Αυξάνεται το Κόστος της Ευρωπαϊκής Ένωσης- Brexit και Περαιτέρω Ενοποίηση Απαιτούν Μεγαλύτερο Προϋπολογισμό

Γράφει ο Κωτάντζης Ι. Κωνσταντίνος Ευρωπαιολόγος – Δημοσιογραφικός αναλυτής ευρωπαϊκών θεμάτων

Μέχρι τώρα ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εφαρμογή των πολιτικών της, κόστιζε στους Ευρωπαίους πολίτες όσο ένα φλυτζάνι καφέ την ημέρα. Αυτό όμως πρόκειται να αλλάξει σύντομα.

Όπως προϊδέασε πρόσφατα ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, από το 2019, μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα κράτη-μέλη της Ένωσης θα πρέπει να αυξήσουν την συνεισφορά τους στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Από τις Βρυξέλλες, ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι «χρειαζόμαστε περισσότερο από το 1% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, σαφέστατα, αν θέλουμε να εφαρμόζουμε τις ευρωπαϊκές πολιτικές και να τις χρηματοδοτούμε ικανοποιητικά». Επεσήμανε, επίσης, ότι ο προϋπολογισμός της Ένωσης κοστίζει στον μέσο Ευρωπαίο φορολογούμενο μόλις ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα και πρόσθεσε, «Πιστεύω ότι η Ευρώπη αξίζει περισσότερα από ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα».

Στην ίδια γραμμή, ο Επίτροπος Προϋπολογισμού και Ανθρωπίνων Πόρων, Γκίντερ Έτινγκερ είπε πως «πρέπει να συνεισφέρουμε περισσότερο καθώς η έξοδος της Βρετανίας από την Ένωση θα αφήσει δημοσιονομικό κενό ύψους 12-13 δις ευρώ».

Τον προσεχή Μάιο, η Επιτροπή, το εκτελεστικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρόκειται να παρουσιάσει λεπτομερή πρόταση για το επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ), το οποίο θα καλύπτει την περίοδο από το 2021 έως το 2027. Η συμφωνία για το ύψος του προϋπολογισμού θα πρέπει να κλείσει πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2019. Για αυτό το σκοπό, ο κ. Έτινγκερ δήλωσε ότι θα επισκεφτεί πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες τους επόμενους μήνες ώστε να προετοιμάσει το έδαφος για τις μετέπειτα συνομιλίες.

Οι λεπτομέρειες του προϋπολογισμού θα συζητηθούν στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου – μέλη του οποίου είναι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των μελών της Ένωσης. Στο τέλος, για να εγκριθεί ο προϋπολογισμός, θα πρέπει να το αποφασίσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ομόφωνα.

Οι συνομιλίες δεν θα είναι μια απλή τυπική διαδικασία με προκαθορισμένο αποτέλεσμα καθώς τα κράτη-μέλη συνήθως προσπαθούν να περιορίσουν τις δαπάνες τους προς την Ένωση, ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πιέζει για μεγαλύτερη χρηματοδότηση.

Ο κ. Έτινγκερ προειδοποίησε ότι θα χρειαστούν «μεγάλες περικοπές» σε ορισμένα ευρωπαϊκά προγράμματα, καθώς έχουν προκύψει νέες απαιτήσεις όπως η οικοδόμηση της κοινής Ευρωπαϊκής Άμυνας, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων λόγω του ότι όλο και περισσότεροι μετανάστες προσπαθούν να εισέλθουν στην Ευρώπη. Απαιτούνται, επίσης, περισσότερα κεφάλαια για έρευνα και για ισχυροποίηση της ευρωπαϊκής οικονομίας ώστε να γίνει πιο ανταγωνιστική στην ψηφιακή εποχή.

Ο κ. Έτινγκερ πρόσθεσε ότι θα χρειαστούν ακόμη περισσότερα χρήματα και για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, οι οποίες θα αυξηθούν ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Ένα παράδειγμα που τονίζει την ανάγκη αύξησης των δαπανών για αυτό το σκοπό είναι η Νότια Ευρώπη η οποία πέρυσι επλήγη από καταστροφικές δασικές πυρκαγιές.

Κοινοποιήστε
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •