«Αφηνίασε» η Αγκυρα μετά τη σύνοδο Med7: «Να αποσύρει η Ελλάδα τα πλοία της γύρω από το Oruc Reis»

Η Τουρκία κατήγγειλε σήμερα ως «προϊόν προκατάληψης» την τελική διακήρυξη των επτά ηγετών των χωρών του Νότου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίοι προειδοποίησαν χθες Πέμπτη, την Άγκυρα, για επιβολή κυρώσεων σε βάρος της, εξαιτίας των ενεργειών της στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Τα στοιχεία που περιέχονται στην τελική διακήρυξη σε σχέση με την ανατολική Μεσόγειο και το ζήτημα της Κύπρου είναι προϊόντα προκατάληψης, δεν συνδέονται με την πραγματικότητα και στερούνται νομικής βάσης», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι.

Ο Τούρκος εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι η Άγκυρα εξακολουθεί να είναι ανοικτή σε συνομιλίες με την Ελλάδα, χωρίς προϋποθέσεις.

Ο Ακσόι υποστηρίζει στην ανακοίνωσή του πως η ελληνική πλευρά πρέπει «να καθίσει χωρίς προϋποθέσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία» ώστε να επιτευχθεί διάλογος και συνεργασία στην περιοχή. Προσθέτει πως η Αθήνα πρέπει να αποσύρει τα πολεμικά πλοία της από την περιοχή γύρω από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, ώστε να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη χθεσινή σύνοδο της Κορσικής, Μητσοτάκης και Μακρόν συμφώνησαν πως μόλις σταματήσουν οι τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, θα ξεκινήσουν συζητήσεις. Σε διαφορετική περίπτωση οι Τουρκία θα βρεθεί αντιμέτωπη με κυρώσεις τις οποίες ήδη επεξεργάστηκε η κομισιόν και ομάδες εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Επιμέλεια: Δημήτρης Πέρβος