Αναγνωριστική Συνάντηση Ευρωπαϊκής Ένωσης με Τουρκία Ερντογάν

Γράφει ο Κωτάντζης Ι. Κωνσταντίνος Ευρωπαιολόγος – Δημοσιογραφικός αναλυτής ευρωπαϊκών θεμάτων

 

Χωρίς εντάσεις έληξε τη Δευτέρα το βράδυ, η ευρωτουρκική Σύνοδος Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στη θερινή βασιλική κατοικία του 19ου αιώνα Ευξείνογκραντ, κοντά στη Βάρνα, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας.

Η σειρά συναντήσεων μεταξύ του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, του Πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ και του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διήρκεσαν περισσότερο από έξι ώρες. Από την ευρωπαϊκή πλευρά, και οι τρεις ηγέτες προσπάθησαν να διατηρήσουν θετική στάση προς την Άγκυρα, αν και υπήρξε κριτική, ιδίως από τον κ. Γιούνκερ, σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και την τήρηση των δημοκρατικών κανόνων στην Τουρκία.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ περιέγραψε την ευρωτουρκική διάσκεψη ως «μια Σύνοδο ανάμεικτων συναισθημάτων αλλά όχι ανάμεικτων μηνυμάτων». Συνεχίζοντας δήλωσε την πρόθεσή του να υπάρξει ένας «ειλικρινής» και «ανοιχτός» διάλογος και πρόσθεσε ότι η Σύνοδος ήταν μια «καλή συνάντηση».

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, ο Ερντογάν ήταν «ανοιχτός» και καθόλου αδιάλλακτος, ζητώντας, μάλιστα, την κατανόηση των Ευρωπαίων για τις επιχειρήσεις στο Αφρίν, τις οποίες αποκάλεσε «μάχη κατά της τρομοκρατίας».

Η Ευρώπη, ωστόσο, ήταν επικριτική απέναντι στην Τουρκία όσον αφορά τη στάση της απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο, την εισβολή στη Συρία και την σύλληψη των δυο Ελλήνων στρατιωτικών. Αντιθέτως, εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένη από τη στάση της Τουρκίας στη διαχείριση του προσφυγικού.

Η προκλητικότητα της Τουρκίας και οι απειλές της κατά Ελλάδος και Κύπρου συνδέθηκαν με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας. Ο κ. Γιούνκερ ξεκαθάρισε ότι πάντα στήριζε τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Τουρκίας για τη σύγκλισή της στο ευρωπαϊκό πρότυπο και ότι ποτέ δεν θέλησε διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Από την άλλη, όμως, για να συνεχιστεί η διαδικασία ενσωμάτωσης της Τουρκίας στην ΕΕ, θα πρέπει η Τουρκία, να υποστηρίξει τις δημοκρατικές αξίες και το κράτος δικαίου, καθώς και να βελτιώσει τις διμερείς σχέσεις της με τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικότερα με την Κύπρο και την Ελλάδα. Για το ζήτημα των Ελλήνων στρατιωτικών ο κ. Γιούνκερ παρενέβη ζητώντας από τον Τούρκο Πρόεδρο να επισπευστούν οι προσπάθειες για την απελευθέρωσή τους, αν είναι δυνατόν, πριν από το Ορθόδοξο Πάσχα.

Για την εισβολή στη Συρία ο κ. Γιούνκερ υπενθύμισε στον Ερντογάν ότι πρέπει να γίνεται σεβαστό το διεθνές δίκαιο. Ο κ. Γιούνκερ επαίνεσε την προσπάθεια της Άγκυρας ενάντια στην τρομοκρατία, ειδικά στην αντιμετώπιση των ισλαμιστών μαχητών που επιδιώκουν να επιστρέψουν στην Ευρώπη, αλλά ήταν σαφής, ότι όλες οι στρατιωτικές ενέργειες στη Συρία θα πρέπει να πραγματοποιηθούν υπό την αιγίδα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Όσον αφορά το μεταναστευτικό, ο κ. Γιούνκερ ευχαρίστησε τον Τούρκο Πρόεδρο για την αλληλεγγύη της Τουρκίας στην Ευρώπη. Μετά την υπογραφή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας υπήρξε κατακόρυφη μείωση των προσφυγικών ροών κατά 75% χάρη στο γεγονός ότι η Τουρκία φιλοξενεί στην επικράτειά της τρία εκατομμύρια προσφύγων.

Και ο κ. Μπορίσοφ επαίνεσε τον Τούρκο Πρόεδρο. «Έχουμε μηδενική πίεση στα σύνορά μας χάρη στον Ερντογάν. Ελπίζω οι Βούλγαροι να το εκτιμούν αυτό, γιατί θυμόμαστε τι πίεση δεχτήκαμε στο παρελθόν από το μεταναστευτικό κύμα» δήλωσε.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ενίσχυσε, για αυτό το σκοπό, την Τουρκία με 3 δισ. ευρώ για την περίοδο 2016-2017 και πως για τον ίδιο λόγο, η Επιτροπή ενέκρινε πρόσφατα επιπλέον οικονομική στήριξη 3 δισ. ευρώ. Στις προκλητικές κατηγορίες του Ερντογάν ότι η Τουρκία έχει εισπράξει μόνο 1,8 δισ. ευρώ επειδή η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν τηρεί τις υποσχέσεις της, ο κ. Γιούνκερ απάντησε ήπια αλλά και με υπονοούμενα, ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για την εκταμίευση της οικονομικής βοήθειας, τηρούνται οι κανόνες και οι διαδικασίες και πως η Ένωση εκπληρώνει τις υποσχέσεις της. Ωστόσο, ο Ερντογάν επέμεινε ότι «τα γραφειοκρατικά εμπόδια» αναβάλλουν τις πληρωμές, όμως, η ανθρωπιστική κρίση δεν μπορεί να περιμένει.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε ότι θα συνεχιστεί η συνεργασία με την Τουρκία αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα μεταξύ των δυο πλευρών. «Μοιραζόμαστε κοινούς στρατηγικούς γεωπολιτικούς στόχους με την Τουρκία. Αλλά αν με ρωτήσετε, αν σήμερα καταλήξαμε σε συγκεκριμένους συμβιβασμούς για τα μέσα επίτευξης αυτών των στόχων, η απάντησή μου είναι όχι» είπε.

Από την πλευρά του, ο Ερντογάν ζήτησε την απελευθέρωση της visa για τους Τούρκους πολίτες και τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης για την περαιτέρω απελευθέρωση του εμπορίου μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας. «Η τελωνειακή ένωση είναι τεχνικό ζήτημα, δεν πρέπει να επηρεάζεται από πολιτικά ζητήματα», υποστήριξε ο Ερντογάν. Πρόσθεσε επίσης ότι η ΕΕ πρέπει να «δώσει στον τουρκικό λαό έναν λόγο να συνεχίσει να πιστεύει σε αυτήν».

Ο Ερντογάν επιτέθηκε επίσης στου ανώνυμους «στρατηγικούς εταίρους» από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίοι ισχυρίστηκε, ότι χρηματοδότησαν και εξόπλισαν τους εχθρούς του στη συριακή περιοχή Αφρίν. «Στόχος μας είναι να καθαρίσουμε την περιοχή από τους τρομοκράτες, αλλά, δυστυχώς, οι τρομοκράτες επωφελήθηκαν από τον στρατιωτικό εξοπλισμό που τους παραχώρησαν οι στρατηγικοί μας εταίροι» δήλωσε, προσθέτοντας ότι διαθέτει πληροφορίες που το επιβεβαιώνουν.

Ο Μπορίσοφ, από την πλευρά του, ως οικοδεσπότης στη Βάρνα, προσπάθησε να μεταφέρει προς τα έξω, μια εικόνα «εποικοδομητικού τόνου» των συζητήσεων, επιβεβαιώνοντας όμως τελικά, ότι τα αποτελέσματα της συνάντησης ήταν ελάχιστα.

Κοινοποιήστε
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •