανάπτυξη εμβολίου για τον Covid-19.

Οι υπόλοιπες εταιρείες που υπογράφουν την ανακοίνωση-δέσμευση είναι οι Johnson & Johnson, Merck & Co, GlaxoSmithKline, Novavax Inc, Sanofi και BioNTech.

Μετά τις ανακοινώσεις για τη διακοπή των κλινικών δοκιμών, η μετοχή της AstraZeneca στο χρηματιστήριο του Λονδίνου κατέγραψε πτώση κατά 2% και κατά 12% η μετοχή της ινδικής θυγατρικής της AstraZeneca Pharma India Ltd.

 


Επιμέλεια: Δημήτρης Πέρβος