5 Δεκέμβρη: Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντισμού

5

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κοκολάκης τ. Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας

Σε λίγες ημέρες, στις 5 Δεκέμβρη θα γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντισμού.

Μακάρι κάποια στιγμή να γιορτάζει όλος ο κόσμος εκείνη την ημέρα…!

Εθελοντισμός, μια λέξη που κρύβει μέσα της το ρήμα «εθέλω», που σημαίνει ότι είμαι εθελοντής

γιατί το θέλω πραγματικά, γιατί αυτό που κάνω μ’ εκφράζει, μ’ αντιπροσωπεύει, ανταποκρίνεται στην ιδεολογία μου και στις αρχές μου.

Ο αείμνηστος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κος Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος είχε σχολιάσει για τον εθελοντισμό, λέγοντας μεταξύ άλλων:

«Ο Εθελοντισμός εκτιμάται ως κορυφαία εκδήλωση της Δημοκρατίας και τούτο διότι Δημοκρατία σημαίνει συμμετοχή στην κοινωνική και πολιτική δράση. Κανείς δεν είναι ανεύθυνος, κανείς δεν μπορεί να παραμείνει αδιάφορος. Η συμμετοχή αυτή είναι και δεν μπορεί παρά να είναι εθελοντική. Η σημασία της εθελοντικής συμμετοχής, για την ανάπτυξη της κοινωνίας και την άνθηση της Δημοκρατίας, είναι τεράστια, γιατί τεράστιες είναι και οι κοινωνικές δυνάμεις που μπορούν εθελοντικά να προσφερθούν. Η εθελοντική προσφορά δεν είναι απλώς έκφραση αλληλεγγύης, είναι κάτι πολύ περισσότερο. Είναι εκπλήρωση ηθικής ευθύνης, στην οποία μας οδηγεί η συνείδησή μας, ευθύνης απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, στο οποίο είμαστε ενταγμένοι. Δεν μπορούμε να ζητούμε μόνον, οφείλουμε και να προσφέρουμε».

Ένας ορισμός για τον εθελοντισμό, που διαδόθηκε μέσα από spot της Γ.Γ. Νέας Γενιάς για το «Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού» (2011), αναφέρει ότι είναι:

«Η με υψηλό αίσθημα ευθύνης και ανιδιοτελή χαρακτήρα προσφορά έργου ή υπηρεσίας που αναλαμβάνει το άτομο μεμονωμένα ή σε ομάδα, με ελεύθερη βούληση, χωρίς την προσδοκία ή απαίτηση υλικού ή άλλου είδους ανταλλάγματος, με σκοπό τη βοήθεια προς τον συνάνθρωπο και την κοινωνία ευρύτερα».

Αρχές του εθελοντισμού:

• Ο εθελοντισμός ωφελεί την κοινωνία και τον εθελοντή. Υπάρχει μια αμοιβαία ωφέλεια.

• Η εθελοντική εργασία δεν αμείβεται. Υπάρχει μόνο ηθική αμοιβή.

• Ο εθελοντισμός είναι πάντα θέμα επιλογής. Επιλογή ως προς τον τομέα, το χρόνο, τη δράση.

• Ο εθελοντισμός δεν είναι υποχρεωτικός. Δεν μπορεί να γίνει κάποιος εθελοντής δια της βίας.

• Ο εθελοντισμός είναι ο τρόπος με τον οποίο μπορεί ο καθένας να συμμετέχει σε δραστηριότητες της

τοπικής κοινωνίας του.

• Ο εθελοντισμός είναι ένας τρόπος ώστε ο καθένας να μπορεί να αντιμετωπίζει τις ανθρώπινες,

περιβαλλοντικές και κοινωνικές ανάγκες.

• Ο εθελοντισμός δεν έχει σχέση με την κερδοσκοπία.

• Ο εθελοντισμός δεν υποκαθιστά την αμειβόμενη εργασία. Ο εθελοντισμός συνδράμει το έργο

των φορέων.

• Οι εθελοντές δεν παίρνουν τη θέση υπαλλήλων που αμείβονται, ούτε αποτελούν απειλή για την

ασφάλεια της εργασίας αμειβόμενων υπαλλήλων. Άλλωστε διαφορετικές είναι και οι απαιτήσεις.

• Ο εθελοντισμός σέβεται τα δικαιώματα, την αξιοπρέπεια και τον πολιτισμό των άλλων και γενικά

προωθεί τον αλληλοσεβασμό.

• Ο εθελοντισμός προωθεί τις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ισότητα.

Ο εθελοντισμός, αφορά όλους μας, ανεξάρτητα από κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια, προάγει την ενεργό συμμετοχή μας στην προάσπιση θεμελιωδών δικαιωμάτων και ενδυναμώνει την κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή. Έχει και βήματα και διάρκεια, αφού μπορεί μετά το ξεπέρασμα του προβλήματος, να συνδράμει και στην αντιμετώπιση των αιτίων του, στην ενδυνάμωση των επωφελούμενων καθώς και στη συνεχή λειτουργία δομών υποστήριξης.

Κατηγορίες εθελοντισμού υπάρχουν πολλές, όπως ο Κεραυνοβόλος εθελοντισμός (πολλοί για μια φορά), ο Εθελοντισμός των περαστικών (στο δρόμο οι οργανώσεις ενεργοποιούν τους περαστικούς),

Ο Εθελοντισμός Ειδικών Ομάδων (π.χ. Άνεργοι, Ανάπηροι, Μετανάστες, Μειονότητες – Ιθαγενείς, Νέοι(-ες) – Ηλικιωμένοι(-ες), Πολιτικής Προστασίας, Τουρισμού, Υγείας, κ.ά.), ο Οικογενειακός εθελοντισμός, ο Εταιρικός εθελοντισμός (στρατηγική φιλανθρωπία), η εθελοντική αιμοδοσία, κ.ά.

Όλοι συμφωνούν ότι το ολόχρυσο μετάλλιο στην Ολυμπιάδα της Αθήνας το 2004, το πήραν οι εθελοντές!!!

Ένας τομέας, όπως η Πολιτική Προστασία, δεν ήταν δυνατόν να μη προσελκύσει τους εθελοντές και το κίνημα του εθελοντισμού. Θα ήταν άδικο να μην τονίσω ότι ο εθελοντισμός Πολιτικής Προστασίας προϋπήρξε της Πολιτικής Προστασίας, αφού καταστροφές και αγνοούμενοι πάντα υπήρχαν…

Να θυμίσω ότι ο Ερρίκος Ντυνάν στη μάχη του Σολφερίνο στη Β. Ιταλία το 1859, ως γιατρός αντικρίζοντας τους εκατοντάδες τραυματίες στο πεδίο της μάχης, σκέφτηκε, ονειρεύτηκε και δημιούργησε τον Ερυθρό Σταυρό το 1864, που σήμερα προσφέρει υπηρεσίες σε 186 χώρες μαζί με την Ερυθρά Ημισέληνο για τους μουσουλμάνους. Το 1877 μεταφυτεύθηκε και στη χώρα μας και δημιουργήθηκε ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, όλοι αναγνωρίζουμε τις υπηρεσίες που προσέφερε κατά τον πόλεμο το ’40, που σήμερα προσφέρει τις υπηρεσίες του μέσα από το τμήμα Νοσηλευτικής, το Τμήμα Κοινωνικής Πρόνοιας και το Τμήμα Σαμαρειτών – Διασωστών.

Το 1907 ο Λόρδος Ρόμπερτ Μπέηντεν Πάουελ, έβαλε τα θεμέλια του Προσκοπισμού, που σήμερα έχει 30 εκατομμύρια μέλη σε 217 χώρες και περιοχές. Το 1910 ο Αθανάσιος Λευκαδίτης δημιούργησε και το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, όπου χιλιάδες ελληνόπουλα μαθαίνουν, από μικρή ηλικία, να δηλώνει τα καθένα «ΕΣΟ ΕΤΟΙΜΟΣ» για να προσφέρει στο συνάνθρωπό του.

Εθελοντικές οργανώσεις που υπήρχαν (ΕΟΔ, ΕΟΣ Λιτόχωρου, ΛΕΚ, κ.ά.), έτρεξαν το 1997, όταν έπεσε το Γιάκοβλεφ στα Πιέρια Όρη, για να βοηθήσουν το κράτος στην Έρευνα και διάσωση των αγνοουμένων. Έτσι έγινε και η πρώτη μου γνωριμία με το εθελοντικό Κίνημα, που υπήρχε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Εθελοντικές οργανώσεις (ΕΟΔ, ΕΔΟΜΑΚ Συκεών, ΛΕΚ Θεσσαλονίκης), χωρίς να τους τηλεφωνήσω, μου δήλωσαν 3 ώρες μετά από το σεισμό της Αθήνας το 1999, ετοιμότητα και το ίδιο βράδυ με κατάσταση επιβίβασης στην Ολυμπιακή, βρισκόντουσαν στα ερείπια της Αθήνας.

Το νερό είχε μπει στο αυλάκι… Το επίσημο κράτος άρχισε να γνωρίζει τις ομάδες και τις δυνατότητές τους. Το 2002 με το Ν.3013 θεσμοθετήθηκε η εμπλοκή τους, δημιουργήθηκε το Μητρώο των Εθελοντικών Οργανώσεων και Ειδικευμένων Εθελοντών στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, που συνδυάζει τον κλασικό εθελοντισμό, που χαρακτηρίζεται από το ανιδιοτελές κίνητρο για την εκπλήρωση ενός συγκεκριμένου σκοπού ή δράσης με την πειθαρχία και την προβλεψιμότητα που απαιτεί ο σχεδιασμός της Πολιτικής Προστασίας.

 

Σήμερα αριθμεί 467 οργανώσεις και χιλιάδες συνολικά εθελοντές, που καθημερινά αυξάνουν. Το έργο που προσφέρουν είναι τεράστιο και οι τελευταίες φωτογραφίες από την εμπλοκή τους στα πλημμυρικά φαινόμενα σε όλη την Ελλάδα αποτελούν αναπόδεικτα στοιχεία. Σύμφωνα και με το Σχέδιο «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ» οι Εθελοντικές Οργανώσεις εμπλέκονται σε όλες τις φάσεις (πρόληψη – ετοιμότητα- αντιμετώπιση – αποκατάσταση) μιας καταστροφής. Από τον Αύγουστο του 2015 ο αρμόδιος Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κος Τόσκας, έκανε δεκτή τη θετική γνωμάτευση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ως προς την ασφαλιστική κάλυψη και την αστική ευθύνη αυτών.

Είναι γεγονός ότι από το 2000 μέχρι το 2009 η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας βοηθούσε, στήριζε και ενδυνάμωνε με εξοπλισμούς τις Εθελοντικές Οργανώσεις κάθε χρόνο. Όμως η οικονομική κρίση που ξέσπασε, δεν μπορούσε να αφήσει έξω τις Εθελοντικές Οργανώσεις Πολιτικής Προστασίας. Παρ’ όλα αυτά όμως οι εθελοντές συνέχισαν και συνεχίζουν την προσπάθεια και το έργο τους, γιατί απλά είναι ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ…!!!

Το μόνο που μπορούμε να πω είναι ένα ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ από καρδιάς, που με μπολιάσατε και μένα….

Υ.Γ. Προτίμησα να μη βάλω καμιά φωτογραφία με εθελοντές κάποιας ομάδας, γιατί θα έπρεπε να βάλω 467 φωτογραφίες…. Μπορεί να μην έχουν όλες την ίδια δράση, αλλά όλες μαζί συνεχίζουν το χτίσιμο του εθελοντισμού….!

Κοινοποιήστε
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •