Διαστημική Τεχνολογία στην Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Γεωργίας

2

Γράφει ο Κωτάντζης Ι. Κωνσταντίνος Δημοσιογράφος-Ειδικός επί Ευρωπαϊκών θεμάτων

Η εφαρμογή της «έξυπνης γεωργίας» αποτελεί προτεραιότητα για τον Έλληνα υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκο Παππά, ο οποίος έχει ως στόχο να θέσει το Ευρωπαϊκό Σύστημα Παρακολούθησης της Γης, Κοπέρνικος (Copernicus), στην υπηρεσία της εθνικής ψηφιακής στρατηγικής για τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Το «Κοπέρνικος» είναι ένα επιστημονικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υλοποιείται μέσω ενός σύνθετου συστήματος δορυφόρων και επίγειων μέσων για τη συλλογή δεδομένων από ξηρά, θάλασσα και ατμόσφαιρα.

Στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ) δαπανάται περίπου το 40% του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για γεωργικές επιδοτήσεις με στόχο τη στήριξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας των αγροτών. Ωστόσο, η Ευρώπη δεν διατίθεται απλά να μοιράζει χρήματα.

Οι Ευρωπαίοι αγρότες πρέπει να συμμορφώνονται με τις αυστηρές προϋποθέσεις που αφορούν, τη μείωση των επιπτώσεων της γεωργίας στο περιβάλλον, τους φυσικούς πόρους, την υγεία των ζώων και των φυτών καθώς και τη χρήση γης. Οι περισσότεροι από 22 εκατομμύρια αγρότες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει, δηλαδή, να παρακολουθούν συνεχώς το κατά πόσο οι εργασίες τους έχουν αντίκτυπο στο περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα.

Παρέχοντας στους γεωργούς πρόσβαση στην ψηφιακή τεχνολογία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φιλοδοξεί να λύσει αυτά τα προβλήματα καθιστώντας την γεωργία πιο ανταγωνιστική, μειώνοντας τις περιβαλλοντικές της επιπτώσεις, μειώνοντας τις τιμές των τροφίμων και ενημερώνοντας καλύτερα τους πολίτες για τα τρόφιμα που καταναλώνουν.

Με εργαλείο την διαστημική τεχνολογία του «Κοπέρνικος», η Ευρωπαϊκή ΚΓΠ τροφοδοτείται με δεδομένα που επιτρέπουν, ασφαλέστερες προβλέψεις για την απόδοση των αγροτικών καλλιεργειών, τον εντοπισμό «προβληματικών» περιοχών και μια γενική εικόνα της εξέλιξης των κυριότερων καλλιεργειών. Το «Κοπέρνικος» παρέχει χάρτες υψηλής ακρίβειας για εκτάσεις γης, αγροτικές εκτάσεις υψηλής φυσικής αξίας καθώς και στοιχεία για το κατακερματισμένο τοπίο μεταξύ φυσικών και ημιφυσικών εκτάσεων.

Αυτές οι πληροφορίες καθιστούν τις Ευρωπαϊκές πολιτικές αποτελεσματικότερες σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Επιπλέον, η χρήση του προγράμματος για την παρακολούθηση αγροτεμαχίων που λαμβάνουν επιδοτήσεις από την Κοινή Γεωργική Πολιτική (ΚΓΠ), ανοίγει το δρόμο για την, εν καιρώ, αντικατάσταση των επιτόπιων ελέγχων εξοικονομώντας σημαντικά κονδύλια προς όφελος της γεωργίας.

Η παρακολούθηση μέσω δορυφόρου, σε συνδυασμό με το υπάρχων εξελιγμένο λογισμικό και τις εξειδικευμένες γνώσεις ανθρώπων που εμπλέκονται στη διαδικασία βοηθά, εξίσου, και τους αγρότες-επιχειρηματίες. Τους επιτρέπει να αξιολογήσουν τις επιπτώσεις των ευρωπαϊκών κανόνων στην παραγωγικότητά τους και τους καθιστά πιο έτοιμους να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στην εξελισσόμενη κλιματική αλλαγή και στις προκλήσεις από την απώλεια της βιοποικιλότητας.

Ένας αγρότης μπορεί να έχει λεπτομερείς πληροφορίες για το αγροτεμάχιο/ά του – από την ακριβή κατάσταση του εδάφους έως τη βιωσιμότητα των φυτών – με αποτέλεσμα να δύναται να αποφασίζει για την αγροτική του επιχείρηση στηριζόμενος σε πραγματικά δεδομένα. Πιο ειδικά, οι 5.000 παραγωγοί που ήδη εφαρμόζουν την ηλεκτρονική γεωργία έχουν μειώσει κατά 25% το κόστος τους καθώς με τη βοήθεια της δορυφορικής πληροφορίας επέλεξαν τις βέλτιστες λύσεις άρδευσης, χρήσης λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων.

Υψηλό Ενδιαφέρον από την Ελληνική Πολιτεία

Μιλώντας στη Θεσσαλονίκη, στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας από την εταιρεία GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ΑΕ, ο κ. Παππάς επεσήμανε ότι η Ελλάδα πρέπει να αναπτύξει ψηφιακές ικανότητες για να πετύχει δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη. «Η έξυπνη γεωργία μπορεί να δημιουργήσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για τη βελτίωση της παραγωγής και της ποιότητας του ίδιου του προϊόντος καθώς και για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε διάφορους τομείς» ανέφερε, προσθέτοντας ότι τα ελληνικά προϊόντα δεν πρόκειται να είναι ανταγωνιστικά στην παγκόσμια αγορά εάν συνεχίσουν να παράγονται με τον τρόπο που παράγονται σήμερα.

Ο κ. Παππάς υπενθύμισε, επίσης, το όραμά του για τη δημιουργία Διαστημικής Υπηρεσίας, η οποία θα αποτελέσει κόμβο διασύνδεσης μεταξύ μεγάλων ελληνικών και διεθνών ερευνητικών κέντρων. Όπως είχε διαβεβαιώσει παλαιότερα, η ελληνική Κυβέρνηση θα φέρει στο Κοινοβούλιο την εθνική διαστημική νομοθεσία, στο πλαίσιο της οποίας θα προχωρήσει η ίδρυση του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού (ΕΔΟ), ο οποίος θα επιτρέψει το συντονισμό πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων, επιχειρήσεων και Δημοσίου αξιοποιώντας, έτσι, στο μέγιστο, τις ευκαιρίες που προσφέρει το «Κοπέρνικος» στον τομέα της Γεωργίας Ακριβείας. Προανήγγειλε ακόμα, ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει σύντομα το δικό της μικρο-δορυφορικό σύστημα, το οποίο θα κατασκευαστεί αποκλειστικά από ελληνικά πανεπιστήμια.

Ψηφιακός Μετασχηματισμός

Παρά τη στήριξη των Βρυξελλών, η ψηφιακή γεωργία είναι ακόμη δύσκολο να αναδειχθεί σε κυρίαρχη τάση στον ευρωπαϊκό αγροτικό κόσμο, λόγω του γερασμένου αγροτικού πληθυσμού και της ανύπαρκτης ή αποσπασματικής ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο στις αγροτικές περιοχές. Όσον αφορά το τελευταίο, η ευρυζωνική υποδομή στην ελληνική ύπαιθρο είναι πολύ χαμηλού επιπέδου. Για αυτό και ο κ. Παππάς δεσμεύτηκε να προχωρήσει στον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας και να άρει τον «ψηφιακό αποκλεισμό» εφαρμόζοντας το σχέδιο «Αγροτικό Ίντερνετ», το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να παράσχει στις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, ταχύτητες Ίντερνετ έως και 50Mbps.

Όπως δήλωσε ο υπουργός, «Η απόσταση και το ανάγλυφο συχνά καθιστούν δύσκολη τη διασύνδεση των κατοίκων απομακρυσμένων περιοχών σε τηλεπικοινωνιακά δίκτυα. Σε αυτό το πλαίσιο ήδη η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων υλοποιεί το έργο Rural Broadband, το οποίο δίνει τη δυνατότητα ευρυζωνικής σύνδεσης σε περισσότερους από 300.000 πολίτες σε απομακρυσμένες περιοχές, ενώ σε τελική φάση προετοιμασίας βρίσκεται η δράση Regional Broadband extension, προϋπολογισμού €60 εκατ., που θα καλύψει όλα τα κενά στην ευρυζωνική κάλυψη της χώρας».

Κοινοποιήστε
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •