Σάββατο, Αύγουστος 19, 2017
Αρχή > Slide3 > Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιών

Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιών

cosmital_ad

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κοκολάκης

Προϊόντα με Κρητική αλόη

τ. Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας 

 

Μπήκαμε πλέον στον Ιούνη και από 1η Ιουνίου, όπως κάθε χρόνο, εκδίδεται σε καθημερινή βάση ο Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιών. Τι είναι όμως αυτός ο χάρτης, Τι δείχνει και τι σημαίνει; Ποια η σχέση του με τον χάρτη επικινδυνότητας των δασών;  Ανάλογα με την αύξηση του κινδύνου, αλλάζει και τίποτα άλλο; Πρέπει να δημοσιοποιείται ο χάρτης;

Μια σειρά ερωτημάτων που είναι σκόπιμο να απαντηθούν  γιατί δε θα πρέπει να λησμονούμε ότι όλοι μας είμαστε γρανάζια της πολιτικής προστασίας και από τη συμπεριφορά μας εξαρτάται και το πόσο θα πετύχουμε τη μείωσα των δυσμενών αποτελεσμάτων.

Κατασκευή ιστοσελίδων και eshop στις πιο χαμηλές τιμές

Σε μια ομιλία του ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Αστυνομικός Διευθυντής Γεώργιος Παπαπροδρόμου, ανέφερε ότι :

“Η καταστολή είναι ομολογία αποτυχίας της πρόληψης. Πρόληψη σημαίνει ενημέρωση. Η καταστολή είναι μέρος του θέματος, τρέχουμε πίσω από γεγονότα που μας αιφνιδιάζουν, είναι αμείλικτα. Αυτό σημαίνει ότι σε προγενέστερο στάδιο έχουμε αποτύχει”.

Αυτά τα λόγια ισχύουν για όλα τα εγκλήματα, όχι μόνο τα ηλεκτρονικά, αλλά και τα δασικά….,                                αφού έγκλημα θεωρείται και η καταστροφή του δασικού μας πλούτου….!

Επειδή λοιπόν στη χώρα μας οι δασικές πυρκαγιές σε ποσοστό 97% είναι αποτέλεσμα ανθρωπίνων ενεργειών, είτε εκ προθέσεως, είτε εξ αμελείας, θα πρέπει να φροντίσουμε να ενημερωθούμε και να αξιοποιήσουμε στο έπακρον την επιστημονική γνώση, την τεχνολογία, τη συνεργασία όλων και το καλό συντονισμό για την επίτευξη του στόχου της μείωσης των δασικών πυρκαγιών και των καμένων εκτάσεων.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και ο Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιών.

Ένας χάρτης που συντάσσεται και εκδίδεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καθημερινά το μεσημέρι από 1η Ιουνίου και μέχρι 31 Οκτωβρίου και έχει ισχύ για την επόμενη ημέρα, ξεκινώντας η ισχύς του από απόψε τα μεσάνυχτα και τελειώνοντας αύριο τα μεσάνυχτα. Τα όρια  που παρουσιάζονται στο χάρτη είναι τα όρια των Δασικών Υπηρεσιών της κάθε περιοχής.

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων και η φετινή εγκύκλιος  της ΓΓΠΠ για τις δασικές πυρκαγιές:

Ο Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς έχει ως κύριο στόχο να ενημερώσει τους φορείς που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, για τις περιοχές που το επόμενο 24-ωρο είναι μεγάλη η επικινδυνότητα εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών και σε καμία περίπτωση δεν προβλέπει τη συμπεριφορά μιας πυρκαγιάς που εξελίσσεται σε πραγματικό χρόνο.

Συμβάλει δε αποτελεσματικά στην προληπτική οργάνωση και το συντονισμό για την ετοιμότητα όλων των εμπλεκομένων φορέων, καθώς και στην ευαισθητοποίηση των πολιτών για την αποτροπή έναρξης δασικών πυρκαγιών από αμέλεια.

 

Στον χάρτη διακρίνονται οι 5 κατηγορίες κινδύνου, (χαμηλή, μέση, υψηλή και πολύ υψηλή και κατάσταση συναγερμού), βαθμολογούμενες αντίστοιχα με αριθμούς από το 1 έως το 5.

Η κατηγορία με αριθμό 5, κατά κανόνα, εμφανίζεται σπάνια στο χάρτη.

Στον χρωματικό χάρτη η αντιστοιχία είναι: 1 = πράσινο, 2 = μωβ, 3 = κίτρινο, 4 = καφέ και 5 = κόκκινο ,όπως φαίνεται και στους παρακάτω χάρτες:

 

Οι κατηγορίες κινδύνου αναλύονται ως εξής:

Κατηγορία Κινδύνου 1 (Χαμηλή)  

Ο κίνδυνος είναι χαμηλός.

Η πιθανότητα για εκδήλωση πυρκαγιάς δεν είναι ιδιαίτερα υψηλή.

Εάν εκδηλωθεί πυρκαγιά, οι συνθήκες (κατάσταση καύσιμης ύλης, μετεωρολογικές συνθήκες) δεν θα ευνοήσουν τη γρήγορη εξέλιξή της.

Κατηγορία Κινδύνου 2 (Μέση)

Ο κίνδυνος είναι συνήθης για τη θερινή περίοδο.

Πυρκαγιές που ενδέχεται να εκδηλωθούν, αναμένεται να είναι μέσης δυσκολίας στην αντιμετώπισή τους.

Κατηγορία Κινδύνου 3 (Υψηλή)

Ο κίνδυνος είναι υψηλός.

Είναι πιθανό να εκδηλωθεί αυξημένος αριθμός πυρκαγιών, αρκετές από τις οποίες θα είναι δύσκολο να αντιμετωπισθούν όταν οι τοπικές συνθήκες είναι ευνοϊκές (μορφολογία εδάφους, τοπικοί άνεμοι, κλπ).

Κατηγορία Κινδύνου 4 (Πολύ Υψηλή)

Ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα υψηλός.

Ο αριθμός των πυρκαγιών που αναμένεται να εκδηλωθούν, πιθανόν να είναι μεγάλος αλλά, το κυριότερο, κάθε πυρκαγιά μπορεί να λάβει μεγάλες διαστάσεις εφόσον ξεφύγει από την αρχική προσβολή.

Κατηγορία Κινδύνου 5 (Κατάσταση ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ)

Ο κίνδυνος είναι ακραίος.

Ο αριθμός των πυρκαγιών που αναμένεται να εκδηλωθούν, πιθανόν να είναι πολύ μεγάλος.

Όλες οι πυρκαγιές που ενδέχεται να εκδηλωθούν, μπορεί να λάβουν γρήγορα μεγάλες διαστάσεις και να αναπτύξουν ακραία συμπεριφορά αμέσως μετά την εκδήλωσή τους.

Η δυσκολία ελέγχου αναμένεται να είναι πολύ μεγάλη μέχρι να μεταβληθούν οι συνθήκες κάτω

από τις οποίες αναπτύσσονται οι πυρκαγιές.

Παράλληλα επισημάνεται στην Εγκύκλιο ότι:

 • Η κατάταξη μιας περιοχής σε κατηγορία κινδύνου πολύ υψηλή (κατηγορία 4) ή κατάσταση συναγερμού, (κατηγορία 5), δεν σημαίνει ότι θα έχουμε κατ’ ανάγκη εκδήλωση πυρκαγιάς στην περιοχή αυτή. Ειδικά όταν γίνεται συστηματική ενημέρωση των πολιτών μέσω δελτίων τύπου, μπορεί να αποτραπούν ενέργειες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια. Αυτό αποτελεί και έναν από τους στόχους αυτής της κατάταξης.
 • Η κατάταξη επίσης μιας περιοχής σε κατηγορία χαμηλού κινδύνου δεν αποκλείει την πιθανότητα για εκδήλωση πυρκαγιάς.
 • ο Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, δεν πρέπει να συγχέεται με τη χαρτογράφηση κινδύνου η οποία προσδιορίζεται στο Π.Δ.575/1980

 • Για τις περιοχές, που βάσει του Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς ο κίνδυνος για το επόμενο 24-ωρο εκτιμάται από πολύ υψηλός (κατηγορία 4) έως κατάσταση συναγερμού (κατηγορία 5), εκδίδεται επιπλέον, από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας (ΚΕΠΠ/ΕΣΚΕ) ιδιαίτερο προειδοποιητικό σήμα προκειμένου να  τεθούν οι φορείς σε κατάσταση ετοιμότητας πολιτικής προστασίας. Για αυτές τις περιπτώσεις η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εκδίδει και προειδοποιητικές ανακοινώσεις με κατάλληλες οδηγίες, για ενημέρωση του κοινού που βρίσκεται σε αυτές τις περιοχές, με στόχο την αποφυγή ενεργειών που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια

Στο σημείο αυτό τονίζεται ότι η αυξημένη ετοιμότητα των εμπλεκομένων φορέων με βάση τη γενικότερη εκτίμηση κινδύνου, καθώς και τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς συνδέεται κατά κύριο λόγο με τις παρακάτω δράσεις:

 • Λήψη μέτρων αυξημένης επιτήρησης σε δάση και δασικές εκτάσεις από το ΠΣ και τους λοιπούς

εμπλεκόμενους φορείς που συνεργάζονται και υποστηρίζουν τη δράση αυτή, στο πλαίσιο

υλοποίησης του επιχειρησιακού σχεδιασμού του ΠΣ για τον έγκαιρο εντοπισμό δασικών πυρκαγιών.

 • Εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και “ευπαθείς” περιοχές, όπως αυτό καθορίστηκε στις σχετικές συνεδριάσεις των Συντονιστικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.) των Περιφερειακών Ενοτήτων, με ευθύνη των αρμόδιων Αντιπεριφερειαρχών.
 • Ενημέρωση του κοινού, μέσω δελτίων τύπου, από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για τις περιοχές που η πρόβλεψη του κινδύνου εκτιμάται από πολύ υψηλή (κατηγορία 4) έως κατάσταση συναγερμού (κατηγορία 5) με στόχο την αποφυγή ενεργειών που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια.
 • Λήψη μέτρων για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς σε χώρους ανεξέλεγκτης εναπόθεσης αστικών

Απορριμμάτων.

 • Λήψη μέτρων κατά την εκτέλεση βολών, σύμφωνα με τις εγκύκλιες διαταγές ΓΕΕΘΑ/ΕΘΚΕΠΙΧ
 • Ενημέρωση σε τοπικό επίπεδο, των αγροτών, κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων για τον πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς με σχετικές ανακοινώσεις που εκδίδονται με ευθύνη των αρμοδίων Αποκεντρωμένων Οργάνων Πολιτικής Προστασίας (Δήμαρχος, Αντιπεριφερειάρχης, κλπ.) προς αποφυγή ενεργειών πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια οφειλόμενη σε εργασίες στην ύπαιθρο.
 • Ετοιμότητα του προσωπικού και των μέσων των εμπλεκομένων φορέων (ΟΤΑ, κλπ) προκειμένου να

υποστηρίξουν άμεσα το έργο του Πυροσβεστικού Σώματος στην καταστολή δασικών πυρκαγιών

 • Ετοιμότητα του προσωπικού και των μέσων των εμπλεκομένων φορέων (ΟΤΑ, κλπ) για την άμεση

αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και διαχείριση των συνεπειών λόγω δασικών πυρκαγιών.

 • Ενώ ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας δύναται να ζητήσει από τους φορείς πολιτικής προστασίας που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών τη λήψη επιπλέον πρόσθετων μέτρων πρόληψης και ετοιμότητας.

Τέλος τονίζεται ότι για την πλήρη αξιοποίηση του χάρτη θα πρέπει να υπάρχει κλιμάκωση των μέτρων και των δράσεων στο σχεδιασμό  των εμπλεκομένων φορέων και για τους δείκτες 1,2 και 3.

Όλα τα παραπάνω δίνουν απάντηση και γιατί πρέπει να δημοσιοποιείται ο χάρτης , διότι στον αυξημένο κίνδυνο περισσότερα μάτια θα επιτηρούν και θα προσέχουν, τα πυροσβεστικά οχήματα θα είναι σε διασπορά, σε περιοχές με αυξημένη επικινδυνότητα, για άμεση επέμβαση, κλπ. Κάτι που θα λειτουργήσει αποτρεπτικά στην κακόβουλη προσπάθεια κάποιων….!

Ο πρώτος χάρτης που αφορά το σημερινό 24ωρο αναρτήθηκε ήδη και παρουσιάζεται παρακάτω:

Ενημερώνεστε καθημερινά στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις :

Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας:  www.civilprotection.gr

Πυροσβεστικό Σώμα : www.fireservice.gr

Bήμα press.gr : www.vimapress.gr

πατώντας επί του σχετικού εικονιδίου, για να γνωρίζετε τι σας περιμένει… και μην ξεχνάτε ότι:

«Ενεργός Πολίτης είναι ο Ενημερωμένος Πολίτης»

Προϊόντα με Κρητική αλόη
KEA