Δευτέρα, Οκτώβριος 23, 2017
Αρχή > Διεθνή > Διεθνής Αμνηστία: Απέτυχε το σχέδιο μετεγκατάστασης -Εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα χιλιάδες πρόσφυγες

Διεθνής Αμνηστία: Απέτυχε το σχέδιο μετεγκατάστασης -Εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα χιλιάδες πρόσφυγες

cosmital_ad

Για πλήρη αποτυχία των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο ζήτημα της μετεγκατάστασης των προσφύγων που ζητούν άσυλο σε Ιταλία και Ελλάδα, κάνει λόγο η Διεθνής Αμνηστία, δίνοντας μάλιστα και λίστα με εκείνες τις χώρες που δεν τηρουν τη συμφωνία.

Προϊόντα με Κρητική αλόη

Την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου σύμφωνα με αναφορά της, λήγει η διετής περίοδος κατά την οποία οι αιτούντες άσυλο είναι επιλέξιμοι και επιλέξιμες για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης, εξάλλου. Ενδεικτικό μάλιστα είναι, πως μόνο μια χώρα της ΕΕ, η Μάλτα, έχει εκπληρώσει την ποσόστωσή της.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Αθηναϊκό Πρακτορείο, μεταξύ των χειρότερων παραβατών είναι η Πολωνία και η Ουγγαρία, χώρες που έχουν αρνηθεί να δεχθούν έστω και έναν αιτούντα άσυλο από την Ιταλία και την Ελλάδα.

Η Σλοβακία, η οποία ανεπιτυχώς αμφισβήτησε το σχέδιο μετεγκατάστασης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, έχει δεχθεί μόνο 16 από τους 902 αιτούντες άσυλο που της ανατέθηκαν και η Τσεχία μόνο 12 από τους 2.691.

Η Ισπανία έχει εκπληρώσει μόνο το 13,7% της ποσόστωσής της, ενώ το Βέλγιο το 25,6%. Η Ολλανδία έχει εκπληρώσει το 39,6% του στόχου που δεσμεύτηκε και η Πορτογαλία το 49,1%.

Κατασκευή ιστοσελίδων και eshop στις πιο χαμηλές τιμές

Από την άλλη, η Νορβηγία και το Λιχτενστάιν, που προσχώρησαν στο σχέδιο εθελοντικά, έχουν και οι δύο εκπληρώσει τις δεσμεύσεις τους να μετεγκαταστήσουν 1.500 και 10 άτομα αντίστοιχα.

Στα θετικά η Φινλανδία, η οποία έχει καλωσορίσει 1.951 αιτούντες άσυλο καλύπτοντας δηλαδή το 94% της νομικής της δέσμευσης. Η Ιρλανδία έχει δεχτεί 459 αιτούντες άσυλο δηλαδή 76,5% της νομικής της δέσμευσης.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να εντείνουν τις προσπάθειές τους για ικανοποίηση των ποσοστώσεων τους υπό το πρόγραμμα μετεγκατάστασης.

«Οι χώρες της ΕΕ πρέπει τώρα να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους ή να κινδυνεύσουν να οδηγηθούν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και πιθανόν να αντιμετωπίσουν αυστηρές ποινές» ανέφερε μεταξύ άλλων η Ιβέρνα Μακ Γκόουαν, διευθύντρια του γραφείου Ευρωπαϊκών Θεσμών της Διεθνούς Αμνηστίας.

Η οργάνωση σημειώνει, πως αιτούντες άσυλο που έφτασαν στην Ελλάδα μετά την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, στις 20 Μαρτίου 2016, έχουν παράνομα εξαιρεθεί από το σχέδιο μετεγκατάστασης και πολλοί παραμένουν παγιδευμένοι στα νησιά.

Φωτογραφία: Gaetano Lo Porto/AP

Πηγή:   iefimerida.gr

Προϊόντα με Κρητική αλόη
KEA