Δημοσκόπηση: Oι πολιτικές Τραμπ είναι πιο ανησυχητικές από την πανδημία- «Φόβοι των Γερμανών»

Ο κορωνοϊός αφήνει πίσω του χιλιάδες νεκρούς και έχει ήδη γονατίσει την μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Οι Γερμανοί ωστόσο φοβούνται περισσότερο τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ από την πανδημία.

Οι φόβοι των Γερμανών ότι οι πολιτικές του θα κάνουν τον κόσμο ένα ακόμη πιο επικίνδυνο μέρος, είναι εντονότεροι από τις ανησυχίες τους για την οικονομία, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της R+V Insurance Group. Το 53% των Γερμανών ανησυχούν περισσότερο για τον Τραμπ παρά για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην οικονομική δραστηριότητα.

Η αύξηση του κόστους διαβίωσης, η οικονομική κατάσταση και το κόστος ενός κοινού χρέους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους φορολογουμένους έρχονται σε δεύτερη, τρίτη και τέταρτη θέση για τους Γερμανούς.

Ο κορωνοϊός βρίσκεται στη 17η θέση και μόνο το ένα-τρίτο των συμμετεχόντων, δήλωσαν πως ανησυχούν μήπως οι ίδιοι ή κάποιος από το φιλικό ή οικογενειακό περιβάλλον νοσήσει με Covid-19.

H Γερμανία κρατάει σε χαμηλά επίπεδα τα κρούσματα Covid-19, σε σύγκριση με κάποιες από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, όπως η Ισπανία ή η Ιταλία. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξάνεται ανησυχητικά ωστόσο.

Στην έρευνα δεν κατονομάζονται συγκεκριμένα ποιες πολιτικές της κυβέρνησης Τραμπ ανησυχούν τους Γερμανούς, όμως η R+V επικαλείται τον πολιτικό επιστήμονα Μάνφρεντ Σμιτ του Πανεπιστημίου Ruprecht-Karls-University της Χαϊδελβέργης, ο οποίος αναφέρθηκε στην εξωτερική πολιτική.

Στη δημοσκόπηση «Φόβοι των Γερμανών» συμμετείχαν περίπου 2.400 πολίτες. Η έρευνα διεξάγεται από το 1992.

 

 


Επιμέλεια: Δημήτρης Πέρβος