«8 Οκτώβρη 1871»- Άλλη μια ημερομηνία αξέχαστη στους διαχειριστές κρίσεων

2

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κοκολάκης τ. Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας

Σε άλλα άρθρα μου αναφέρθηκα στην πυρκαγιά του Λονδίνου του 1666, στο σεισμό – τσουνάμι και πυρκαγιά της Λισαβόνας του 1755 και στη Πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης του 1917.

Σήμερα θα αναφερθώ σε μια άλλη πύρινη λαίλαπα, στην πύρινη λαίλαπα της 8ης Οκτωβρίου 1871, στις ΗΠΑ.
Οι δασικοί, οι πυροσβέστες και γενικά όσοι ασχολούνται με την αντιμετώπιση της φωτιάς, τονίζουν ότι η φωτιά δεν κάνει διακρίσεις και έχουν απόλυτο δίκιο.

Έτσι και στις 8 Οκτώβρη 1871, οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν σε συνδυασμό με το ξερό καλοκαίρι, που είχε προηγηθεί – στο Σικάγο από τις 4 Ιουλίου μέχρι τις 8 Οκτωβρίου είχε βρέξει 2,5 cm προκαλώντας σοβαρές συνθήκες ξηρασίας – οι ξύλινες κατασκευές των σπιτιών,και οι κοντινές αποστάσεις τους, οι στενοί δρόμοι, η όχι σωστή οργάνωση της πυροσβεστικής Υπηρεσίας και κάποιοι αστάθμητοι και μη παράγοντες, έγιναν αιτία, ώστε στις όχθες της λίμνης Μίτσιγκαν να εκδηλωθούν 4 μεγάλες πυρκαγιές, μεταξύ των οποίων και η ιστορικότερη: η φωτιά του Σκάγο…!

Το Σικάγο πριν από την πυρκαγιά

 

Η ιστορία και ο μύθος, αναφέρουν ότι η φωτιά στο Σικάγο ξεκίνησε περίπου στις 09:00 το βράδυ, από τον αχυρώνα της οικίας Patrick και Catherine O’Leary (Ολίρι) στην οδό Dekoven, όταν η αγελάδα, την ώρα που την άρμεγε η κα Ολίρι, έριξε την αναμένη δάδα πάνω στα άχυρα…

Κάποιοι θεωρούσαν ότι η φωτιά προήλθε από πτώση μετεωριτών….!
Ο δυνατός άνεμος την μεταλαμπάδευσε πολύ γρήγορα στις γύρω κατοικίες και την κατηύθηνε στο κέντρο της πόλης. Πολλοί πίστευαν ότι θα σταματούσε στις όχθες του ποταμού της πόλής, αλλά ο άνεμος είχε διαφορετική γνώμη και μετέφερε τις αναμένες καύτρες με μεγάλη ευκολία στην απέναντι όχθη…

Η δεικνυόμενη κόκκινη κουκίδα μας πληροροφορεί για τη θέση του αχυρώνα
και το πως διαδόθηκε η πυρκαγιά

Τα μεσάνυχτα κατέκαιγε όλα τα μεγάλα κτίρια του κέντρου της…. Τράπεζες, ξενοδοχεία, θέατρα, η Όπερα και το Δημαρχείο, μαζί με τις μεγάλες αποθήκες ξυλείας και γαιάνθρακα και τα μεγάλα σιλό των σιτηρών, είχαν παραδοθεί στη δύναμη της φωτιάς…. Φυτίλια αποδείχθηκαν και τα ξύλινα πεζοδρόμια, που διέθετε η πόλη…!

Η πυροσβεστική Υπηρεσία εκείνη την εποχή διέθετε 185 πυροσβέστες με μόλις 17 ατμοκίνητες μηχανές για να προστατεύσουν ολόκληρη την πόλη των 300.000 κατοίκων. Η κινητοποίηση της πυροσβεστικής υπηρεσίας ήταν γρήγορη, αλλά όπως αναφέρεται, λόγω σφάλματος από τον φύλακα Matthias Schaffer, οι πυροσβέστες στάλθηκαν σε λάθος μέρος και επέτρεψαν στην φωτιά να εξαπλωθεί ανεξέλεγκτα. Ο τότε δήμαρχος Roswell B. Mason έστειλε μηνύματα σε κοντινές πόλεις ζητώντας τη συνδρομή τους. Παρ’ όλες τις ηρωικές προσπάθειες όμως η λαίλαπα συνεχιζόταν…

Στις 9 Οκτώβρη το βράδυ εκδηλώθηκε βροχή και ήταν η αιτία που έσβησε τη φωτιά την επομένη το πρωί, αφού είχε φθάσει στις όχθες της λίμνης Μίτσιγκαν….!!!

Αποτέλεσμα είχε να καούν περίπου 250 άνθρωποι, να καταστραφούν 18.000 κτίρια και να μείνουν άστεγοι άλλες 100.000 ανθρώπων. Οι ζημιές ανήλθαν στα 250 εκατομμύρια δολάρια. (ισοδύναμα περίπου με 4 δισεκατομμύρια δολάρια του 2016). Μεγάλη υπήρξε η χρηματική βοήθεια προς το Σικάγο από τις άλλες πόλεις των ΗΠΑ. Το Σικάγο, μαθαίνοντας από το πάθημά του, ανέπτυξε σε σύντομο χρονικό διλαστημα, μία από τις οργανωμένες και αξιόμαχες πυροσβεστικές δυνάμεις των ΗΠΑ…

Στον παραπάνω χάρτη με μαύρο χρώμα διακρίνει κανείς την περιοχή που κάηκε.

Σήμερα στο σημείο του αχυρώνα της κας Ολίρι, ευρίσκεται το γλυπτό του γλύπτη Egon Weiner, που απεικονίζει ένα πυλώνα (δίνη) πυρκαγιάς, σαν αυτές που δημιούργησε ο άνεμος εκείνες τις ημέρες…

Όμως ενώ η πυρκαγιά του Σικάγο «ακούστηκε» περισσότερο, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την ίδια ημέρα στην περιοχή της πόλης Peshtigo (Πέστιγκο) Wisconsin, που ευρίσκετο 400 χιλιόμετρα βόρεια του Σικάγου, έμελε να αποδειχθεί ως μεγαλύτερη και καταστροφικότερη.

Οι καιρικές συνθήκες της περιοχής ήταν ίδιες με του Σικάγου (ανομβρία, ξηρασία) και οι κάτοικοι της περιοχής ασχολούνταν με την υλοτομία του δάσους , που υπήρχε στην περιοχή.

Για να καθαρίσουν την περιοχή από τα υπολείμματα της υλοτόμησης των δέντρων έβαζαν ελεγχόμενες φωτιές…. Ακόμη και οι μετανάστες, που είχαν μεταβεί στην περιοχή από το Βέλγιο, τη Νορβηγία, τη Σουηδία, τη Γερμανία – γνώριζαν ότι έτσι καθαρίζετε η γη και θεωρούσαν τη φωτιά ως σύμμαχο.

Τους προηγούμενους μήνες της τεράστιας πυρκαγιάς του Οκτωβρίου, οι φωτιές έκαιγαν συνεχώς και από τον πολύ καπνό οι κάτοικοι υπέφεραν από συμπτώματα, όπως λήθαργο, πυρετό, βήχα και είχαν τσούξιμο στα «κόκκινα μάτια» τους . Παράλληλα οι επεκτάσεις των σιδηροδρομικών γραμμών , απαιτούσαν ξυλεία, ενώ το ροκανίδι το χρησιμοποιούσαν και στα στρώματα και τα μαξιλάρια. Όλα αυτά τα εύφλεκτα υλικά «δημιουργούσαν» ένα πεδίο έτοιμο να αναφλεγεί….!

Οι άνεμοι που επικράτησαν στις 8 Οκτώβρη, δημιούργησαν δίνες, που ένωσαν όλες τις υπάρχουσες μικρές εστίες και από την συγχώνευση αυτών θα γινόταν η μεγάλη πυρκαγιά και η ανατροπή του Πέστιγκο.

Ένας χάρτης του Peshtigo, Wis., το Σεπτέμβριο του 1871, ένα μήνα πριν από τη φωτιά.

Οι θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν ήταν τεράστιες και τα μαλλιά των ανθρώπων πολύ εύκολα λαμπάδιαζαν… Οι κάτοικοι δεν ήξεραν από που να διαφύγουν και πολλοί προτιμούσαν να μπουν στον ποτάμο για να σωθούν. Μερικοί που όμως από αυτούς, πέθαναν από υποθερμία μέσα στο νερό…

Η περιοχή μετά την πυρκαγιά

Όλα τα κτίρια στο Πεστίγκο κάηκαν, αφήνοντας μια επίπεδη έκταση εκεί που παλαιότερα ηταν η πόλη. Η γη ήταν καμένη βαθιά και το νερό είχε ρυπανθεί, τόσο από τη φωτιά όσο και από τα νεκρά σώματα στα ποτάμια και τα πηγάδια.

Η πυρκαγιά έκαψε σχεδόν 500.000 εκτάρια γης, κατέστρεψε ολόκληρα χωριά, έκαψε υποδομές επικοινωνίας και σκότωσε περίπου 2.500 ανθρώπους… Τα περισσότερα θύματα από οποιαδήποτε άλλη πυρκαγιά στην ιστορία των ΗΠΑ….!!! Αξιοσημείωτο είναι ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν το έχουν ακούσει ποτέ….!΄Ηταν που κάηκαν και τα τηλεγραφόξυλα και καθυστέρησε και η ενημέρωση για τη μεγάλη καταστροφή που είχε συμβεί. Στη συνέχεια όμως υπήρξε ανταπόκριση από τις υπόλοιπες πόλεις των ΗΠΑ.

Με γραμμοσκίαση η καείσα έκταση

Πυρκαγιές επίσης εκείνες τις ημέρες ξέσπασαν στις πόλεις του Μίτσιγκαν, της Ολλανδίας και του Manistee.
Συγκεκριμένα εκδηλώθηκαν στα ανατολικά της λίμνης,στην πόλη της Ολλανδίας, του Μίτσιγκαν και άλλων κοντινών περιοχών. Περίπου σε απόσταση 160 χλμ, στα βόρεια της Ολλανδίας, η κοινότητα του Manistee. Πιο ανατολικά, κατά μήκος της όχθης της λίμνης Huron , κάηκε το Port Huron, το Μίτσιγκαν και το μεγαλύτερο τμήμα του Thumb του Μίτσιγκαν .
Στις 9 Οκτωβρίου 1871, μια πυρκαγιά σάρωσε την πόλη της Urbana, Illinois, 225 χλμ νότια του Σικάγου, καταστρέφοντας τμήματα στο κέντρο της πόλης. Το Windsor, Οντάριο, επίσης κάηκε στις 12 Οκτωβρίου.

Σε όλες τις προανφερθείσες πυρκαγιές, ποτέ δεν έγινε γνωστός ο ακριβής αριθμός των θυμάτων, αφού υπήρχαν καθημερινά περαστικοί, επισκέπτες,νέες αφίξεις μεταναστών, εργατών κ.ά,, οπότε κανείς δεν ήξερε τον ακριβή πληθυσμό των περιοχών τις ημέρες εκείνες. Το 1870, ο πληθυσμός του Peshtigo ήταν περίπου 1.200 άτομα, ενώ 50 με 100 μετανάστες περίπου κατέφθαναν με το τρένο κάθε εβδομάδα. Πολλοί κάηκαν, άλλοι πνίγηκαν και κανείς δεν μπορούσε να ταυτοποιήσει τους σορούς ή καταμετρήσει, ενώ υπήρχαν και δεκάδες αγνοούμενοι….

«Η μορφολογία του εδάφους, οι καιρικές συνθήκες και η καύσιμη ύλη είναι αυτοί οι παράγοντες που καθορίζουν την ένταση της φωτιάς, ενώ η οργανωμένη αντιμετώπιση αυτή που θα μειώσει τις δυσμενείς επιπτώσεις της». Κανόνας που ίσχυε και θα ισχύει πάντοτε…!

Κοινοποιήστε
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •