Σάββατο, Οκτώβριος 21, 2017
Αρχή > Ελλάδα > Οι 4 φάσεις της «Αριάδνης» και δύο βίντεο – Tελειώνει η κακοκαιρία

Οι 4 φάσεις της «Αριάδνης» και δύο βίντεο – Tελειώνει η κακοκαιρία

cosmital_ad

Μέσα στη νύχτα της Τετάρτης 11/01 τελειώνει η κακοκαιρία που ξεκίνησε την παραμονή των Φώτων (05/01) με το πρώτο βαρομετρικό χαμηλό του έτους, την «Αριάδνη» να σχηματίζεται στο Ιόνιο. Στη συνέχεια, οι πολικές αέριες μάζες που κάλυψαν τη χώρα, σε συνδυασμό με δευτερεύοντα βαρομετρικά χαμηλά που δημιουργήθηκαν στη περιοχή μας, προκάλεσαν εξαιρετικά δυσχερείς καιρικές συνθήκες σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα, με αποτέλεσμα τη δημιουργία πολύ σημαντικών προβλημάτων. Η κακοκαιρία εξελίχθηκε σε 4 στάδια, όπως περιγράφεται συνοπτικά στη συνέχεια:

Προϊόντα με Κρητική αλόη

1η φάση: Η Αριάδνη, το βράδυ της Πέμπτης 05/01 βρισκόταν στο Ιόνιο, ενώ μετακινήθηκε γρήγορα την Παρασκευή 06/01 στο ΒΑ Αιγαίο, προκαλώντας ισχυρές βροχοπτώσεις στα πεδινά και χιονοπτώσεις στη Β. Ελλάδα. Με την εισβολή των πολύ ψυχρών αερίων μαζών την Παρασκευή 06/01, σημειώθηκαν χιονοπτώσεις στα πεδινά πολλών περιοχών, ακόμα και δίπλα στη θάλασσα, ενώ σημειώθηκαν σφοδρές χιονοπτώσεις στις Σποράδες και στην Εύβοια.

2η φάση: Το Σάββατο 07/01 τα φαινόμενα παρουσίασαν σταδιακά παροδική εξασθένιση στα ηπειρωτικά ενώ συγχρόνως σημειώθηκε πολύ ισχυρός παγετός στα ηπειρωτικά και πάγωσαν οι επιφάνειες σε όλες σχεδόν τις λίμνες της Β. Ελλάδας, αλλά και στις ακτές του Θερμαϊκού στην Πιερία. Από το βράδυ του Σαββάτου και το πρωί της Κυριακής 08/01, δευτερεύον χαμηλό στο ΝΑ Αιγαίο προκάλεσε ισχυρές χιονοπτώσεις στην Κρήτη, ακόμα και σε μηδενικό υψόμετρο στις βόρειες περιοχές του νησιού.

3η φάση: Τη Δευτέρα 09/01 νέο δευτερεύον χαμηλό στο Ν. Αιγαίο προκάλεσε βροχοπτώσεις στα νότια της χώρας, ενώ συνεχίστηκαν οι χιονοπτώσεις στα ανατολικά ηπειρωτικά. Από αργά το απόγευμα της Δευτέρας, σημειώθηκαν χιονοπτώσεις και στο λεκανοπέδιο της Αθήνας, με χιονόστρωση σε όλες τις περιοχές. Το πρωί της Τρίτης 10/01 οι χιονοπτώσεις συνεχίστηκαν σε περιοχές της Θεσσαλίας και των Σποράδων, ενώ χιονοπτώσεις σημειώθηκαν και στη Θεσσαλονίκη, με βελτίωση από το μεσημέρι/απόγευμα της Τρίτης.

4η φάση: Μετά από μια παροδική βελτίωση του καιρού το απόγευμα της Τρίτης 10/01, από το βράδυ της Τρίτης προς Τετάρτη 11/01 και κατά τη διάρκεια της Τετάρτης, νέο βαρομετρικό χαμηλό προκάλεσε σφοδρές χιονοπτώσεις στην Ήπειρο, στη Θεσσαλία, στην Μακεδονία (συμπεριλαμβανομένης της Θεσσαλονίκης όπου για δεύτερη ημέρα χιόνισε έντονα) και αργότερα μέσα στην ημέρα στη Θράκη, επιδεινώνοντας περαιτέρω τα προβλήματα. Από τη Λαμία και νοτιότερα, οι ισχυροί νότιοι άνεμοι ανέβασαν τη θερμοκρασία, με αποτέλεσμα να σημειωθούν ισχυρές βροχές στις νοτιότερες περιοχές της χώρας. Σημειώνεται επίσης ότι σε αρκετές περιοχές σημειώθηκε την Τετάρτη παγωμένη βροχή.

Κατασκευή ιστοσελίδων και eshop στις πιο χαμηλές τιμές

H “Αριάδνη» μας δίδαξε πολλά: καταρχάς από επιστημονικής πλευράς επιβεβαίωσε το πώς μια αποκομμένη ψυχρή μάζα στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας που στροβιλίζεται επί 6 ημέρες πάνω από την περιοχή μας μπορεί να προκαλέσει διαδοχικές κυκλογενέσεις με αποτέλεσμα την πληθώρα των φαινόμενων που είδαμε, μερικά εκ των οποίων μας εξέπληξαν (πχ. οι χιονοπτώσεις σε παραλιακές περιοχές της Κρήτης). Η «Αριάδνη» κατέδειξε επίσης ότι το γεγονός ότι «βαφτίστηκε» βοήθησε στην καλύτερη προειδοποίηση των πολιτών, αλλά και στη εγρήγορσή τους ώστε να προστατεύσουν αποτελεσματικά και στο μέτρο του δυνατού, τη ζωή τους και την περιουσία τους. Όπως σημειώσαμε και τις προηγούμενες ημέρες, η ονοματοδοσία σοβαρών διαταραχών θα συνεχιστεί, βέβαια δεν περιμένουμε ότι όλες αυτές οι διαταραχές θα έχουν την ένταση και την εμμονή της «Αριάδνης»!

Τελειώνοντας και πριν σας προσφέρουμε δύο όμορφα βίντεο, να ευχαριστήσουμε τους επισκέπτες του meteo.gr που με πάνω από 1.500.000 επισκέψεις καθημερινά το τελευταίο τετραήμερο, ζήτησαν ενημέρωση από εμάς. Ελπίζουμε ότι ανταποκριθήκαμε σε μεγάλο βαθμό στις απαιτήσεις σας, με όποια λάθη ή αστοχίες συνέβησαν. Να ευχαριστήσουμε ιδιαιτέρως όμως τους επισκέπτες που μοιράστηκαν μαζί μας (και φυσικά με όλους εσάς), αναφορές για έντονα φαινόμενα μέσω της εφαρμογής meteonow αλλά κυρίως φωτογραφικό υλικό απ’όλες τις γωνιές της χώρας, μέσω της σελίδας μας στο facebook. Ήταν πολύτιμες πληροφορίες που βοήθησαν σημαντικά το έργο μας στην εξειδίκευση των παρεχομένων προγνώσεων και ανακοινώσεων.

Ακολουθεί ένα βίντεο με τα 50 πρόσωπα της «Αριάδνης» από τον συνάδελφο Σ. Ντάφη και ένα σύντομο βίντεο από τον συνάδελφο Ε. Φλαούνα, με τον «χορό» των ψυχρών αερίων μαζών με τις οποίες ζήσαμε μαζί αυτές τις ημέρες.

Κ. Λαγουβάρδος-Β. Κοτρώνη

Τετάρτη 11/01/2017

ΕΑΑ-Πεντέλη

Γενική πρόγνωση καιρού για Πέμπτη 12-1-2017
Σταδιακή βελτίωση του καιρού σε ολόκληρη τη χώρα περιμένουμε την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017, ωστόσο μέχρι νωρίς το απόγευμα στο Νότιο και Ανατολικό Αιγαίο θα εκδηλώνονται τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται λίγες νεφώσεις οι οποίες στα δυτικά και βόρεια θα αυξηθούν με πιθανότητα για πρόσκαιρες ασθενείς χιονοπτώσεις το βράδυ στα βορειοδυτικά. Παγετός θα εκδηλωθεί και πάλι στα ηπειρωτικά ο οποίος στη Βόρεια Ελλάδα θα είναι ισχυρός.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από -15 έως 2 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα και στην Κεντρική Ελλάδα από -10 έως 6, στην Ήπειρο -5 έως 8 βαθμούς, στη Δυτική και Νότια Ελλάδα από 2 έως 12, στα υπόλοιπα ανατολικά ηπειρωτικά από 0 έως 13 βαθμούς, στα νησιά του βορείου και βορειοανατολικού Αιγαίου και στις Σποράδες από 2 έως 10 βαθμούς και στις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές από 6 έως 13 βαθμούς, αλλά στην Κρήτη οι μέγιστες θα φτάσουν στους 15 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί μέτριοι έως ισχυροί 5 με 6 μποφόρ και τοπικά στα βόρεια σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 5 μποφόρ, ενώ στον Κορινθιακό θα επικρατήσει δυτικό ρεύμα με εντάσεις 6 έως 7 μποφόρ.

Πολύ καλές καιρικές συνθήκες με λίγες μόνο τοπικές νεφώσεις περιμένουμε την Πέμπτη στην Αττική. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί ασθενείς έως μέτριοι 3 με 5 μποφόρ και στα ανοικτά του Σαρωνικού πρόσκαιρα ισχυροί 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 12 βαθμούς.

Λίγες νεφώσεις περιμένουμε την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από -5 έως 3 βαθμούς.

Πηγή: meteo.gr

Προϊόντα με Κρητική αλόη
KEA