Ανατολή – Δύση .. και στη μέση η Ελλάδα! (έτσι ήταν πάντα)

Γράφει ο Βασίλης Πανίδης*

Η διαπίστωση πως η χώρα μας βρίσκεται στο “σταυροδρόμι” Ανατολής και Δύσης, επιβεβαιώνεται πανηγυρικά από τα ιστορικά δεδομένα!

Οι τρεις  σημαντικότερες, κατά γενική ομολογία, ναυμαχίες στην Ιστορία ήταν συγκρούσεις ανάμεσα στη -Δυτική- Ευρώπη και στους εξ ανατολάς αντιπάλους της και πραγματοποιήθηκαν όλες στον Ελλαδικό χώρο!

Η μία από αυτές ήταν η Ναυμαχία στο Άκτιο, λίγο έξω από την Πρέβεζα. Εκεί, το 31π.Χ., συγκρούστηκαν  οι δυνάμεις της Ρώμης και του Οκταβιανού με το στόλο της Κλεοπάτρας και του Μάρκου Αντώνιου και η νίκη των πρώτων έφερε την παντοκρατορία της Ρώμης σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Επίσης, σήμανε το τέλος του Ελληνιστικού Κόσμου..

Αρκετά αργότερα, το 1571μ.Χ., στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου, ο ενωμένος στόλος των Ευρωπαϊκών Δυνάμεων  αντιμετώπισε και κατατρόπωσε τον Οθωμανικό στόλο, τερματίζοντας ουσιαστικά τον τουρκικό επεκτατισμό προς τη Δύση!

Όμως η πρώτη χρονικά, αλλά και σε σημασία, ήταν η Ναυμαχία της Σαλαμίνας, το 480π.Χ. Εκεί  ο ενωμένος Ελληνικός στόλος συνέτριψε τον κατά πολύ ανώτερο -και όχι μόνο αριθμητικά-  στόλο της Περσικής Αυτοκρατορίας, βάζοντας τέλος στα σχέδια του Ξέρξη για επέκταση προς τη Δύση.
Οι συνέπειες αυτής της νίκης είναι ανυπολόγιστες! Ουσιαστικά έβαλε τα θεμέλια για το Αθηναικό Θαύμα του Χρυσού Αιώνα του Περικλή, τη Δημοκρατία, τη Φιλοσοφία, το Δυτικό Πολιτισμό!
Χρειάστηκε βέβαια η πολιτική και στρατιωτική ιδιοφυΐα ενός Αθηναίου Στρατηγού, του Θεμιστοκλή, ο οποίος, βάζοντας το Εγώ κάτω από το Εμείς (“πάταξον μεν, άκουσον δε”), πέτυχε το φαινομενικά ακατόρθωτο: Να ενώσει τους διαιρεμένους σε Πόλεις-Κράτη Έλληνες απέναντι στον εξωτερικό κίνδυνο..

Σήμερα, για μία ακόμη φορά, η Πατρίδα μας καλείται να υπερασπιστεί τα σύνορα της Ευρώπης!
Ο ανορθόδοξος τρόπος με τον οποίο ο Ερντογάν αποφάσισε να ασκήσει πίεση στην ΕΕ με θύμα τη χώρα μας, βρήκε προς το παρόν μία απρόσμενη, για πολλούς, αντίσταση απο την Ελληνική πλευρά..
Αν και η χώρα μας εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, κάθε μέρα που περνάει γίνεται όλο και πιο φανερό πως ο μόνος τρόπος για να επιβιώσουμε είναι να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο ενωμένοι!

Τις λίγες φορές που το πετύχαμε, μεγαλουργήσαμε!
——————————————————————————————————
*Ο Βασίλης Πανίδης είναι Πρόεδρος ΤΟ Κεντρικής Μακεδονίας & Μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της “ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΞΑΝΑ”

——————————————————————————————————