Αναστασιάδης: «Ο Τσίπρας στρέφεται εναντίον της Δικαιοσύνης, των Ανεξάρτητων Αρχών, των ΜΜΕ & του ίδιου του Συντάγματος»

Ο κ. Σάββας Αναστασιάδης είναι Βουλευτής στην Β΄ εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης με τη Νέα Δημοκρατία. Είναι, επίσης, μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης και Αθηνών.

Για την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα, ο κ. Αναστασιάδης συζητά με τον Δημοσιογράφο του Βήμα Press και ειδικού επί Ευρωπαϊκών Θεμάτων και Ευρωπαϊκού Πολιτισμού Κωτάντζη Κων/νο.

Κύριε Αναστασιάδη, με τις κινήσεις της, η κυβέρνηση προσπαθεί να μειώσει τις μεταναστευτικές ροές και να ελέγξει την κατάσταση των μεταναστών στη χώρα. Πότε πιστεύεται ότι θα αρχίσουμε να βλέπουμε αποτελέσματα;

«Είναι γνωστό, ότι η πολιτική στο μεταναστευτικό έχει αλλάξει και ότι το σχέδιο μας έχει τέσσερις βασικούς άξονες. Φύλαξη των συνόρων, επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, αυξημένες επιστροφές και κλειστές δομές.

Ήδη, διαθέτουμε ένα νέο, αυστηρότερο νομικό πλαίσιο που εφαρμόζεται και οι επιστροφές άρχισαν να πραγματοποιούνται. Ο έλεγχος των θαλασσίων συνόρων αυξήθηκε και η διαδικασία παροχής ασύλου επιταχύνθηκε και έχουμε ανακοινώσει την απόφασή μας για τη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών δομών από τον Νοέμβριο.

Επιπλέον συνεργαζόμαστε ενεργά με την Ευρωπαϊκή Ένωση στην κατεύθυνση υποστήριξης των επιστροφών σε τρίτες χώρες. Είναι επιβεβλημένη η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση της κρίσης και στην αναλογική κατανομή των βαρών.

Ακόμη θα μπει τάξη στις δραστηριότητες των Μ.Κ.Ο. ώστε να ξεχωρίσουν αυτές που πράγματι επιτελούν το σκοπό τους, από εκείνες που φαίνεται να εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα. Ήδη άρχισε ο έλεγχος».

Πιστεύετε ότι η προκλητικότητα της Τουρκίας θα μπορούσε να οδηγήσει και σε θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα;

«Η προκλητικότητα της Τουρκίας αντιμετωπίζεται με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση.
Τρία βασικά στοιχεία μας κάνουν να έχουμε αυτή τη βεβαιότητα. Πρώτον ότι με βάση τους διεθνείς κανόνες έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας. Δεύτερον ότι αυτό το αντιλαμβάνονται και οι σύμμαχοί μας και με δηλώσεις, επιστολές και παρεμβάσεις τάσσονται στο πλευρό μας.
Τρίτον αν προκληθούμε, έχουμε τη δυνατότητα, την ετοιμότητα και την αποφασιστικότητα να κάνουμε ότι χρειαστεί να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Επιπλέον, είναι κυβερνητική απόφαση να έχουμε ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας με την Τουρκία και σε στιγμές έντασης, κάτι που γίνεται. Ζητάμε να υπάρξει αποκλιμάκωση και σε επίπεδο ενεργειών και σε επίπεδο ρητορείας. Δεν πιστεύω ότι η Τουρκία θα τολμήσει να προκαλέσει θερμό επεισόδιο, γιατί γνωρίζει πως η απάντηση θα είναι πολύ σκληρή.

Οι Ελληνικός λαός θα πρέπει να έχει εμπιστοσύνη στις ένοπλες δυνάμεις και την πολιτική ηγεσία. Στη χώρα μας κανένας δεν είναι διατεθειμένος να εκχωρήσει εθνικά δίκαια».

Τι απαντάτε στους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ ότι η Κυβέρνηση διαχειρίζεται με ελαφρότητα τα ελληνοτουρκικά;

«Ο ΣΥΡΙΖΑ που είχε επί τεσσεράμισι χρόνια υπουργό Άμυνας, τον κ. Καμμένο είναι αστείο να κατηγορεί την κυβέρνηση για ελαφρότητα. Οι καιροί δεν επιτρέπουν επιπολαιότητες όπως η χρησιμοποίηση δηλώσεων Τούρκων αξιωματούχων και η αυθαίρετη ερμηνεία συμβάντων με στόχο την επιδίωξη κομματικών σκοπιμοτήτων και αναμένουμε από την αξιωματική αντιπολίτευση να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να παρασυρθεί σε μικροπολιτικούς διαλόγους επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής. Θα συνεχίσει να ασκεί εξωτερική πολιτική με την απαιτούμενη νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα για την αποτελεσματική θωράκιση και προάσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Ποια είναι μερικά από τα σημαντικά προβλήματα, στον κρίσιμο τομέα για την οικονομία, της αγροτοκτηνοτροφίας και πως σκέφτεται να τα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση;

«Μέχρι σήμερα, υλοποιήθηκαν περισσότερες από 60 προεκλογικές δεσμεύσεις όσον αφορά στην Οικονομία, στις μειώσεις φόρων, στις Επενδύσεις, στην Ασφάλεια, στην Παιδεία, στην Υγεία, κάποιες από τις οποίες αφορούν και την αγροτοκτηνοτροφία.

Η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο επιταχύνει πάρα πολύ τις διαδικασίες στο χώρο της αγροτικής ανάπτυξης με όλα τα θεσμικά εργαλεία που έχει και ταυτόχρονα προσπαθεί να δώσει στους παραγωγούς μας κάθε δυνατότητα, προκειμένου να αυξήσουν το εισόδημά τους και να μειωθεί το κόστος της αγροτικής παραγωγής. Ψηφίστηκε και ο νόμος για μείωση φορολογίας και του ΕΝΦΙΑ (μειώθηκε κατά 22% και δεσμευτήκαμε κατά 8% εντός του 2020). Ολοκληρώθηκε η κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί και ψηφίστηκε η διάταξη για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά.

Κατατέθηκε, ήδη, το ασφαλιστικό που θα έχει 6 ασφαλιστικές κατηγορίες και αποσυνδέει την εισφορά από το εισόδημα και το χρόνο ασφάλισης. Μένει ακόμη να ολοκληρωθεί το νομοθετικό πλαίσιο για τις οργανώσεις και ομάδες παραγωγών (αναμένεται το δεύτερο τρίμηνο του 2020) και την οργάνωση της αγοράς.

Πρόσφατη επιτυχία επίσης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, είναι όσον αφορά στη σύσταση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης για το εμβληματικό, εθνικό μας προϊόν, τη Φέτα. Αυτό ήταν μία προεκλογική δέσμευση που υλοποιήθηκε. Επιπλέον το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επεξεργάζεται ένα νέο πρωτοποριακό χρηματοδοτικό εργαλείο για τους κτηνοτρόφους, το λεγόμενο «MilkFlex», το οποίο εφάρμοσαν πρώτοι οι Ιρλανδοί και αφορά σε δάνεια με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρου.

Η Κυβέρνηση εργάζεται πυρετωδώς για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των σταβλικών εγκαταστάσεων ώστε η διαδικασία να ολοκληρώνεται σε λίγους μήνες, όταν σήμερα χρειάζεται δύο και πλέον χρόνια. Παράλληλα επεξεργάζεται και το Διαχειριστικό Σχέδιο Βόσκησης. Το μεγάλο πρόβλημα που κληρονομήσαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ, σε περίοδο που τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης αποτελούν έναν εθνικό πλούτο για το σύννομο πολλαπλασιασμό των επιλέξιμων εκτάσεων και ένα όπλο ώστε να μην διακινδυνεύσουν οι επιδοτήσεις των Ελλήνων κτηνοτρόφων στη νέα ΚΑΠ. Τώρα εκτός από όλα τα παραπάνω, πρέπει να υπάρξει και αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που αφορούν στην ποικιλομορφία των κλιματικών και γεωμορφολογικών συνθηκών της κάθε περιοχής για την παραγωγή διαφοροποιημένων και ποιοτικών προϊόντων».

Πως κρίνετε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, να επιμένει για τις κουκούλες στους προστατευόμενους μάρτυρες στην προανακριτική της Βουλής για την υπόθεση Novartis;

«Ο κ. Τσίπρας είναι φανερό ότι καταφεύγει σε ευθεία παρέμβαση στη λειτουργία της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής.

Η αντίδρασή του εδώ και μέρες να μην επιτρέψει την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων, όπως ακριβώς εξετάστηκαν και από τον εισαγγελέα, καθώς και ο πανικός του, επιβεβαιώνουν την ύπαρξη ενός παραδικαστικού κυκλώματος».

Με την φράση του για τον έλεγχο των «αρμών της εξουσίας», ο Αλέξης Τσίπρας προκάλεσε τα δημοκρατικά αντανακλαστικά των πολιτών. Εσείς πως σχολιάζετε τη δήλωσή του;

«Μόλις το προηγούμενο Σάββατο, ο κ. Τσίπρας είχε στραφεί εναντίον της Δικαιοσύνης, των Ανεξάρτητων Αρχών, των Μέσων Ενημέρωσης και τελικά, του ίδιου του Συντάγματος.

Κάτω από το βάρος των αντιδράσεων που προκάλεσε η ανατριχιαστική δήλωσή του για έλεγχο όλων των “αρμών της εξουσίας’’, ισχυρίστηκε ότι δήθεν αφορούσε μόνο την εκτελεστική. Ο κ. Τσίπρας επιβεβαιώνει με την ανάρτησή του ότι όσα είπε είχε ήδη επιχειρήσει να τα εφαρμόσει όταν ήταν Πρωθυπουργός.

Οι κουκούλες βγαίνουν και αποκαλύπτεται το δικό του πρόσωπο. Ήδη όλοι αντιλαμβάνονται πως στήθηκε αυτή η υπόθεση».