DW: Αυτή είναι η λίστα κυρώσεων της ΕΕ κατά της Τουρκίας

Πολιτική συναίνεση μεταξύ των 27 Υπουργών Εξωτερικών, κατέγραψε το άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ (Gymnich), το οποίο ολοκλήρωσε τη συνεδρίασή του στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της αγγλικής έκδοσης της Deutsche Welle, οι διαμεσολαβητικές προσπάθειες της γερμανικής προεδρίας, έχουν ως τώρα αποβεί άκαρπες για την εκτόνωση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο και η κομισιόν -αλλά και ομάδες εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου- επεξεργάζονται τη λίστα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας, ενόψει της Συνόδου κορυφής.

Στο κείμενο του Ζοζέπ Μπορέλ προς τους 27 υπουργούς Εξωτερικών, προβλέπεται η ενεργοποίηση των εξής κυρώσεων προς την Τουρκία, σε περίπτωση που η κυβέρνηση Ερντογάν δεν λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την αποκλιμάκωση της έντασης, που προκαλεί η Άγκυρα με την επιθετικότητά της:

– Περιοριστικά μέτρα σε περίπτωση συνέχισης παράνομων γεωτρήσεων σε Ανατολική Μεσόγειο

– Καταχώρηση πλοίων που εμπλέκονται σε παράνομες ερευνητικές δραστηριότητες

– Τομεακές κυρώσεις (πωλήσεις, προμήθειες, εξαγωγή υλικού σχετικά με έρευνες στον ενεργειακό τομέα, μεταφορά τεχνολογίας και προϊόντων)

– Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (τραπεζικός και βιομηχανικός τομέας) – απαγόρευση δανεισμού σε Τουρκία από κρατικές τράπεζες χωρών ΕΕ

– Δυνατότητα μείωσης ευρωπαϊκών κονδυλίων που εκταμιεύονται προς την Τουρκία

– Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Τουρκίας μέχρι τον Σεπτέμβριο, δυνατότητα εξέτασης απαγόρευσης ταξιδιών

– Να ενισχυθούν περαιτέρω οι καταχωρήσεις για ενέργειες Τουρκίας σε θαλάσσιες ζώνες Κύπρου και Ελλάδας σε υφιστάμενο καθεστώς κυρώσεων κατά Τουρκίας.

Συγκεκριμένα ο Ύπατος Εκπρόσωπος, έκανε λόγο για “καλή συζήτηση” μεταξύ των Υπουργών, ειδικότερα στο θέμα της Τουρκίας και της Λευκορωσίας.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ, αφενός ανακοίνωσε τη συναίνεση των 27 για την επιτάχυνση της προσθήκης ονομάτων στη σχετική λίστα -όπως ζήτησε η Κυπριακή Δημοκρατία- αφετέρου ανακοίνωσε τη συναίνεση των υπουργών, να προετοιμαστεί τεχνικά μια πρόσθετη λίστα περιοριστικών μέτρων, σε περίπτωση που δεν καταγραφεί πρόοδος και αποκλιμάκωση. Η νέα λίστα θα τεθεί στη Σύνοδο Κορυφής των 27 -στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου- προς συζήτηση και υιοθέτηση της.

Ο Μπορέλ ξεκαθάρισε ότι, το Συμβούλιο εκφράζει πλήρη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο ενώ ανέφερε πως είναι αποφασισμένο να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της ΕΕ. Τόνισε επίσης ότι το Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να αποφύγει κάθε μονομερή ενέργεια, απαραίτητη προϋπόθεση, για να ξεκινήσει ο διάλογος.

Σημείωσε μάλιστα έχει την ευθύνη να δημιουργήσει χώρο για διαπραγματεύσεις. “Θέλουμε να δοθεί μια σοβαρή ευκαιρία στο διάλογο” είπε, διευκρινίζοντας ότι αυτό θα γίνει ταυτόχρονα με την υπεράσπιση των συμφερόντων της ΕΕ. Καλωσόρισε δε προς αυτό τον σκοπό την γερμανική πρωτοβουλία μεσολάβησης.

Πρόκειται για περιοριστικά μέτρα που αρχικά στοχεύουν πρόσωπα, στη συνέχεια όμως θα στοχεύουν, πλοία, οντότητες, υποδομές, περιουσιακά στοιχεία, περιορισμό χρήσης λιμανιών, περιορισμούς επί προμηθειών και παροχής τεχνολογίας και άλλα οικονομικά μέτρα. Σε δεύτερη φάση θα μπορούσαν να υπάρξουν μέτρα και επί άλλων τομέων της τουρκικής οικονομίας που σχετίζονται με την ευρωπαϊκή. Ξεκαθάρισε όμως ότι η ελπίδα όλων είναι να μη χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μας δήλωσε ότι, οι σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας έχουν γίνει δύσκολες λόγω των γεγονότων και βασικός σκοπός είναι να υπάρξει ένας εποικοδομητικός διάλογος, υπογραμμίζοντας ότι η Γερμανία θα συνεχίσει τις προσπάθειες μεσολάβησης ανάμεσα σε όλες τις πλευρές τις προσεχείς ημέρες-εβδομάδες.

«Ας δώσουμε μια ευκαιρία στη διπλωματία. Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητές της στην περιοχή και θα συζητήσουμε στο επόμενο Συμβούλιο εάν χρειαστεί να λάβουμε περαιτέρω μέτρα κατά της Άγκυρας, σε περίπτωση που δεν σημειωθεί πρόοδος» ανέφερε.

Ηχηρή ήταν ηπαρέμβαση και της Μέρκελ, στην ετήσια θερινή συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο, στην οποία τοποθετήθηκε εφ΄όλης της ύλης. Ερωτώμενη για την κρίση μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας, είπε: «Πιστεύω ότι είναι καθήκον μας ως κράτη μέλη της ΕΕ να υποστηρίξουμε τα δικαιώματα των Ελλήνων φίλων μας».

Ήταν ίσως η πρώτη φορά που χρησιμοποίησε κατηγορηματική φρασεολογία, στέλνοντας σαφές μήνυμα στον Ερντογάν. Οι αποφάσεις Gymnich αντικατοπτρίζουν το επιχείρημα ότι δεν πρέπει να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Οι αποφάσεις της άτυπης Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ αντικατοπτρίζουν σε μεγάλο βαθμό το βασικό επιχείρημα του Υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος ανέφερε ότι «βασικό επιχείρημα στη διάρκεια της Συνόδου, ήταν οι όποιες πολιτικές αποφάσεις να μην παραπέμπουν σε πολιτικές με επιλεκτική ευαισθησία, σε δύο μέτρα και δύο σταθμά».

«Αυτό θα έπρεπε να είναι το βασικό χαρακτηριστικό. Θεωρώ ότι οι σημερινές αποφάσεις το αντικατοπτρίζουν σε μεγάλο βαθμό» κατέληξε.

Ικανοποίηση για τη συμπαράσταση προς την Ελλάδα από τους Ευρωπαίους εταίρους εξέφρασε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών στο Βερολίνο και ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας:

«Είμαι ευχαριστημένος, διότι η Ελλάδα κέρδισε την ομόθυμη συμπαράσταση όλων των εταίρων. Ήταν σημαντικό ότι κατά την άτυπη συζήτηση υπήρξε ένα σαφές κλίμα, απολύτως υποστηρικτικό για την χώρα μας και αυτό απεικονίζεται στα συμπεράσματα του Ύπατου Εκπροσώπου».

Πρόσθεσε ακόμα ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ παρουσίασε επιλογές μελλοντικών κυρώσεων στην Τουρκία, οι οποίες και θα παρουσιαστούν στο Συμβούλιο Αρχηγών, στα τέλη Σεπτεμβρίου, εάν μέχρι τότε δεν έχει υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης και διάλογος.

«Άρα λοιπόν, νομίζω πως η ελληνική πλευρά πήρε αυτό που θα μπορούσε να πάρει. Μια κατανόηση κυρώσεων, εάν η Τουρκία δεν αποκλιμακώσει την ένταση και δεν επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου», είπε, εκφράζοντας την ελπίδα πως η τουρκική πλευρά θα επικαλεστεί τη λογική και θα σταματήσει προκλήσεις, αυθαίρετες ενέργειες και παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου.

«Κόκκινη γραμμή μας, το Σύνταγμα της χώρας, η προστασία της κυριαρχίας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων», ολοκλήρωσε.

Την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων αμφισβήτησε ωστόσο ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Πέτερ Αλτμάιερ, ο οποίος ερωτηθείς από το κρατικό δίκτυο ARD για την πιθανότητα επιβολής κυρώσεων, είπε ότι δεν γνωρίζει καμία περίπτωση μέχρι τώρα που κάποια χώρα άλλαξε συμπεριφορά με αυτόν τον τρόπο και ότι οι κυρώσεις μάλλον, οδηγούν σε σκλήρυνση στάσης.

Ειδικοί ωστόσο θεωρούν -όπως ο Γιάνις Κλούγκε του «Ιδρύματος Οικονομίας και Πολιτικής» στο Βερολίνο- ότι οι κυρώσεις είναι μέτρο αποδεδειγμένης αξίας όσον αφορά τη μακροπρόθεσμη επιρροή που ασκούν, τόσο στη χάραξη πολιτικής, αλλά και για την αποστολή μηνυμάτων αποφασιστικότητας. Την ίδια άποψη έχει και ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων και ειδικός σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, Σεργκέι Λαγκοντίνσκι. Το θέμα είναι, αναφέρει, να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία ώστε «να κατεβάσει ταχύτητα» στην πολεμοχαρή ρητορική της.

Επιμέλεια: Δημήτρης Πέρβος